1/26/2010

Епифеномени

Оказва се, че основната цел на ракетната атака срещу базата в Кандахар бил Никито Младенов. По някаква причина е голяма заплаха за талибаните. И понеже той се похвали, че заминава за Афганистан, та те се приготвили да го посрещнат.
По тоя повод ми звъни един приятел от Външно, много притеснен. Те били много обнадеждени след смяната на Желева. Много му се радвали на новия си началник. Даже курбан дали за избавлението му. Та се сетих, че като избраха Фидосова за председател на правната комисия, чух един депутат от ГЕРБ да казва: „На нов началник и на малко прасенце никога не се радвай. Особено ако новият началник прилича на голямо прасенце.” Не му го казах на моя приятел, не исках да го обезкуражавам… Пък и си мисля, че те след Желева и на Гошо Тъпото ще се зарадват. Абе, някой знае ли къде изчезна този титан на демокрацията?
На истината, изказана от Бойко в интервю за Часовете, че РЗС е проект на БСП, Лудото Яне отговори с други истини: „За разлика от Бойко Борисов аз и моето семейство до девето коляно не сме членували в БКП. А той дори е напуснал МВР, за да остане лоялен член на партията, а учредителите на ГЕРБ в основата си са комунисти.”
И Бойко е прав, и Янето е прав. А Сократ би добавил, че и аз съм прав. Като се съберат много истини и става трудно да се прецени…
Янето заплашил, че ако Борисов още веднъж свърже партията му с левите, той щял да каже “много други неща за това как Борисов има топли връзки с комунистическата номенклатура повече от всеки друг в тази държава”.
Не знам Янето какво има предвид, но ако аз трябваше да доказвам тая теза, веднага щях да посоча изказването на Румен Петков в Плевен: „В лична среща с министър-председателя Бойко Борисов получих неговите уверения, че АЕЦ "Белене" ще продължи да се изгражда.” Миналата седмица Петков се срещнал и разговарял с Бойко по „широк кръг въпроси”.
Да ми помогнете, че не мога да се сетя, в какво му качество се среща с него Бойко. Да не беше трезвеник премиерът, щях да имам поне теоретична версия…
Пък под дописката в „24 часа” един написал: „Toi biaga ot istinskite desni hora, kato diavol ot tamian!” Ако тоя пич разбира под истински десни Костов, то според мен бягството не е толкова укоризнено дело.
Абе, вие наясно ли сте с Белене, щото аз не съм напълно. Един вика едно, друг- друго… Да вземат учените от БАН да се изкажат къде ни е интересът. Щото си мисля, че съвсем случайно е възможно националният ни интерес да съвпада с този на Параванов. Обаче учените се занимават с простотии. Проф. Фотев вика пред „Труд”: „Настоящият директор на Института по социология е гангстер. Той в собствения си директорски кабинет е блъскал и ритал предшественичката си. Това е човек, който на научен съвет се аргументира, като хвърля по професори предмети и псува.”
В тази си дейност проф. Димитър Димитров бил активно подпомаган от заместника си Атанас Атанасов…
И понеже колегите са пуснали подписка за спасяване на института, та ще кажа: Институт по социология е нужен на родината. Този институт по социология не е нужен на родината. За да се ритаме и псуваме нямаме нужда от методологически напътствия. Ние и така го можем.
Докато учените крият мнението си за Белене, в „Стандарт” чета, че в Сатовча строят 7 фотоволтаични централи. „Фотоволтаична” е авторитетната дума за слънчева.
В същото време BBC съобщи, че специалисти по климатичните промени признали, че през 2007 г. в един от най-авторитетните доклади от този тип - на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН, са допуснали голяма грешка, като обявили, че ледниците в Хималаите ще изчезнат през 2035 г. заради климатичните промени. Грешка на 3000 стр.!
