4/29/2008

29 април 2008 г.

Христос Воскресе. Бях на службата в „Ал. Невски”. Царя също. Даже си палнах свещицата от него. Не мисля, че това накърнява републиканските ми убеждения. И Параванката видях. Ходеше един надут, сякаш възкръсналият е бил първият социалист. А архонтът го нямаше. Що така? Един архонт имаме и той да не стои сред видните люде! Може би щото преди време, като херотонисваха йеромонах Дионисий, архонт Бинев се беше нагласил да застане до Царя и така негласно да му вземе легитимацията, но Симо отнякъде разбрал и казал да му кажат, че нема работа до царя. Явно Бинев си е взел бележка и се беше скрил в галерията…
Ало, пенсиите, чукахте ли се? Чукайте се, чукайте! Ама да знаете, че в 100 гр. жълтък има 300 гр. холестерол. Ей, как забравих да ви предупредя, че агнешкото е богато на пурини, които натоварват организма с пикочна киселина. Затова не се препоръчва при подагра. Ама то у нас подагра имат само в кръга „Монтерей”. На ревматизма не пречи…
Изследване на Евростат твърди, че българите вземали средно по 2 евро на час (в Европа толкова дават на крава), докато средният европеец вземал 23 евро. Датчаните даже по 35.
И къде има нещо гнило?
Между другото, чета, че сатирикът Мартин Бауам преправил Шекспир на рап и така успял да го вкара в главите на тамошните келешчета. Ъпдейтваната версия на „Хамлет” гласи: „К’во стаа в тъпата Дания?” А датският принц викал: „Шъ мъ бъде или нема а мъ бъде, копелуе?”
Откога разправям… Още през 2002 г. писах, че „зрелостниците нямаше да се зверят на “Майце си” , ако авторът им беше представен като Рамбо Ботьов, който с отряд речни пехотинци факнал мамата на Империята на злото.”
А Вазов, нашият Шекспир? Какво запомнят децата: “Бай Марко дава сливата си да направят черешово топче.” , “Кака Гинка е една обаятелна жена защото бие мъжа си и обича Русия.”
За да има патриотична синергия, класикът трябва да се адаптира към съвременността. Да вземем например „Тлака в Алтъново” от „Под Игото”. Бедрок, тежък Бедрок…
„По-смелите девойки се шегуваха с ергените, подзимаха ги лукаво и се заливаха с весел смях. Тям отговаряха гръмогласни кикотения от мъжка страна…”
Инфантилизъм! Бълбукат се като в детската градина… Освен ако не са друсани. Щото тогава на конопа се е гледало като на важна култура, а не да ходят заптиетата да скубят на хората единия корен по балконите… Между другото, по-модерните критици смятат, че Николчо от „Маминото детенце” е първият друсащ се младеж в нашата литература…
Никъде в описанието на тлаката нема дума за R&B (ракия и бира), няма амфетки, нема волумето на мах…
Погледнете героите! Не плачат ли за ъпдейтване? Бойчо Огнянов, даскал! Герой-даскал?! 10x! Тоя е лузър, ванилен тип по условие… Или пък оня дивак Боримечката, дето лае като овчарско куче, та да сарджва Стайка, щото тя му се прави на хард ту гет. Shit man, какъв борец е тоя! Няма ланец, няма тату, няма обеца на ухото, даже i-Phone няма… Днес сме 2 и 7а, не сме XIX в.!
А мацките? Пълна трагедия. Чонината Стайка – същински дизелогрухтер … „работна, спретната и чистофайка, само че бързо се гои, сиромашката”. Минава на кълнове от люцерна и тръгва на фитнес. И тогава Боримечката ще може да каже като Ромео: „Къде се мота анорексичната ми кучка Джуул?”
„Цвета Проданова… каква е гивиндийка тя, хвърля очи на четири страни! Ама инак добро момиче.” Таз мома е готова манекенка! „Драгановата Цвета и Райка попадиина... видиш ли ги какви са белошийки, като патки? (Веднага на солариум!) Цанко наш каза веднъж, че да му даде едната да я ухапе за гушата, ще й хариже памидовото лозе на Малтепе, затуй го пернах с ръжена тогава... афоресникът...”
Лозе?! Представяте ли си, Христо Сираков например отива при Ирен Онтева или Цеци Красимирова и й предлага лозе! Не джип, не мезонет, а лозе! Да беше картофена нива, поне Цеци би го разбрала…
Само не разбрах защо датският принц пък е прекръстен на Амлет, сякаш тоз Мартин Бауам е от Кула!
Като казах Кула… Абе верно ли е каквото ми разправят агенти от ПГ на БСП, че Миков е предложил поста главен секретар на Таня Дончева?

No comments: