1/25/2010

Boyko ex machina

Гарелов, който явно е трансфериран във физически смисъл от „Новинар” в „Труд”, а в духовен прави пореден опит да се трансферира от затихващото НДСВ към ГЕРБ, описва с патетика, достойна за Пиндар, как Бойко се появил сред протестиращите гръцки фермери изневиделица от небето с хеликоптер и им рекъл: “Ето, искали сте да се срещнете с премиера на България. Дошъл съм на крака. Казвайте.”
Та Гарелов вика: „Като знам колко си падат гърците по юначеството, мога да си представя с какво възхищение са гледали в този момент на българския премиер.”
Гарелов, изобщо не е заради юначеството, което, разбира се, не мога да отрека. Това, дето Бойко слязъл с машина от небето, е един изключителен пиарски ход. Тоя, който го е измислил е направо велик. Бойко им се явил като в древногръцка трагедия. Еврипид например като заплетял много сюжета и не знаел как да го завърши, пускал един бог с кран - "Deus ex machina" (апо механес теос), който набързо оправял работите. Гърците изобщо не били виждали през последните 2050 г. някой бог да слиза с цел разрешаване на важен въпрос и останали изненадани.
Накрая на одата си Гарелов обобщава: „Имаше и немалко недоволни от изненадващите драматични ходове на Борисов. Но и доволните, и недоволните признават - с такъв премиер няма да ни е скучно.”
Ето точно от това най-много ме е страх. От интересното време. Да пази Господ! Чувал съм, че китайците имат такава клетва: "Дано живееш в интересни времена!"
Орсън Уелс беше казал някъде: “В Италия за тридесет години при Борджиите имаше войни, насилие, убийства, кръвопролития, но се родиха Микеланджело, Леонардо да Винчи, Ренесансът... В Швейцария имаше братска любов, петстотин години демокрация и мир и какво родиха те? Часовника с кукувичката.”
Изкушен съм да тръгна по линията на въпроса ние какво родихме за 20 г., но много ще се отклоним.
Безспорно от думите на Уелс излиза, че това са били много интересни години в Италия… Но как по-конкретно са изглеждали? Галеацо Мария Сфорца, господар на Милано, бил заподозрян, че е отровил майка си; Франческа Бентиволио убила съпруга си, владетел на Болоня, за да угоди на баща си. Иполито д’Есте извадил очите на брат си, Оливерото Уфредучи заклал зверски чичо си, Сиджимондо Малатеста изнасилил дъщерите си и зет си… И зет си! Да не говорим какви са ги вършили Родриго Борджа (папа Александър VI) и копелето му Чезаре Борджа…
Обаче накрая, според Зошченко, си получили заслуженото: „Александър VІ искал да премахне двама кардинали, които му пречели. Поканил ги на имен ден. Сипал във виното някаква силна египетска отрова… Двете чаши с отровата били едва-едва по-високи. А двете по-малките съдържали чисто вино. А лакеят объркал чашите… И внезапно папата и синът му облещили очи. Синът казва: “Тате, знаеш ли, май че стана грешка…”
Слава Богу, у нас не е чак толкова интересно…
И „Стандарт” наблягат на юначеството на Бойко. В коментар под заглавие „Къде го стяга чепикът Костов, колегите пишат, че реакциите на Костов „придобиват рекетьорски привкус и приличат на опит за извиване на ръцете на Борисов. Как точно ще реагира премиерът дори само на намек за подобно нещо, може да се досети всеки и без да е учил психология.”
И какво ще направи?!Това е случай, в който извиването на ръцете е народополезно и отгоре. „Ако правителството промени облагането на хазарта в полза на бизнесмена Васил Божков, каза Костов, ще загуби подкрепата на “Синята коалиция”.
Като един заставаме зад Костов. Моля да ни се зачете където трябва.
Ало, пенсиите, верно ли киснете по цял ден в бингозалите? Четох някъде, че ако не сте били вие, тоя вид хазарт щял да умре. А аз всеки ден ревем за вас като вдовица за… Мъка ми е, че сте бедни и гладни, а вие да си хвърляте парите на комар! Срамота!
Някой ме питаше оня ден в блога верно ли Блъсков щял да се кандидатира за председател на СБЖ. Кандидатирал се е дори. Така му беха легнали имотите на съюза на сърце, че чак ходи на крака на Тошо, стария враг, та да го омилостиви да не протестира… И Тошко стана Тошо… Но не го избрали. „Феодалните старчета” в СБЖ събрали последните си остатъци от срам и разум и повторили Милен Вълков още на първия тур с два пъти повече гласове от претендента Петьо Блъсков.
Не знам, трябвало е да го изберат. Да бъде потресът пълен. Ако е останало още накъде да се потрисаме от българските медии…

11 comments:

Anonymous said...

Докторе, как не те беше срам от научната ти специалност да кажеш, че не ти се живее в интересни времена?!

Аз все повече се убеждавам, че живеем в изключително уникална държава. Такова нещо като Абсурдистан нЕма и не е имало - ни в други времена, ни на други места, ни в други измерения. Това не предизвиква ли професионалното ти любопитство?

Ми виж само един от най-видимите и натрапчиви парадокси - развиваща се страна да страда от застаряване и отмиране на населението. Прелюбопитно, не мислиш ли?

