1/24/2010

Белград поема контрола над София

Още ли чакате, бе! Вие немате акъл! Или немате жена! Или пък ви е омръзнала! Девет вечерта е, ей! Нормалните хора вече търсят духа на Караджата!
Но щом сте тука, да почваме.
„Стандарт” направили новина от една странично казана по телевизора реплика на проф. Чирков, че „завистта удря в сърцето.” Нема лошо, не е като да не знам как се прави вестник в празник. Позволено е да се ползват новини втора, че и трета преснота. Като тази, за която читателите на д-р Филипов са информирани още през далечната 2003 г.
Иначе да, завистта води до соматични заболявания – язва, инсулт, инфаркт. И ние съвсем не случайно сме на първите места по тези заболявания. Щото, както казваше Пелинко, геният на завистта у нас ще се роди. Но това, с оглед на другото, което ще кажа, е добрата новина. Защото руски медици установиха по научен път, че завистта е и заразна. Можело да се получи даже и епидемия от завист. Заболяването се пренасяло от прионите, частици по-микроскопически и от вирусите. Мога да обясня научно, по точно исторически, което не значи непременно научно, защо така се е получило с нас, но неделя вечер не е най-подходящото време. Ще ви кажа само, че с развитието на комуникациите опасността от епидемия нараства.
Но пък от друга страна, не сме само ние, дето все гледаме в канчето на другия. Американските психолози са доказали, че повечето хора предпочитат да спечелят $70 000, когато останалите печелят $60 000, отколкото да печелят $80 000, когато другите печелят $90 000. Еволюционната психология го обяснява с това, че женските избират най-печелившия. Да, женските… Ако не бяха женските…
Между другото, като тъй и тъй сме на здравни теми, да ви кажа защо висшите държавни лемури хващат разширени вени и хемороиди. Това са болестите на престъпниците с “бели якички”. Щото постоянният риск, на който се излагат, нарушавал кръвоснабдяването на долните крайници.
Та докато ние се изяждаме от завист кой лемур колко е нагушил и ни треска инфаркт, той най-много да добие хемороиди. Честно, научен факт. Бас слагам, че Иван Костов е уморил маса народ по тоя начин. Споменавам него, щото, според някои оценки, той е най-успешният премиер…
Както и да е. Слушам Сашо Диков по телевизора. Пали се на Тетка Цачева, Лъчо Мозъка и други безмозъчни и безхаберни из ГЕРБ. Вика, че Бойко спешно трябва да ги изгони. Това било лекарството.
Да ги изгони, но още не се знае колко са. Знае се само, че са много. Оня ден един от депутатите написал докладна до Цецка, в която искал да му се извади виза за Белгия! Много ми се щеше да мога да кажа, че Цецка я е резолирала положително, но не знам. Ще проверя още веднъж и ще ви съобщя името на тази гъдулка с визата, за да му обръщате в бъдеще съответното внимание.
Колкото до лекарството, нашето скромно мнение е, че лекарство няма. За нищо. Сам премиерът, на който народът погледна като на д-р Куин, е просто плацебо. Е, не отричам, че плацебото помага по психологически причини. И не настоявам да го спрете…
Вижте, братя, вие така и така ще намразите Бойко, но се опитайте поне да спечелите от курсовите разлики. Ако можете да обърнете в пари разликата между оценката, която дадохте на Бойко, когато идваше на власт, и оценката, която ще му дадете на изпращане, ще станете милионери…
