4/06/2010

На т'слата дръжката

На т'слата дръжката,

Премиерът Борисов рекъл: „Надявам се това да е дъното на кризата.”
Господин премиер, това е наша реплика. Ние се надяваме. А от вас като премиер се очаква да знаете. И това, че не знаете, е много обезпокоително.
Понякога си мисля дали пък не е по-добре да го няма това дъно, да продължаваме да копаме, да копаме… Веднъж цял ден си играх да дупча един глобус и излезе, че ако копаме право надолу, ще излезем на необитаем остров в океана между Нова Зеландия и Южна Америка. И които оцелеем, ще ще можем да почнем на чисто. Но пък като се има предвид колко често Бойко си мени мнението, ще почне едно а сега наляво, а надясно и накрая ще излезем в Македония. И само копането ще ни остане.
Абе, не съм единодушен.
Пък големият аналлизатор Бареков написал в сайта си: „Всякакви нагли всезнайковци обясняват по цял ден колко бил лош Борисов и как не можел да управлява. Важното е, че може да арестува като хората.”
Не отричам, че е важно да се арестува. И по тая причина се зарадвах, като прочетох в „Стандарт”, че ще арестуват още трима от министрите на Станишев - Орешарски, Гагаузов и Джевдет Чакъров. Бих препоръчал само малко по-културно да ги арестуват, не като оня рогач Роман Василев…
Но се страхувам, че ако арестуването е единствената дейност на едно правителство, ще дойде време когато пред затворите ще чакат дълги опашки доброволци, защото ще се окаже, че в затвора ще се живее по-добре отколкото навън. Щото в затвора на човек му отпадат основните грижи, за които навън се бъхтя по цял ден: храна, облекло, отопление.
Но понеже Бареков от иронии не разбира, затова за него ще го кажа и в прав текст: Бареков, направи си тази услуга да спреш да пишеш, бе! Съвсем добронамерено ти го казвам, разсъдъкът ти плаче за обстоен клиничен преглед…
Обаче не всички са съгласни, че да се арестува качествено е достатъчно. В интервю за „Труд” питат проф. Огнян Сапарев дали няма желание да се върне в НС. Вика: „Бих се върнал в парламента, но само с калашник.” И доуточнява: „С много пълнители. В НС сега е пълно с излишни хора, с мъртви души.”
Много банално, бе! Тия комунисти немат никаква фантазия, да ви кажа. Едно си знаят, едно си баят. Когато на мен за пръв път ми хрумна идеята за калашник с много пълнители, аз веднага я отхвърлих. Честно.
Ние, братя, като вземе властта ППЧК, първо ще отменим регламента на Европейския съюз за търговията със стоки, които могат да се използват за екзекуции и изтезания. Щото то всяка стока може да се използва за изтезание. Ако е китайска или турска може и направо за екзекуция да се използва. По силата на този регламент всеки вносител на гилотини се глобява 1 000 лв. По-лани парламентът прие мерки за прилагането на този регламент. Вероятно щото по селата масово си купуват гилотини да си колят кокошките… Както и да е.
Аз разсъждавам така: Французите с помощта на гилотината именно си изградиха демократичната култура. Е, имало е и разстрели… Г-н Фуше ги е турял по 200-300 пред топовете, но основното си остава изобретението на д-р Гилотен. И освен това, както казва колегата Райчо Пожарлиев в монографията си „Гилотината и Новото време”, тоя уред се явява един от главните символи на модерността, така, както и часовника… А ние какво? Чушкопек и то едва в ХХ в… И тъпите комунисти, дето имат толкова опит, не разбраха, че с разстрели не може да се постигне модерност. Гилотината има и една друга, много важна социална функция. Далеч по-ефектно е да видиш как ще му се търколи тиквата и ще гледа учудено… Щото след Бойко не само хляб няма да има, но и пастите ще изчезнат. И ще трябват много зрелища… Представяте ли си Цонев как го изкарват пред Ал. Невски, после Орешарски, Гагаузов, а защо не и Станишев… Ш-а-а-а-т, ш-а-а-а-т, ш-а-а-а-т… Доде се напълни коша…
Може би си мислите, че преувеличавам като казвам, че селяните масово си колят кокошките с гилотини? Не. Д-р Филипов добре познава селския живот, не е като некои журналисти, дето не са се сблъсквали с рустикалната действителност.
Ето, днес проф. Брезински пише в „Труд”, че журналистите редовно бъркали кирка, търнокоп, лопата, мотика… Прав е, смешно е да пишат некои, че се направила първа копка с „мотика”. Макар че, ако нема с какво друго, може и с мотика. Прав е също, че „смесването на названията тесла и секира (по повод на предизборен клип) съвсем не говори за висок “имидж” на печатното издание.”
Даже точно обратното говори. Но, ако все пак да се бърка тесла с брадва е логически допустимо, не знам какво да кажа за бъркането на тесла с кирка. Например през 2007 г. „24 часа” писа за кмета на Св. Влас: „Той заварва маздата си с две забити кирки. Чисто новите тесли отново са в предния капак и тавана.”
Тоест, колегите са използвали тесла и кирка като синоними, каквито те никога не могат да бъдат. Което ме кара да мисля, че никога не са виждали тесла и кирка на живо. И ще допусна дори нещо още по-невъзможно – не са слушали дори „Тутурутка”.
Дръжката, дръжката,
на т'слата дръжката,
как влезе мъжката
на т'слата дръжката.