Друго - държава без справедливост, където със законови средства и блага дума не можеш да накарашш нито големеца нито голтака да направи каквото и да е, и в същото време ежедневния живот следва един познат и установен мирен ред поддържан от могъщите като гравитация сили на корупцията и шуробаджанащината.

У нас всеки ден, всеки час, навсякъде има матр'ял ... за Нобел!

Pavlik Morozov

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Прав си, Павлик. Проблемът, е че взех да се уморявам вече от интересните работи... Щото те в един момент престават да са интересни и остават последиците.

НАДо said...

Ей, Робе, кой ти позволява да съ умаргъш вье?!?Ели си решил да се цаниш за тъпанарин?!?

Anonymous said...

Предвид разликата в годините ни не мога да те упрекна, че си се уморил, но да знаеш че е ободряващо хора като теб да ни посочват и забавната и любопитна страна на всички безобразия, дето изграждат ежедневието ни.

То се е видяло, че вайкане и молби нищо не променят, но може би (при)смеха ще се окаже по-силен.

Поздрави,
Pavlik Morozov

Anonymous said...

Моите уважения за това че не сте пропуснали нито едно от отблъскващите лица или събития,които заслужават присмеха ни! Ако и това не помогне-не виждам изход(: Изпращам симпатиите на цялото ми семейство-Мари

Anonymous said...

"В Италия за тридесет години при Борджиите имаше войни, насилие, убийства, кръвопролития, но се родиха Микеланджело, Леонардо да Винчи, Ренесансът... В Швейцария имаше братска любов, петстотин години демокрация и мир и какво родиха те? Часовника с кукувичката."

Орсън Уелс не е споменал най-прекия продукт на интригите на Борджиите - творчеството на Макиавели. Гърците колкото си искат да е гордеят с техните демократични и тиранични полиси, но политиканстването им е било на общинско ниво, а мурафетите на мащабната европейска политика от над 2000 години се измислят в Рим.

A Швейцария изживява 500 години мир и братска любов в резултата на това, че няколко десетилетия швейцарските изпращат всички луди глави за наемници в чужбина.

Pavlik Morozov

Kamelia said...

В.”Дневник” - откъси от речта на премиера Бойко Борисов "Демокрацията и свободата в България: Политика на реформи на новото правителство", която беше произнесено снощи в Берлин: "... И когато взривиха Пуканич (хърватския издател Иво Пуканич, убит през октомври 2008 г. - бел. ред.) сега, се оказа, че Робърт Матанич, Сретен Йоцич, всичките тия, които ние екстрадирахме от България, са заподозрени за убийството на Пуканич", каза Борисов. "Няма убийство, по което ние да не сме задържали хора или да не сме намерили свидетелите и да не кажат извършителите". Проблемът обаче бил, че "законът изисква да излезеш и да свидетелстваш, а хората се плашат", защото не били убедени, че престъпниците наистина ще получат наказание. "Като ги е страх хората, и съдиите не могат после да присъдят. Ние сме изправени пред подобна ситуация", обясни премиерът."За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите, оттелиха се от "Наглите" и отидоха и посочиха трупове. Ние в момента разкриваме поръчкови убийства. Отиват и показват - ей-тука в тая ливада има труп, ей-тука някъде го копахме. Колегата Цветанов копае и вади труп. И неслучайно са ни пълни арестите", сподели Борисов пред гостите на фондация "Конрад Аденауер".

Докторе, не издържам вече! Идвам и аз под либерийския флаг!

DENI said...

Тони, гледай сега,като се качи на летящата чиния на Доган,к'во става:)И на Марс ще иде да види,даи няма някой остатъчен български ген,та да го предложи за клониране. Щото само оттам не се е сетил да търси за резервната скамейка:) Ама да идеш на гости на Ангела-та и да плещиш,как си броим стотинките...е върхът:) И най-се учудих,че беше със същите дрехи,откакто Диков му взе интервю от кабинета.Паднах от коня:)

DENI said...

Тони, гледай сега,като се качи на летящата чиния на Доган,к'во става:)И на Марс ще иде да види,даи няма някой остатъчен български ген,та да го предложи за клониране. Щото само оттам не се е сетил да търси за резервната скамейка:) Ама да идеш на гости на Ангела-та и да плещиш,как си броим стотинките...е върхът:) И най-се учудих,че беше със същите дрехи,откакто Диков му взе интервю от кабинета.Паднах от коня:)

Anonymous said...

Не го плюйте ББ, само това ще ви кажа.Това може-това казва.Толкова му е багажа. Да сте гледали и мислили преди да гласувате. Сега е too f*****g late,да ге. След 4 години пак тая за още 4 и т.н. до безкрай.На който му не аресва, да лови пътя и навън.
Тони Филипов Д-р, благодаря за поредната хубава работа.
Един от Канада.

НАДо said...

Аз пък да ви кажа, ей така щото не сте ме питали!?-Щом такива кратуни, тук са лидери и обществен връх, значи е повод за национална гордост?!?Това пък означава, че всеки Истински Български Интелигент е надраснал вече цялото Човечество и се е извисил далеч далеч, нейде в Края на Млечния Път?!?И е сега е, такива като уважаемия тук Д-Р, само драпат да отпътуват за там....ама ние от Народното Жури още малко ще го забавим!!??Щото Космодрума е наш все още!!??НЕ ЛИ?!?