3/22/2010

Философът-маркшайдер

Гражданите се похвалиха, че са написали мотивите за капичмънт на Гоце. Ама ги пазят в тайна. Красимир Велчев се оправда, че още не били доизкусурени юридически. А Искра Фидосова се измъкнала с обяснението, че “зверски я боли кръст” и не може да си стои на краката.
Г-жа Фидосова, вчера прочетох в „Стандарт”, че в книгата си „Възлюби своята болест” д-р Валерий Синелников твърди, че ако ви боли кръст, това вероятно е предупреждение, че може да претърпите финансови загуби. Та се сетих за оня хубав договор за дограма на сградите на НС на мъж ви и се сетих също, че Бойко се закани до два месеца да почва и барливите във властта… Та вземете бързи мерки.
„Труд” научил от някъде, че Доган взел 1.5 млн. лева като консултант по хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. Това е същият вестник, който беше второто аз на Доган дълго време и дори през 2003 г. поде инициативата да се даде на агата най-високото отличие – орден “Стара планина”. Но понеже Доган почна да се лигави и не искаше да обядва редовно с главния редактор и да изслушва съображенията му за управлението на държавата, отношенията постепенно охладняха. Тошо го каза директно: „Г-н Сакскобургготски, а от известно време и г-н Доган отбягват “Труд”. Вече съм се отказал да ги търся за разговор, за съвет, ако щете, или просто да обменим мисли…”
На тях може би им е излизал скъп курса на обмяната, но това не ги оправдава. Доган поне трябваше да помни как, преди да се сприятелят с Тошо, „Труд” дълго време не сваляше мръсните гащи (извинете) на втората му жена от първа страница. Турците казват: Ески дост, душман олмаз*. Ама не и у нас. Изглежда само Велева поддържа въгленчетата под пепелта. И когато Ахмед Емин се/го гръмна/ха, пак тя се притече и Доган пред нея си изля душата…
А помните ли как през 2003 г. Венелина Гочева, Тошо Тошев, Радосвет Радев и други лица искаха от Софиянски да направи Бойко почетен гражданин на София? Щото Борисов бил всеотдаен в работата си. Още е всеотдаен. Но то и Гюро Михайлов е бил всеотдаен…
Ей, помнете ги тия работи!
Та за агата, де. Сигурно си мислите, че този тип консултации не са по възможностите на философ, а на маркшайдер или друг минно-геоложки специалист. Напълно сте прави. И Доган ага точно така постъпил. Намерил специалисти, платил им богато – 50 хил. лв. - и хем работата свършена професионално, хем агата с 1.450 млн. напред. По първоначалния замисъл той трябвало да вземе даже 1.950 млн., но по някакви причини не можал.
Само философ може да измисли такава съвършена схема. Агата сключва договор с “Минстрой холдинг”, подизпълнител на проектите. След това наема четирима специалисти от “Минстрой холдинг”, които да свършат работата. Защо „Минстрой холдинг” не си е икономисал тези пари с един прост байпас на агата, не мога ви каза. Сигурно това имат предвид политолозите, като казват, че Доган е незаобиколим фактор в нашата политика.
С тая схема агата може да стана мениджър и на космическа програма. И всеки от вас, разбира се, може. Ако може, де…
Когато астроложката Алена разкри какви са били политиците ни в предишните си животи и каза за агата, че е бил лекар-шарлатанин във Франция, аз погледнах малко с присмех. Сега съм склонен да погледна много по-сериозно. Поне на шарлатанин… Макар че то шарлатанин е релация. Шарлатанин можеш да бъдеш само в общество на шарани. В обществото на нормалните хора шарлатаните просто ги бият.
Но за да ви успокоя, ще ви кажа, че такива общества на нормални хора не съществуват. Вие може би си мислите, че Англия, САЩ са такива общества…
Не, просто мащабът е друг. За нас 1.5 млн. лв. са много пари. Обаче пък чета, че пуделът на Буш Блеър за две години изкарал 22 млн. евро като консултант на южнокорейската петролна компания “Ул Енерджи корпорейшън”, която „неясно как се сдобила с апетитни контракти в кюрдските райони на Ирак”.
Неясно ли? За кого не е ясно? Даже и на нас, дето властта ни мисли за прости и бълбуци, ни беше ясно. Изследване през 2003 г. показа, че само 0.1% от българите смятаха, че войната се води за защита на човешки права, а 4% допускаха, че става дума за битка с тероризма. Останалите българи бяха от петролното лоби така да се каже…
Какво да се прави, войната не решава кой е прав, а само кой е победил. А Буш, Блеър и техните петролни деривати, пардон, приятели, победиха…
А помните ли как ни лъжеха двете Монки: Ще ни върнат дълга, ще участваме във възстановяването на Ирак… Ще, ще…
Ей, помнете! Казвал съм ви, че на народите с къса памет, преходите са им много дълги!
Но да се върнем при нашата си изпокъсана черга. Слушам Бойко по телевизора. Вика, че само тоя милиард, пръснат от Станишеви за „Цанков камък”, „Белене” и т.н. да ни бяха оставили, сега щеше да има буфер за кризата. Сигурно е така, но се сетих за най-новия виц: С какво ще остане правителството на Борисов в историята? Със Станишев.
Каква ирония само! Доминираното от социалистите правителство въведе плоския данък, а „дясното” правителство на Борисов ще въвежда „Данък лукс”!
Оня ден Цецко рече: „Просто ситуацията е изключително тежка и тя е много по-тежка, отколкото, когато влязохме в мандата”.
Ако седем месеца след влизането им в мандата, ситуацията продължава да се утежнява, значи може би не е било правилно изобщо да влизат във въпросния мандат, не ли?
След като се видяха резултатите от поредното демоскопско изследване, Бойко се отказа да кара армията и полицията сами да си плащат осигуровките. Странно ми е само дали Тато е пропуснал да му предаде този най-важен урок (“Народната милиция – единствената опора на социалистическата власт.”), или Бойко го е проспал. Като тръгнат миньорите да стачкуват, кой ще ги бие?! А то тоя път няма да са само миньри… Аз Тетка Цачева малко я подценявах, ама тя по-правилно го разбира. Рекла на полицаите: "В кризата разчитаме много на вас. Ще предам посланието ви на правителството и ще съдействам нещата да се случват по-добре".
А както знаете, на милицията не се разчита да интервенира на Фондова борса, или бъркам?
Въпросът е, че и да предаде Тетка, Бойко си има вече изградено мнение: „Мили полицаи, защо не ги арестувахте още тогава, там - на "Цанков камък", на "Белене"?! Защо не арестувахте и не спасихте парите на данъкоплатците, а сега протестирате, че няма пари? Отговорете ми на този въпрос!”
А те не могат да отговорят. Защото този въпрос е сакрален за демокрацията. Ако Лок, Монтескьо, Алексис де Токвил… не са могли да отговорят, българската милиция ли ще може?

