4/09/2010

Йосариан, Йосариан...

Премиерът Борисов обмислял да развали приватизационните договори с електроразпределителните дружества. Този ход, „без да е немислим, не ми се струва възможен”. По причина, че този тип договори са снабдени с едни малки подробности, наречени „неустойки”, които често носят по-голяма печалба от реалната дейност. И инвеститорът не просто ги чака с нетърпение, ами и много често сам ги предизвиква. Един такъв ход ще ни отведе на едно място, където един Гад ни взе $10 млн., освен дето ни източи авиокомпанията преди това, която Костов му подари. Заеби, пардон, Зееви…
Иначе премиерът е основателно възмутен как може НЕК да работи на загуба. “Няма завършил в Банкя ученик, който да купува нещо за 90 лева и да го продава за 88 лева и да си мисли, че е на печалба.”
В Банкя не знам, но съм чел, че в САЩ един евреин правел фалшиви 10-доларови банкноти, но ги продавал по 11 долара, щото толкова му излизали…
Ако премиерът беше чел малко повече и малко по-различни неща, щеше да знае, че в литературата има описани подобни случаи. “Йосариан все още не разбираше как Майлоу може да купува яйца в Малта по 7 цента едното и да ги продава с печалба в Пианоза по 5 цента”.
За да не сте в ситуацията на Йосариан, братя, и да разберете как става този номер, а и всички други номера, които ни въртят вече 20 г., трябва да прочетете отново “Параграф 22” и по-специално онези места, на които се говори за синдиката, който Майлоу създава, в който всички имат дял и всички печелят. Тук е заровено кучето – всички, които участват в този синдикат, печелят. И понеже, за да излезе житейската калкулация, все някой трябва и да губи, от страната на булката сме ние, коректните платци на „Топлофикация”, Енергото, „Софийска…” и други студени води.
И знаете ли в този кръговрат коя е „непричинената първопричина”, както би казал моят приятел Умберто Еко? Това не е алчността на едни хора. Всички хора са алчни, това им е природата. Първопричината е овчедушието на другите хора, на тези, дето се въртим като муха в лимонджийско шише, доде намерим пари да се издължим на кърлежите.
Да не си помислите, че ви призовавам към бунт и въстание. Не, не съм такъв човек. Па и вие не сте такива, не ли?! Друго имам на ум. Някога Диоген, известен клошар от Синоп, беше рекъл: „Живейте така, че да не зивисите от живота”. И заебал всичко и заживял в една каца.
Абсолютно е прав древният пич! Като се абстрахираш от живота, всъщност ти добиваш свобода и от всички негови зависимости. И това топлофикации, ВиК, тоци-моци си ги туряш на…
Ами здравеопазването?! Отчисляваш бели пари за черни дни, а като додат черните дни и се отзовеш в болницата разбираш, че има само „няма” и почваш да инвестираш на частно. А докторът те връща и вика, че „Дива коза” не пиел и цветя не ял...
Да го духат всичките!
Да, ама за съжаление, животът не е така устроен. Както казват казаците, точно когато ти е най-кеф, когато духаш свещичките на рожденната си торта, точно тогава се сещаш за хемороидите... В смисъл животът напомня за себе си...
Така логично стигнахме и до новата министърка на здравето. Не я познавам, нищо не мога да кажа. Но ми направи лошо впечатление, че още не е станала министър и вече почва с цитатите… „Аз моята къщичка съм си я подредила и двора съм си помела…”
Когато Бойко, Цецко и други милиционери говорят за къщичката, все някак си го понасям. Но когато човек с претенции, като г-жа Борисова го каже, направо ми се къса сърцето…
Ало, пенсиите, разучавайте „Млечна песничка”, продуцирана от новата здравна министърка… Макар, че както са поставени там нещата, ако не се разорите, ще се продрискате, с извинение:
„Който пие всяка сутрин
8 литра мляко
с 15 портокала,
20 кисели млека.
А на обед и вечеря -
100 банана, 200 круши,
300 чушки и домати -
ще порасне ей така!
Аууу!”