Грешка?! Я дее.. Ето такива грешки имам предвид, когато протестирам, че ни заробват с централи с възобновяеми енергийни източници… Пак ще кажа, Мартин не го разбирам. Да не е инвестирал във вятър?
Самата идея, че човешката дейност може да предизвика климатичните промени е израз на арогантното самочувствие на човека. В дълбоката си същност тя е богохулна. Растенията, животните и микробите на планетата отделят годишно 220 гигатона СО2. Океаните отделят 330 Gt. Човеците около 26.4 Gt.
Философите наричат това епифеномен – да туряш причинно-следствена връзка там, дето я няма… То е като да кажеш, че сме избрали Бойко щото го смятаме за много кадърен. Не, избрахме го от немане.
Както и да е. Не ми се ще сега, преди да съм закрил фронта с костовистите, да си отварям нов с еколозите…
И Кеворкян в „Труд” се закача приятелски с Бойко: „Б. Б., разбира се, видимо няма никакви проблеми, той споменава с удивителна лекота какво ще се случи или какво ще прави след 20 г., така говореше навремето Живков. Мисля, че повече не бива дори изобщо да говори, хората го възприемат като монумент.”
Имам много възражения. Първо хич не е хубаво да си монумент, демек паметник, да ти цвъкат разни птички по главата… Второ, това, че прилича на Живков, не е тайна за журналистите. Чуждите. Може и българските да го знаят, но умело го крият. Когато спечели ГЕРБ, „Миллиет” писа: "От урните при съседа излезе духът на Живков." Но основното ми възражение е относно мълчанието. Сам президентът помоли: „Някой да каже на Бойко, че има право и да мълчи.” Но мисля, че не се намери толкова смел човек. Но и да му бяха казали… Забелязал съм, че Бойко изразходва много повече енергия да мълчи, отколкото когато говори.
А сега от политиката да минем на друга, сродна тема – секса. Д-р Филипов, няма от къде да знаете, е написал през далечната 1988 г. монография: „Секс и политика при социализма”. И мога да кажа, че оттогава политиката почти никак не се е променила. Настъпиха някои промени в секса. Като например, че масово в него навлязоха пенсиите.
Майкъл Дъглас, 65 г., признал, че виаграта била тайната на успешния му брак с 25-години по-младата Катрин Зита-Джоунс. Пък испанските медии съобщават, че е създаден нов продукт, „Синът на Виагра”, който вдигал самолета за 15 мин. Единственото му странично действие, което е забелязано, е запушване на носа. Но това в някои случаи може да мине дори за предимство.
Въпросът е, че у нас жените още имат предубеждение към тия хапчета. Нали сега всички са пощурели по екологията. Според мен това не е като при краставицата да й се променя вкуса от препаратите...
Ако има рискове, те са от съвсем друго естество. Ето, чета, че осъдили побойника от Грамада на година и половина условно и 700 лв. глоба. Писал съм, но надали помните. Лани две дедета, 4х4, Борис Стойков на 74 г. и Данчо Димитров на 86 г., се биха заради жена, или каквото там е останало от нея. След яростно рапиране с бастунките, естествено, младостта победи. Бай Данчо го отнесоха в болницата в Кула с хематоми по главата и телото. Истински любовен триъгълник. Но за разлика от класическия любовен триъгълник, където единият ъгъл е тъп, тука тъпите са два. Вместо да си спретнат една тройка и с общата си възраст от поне 230 г. да кандидатстват за "Гинес", те като кучето - ни го яде, ни на друг го дава...
Та казвам, да не се злоупотребява с виаграта.
Р.S. Дени, сигурна ли си, че Бойко се появил при Меркел със същия екип, с който оня ден беше на интервю при Сашо Диков? И това дали означава, че оттогава не се е преобличал? Ето затова съм против премиер - бекярин!
А как обясни дето Цецо ходи да копа по ливадите! Паднах!
-Иване, сега ще дойдат едни хора да ти разкопаят градината.
-Какви хора, бе?!
-Същите, дето лани им казах, че криеш наркотици в дървата и те ти ги нацепиха без пари.