* Стар приятел враг не бива.

5 comments:

Н.Никифоров said...

"Ей, помнете ги тия работи!"
Е помним де, ама файда йок, дето се вика, защото все се намират достатъчно забравили...

Anonymous said...

Да, и дограмата и винетките са важни, както защото показват ниво на морал, така и на какво да разчитаме. Но тези дни "лошият материал" и обект на шеги(благосклонни) за сексуалната им (не)мощ т.е. пенсионерите дадоха отново урок по защита на националните интереси - замеряха ЧЕЗ с яйца, издигнаха искане за национализация на електропреносната мрежа. "Стратегическите инвеститори" дошли в България не инвестират, а всъщност ние храним Чехия, Германия, Белгия, Гърция, Унгария .... Банки и нсационална - именно стратегическа българска -собственост беше подарена (рушветите не бяха за народа)на чужденци! Българи, да си върнем България!

Морски said...

Докторе, моите уважения, но не сте прав за неучастието ни във възстановяването на Ирак. ТИМ отдавна стъпиха там и си работят. За едно от ходенията там, знам от близо 2 години, ако се не лъжа.
Така, че да ме прощавате. Вие като журналист, дали бихте разровили в тази посока, кои БГ фирми работят в Ирак? За протокола поне...

Rosen Hinkov said...

Ако трябва да побългарим още някой неща, едно от тях е тази част от мюсулманската молитва „Алах е велик и Доган е негов консултатнт„.
Да ме извиняват българските мюсулмани, ама не им ли омръзна тая мантра.

Anonymous said...

Че колко данъци е платил агата? Ако е платил изобщо?