4/26/2008

26 април 2008 г.

В Часовете Малкият Иванчо пита:
-Какво са казали бандитите, като са научили, че Михаил Миков ще е новият министър на вътрешните работи?
– Уеуе, майко...
Не знам какво са казали, ама да си опичат акъла. Щото с Кула майтап не бива. Ще дам пример с най-употребявания в силовите структури (борци и милиция) глагол „удрям”. В Кула не викат просто „удрям”. Там си имат диференциран израз за всеки вид бой: да изликосам (да ударя с тънка пръчка), да завратосам (да ударя с длан по врата), да издъмба (да ударя с юмрук по гърба), да дереньосам (с дебела тояга), да шфрасна (да ударя рязко), да смлата (да пребия набързо) и т.н.
Не, не, няма да се разберат бандитите с Миков. И да искат не могат. В кулския говор има към 10 000 специфични думи и без езиков курс не можеш да се оправиш. Мрдам (мърдам), пргаф (пъргав), крк (кръг) и т.н. Турете сега насреща сонантното „р” и сонантното „л” на дупнишкия говор: бркам, врл, грло, глтам, жлт, слнце) и сами преценете могат ли се разбра Миков и Братя Галеви например.
Ще ги дереньоса, изневерешки ще ги смлати, почти съм сигурен. Ако не го издъмбат другарите, де… Щото напоследък в БСП викали: „Каквото ти направи другар, друг не може да ти го направи”…
Между другото, не знам защо, но в Кулско отбягват буквата „х”. Единствената дума с „х” е „хъш”. Викат ляп (хляб), убаф (хубав), маам (махам), оро (хоро). Даже на оназ, репродуктивната дума, не й турят „х”. А пък аз в невежеството си си мислех, че само в Хасковско избягват буквата „х” (От Арманли до Аскьово всичко е меанизирано…)
Като стана дума за репродуктивната дума, та се сетих какво викал един македонец, когато при насилственото помакедончване на Пиринско след Девети единият му син се писал българин, другият македонец. Та дъртият рекъл: „Все е било, но от един такова две нации да излязат, сефте се случва…” Сетих се, щото в Скопие представили дневника на Кръстьо Мисирков, създателят на македонския книжовен език (1903 г.!) Та тоз Мисирков се самоопределя като „македонски българин”. Ама нищо, скопските историчари ще му намерят и на това дамара…
Опасни са, ей! По-лани направиха социологическо допитване кой велик македонец да се клонира. Гражданството масово пожела да се клонира Александър Македонски.
Е може и тейко му, ама няма да помогне бе, братя македонци, щото сте си чисти българи! Щото какво е Македония? Македония това е България извън себе си.
Мислил съм си, че тоя пич, Санде Македонски, ако живееше в наше време, вече щеше да е пред трибунала в Хага като военнопрестъпник … Макар че то така не е правилно да се разсъждава. Щото ако Аспарух, Крум, Борис, Симеон са били демократи, като например Сакскобургготски, нас днес нямаше да ни има…
Абе, некой знае ли на какъв език са говорили в македонската империя? В римската империя например са говорили римски. Поне според Ники Кънчев...
Питат Доган що е сменил Кабил: „Що се касае до земеделието, стратегическото планиране във връзка с интеграцията на агросектора на европейския пазар предполага по-голяма наукоемкост. Науката реално трябва да влезе в агросектора, за да увеличим темпоритъма на тази интеграция.”
„Темпоритъма на интеграцията на агросектора…” Дали ще го разбере електоратът му? Сигурно. Па като не разберат, нали има Гугле. Доган не случайно кандисал да се продава Булгартабак, щото неговият електорат в мнозинството си е вече в IT сектора.
„Коалиция ВМРО - ЛИДЕР ще има депутати в следващия парламент”, показва проучване на Барометър инфо, проведено по жиците на енергийния бос Ковачки. Около 18% от хората щели да гласуват за тях, ако парламентарният вот се проведе сега. Но понеже няма да се проведат сега, та може и да не гласуват… Както би казал Доган, трябва да се повиши наукоемкостта и в социологията. Не може само да се залага на финансоемкостта, както прави Райчев. Макар че тез от Барометър са представители на така да се каже ъндърграунд социологията. Но пък от друга страна всеки бизнес си има ъндърграунд аналог, що социологията да прави изключение… Лошото е, че вестниците още не ги различават. „Стандарт” например са им се доверили на 100%: „И ЛИДЕР влиза в новия парламент”.

1 comment:

Anonymous said...

Уважаеми дотОре, пожелавам Ви хубави и приятни празнични дни!... И все така да е остро перото Ви!

Айсблок