Чудя му се на Недялко Йорданов с акъла си ли е писал тоя текст. Пък може и да е объркал поръчките. В смисъл това да е било за Пайнера. Па и на д-р Борисова се чудя, да даде 20 хил. евро за такава глупост…
Като бъдещ партиен лидер усещам известна завист, че тази госпожа е избрала гражданите. Първата ми преценка е, че тя е за Четвърти километър. Партия „Четвърти километър”, да не ме разберете погрешно.
Чета в „Стандарт” анализ на д.и.н. Петър Зашев, ръководител на група за изследване на развиващи се пазари към Университета Кюменлааксо, Финландия. Призовава: „Да вдигнем поглед от пъпа си!” „Има национални проекти, насоки и стратегии, които изискват дългосрочно мислене... Например от кои индустрии да се откажем и кои да развиваме?... Или как да се движим към производството на по-технологични продукти?...” и т.н., да не изреждам всички важни работи, дето ги изрежда д-р Зашев.
Може и да е прав, но не познава тукашните условия. Как би могъл премиерът да мисли за стратегии?! От къде време? "През по-голямата част от работното ми време, рече вчера, работя като полицай".
Допускам, че някои злонамерени ще попитат кой управлява докато той работи полицай? Аз обаче го гледам от друг ъгъл. Докато работи като полицай, няма опасност да направи някоя беля. Той тая работа я разбира. Не мога да преценя колко я разбира, но съм сигурен, че от всички работи, от нея разбира най-много. Докато, ако се опитва да работи като икономист, юрист, социолог дори, не бих бил спокоен.
Което ме връща към „Параграф 22”. Защото, не знам дали си спомняте, но параграф 22 гласеше така: „Онзи, който при действителна и непосредствена опасност е загрижен за собствената си сигурност, има напълно здрав разум.” Този параграф поставя под сериозно съмнение здравия разум на много медии и журналистически колективи. И на част от българските граждани. Не малка част.
Никого не обвинявам, да не си помислите! Все пак знам целия параграф и там няма мърдане…
Като споменах „Стандарт”, та се сетих. Ей, що лъжете като дърти индобългари, бе! „Летим за 1 евро от Европа до Пловдив”. За едно евро не можете да се качите на баба си на хурката, камо ли да летите на аероплан… В Стокхолм единичен билет за метрото струва къде 4 евро, в Лондон – 4 паунда…
Това май беше много дребнаво от моя страна на фона на ставащото в държавата. Всъщност, аз не знам точно какво става. Работата малко ми прилича на една приказка, която дядо ми ми разказваше, когато бях малък. Как Насрадин Ходжа турил един казан на върха на една топола, а от долу запалил една свещ. И чакал да се сготви… И хората, дето щял да ги гощава, също чакали.
Може и още да чакат…

18 comments:

Г said...

Докторе, песничката с 8 литра мляко за Фидосова е писана.

Мери said...

Аз вече пускам новините без звук, защото от нагъзени телевизии ми дойде до гуша. Новата министърка на здравето прилича на чучело, може и да не съм права, но едва ли.
Поздрави!

Anonymous said...

Добре, Тонка, но за да не звучиш голословно и наистина дребнаво, би ли дал предложение за министър на здравеопазването? Щото някой трябва да я върши тая работа все пак. И да знаеш - ендокринологията е малко по-сериозна и по-полезна наука от социологията :)

Anonymous said...

Докторе, много хубаво пишеш, ама кажи честно - тая цялата работа с Параграф 22 не "почерпи ли вдъхновение" от Пламен Асенов, щото ако погледнеш в блога му...

Аз предпочитам да си мисля, че "Great minds think alike..." - демек много сте умни и заедно се сещате за умните работи (без ирония).

Н.Никифоров said...

"Клевинджър беше мъртъв. Това беше основният недостатък на неговата философия."

Anonymous said...

Абе за тая работа с Параграфа, всеки нормален човек ще направи асоцияцията. Аз като го гледах ББ, веднага се сетих за "Параграфа".

Anonymous said...

verno, doktorche, ne si takyv chovek.

DENI said...