Та да не ходи и Цецо да копа на хората нивите…

23 comments:

Anonymous said...

"Той в собствения си директорски кабинет е блъскал и ритал предшественичката си. Това е човек, който на научен съвет се аргументира, като хвърля по професори предмети и псува.”
Д-ре, ти сигурен лиси, че не са правили "социологическо изследване"?
Като на специалист - ще ти се доверя.
А що се касае до доклада на IPCC за Световното Притопляне - ами виж кой го прави - индийци...
Аз не съм расист, но няма индиец, дето да не ме е излъгал.
То това си личи от индобългарите де...
Жив и Здрав!
Църни Шопара

Anonymous said...

"Sамата идея, че човешката дейност може да предизвика климатичните промени е израз на арогантното самочувствие на човека. В дълбоката си същност тя е богохулна. Растенията, животните и микробите на планетата отделят годишно 220 гигатона СО2. Океаните отделят 330 Gt. Човеците около 26.4 Gt."

Искате да кажете, че 5 % увеличение е нищо ?


Младен

nicodima said...

Само се чудя кой преводач се е потил над израза "шменти-капели" на срещата на ББ с германските консерватори ; )...

Anonymous said...

Пак анонимно, ама 5% от 5% е малко, приятелю.
ПАЗЕТЕ ГОРИТЕ!
Докторе, тя край няма темата за ЗЕЛЕНОТО($) ;-)

Anonymous said...

Дорогой Тоню д-р, що си мисля, че нашето общество е извратено до такава степен, щото отдавна сме изгубили представа кое е нормално и кое ненормално. Или поне не сме достатъчно сигурни и питаме като у онай виц дето един го питали
- абе защо вашето село се казва село Педерасово
а он отговорил
- не съм сигурен, ама чекай да питам жената... Иванееее

lazaraza said...

„Фотоволтаична” е авторитетната дума за слънчева.
...но само когато Слънцето произвежда волтаци, щото може да призвежда и топлинна енергия и др. ;)

що се касае до приносът ни в пре-таковането на планетата, смразяващите кръвта допълнителни 5% въгле2окис са нищо в сравнение с другите неща които причиняваме на еко-системата - обезлесяване, замърсяване на водите, изтощаване на почвите, киселинни дъждове и пр.

Anonymous said...

"Обеси се обвинен в любов с тъща"
в.Труд

Д-ре, това що за извратеност е? Мазохизъм или садизъм?
Или "mother-in-lawism"?

Шопара

Anonymous said...

Докторе много ме кефиш с коментарите си!

НАДо said...

Г-н докторе, още не си казал ква билка да пия против първи признаци на Алцмайнера при младежите?!?

Anonymous said...

Докторе, явно не си наясно с краставиците. Има си значение и то голямо, особено ако не ти е запушен носа.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Ангел Грънчаров said...

Докторе, за трети път те питам, ама ти си мълчиш кой знае защо: колко плащат за една плюнка по Костов, ама от по-големките де, дето се наричат храчки, а? Кажи де, та и аз да изкарам некой лев, че от бедност не се живей веке...

Ангел Грънчаров said...

Пропуснах да кажа и това, че дефиницията ти за "епифеномен" ти е твърде оригинална от философска гредна точка. Поздравления! Требеше обаче да провериш у речника що значи тая дума преди да дръзнеш да я използваш. Нема лошо де, човек не може да знае сички думи, особено пък по-усуканите, философските...

Unknown said...

Докторе, докога ще продължаваш да храчиш по Костов със същият плам, с който го правиш далеч по-обосновано по посока Гойко? За триглавите измекяри и креатурите им (включая Гойко) мога да те разбера, но да приравнявяш единственият ни успешен министър-прецедател на същото ниво си е направо криминално!!!
Много ми харесваш като стил по принцип, но това плюене на посоки те прави олекнал... Credit must be paid where it's due!!!
Аз не се изживявям като костовист между другото, а като трезво мислещ човек който не казва на бялото черно! Като погледнеш какво завари Костов и какво остави след себе си е меко казано некоректно да го приравняваш към душманите на нашата изстрадала родина!!!

Unknown said...

Сори за изтритите постове, но имах дребни правописки, които ме дразнеха и тъй като няма edit, а само delete...

Anonymous said...

Дорогой Тоню д-р, казаха ти хората "Долу кунките от Костов" /да се свети името Му/
Каза ти се - не сме имали такъв министър-преЦедател. Което си е преЦедент само по себе си.
Че има ли кредитен милионер, да не благоговее пред името Му? Какво останало за Гад/овете/ /в/Зееви?
Има ли доносник на ДС или коя да е комунистическа номенклатура и наследниците и, които с умиление да не произнасят името Му, четейки старите си доноси или Решенията на ЦК на БКП? Боже, ами ако взема ти изреждам уредилите се в РМД-тата Му заблажили и облажили се напоително провинциални гаулайтери и обикновенни членове на партията Му.
Забравил си, дорогой, през февруари 97-ма заплатата беше $10, само 2-3 месеца по-късно /без каквато и да било промяна във финансово-икономическата картинка на БГ/ Той каза: "Да стане заплатата $120"
Алилуя
Заплатата веднага стана %120
Алилуя

Kamelia said...