Като човек, боравил и с тесла, и с кирка, и с други работи, мога да кажа, че, ако в случая на „т'слата дръжката” е метафора, то на кирката дръжката щеше да е грозна хипербола. Представете си само: „На кирката дръжката, как влезе мъжката…” Не става, нали?
Различни неща са тесла и кирка. Поне дръжките им са различни.

26 comments:

Позната Сапарева said...

Сапарев не "вика", а се шегува (не подвеждайте аудиторията). И е един от малкото, които подобно на Вас, г-н Филипов, д-р, непукистки си казват мнението,и то по доста запомнящ се начин. Не ли?!!!

Н.Никифоров said...

Много мрачен си станал напоследък докторе. Смешно, а отвътре печал.Мдаа

Anonymous said...

Докторе, не знам, вселенската печал ли ти е отвътре, или просто червата куркат на празно, обаче, една отпуска от ежедневното писане няма да ти навреди. Пробвай два-три месеца с мотиката на село. Пазарджишко е плодороден край, върни се към корените си, по-голяма полза ще има от теб в блока, нежели в блога. И за читателите ти - също.

Искрено твой: Венелин Кутиков.

Anonymous said...

Докторе ,възползвайки се от печалното ти настроение странстващите по блоговете твои "почитатели" искат май да те сломят духом.Подозирам целта им е да не пишеш?Що ли?Ами щото както ни показват ежедневно по електронните медии се обръщаме в полицейска държава.То е обяснимо премиерът за това е учил.Е не точно, но като вече няма пожари ще арестува.Много ми се ще да арестува и крадците/кокошкарите /.
Моят мъж няколко-кратно сам си ги хваща като му крадат акомулатори и други дреболии,но като ги отведе в полицията му викат че няма доказателства.
Докторе и не копайте за друго парче земя.Нащо си е хубаво поне от към природа.
"За чем нам поручик чужая страна".
Иначе защо се е трепал Аспарух да прекоси цяла Азия?И да му признаем взел е това парче в последния момент ,но е в Европа все пак!
Да не се отчайваме.Нали казаха някъде ,че Бойко ще се кандидатира за президент на някаква новооткрита планета и трябвало вече да тръгва за да стигне навреме.
Почитателка на блога №2

ивайло кръстев said...

Докторе, много често ми се случва да Ви чета и да се смея сам...
Ироничното Ви поднасяне на случките от деня е уникално.

ивайло said...

да. кутиков е селски ерген.

Anonymous said...

