11/10/2009

Жив е той, жив е…

Демокрацията е средство, което прави така, че да бъдем управлявани не по-добре, отколкото заслужаваме.
Бърнард Шоу


Гледах тържествата от Берлин. Музика, молитви, кадри от 9 ноември 1989 г., когато източните берлинчани хукнаха да бутат дувара… И си помислих: Ами ако ние бяхме победили? В смисъл, че западняците се бяха отвратили от консуматорското си общество, щото, нали, животът не е само ядене и пиене, тия трите работи… И погнусени от безидейното си съществуване бяха щурмували стената накъде нас? И като си го помислих, знаете ли какво измислих? За нас нищо нямаше да се промени. Пак същите щяха да управляват. Точно като вица за Бай Тошо, дето се върнал от оня свят да ни нагледа. И като видял Станишев, Велчев, Пирински, Пръмова… констатирал: „Ами аз не съм умрял, бе! Ха-ха-ха!”
Българският премиер също е в Берлин за участие в празненствата… Нищо, че дълго след тази дата отказваше да се деполитизира и да напусне БКП…
Обществената пермутация ни донесе поредната политическа анафора…
Докато пиша, хвърлям едно око на бТВ. Бареков е поканил Бащата на българската демокрация Митьо Гестапото, за да отбележи 20 г. от премяната? Понеже сигурно сте забравили, Митьо Гестапото е последният шеф на Шесто на ДС, преследвало дисидентите, доколкото ги имаше, де… Дългогодишен вицепрезидент на Мултигруп, крупен колекционер, собственик и главен редактор на вестник. Вика: „Демокрацията е нещо много хубаво!”
Не ви ли се блюва? На мен ми се.
Хубаво е, ама пусто не е за всички. 214 българи били явни милионери в евро и 117 в лева. От юли досега, въпреки кризата, нови 12 минали психологическата граница, след която прокуратурата не задава въпроси. „Кризата, коментира „Стандарт”, явно е увеличила спестовността на българина.”
Именно! Само със спестовност се става милионер. И друг път съм ви препоръчвал да прочетете „Протестантската етика и духът на капитализма на Макс Вебер. Пък можете и да си спомните за оня, дето стана милионер от спестени закуски.
Според мен (и не само според мен), "ако някой ти каже, че е забогатял с честен труд, попитай го: "Чий?" Щото, както казваше Бертран Ръсел, "Работата се дели на два вида: при първия променяш положението на материята в близост до земната повърхност, а при втория казваш на някой друг да направи това." Макар че в случая с БСП е по-подходяща друга негова мисъл: "Животът е съревнование да влезеш в групата на престъпниците, а не на жертвите."
Паралелно с това около 15% от българите живеят под прага, който кабинетът благоволи да повдигне от 182.98 лв. на 211 лв. Лично аз съм склонен да поставя под съмнение факта, че под този праг има форма на живот. Дори и най-елементарна. Па и в цялото около прагово пространство, чак докъде 500 лв. на човек… Пенсиите, извинявам се, че поставям под съмнение съществуването ви, но то е теоретично невалидно.
Сигурно се питате, няма как да не се питате, защо ни се случи всичко това. Щото ние като народ може друго да не сме, ама сме любознателни. Нумерологът Зорница обяснява, че орисията ни била кодирана в датата – 10.11.1989: "Опростеният сбор от цифрите дава 21.” Много печелившо число било, халдейците го наричали Короната на Влъхвата. Но за съжаление ние сме залитнали по „нисшата вибрация на цифрата”…
Но има и друга хипотеза. Една госпожа съдела един, че я изчукал насила. И като я пита съдията кога станало това, рекла: "През цялото лято." Та искам да кажа, че не беше акт, а процес. През всичките 20 г. И искам да кажа също, че когато си го начукаш сам, никой не може да ти го отчука... Не ли?
Много съм разочарован! Чакам цяла седмица да видя как ще отговори Кеворкян на Бареков дето рече, че Кево имал деменция и бил изкукал. Мислех си, че ще му каже, че майка му е трябвало да го изхвърли и да задържи щъркела или нещо още по-любезно. А той рекъл само едно анонимно „млади негодници”… Сигурно се е стреснал, щото Бареков обеща да не му мълчи повече…
„175 000 вече пипнаха болестта”, пише Стандарт с бодрост, която би била оправдана, ако въпросните 175 хил. бяха пипнали джакпота, а не грипа…
Казах ли ви, че не можете да избягате от свинския грип?! Толкова се е изпедепцал, че вече можел да се предава и по телепатичен път. Верно! Казала го шефката на алтернативните лечители у нас проф. Връбка Орбецова.
Забранявам ви да гледате премиера! Ясно?! Като се покаже и гасите телевизора! Така нито вие ще прихванете от него, нито той от вас. Макар че той и да го хване свинския грип, те ще го пуснат…
Оня ден премиерът изръси една сакрална глупост, но медиите се направиха, че не чуват. „Исках да проверя дали не може да не сменяме напролет времето, а да си стоим на астрономическото, което сега приехме. Защото народът боледува по 1-2 седмици, като се смени времето. Но се оказа, че сме подписали международна спогодба и не е възможно.” Питал в Брюксел, моля ви се!
Я там някой да му докладва какви спогодби сме подписали да не ставаме за ибрет пред партньорите.
Цецко рекъл: „Има сериозни конфликти на интереси при хора, които са се възползвали от пари по програма ОПАК.” Браво! сетихте се най-после. Още през март лани предупредих заинтересованите органи”: „Вземете да видите програма "Административен капацитет" (ОПАК). Учудени ще останете колко току-що създадени NGO-та са взели пари за всякакви глупости.” Като например Сънчо Стойчев и Андрей Лайчев на които се дадоха по тази програма 311 400 лв. и 58 ст., само за да викат браво на кабинета по вестниците…
Но прокуратурата не взе под внимание сигнала ми. Не съм учуден. Абе, да ви питам, какво ще си помислите за държава, в която прокурор има прякор Пешо Бандита? И е допуснат до конкурса за окръжен прокурор на Стара Загора. Това, което и аз, нали? След Красьо Черничкия нито един героизъм в съдебната система не е за учудване.
Пък в Руси правят изложба на табели от соца - „Да не оставим слива неодрусана!” и други такива. Браво! Ама да сложат и две много актуални табели към днешния ден. На една каменна кариера имаше табела: „Повече камъни за народа.” И миньорския девиз: „Всички комунисти под земята!” Тая пък се е утепала колко е актуална!
По молба на Лудото Яне Дянков ще вземе 1 млн. лв. от бюджета на президентството и ще го даде на комисията „Кушлев”. Янето вика: „Така ще удовлетворим президента в желанието му за борба с корупцията, с мафиотите.”
Така се прави. Имаше такъв случай в ЦСКА. Стратегът от Мировяне събрал футболистите преди един мач и им рекъл: "Момчета, днес ще играем по схемата 4:4:3". И един отворко се обадил: "Ама, Пена, станаха 12, бе!" "Айде тогава, ти като много знаеш, няма да играеш."
Така се прави...
Подвел съм ви преди време. Не е прав Мирон Иванов, като казва че Демокрит бил казал, че ако воловете имат богове, боговете им ще бъдат волове. Казал го е Ксенофан от Колофон. Поправете си го.

