5/30/2008

30 май 2008 г.

Шефът на митниците Асен Асенов, широкоизвестен в някои тесни среди като Дебелия, подаде оставка. Съвсем изненадващо и без някой да му я иска. По чисто човешки причини: "Умора от успешно свършената работа по присъединяването на страната към ЕС след 6 и половина години начело на митниците".
"Стандарт" го пише курбан за чиновниците от ЕС и го изпраща с нескрита симпатия: "Козът на Асенов са сухите цифри: само за първите четири месеца на годината митниците вкараха в хазната 1,133 млрд. лв., близо 200 млн. повече спрямо същия период на 2007 г. Мекият стил на управление, умелото дистанциране от текущите скандали носеше тежест и непоклатимост на Асенов."
"Новинар" също отбелязва успехите му: "Асенов свърши прекрасна работа. По негово време безмитните магазини и бензиностанции процъфтяха, твърди се, че и партийната каса на НДСВ - също."
Де бе, чоджум, Милен Велчев каза: "Декларирам, че НДСВ не е взело и лев от митниците."
Аз на кого да вярвам...
"Със сигурност, продължават в "Новинар", доверието между жълти и червени ще достигне до точката на замръзване. Защото да извадиш кокала от устата на кучето е занятие, твърде болезнено за този, който се захване с него."
По принцип е така. Не само при кучетата. Дето казваше Марк Твен, "ако хванеш една котка за опашката, ще научиш неща, които не би могъл да научиш по никой друг начин". Но се сещам и за една друга негова мисъл, която комай подхожда повече за случая: "Веднъж изпратих телеграма на десетина мои приятели, в която пишех: "Бягайте веднага - всичко е разкрито." Всички до един незабавно напуснаха града."
Та ми се струва, че май някой е пратил телеграма... А може да беше и стенограма... От СРС.
Колкото до кучето, всякакъв риск се избягва, ако докато с едната ръка му вземаш един кокал, с другата му подаваш друг. До края на седмицата адвокатите на царя внасяли в Пловдивския съд искова молба за собственост на резиденция "Кричим". Но това може да е и просто съвпадение по време...
Но "Стандарт" може и да са прави, че Дебелия пада курбан на капризите на европейските чиновници. Щото Орешарски вика: "Мога да кажа със сигурност само едно - основното изискване към новото ръководство е да осигури приемственост в работата."
А ако ще има пълна приемственост, то смяната на човека е напълно безсмислена, освен ако наистина не е каталясал...
Премиерският съветник Ивайло Данаилов става шеф на директорския борд на Мини "Марица-изток" на мястото на брат’чеда на Овчаров. Както са казали още древните китайски стратези, който не си храни войската, рискува друг да му я храни... И Станишев, който покрай дипломната си работа е запознат с военните стратегии, един по един си подреди близките хора: Валентин Радомирски в "Булгаргаз Холдинг", Азер Меликов в "Информационно обслужване", Калин Славов в управата на НЗОК, Таня Лилова също в НЗОК. Само Таня Генева засега е извън борд. Но ще намерят и на нея. Няма да я оставят на една заплата. Абе кой в България разчита на едната заплата...
Мисля, че Ивайло е много подходящ за Мини "Марица-изток". Крайно време е там да влязат интелигентни хора с лява ориентация. Сега е моментът да претворим на дело лозунга от времето на Тато: "Всички комунисти под земята."
В Молдова уволнили всички пътни полицаи. На половината им съкратили щата, а другите ги пратили на тестове, на които да докажат, че не са корумпирани. Който издържи теста, ще се върне на работа. Според мен това са насилствени мерки, които не водят до резултат. Спецификата на работата на пътния полицай е такава, че си предполага корупцията. У нас поставиха макети на полицаи, които уж да стряскат нарушителите, но се оказа, че и те вземат рушвети... Даже са ми разправяли, че в джоба на един легнал полицай намерили 10 лв. на стотинки...
Забележка: Вицът по-надолу по някакви, неизвестни мен причини, но вероятно основателни, е изпаднал от броя на "Експрес". И сега ще бъде бонус, само за читателите на блога на доктора. Ето го и вицът: Събрали се Станишев, царя и Доган да правят тройка. Царя му се паднало да е отзад на Станишев, пък Сергей правел фелацио на Доган. Обаче по едно време царя се уморил и рекъл на Доган: „Ага, тая работа е трудна, дай да се сменим…” Пък Доган му отговорил: „Сменяйте се, бе, какво ме занимаваш. Мен ми е все тая кой ще ми духа…”
Ама като се замисля, то изобщо не е виц...
P.S. Току-що прочетох какъв виц е разказала деликатната Лора Крумова в ефир. Питала Жоро знае ли кои са най-големите гъзари. Той естествено не знаел. "Хемороидите бе, Жоре..."
Туй го казвам само за пуританите. Да видят, че доктора е доста умерен на фона на некои...

1 comment:

Anonymous said...

Давай, Докторе, тук си си вкъщи и може и без цензура! И крайно време е да се върнеш към прословутите ти забележки от миналото.

От народа