Докторе, чета те за n-ти път, ама пиша за първи. И само искам да припомня една хубава РУСКА анимация
Из: м/ф "Приключения капитана Врунгеля"
музика: Г.Фиртич, текст: Е. Чеповецкий

Мы - бандито-гангстерито,
Мы кастето-пистолето, o yes!
Мы стрелянто, убиванто,
Украданто то и это, o yes!
Банко-тресто-президенто
Ограблянто ун моменто, o yes!
И за энто режиссенто
Нас сниманто в киноленто, o yes!

Мы бандито, знаменито,
Мы стрелято пистолето, o yes!
Мы фиато разъежато
Целый день в кабриолето, o yes!
Постоянно пьем чинзано,
Постоянно сыто-пьяно, o yes!
Держим в банко миллионо
И плеванто на законо, o yes!

Мы пирато-гастролеро,
Мы синьоро де ля воро, o yes!
И гражданто убеганто
Врассыпанто престо скоро, o yes!
А ля белля де бамбино
Все игранто в гангстерино, o yes!
У мамано цап монето
И стрелянто пистолето.
У мамано цап монето
И стрелянто пистолето, бах-бах.
У мамано цап монето
И стрелянто пистолето, o yes!

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=e4xzwrcCW1g
Те ви и на, че не лъжа, те хората си го знаят откогаааааа!

Anonymous said...

Да не ти пука к'ви ги пишат в коментарите, Док! Само дръж здраво бръснича:)) SMS ..друго нямам:)

Н.Никифоров said...

Много поучително филмче, не ли?
А правено преди 30 тина години.
Накъде се върти тази планета...

Мери said...

Д-р, току-що прочетох по новините в нета, че Синята коалиция издигнала за кандидат-кмет на Габрово журналистката Ива Николова (тази личност не беши ли пиар на Пешето Стоянов, когато загуби с гръм и трясък втория мандат?)Възможно ли е това и ако да, то работата все повече върви на изуй гащи (да ме прощавате) и последните 20 години сме ги проспали. Поздрави!

Anonymous said...

По горе се пише за селски ерген.Не разбрах май нещо ?Има се предвед ББ нали!И какво ли му харесва Цветелина Карагьозова с нейното добро/западно/ възпитание? Пък и той е второ издание ерген!С нейните възможности и според модата на новия ни "елит" може да си позволи нещо по така.Ноо дивото сигурно зове.........

Anonymous said...

Докторе, още в зората на соцреализма у нас един писател от с.Лиляче, познавач на селския бит, писа: „Конете кротко преживяха..” Нищо ново. А този писател не го търси в БЕ „а...я”
Твое право е да избираш темите си от темите на деня. Но според скромното ми мнение не трябва да отминем току-така още две „събития” от последните дни: апологията на мадам В. за банката на Цв. и подслушването в килиите на октоподите, от което се разбрало тяхното непочтително отношение към властта – „кухи лейки”.
Калин

ЧБ said...

Да бе, Калине, ами "новата Абрашева".....
всекиден.ком - "...Но първият въпрос – има ли конкретна визия за ученическото здравеопазване, срещна неочакван и неподозиран артистизъм. ...Отговорът гласеше: “Първата ми международна награда беше именно проект “Да израстем със здрави кости”. Затова получих 20 000 евро и ги похарчих, за да напише Недялко Йорданов една приказка, Развигор Попов – една песен, за да изпеят Мими Иванова и Богдан Томов песента с групата “Пим-пам” на запис. Ние имаме този запис. Да изпеят тази млечна песничка. За да направим един концерт в НДК… Така че аз лично работя много отдавна по този въпрос. Приказките са на разположение, песента – също. Раздадохме я в детски градини в София заедно с нотите, за да я разучават и пеят децата”."

