3/23/2010

По законите на невероятностната физика

Правителството направо се е видяло в чудо. Лашка се от една към друга идея, коя от коя по-екзотични и опасни за бъднините ни. След данък лукс, сега научаваме от синдикатите, че Праз Пит бил решил да вдига ДДС на 22%, от което да събере още 540 млн. Може да събере, па може да стане и като с акциза на цигарите…
Като гледам нивото на данъчния диспут си помислих, че и аз мога да дам некои идеи. Може да се въведе например данък на мъжете за правото да спят с жените си. Имало го е при император Калигула. Представяте ли си?! Жената иска секс, пък мъжът й вика: "Не можем да си го позволим, скъпа!” Женените българи ще застанат като един зад такъв данък. Щото той ще им даде възможност да живеят само за собствен кеф…
Пък колегата Волтер пише, че ако се въведе данък върху остроумието, всеки ще го плати. Никой няма да иска да мине за глупак. Аз съм много склонен да такъв данък. Знаете ли как ще ни олекне, като престанат някои хора да се правят на остроумни по телевизора, в НС и на други места. Плащат си данъка и вече няма що да ни убеждават. Например архонт Бинев, който днес в един вестник се напъва да цитира Конфуций, как бил рекъл, че „не е важно да даваш риба на този, който е гладен, а да го научиш как да лови риба”. Просто си вади бележката за платен данък и кара по същество… Разбира се Дянков може да бъде освободен от този данък. За Бойко не съм единодушен.
Сега ми хрумва, че за да се съберат повече пари този данък трябва да се изчислява по стръмна прогресивна скала.
Като се търсят данъчни идеи, може да се прегледа и турската фискална практика. И там може да има полезни идеи. Така де, десятъкът нали от там сме го взели.
Като казах турската, та се сетих пак за Доган. Камен Костадинов обясняваше надълго по телевизора какъв специалист е агата в областта на физиката. Имал си даже лаборатория в „Доган сарай”, където извършвал опити. Контактувал с учените от БАН, бил почетен председател на „Водородното дружество”… И изобщо бил много напред с материала за възобновяемите източници на енергия (ВИЕ)…
Възможно е. Спомням, че през 2007 г. „24 часа” писа: „Доган учи как се правят 200 000 евро от фекалии.” Това е откритие, за което средновековните алхимици биха дали цялото злато на света. Защото няма по-възобновяем източник от този, не ли?
Вие разбира се може да си помислите, че се подбъзиквам с агата, но ще сбъркате. Като начетен човек, ние знаем, че има много физики. Например в „Пътеводител на галактическия стопаджия” се говори за „невероятностна физика”. Тази физика борави с числа като „едно към две на степен безброй минус едно”. И именно по нейните закони, ако се опитате да получите „векторна вероятност въз основа на невероятностни данни”, ще стигнете до числото 1.450 млн.
Ама кога ще ни стигне на нас акълът за невероятностна физика? Ние обикновената не познаваме, та… И затова много неща не разбираме. Защото, както казва моят приятел Насим Талеб, „как ще кажете на някого, който не разбира от физика, че във Вселената съществуват места, в които времето не съществува.”
Няма как. Ние живеем на такова място, но я се опитайте да го обясните на обикновения българин! Ще излезете луд.
Мисля, че като физик Доган може да е добър. Щото като философ не е. Като философ на моменти се изразява направо като Иванчо Йотата. ("Вчера ми дадоха маслини от важна степен и с твърде способна цена.") Помня как каза за "мисловната парадигма на времето", което хвърли Философски факултет в дълбок потрес. Щото преведено на прост език мисловна парадигма значи мисловен начин на мислене... А то немисловен чогати* нема.
Други негови терминологични проблясъци са „темпоритъма на интеграцията на агросектора”, "вертикална асиметрия", "семантичното сканиране", „екзестенциален момент…” „социалният вектор”, „другостта”... И електоратът на агата прехвърля низа след низа тютюн и цъка с език: „Бу адама чок челеби!”** Но все пак в съкровищницата на философската мисъл агата ще остане с изказването си пред конгреса на НДСВ: “Когато има разминаване между виртуалния и реалния статус на една партия, на прага се появява една предкризисна красавица, която недвусмислено поставя въпроса “Или, или”. Ние трябва да избираме или примиряването с безгрижието на дадения момент или мъжкото начало при управлението. В определено място и време съзнателно съм се подавал на изкушението на въпросната красавица, но с ясното намерение да я преодолея в себе си, без да се приемам насериозно за хищник, а при други случаи почти нежно, но и радикално, съм култивирал неразорани целини, за да поникнат нови рози, на чийто аромат впоследствие съм се уповавал”.
Анландън мъ?*** Честно?
Към днешна дата си мисля, че това изказване предрича възникването и развоя на партия ГЕРБ. Да, да! Разминаване между виртуалния и реалния статус на партията, предкризисна красавица, безгрижие и мъжко начало, въпросът „или-или”…
Не си спомням запознал ли съм ви с едно свое наблюдение, затова ще рискувам да се повторя. Между другото, представяте ли си колко лесно ще стане ако едната страна в нашето отношение – автор-читатели – хване склероза. Па ако са и двете още по-добре… Както и да е. Исках да кажа, че след професор Беров ни тръгна саде на малки доктори - и Костов беше малък доктор, и Станишев, и Доган, и Бойко. Като изключим царя, който е среднист, и Сидеров, който сега учи за поп, политиците ни са все учени. И пак не ни вървят работите... А какво ли щеше да стане, ако ни управляваха некои простаци! Понякога, макар и самият аз малък доктор, си мисля, дали пък проблемът ни не е, че са учили само до малък доктор и ни един не стигна до голям?
И накрая едно съобщение. Понеже непрекъснато се обаждат хора, питат какво става с ППЧК, да не съм се отказал. Как ще се откажа, бе! Точно сега, когато условията са от най-добрите! Ще стане! Нужно е още малко народът да свикне със социологическите методики на управление и сам ще ни повика на власт. Аз все пак съм дипломиран социолог, а няма като Бойко тепърва да усвоявам тезауруса… Ние ще издигнем повседневната социология на премиера до научни нива. Ще повишим, както би казал философът Доган, „наукоемкостта” в политиката. Е, това, естествено, ще повиши и финансоемкостта. Но не много – с едно към две на степен безброй минус едно, не повече.
P.S. Ало, пенсиите, извинявайте за идеята за данък секс. Просто не се съобразих, че ще удари главно вас.
*Чогати – дума, която съм си донесъл от Пазарджик. Означава „като че ли”.
** Този човек е много учен! Тур.
***Анландън мъ? – Разбрахте ли? Тур.