7 comments:

Unknown said...

Доколкото чух първата проверка на ОЛАФ по структурни фондове ще е именно на ОПАК. И май ще почва другата седмица. което значи, че през март пак ще има да слушаме някакви нелицеприятни неща откъм Брюксел. Аман!

Anonymous said...

Днес не е смешно, нито ни е тържествено, само тъжно-горчива равносметка. Квито ни управниците, такъв ни и празника на демокрацията в България.

Anonymous said...

Знам че е срамно, но и е доста показателно. Чак сега зацепих, че днес е двадесет годишнината от "Промяната".
Страхотна статия, благодаря!

Верчето said...

"Кирливите ризи на бял свят правят все по-слаб Първанов и той все повече се превръща в средство за промяна на политическото статукво."
Това е написал днес Бюреков на блога си.
Докторе, само аз ли си спомням миналата година каква потресна възхвала беше написал пак той за Първанката? Излезе в "Стандарт" точно около връчването на ордена на Батков. Ако го изровя в нета ще ти пусна линк. Не може да си го пропуснал - беше точно "да четеш и да повръщаш".

Верчето said...

Ей го на:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-10-09&article=250993%20target=

Anonymous said...

Dimitur Ivanov-Gestapoto e putnik ve4e .............

Anonymous said...

ne putnik a sputnik ili po skoro putio