Anonymous said...

http://frognews.bg/news_21958/Banker_kupi_50procenta_ot_tv_mrejata_na__Vivakom_/

Докторе, не е нужна на т'слата дръжката, а големи сопи, дръжки на кирки и мотики...
Язък им за златната акция.
Или така си плащат за пиар-а

Anonymous said...

hahahaha....saparev partizanin:))
doktorche, i ti li shte podminesh sybitiyata v kirgizstan kato ostanalite medii, interesno...
100000 dushi ot samo 5 mln, bratia!!! evalla!!!

kombat #5

Anonymous said...

Христос возкресе , Доктора го втресе,
от десетина матряла насам качеството стремоглаво пада като от скала...не за тва се спирах тук преди и гласува с смс..друго беше , но както и да е, пак ще пусна , не съм за един смс,един път писах, дока се обиди , реших да си мълча ,поех си вината че не съм прав,сега вече доста взе да изпъква чак и другите взе да дразни.дано дока да е жив и здрав и да се възстанови и пак да ни радва с качество.

Anonymous said...

Киргистан?!Нищо ново.Този филм вече сме го гледали.Не ви ли омръзна?Сценарият е същия!

Живко said...

Докторе, и аз, като всеки тиквеник, ще се опитам да ти дам един съвет: –НЕ ГО ЧЕТИ ТОЗИ ФОРУМ!!! Опитай поне една седмица. Доволен ще останеш!

Anonymous said...

Kade se diana Doktora? Malko e tajno bez nego. Ne - ne e malko. Za po-gornite literaturni kritici - az ne razbiram mnogo ot pisane, no znam, che kato vsiako neshto si e zanaiat. Ta triabva da se uprajniava, a kak shte izleze napisanoto nakraia e i malko Boja rabota. Ne che sam sreshtu kritikite ili hvalebstviata, no vse pak, mili hora, obiasniavaite poziciata si...

r

Anonymous said...

gledali ste ofci, deto s vyzmuteno ili vyztorzheno bleene vlizat v kosharata.
sto hilyadi, gotovi da se biyat i dazhe umrat za po-dobyr zhivot - ne ste.
blejte si...

kombat #5

Живко said...

Комбат номер 5, чувал ли си нещо за кланица номер 6?
А за РОЗА Отунбаева и Исмаил ИСАКОВ?
А за Владимир Илич?
А за Робеспиер и Марат?
Явно съм се заблудил от някои по-далновидни коментари, които съм чел от теб. Съжалявам...
Един силно подтискан народ е благоприятна почва за такава манипулация. Мислех, че си по-наясно с "демокрацията". Съжалявай...

Anonymous said...

tochno shtoto sym napylno nayasno s demokraciyata ti kazvam che narod, kojto mozhe da sybere i izprati na ploshtada edna armiya, gotova da se bie i dazhe da umre za po-dobyr zhivot e dostoen za uvazhenie. vypreki che obiknoveno sa precakanite. no drugite demokratichno izbrani upravliavashti vinagi shte imat edno naum.
a ostanalite narodi sa hlencheshti popliuvkovci

kombat #5

Anonymous said...

obache ti si rovi iz wikito za biografii i druga polezna informaciia. vizh tam i shekspir deto pita kakvo e po-dostojno za choveka i nameri pravilniya otgovor. a toj e: da ponesesh da te shiba s kamshika fidoska.
pyk ako iskash da si zasluzhil demokrat - napravi si edna palatka na dvora i ia narechi "gradyt na istinata" s kompa vytre znaesh li kak se lezhi uuuubavooo...

kombat #5

Anonymous said...

Очаквай коментар от една много разочарована фенака и набор. Няма да ругая, но ще задавам въпроси. Ако д-р Филипов може да отговори. Добре. Ако тия, от които му зависи прехраната нещо му попречат.............ще си остана само разочарованието.Сефте.

Anonymous said...

Очаквай коментар от една много разочарована фенка и набор. Няма да ругая, но ще задавам въпроси. Ако д-р Филипов може да отговори. Добре. Ако тия, от които му зависи прехраната нещо му попречат.............ще си остана само разочарованието.Сефте.

P.S Поправката е заради думата фенка. Държа на правописа и на ..... почтеността.