От “Медиапул”: Изправен пред заплахата Брюксел да спре пари и на неговото правителство, премиерът Бойко Борисов заяви в сряда, че е разпоредил на министрите си да изготвят списъци с всички провали по еврофондовете на кабинета "Станишев" и виновниците за тях. В списъците трябва да присъстват "министерствата, министрите и длъжностните лица, които са виновни, по дати и защо ще загубим огромни пари". Аз не съм любител на ББ, а на R&B, ама като си е прав, прав е! Да си изготвят надлежно списъците, да може всеки гражданин и селянин да си ги разпечати, да си ги снима и да си ги носи в джоба. И като си тресне колата в някоя дупка из държавните пътища, или му тровят въздуха в населеното място незнайно откъде примерно, да не псува безадресно, или не дай Боже, сегашното правителство, а да вади списъка и – по него! А на любителите на Костов да кажа успокоително, че преди Нова година по една телевизия бяха събрали езотерици, екстрасенси, врачки и др.подобни и те предрекоха, че ББ ще стане президент, а Иван Костов - премиер. И пак ще си е успешен! За втори път! /Последните две изречения са от мене, не влизат в предсказанието/

НАДо said...

ХА ХА ХА Пфу един път по Гаргамел от нас ГАНС!?Я как те нападнаа муите гойнярки на црнио пор, имитаторо на десното?!?Браво Д-ре!!?Власт ли е, плювай, се е на место?!?!За имитаторите и господарите им ченгесари най-сочните фуцкай?!?Нихната ....
ДОЛУ ПАРТИИТЕ, СВОБОДА И РЕД ЗА ГРАЖДАНИТЕ!!!

Anonymous said...

До Грънчаров, Михаил и Камелия,
При Доктора плюенето по Костов е професионално заболяване, което е настъпило под влияние на вредните фактори на работната среда при трудовата му дейност като журналист.Това се е случило в периода на активното мероприятие за тотално оплюване на Костов, и при него заболяването е станало хронично с трайни увреждания и терапията е безсмислена.
Каменов

Лявоомислещ said...

Баси, баси! ДСБ е един пайтон хора, па как самоотвержено се хвърля в защита на лидера си! И то в продължение на седмици! Евала! А не като при нас у БСП-то!

Anonymous said...

Забелязвам че напоследък епитета "еколози" получи един такъв сакрастичен привкус, подобно на "европейци" ("европеец" в съзнанието на българина е човек който живее в Европата и изкарва повече от него, а една свестна далавера с акцизи не може да завърти; "еколог" е човек, който си разделя боклука и кара колело, нищо че може да си позволи голфче на старо; ако някой приличен човек качи еколога в колата си, онзи го кара да спира по спирките, за да си изхвърля опаковките в кошчетата, наместо да го изхвърли на нормалното за българина място, тоест край пътя). Тоест започна да означава наивен балък. Спри се бе докторе, не пасем трева това еколозите. За глобално затопляне не знам, ама глобални промени в климата има и ги тегля на собствен гръб. Тая зима в Германия стана толкова студено, че престанах да карам колело, защото пръстите ми почнаха да се лепят на метала. Дори оставим настрана този конкретен пример, глобалните промени са доказани. Дали са част от някакъв естествен процес или от човешки действия не се знае още, а в климатологията враждуващите теоретици буквално са се хванали за брадите... Приеми го така: еколог е човек който се старае да не цапа много средата около себе си. А тия дето се овръзват с вериги и реват на умряло заради дрането на коали за кожената индустрия, са не еколози, а хора с твърде много свободно време.Поне за изчезването на видове вече е доказано че е естествен процес.

Anonymous said...

mn koments,mn ne6to !
moze da se pomisli za o6te edin blog-ba6ka komentar...
statiata e sina i stilna !
vse pak-malko na koliano napisana...
svaliam 6apka za informaciata-bog da te blagoslovi,toni !
adolator :Katalaveno.
vuzhiten sum,kakto vinagi !