Другата новина, която научавам от „Стандарт”, е с много по-голям потенциал: „Жената на Уорлик кацна в Сърбия.” Г-жа Мери, новият посланик на САЩ. В четвъртък мъж й, г-н Джеймс Уорлик, кацна в София. Така мирът и разбирателството на Балканите за известно време ще зависят изцяло от мира и разбирателството в сем. Уорлик. Разузнаването ни трябва спешно да проучи това семейство. На първо място от кога Джеймс из мерид ту Мери. Това може със значителна точност да подскаже до каква степен се мразят. После трябва да се проучат конкретно табиетите им. Карат ли се, а не дай, Боже, да се и побийват…
Не е нужно да го признавате пред жена си, но браковете биват понякога добри, но никога прекрасни. Може на Мери и Джеймс да е от добрите. Но тогава се налага да изясним една от фундаменталните истини на добрия брак - то¬зи бизнес е под опеката на жената. Тоест, Белград ще командва София. Но и добрият брак не изключва чупене на чинии и друга посуда. Което в мащабите на две държави, си е едно голямо чупене… А когато в едно семейство има настроение за война, то тя може да избухне без непременно да е налице “casus belli”.
Да не си помислите, че ме е страх от война със Сърбия. Били сме ги и пак ще ги бием. Една победа срещу сърбите ще повдигне рейтинга на Параванов, което е добре дошло, предвид на това, че щял да прави партия със Слави, която, както ви съобщих, щяла да се казва „Ку-ку и Пипе”. Пък, ако те ни бият и ни вземат например Трън, Кюстендил, Брезник… няма да ми е мъка. Щото тези шопски поселища не са дали нищо на българския генофонд. Да не кажа, че са взели…
Представете си, че на господин Уорлик му е слаб ангелът… Спомням си за Уйлям Монтгомъри, който през 1993-96 г. беше посланик в София, а после в Белград. Един ден г-жа Монтгомъри нахлула в кабинета на секретарката му Биляна Йович, която не му била само секретарка… Бой, крясъци, скубане, хапане… Станали на кълбета. Морските пехотинци от охраната едва ги разтървали... Не казвам, че ще стане така. Само намеквам, че няма да е прецедент.
Посланик Уолрик започна мисията си в София с Вазовото: „И ний сме дали нещо на света…”
Дано г-н Уорлик ни върне възрожденската вяра на Дедо Вазов в Америка. Когато Иванчо Йотата рече: “Млъкни бе, дивак!”, Хаджи Смион го смъмри: “Господине, бъди американец, благородно.”
В некои среди днес не виждат особено благородство в Америка. В средите на д-р Филипов например. Когато почна истерията със свинския грип от нашето МЗ признаха, че щатските дипломати им подгрели жиците да питат взети ли са мерки. Демек, купихте ли "Тамифлу", разработена от фирма, в която ексвоенният министър на САЩ Ръмсфелд има дялове.
Днес „Труд” съобщава, че станало ясно, че истерия е дело на големите фармацевтични компании, с подкрепата на СЗО. (Нещо, което „човекът-медия” отдавна е свел до знанието ви!) От тази измама те се нагушили $10 млрд.
Що ви го разправям? Щото правителството ни има решение да направи нова поръчка за ваксина, ако не се лъжа, за къде 10 млн. лв. Франция и Русия си искат парите назад. А полската министърка на здравето Ева Копач категорично заяви наскоро: "Аз няма да действам под натиск! Ние няма да поръчаме нито една ваксина …” Което показва, че поне едно правителство в Европа не е било изнудено или подкупено.
Но не е нашето.
Сега се сещам, че някой може да не знае как се търси духът на Караджата, макар, че и това съм го обяснявал. Ето какво съветва поетът:
Настане вечер, в къщи се върнем
И си полегнем с госпожата
Па плеснем с ръце и се прегърнем
И търсим духа на Караджата
После като си омръзнем
Пак ще се обърнем гъзнем
.
(Трендафил Акациев)