11 comments:

Anonymous said...

haha :))
Доккк-тореее,кажи ни напаво лечението ;)Диагнозата ни е ясна-параноидна шизофрения....Нелечимо ли е,а.Не ли?

Мери said...

Д-р, да добавя един от честоупотребяваните от колегите ти журналисти Доганов бисер -"конкретика". Изфъфли тази глупава дума преди години "най-големият български политик") и вкупом всички, добрали се до някаква аудитория, възприеха. Та Доги диктува и речниковия фонд, не само държавните кинти. Поздрави!

GadMrusna said...

Последните "работи" нямаха този заряд или аз не съм бил в настроение (`щото всеки знае, че едно и също прочетено в различно настроение звучи различно), а това днешното е много добро. Бе хубавото си е хубаво. И кой от каквото разбира, това трябва да бачка. Това ни е проблема на изток.
Агата?!? - доФторе именувай гоооо .... феса илииии баша или ... знам ли. Ага е за ДПС, за мен е мършояд.

Anonymous said...

Браво Докторе!Отново оригинален и не толкова смешен.За всичко си прав, но наѝ си прав за БЕЗВРЕМИЕТО в което живеем.Боже, колко духовна нищета лъха от него.Чак тръпки ме побиват от мисълта, какво ще остане след нас пенсиите, както ни наричаш.Всичко читаво под 40 години отдавна се изнесе в "другата България".Погледах по Нова ТВ 15 минути шоуто в Къщата и ми стана ясно нещо, което подозирах отдавна - няма да ни бъде като нация.
Взех и важно решение:ще отида да си купя гробно място, че както е тръгнало хер Флик може и на покоѝниците да посегне само и само да напълни хазната.

Ivan Hristov said...
This comment has been removed by the author.
Ivan Hristov said...

Г-н Докторе, забрави да споменеш за догановата дума "ЗАЕДНОСТ". Трябва да славим и тачим ковача на нови думи
в БГ език.
Сполай ти!

Anonymous said...

Докторчо, знааеш ли, че и описаният от теб ага те чете, милият от 10 години пиянства битово в нета и се прави на чатър, а напоследък и блогър...

Ангел Грънчаров said...

В интерес на истината требе да се каже, че д-р Желю (Желев) беше голем доктор... ама по марксизъм де, но все пак...

Anonymous said...

niakakvi predpolojenia za tova kakvo shte pishe doktora utre zaran? :D

Anonymous said...

Сигурно ще пише за много неща, ама шоуто Валерия Велева - Доган няма начин как да го пропусне...

Anonymous said...

i az tai mislia... episod 3: agata otvrashta na udara :P

ama vaprosniat aga mnogo se e iznervil, ta negovoto pismo si e taman za psihoanalis, dokato madamv-elevoto spada v grafa obiknoveno ibrikchiistvo (po Doktora). Doktor Toni e zapoznat s materiata - dano spodeli s nas diagnozata si za sluchaia!