Всички са с разити пъпове:) А на нас ще ни се спукат...аортите.Само гледайте:) Този клан Борисови нмного се навъдиха,бе:) Сега разбирам защо не вдигнаха възрастта за пенсиониране:) Госпожата изглежда доста налудничаво,явно не е само от деменцията,палавичка ми се вижда...ама в акъла:) Тони,гледай си животеца,яж лучец,водица пий и...

Anonymous said...

Той самият ББ смята, че новата здравна министърка е за Четвърти километър: "Считам, че тя има тежък характер, трудно комутативна..."
Пък аз си мисля какво ли ще ни накара да изтърпим преко сили тая желязна жена, която убедено повтаря, че за закуска трябва да се изпиват 8 литра мляко с 15 портокала и 20 кисели млека?!

Anonymous said...

Важното е да сте спецове в непроизвеждането на люцерна, като бащата на Майор Майор. Останалото оставете на Байлоу БайндърМайндър (ББ).

Искрено Ваш,
Т.О. Чапман

P.S. Защо всички в тая държава се държат като голямата любов на Нейтли?

GadMrusna said...

Тва за нагъзените мухи в лимонаТеното шише ме грабна! Лошото, че и доктор Филипов и аз и ти сме от тях!

Unknown said...

Дълго се чудих какво искаше да каже Вождът и Учителят, да се свети името Му, с думата "комутативност". Ето какво казва Уикипедия по въпроса: "Комутативността е свойството на някои бинарни операции да запазват стойността си при размяна местата на двата операнда". И тъй като с простия си мозък не можах да разбера сложната логическа връзка между комутативността и новото явлвние, което ще се упражнява като здравен министър за наша сметка, реших за себе си, че става дума за комуникативност :) Боко, Боко, тикво такава, ще ни подлудиш с тези думи :)

Anonymous said...

Хубаво е да си спомни човек, че на една новогодишна телевизионна шоу-програма 1996/7 г. Ицках Финци, с една песен, провъзгласи кредото на новия морал: "Ако ти трябват пари, бръкни в джоба на глупака". Така, че не се учудвайте на сегашното си/ни "дередже". Проблемът е системен! Няма нищо за учудване!"Т'ва е мат'риала". Разходете се из форумите на електронните издания и ще установите "неуморен безсмислен труд" и употреба на "изключително етични мисловни творения" на "ерудити" в защита на "новия български ред" и на "неговия блюстител и кохортата му" или на ругателите му. Рядко, много рядко ще се прочете нещо смислено.

maria_hrs said...

Боже за какви грехове ни наказваш с такива управници?!Суетен президент,а да не говорим за премиера .При него пък суетата е на N-та степен,а колко пък се обича...
Прав е бил Димитър Подвързачов като е дал определението за българина-"Муха със самочувствието на аероплан"

Anonymous said...

Мисля, че Васа Ганчева много добре е формулирала греховете ни: "...един застаряващ и посветил се на блудкави развлечения народ, с угаснала жажда за знания и развой? ... едно общество, в което понятието гражданственост и съзнание за права и задължения не съществуват? Това общество, истерично политиканстващо, но вечно криещо се зад ъгъла, жертващо на всяка крачка извоюваните с кръв национални ценности, не полагащо усилие за ограмотяване на собствените си деца? Както е написал Левски- "Народе...????"
Затова сме наказани...

Anonymous said...

"Трудно комутативна" може да се разбира: трудно се договаря или е трудно предвидима при договаряне.От гражданското право - комутативни договори. Повечето договори са комутативни, т.е. още при тяхното сключване страните могат да преценят ползите за себе си. Нали ББ е учил право в школата!

Anonymous said...

"Трудно комотативна " това качество принципно необходимо ли е за един министър?Или просто да си го има така заради единия инат?


Ние ли управляваме живота си или някой стои зад пулта,натиска копчетата и ни гледа сеира,а ние като "мухи в лимонатено шише" както писа Тони Доктор.

Anonymous said...

vinagi sym si mislil (i ne znam dali sym go kazval), che cheteneto na kriminalni romani e edinstvenoto neshto ot cialata literatura, deto si struva da pravish.

kombat #5