10 comments:

Anonymous said...

Браво, д-ре! Почти позна.
Обаче има още една причина да сме заедно - ако ти е свършило пиенето в неделя вечер и няма откъде да си купиш или те мързи да излезеш.
Това за женските - дето избират - е верно. Само дето и вие избирате 20 години и кво?
От цар - на пожарникар.
Или от трън, та на глог, та пак на социолог.
Наздраве!
Църни Шопара

Червената Шапчица said...

Докторе,
ако толкова си я закъсал за пресни новини, мога да помогна, ама новината е от Америка, а ти там не си много единодушен. Не знам дали ще можеш да надскочиш себе си, но не пречи да опиташ. Та стана ясна причината за втория голям трус в Хаити - ами Кенеди се обърнал в гроба след като републиканецът Браун спечели частичните избори в Масачузет и сега ще сТедне в Сената на стола на Тед Кенеди - "Kenedy Seat". Не разбрах точно дали само Тед се е обърнал, но може и всичките дружно да са се обърнали, ако съдим по магнитута на труса.
Можеш да ме цитираш при необходимост.

Anonymous said...

Само да вметна за гъдулката с визата, може да се промъкнал чужд граждани от бившата СССР в НС-то, това Фидосова(забравил си я, а народът я обича) не ти ли звучи като краварката Дуся,която поставяше рекорди в млеконадоя, нищо, че прилича на шопар?

Anonymous said...

Д-ре,
Минах те на второ четене - аз винаги те минавам на второ четене сутрин, когато правя най-важното за деня.
Та покрай колегата-американец се сетих, че това ново съчетание между бенджо и гъдулка, което ни докараха за вице-прайм-министер- Михов-проф., казало че кабинета ни е на СВЕТОВНО НИВО!
Мисля, че вече съм единодушен за това кой предизвика Световната Криза – след появата на Хер Флик и проф.Илия Михов-Баровеца, димящият пистолет (the smoking gun) сочи право към американските икономисти. Тея са направо някакви ОМП-та, създадени от ГМО.
Па и като се сетя, че и проф.Поповски беше професор в УСА и въртеше геврека...
Само да не кажеш пак, че съм си ги избирал - гласувал съм един път в живота си и си признавам - беше грешка.
Църни Шопара

Anonymous said...

Хм...нещо не съм единодушен по днешния (снощния) коментар на д-ра... Д-ре, един съвет, ако позволиш - днешните не ги пиши снощи, или, поне не ги пиши след дегустация. Там, по вашия край, много обичате да печете джибрето на ракия кога привърши домашното вино, и не само печете, ами и пиете след това, гаче няма утре...

НАДо said...

СВЕТОВНОТО ЕВРЕЙСТВО, даже може да ни светне и дей духът на Караджата!?Обаче требе да пратим най-добрия контактьор за Амбассадорин при тех!?!Предлагам да е вашия човек Бате Едуард Сугарев!?!Има всички данни за Спасител на Българите!??И е светнат, точно колко имат да ни връщат Оважаемите?!?
Докторе, време е да действаш и като един Комита?!?Организирай референдум за такъв Народен Амбасадорин?!?Може и при Викингите да пратим некой, а и при Друидите около Стоун Хендж?!?Абе насекъде имат да ни дават, кой акъл, кой мангизи, кой душевно ели техно-развитие?!?!?Ако се намерат контактьори, с теа къде сме ги пращали по други планети и галактики, да се обаждат?!?Сега имаме нужда - ХЕЛП ФОР БУЛГЕРИАНС НАУ!!!!!!!?
Докторе, мисли по-мащабно бе!?!Я гле, как американците излезнаа коректни и сега ни помагат за компутеризацията дека им я набацааме!?!?!А евреите сме ги забавили нещо с връщоците?!?Предлагам Григор Лилов да направи Финансовия Одит!!!?

V said...

Докторе,

Хвърли един поглед на www.ted.com

НАДо said...

Уф, мамооу, ъ съ таковам фпростата кратуна!? - и тук съм го обркал Сугарев Едвинът с нек'ф Едуардин?!?Скрелоза ли е, ели напрао мистер Алцхаймер, каде ми шават из кутийката?!?
Докторе бе, ква билка да цокам?!?

Niza said...

Само да напомня, че Кюстендил никога не се е числял към шоплука.

Anonymous said...

По нищо не личи, Niza! Нищо лично! :))