3/19/2008

№ 92. 6-10 юни 2005

Разделно събиране на боклуците

6 юни
“Труд” представя Ямболския избирателен район. Пуснали снимка на р. Тунджа и написали: “И преди, и след изборите река Тунджа пак ще си тече през Ямбол”.
Що бе, колеги, някой да не е обещал, че ще я мести? То от политиците всичко може да се очаква. Затова Хрушчов казваше, че политиците навсякъде са едни и същи. Обещават да построят мост дори и когато няма река. Та вероятно Царя е обещал някъде мост (по малките демонстрационни проекти) и понеже не е подозирал, че няма река, та ще мести Тунджа.
В. “Пари” пише: “Видахим вече дава форми на живот”.
Как така форми на живот? Чехълчета, бозайници, растения… Че тоя завод ако бълва форми на живот, то акциите му ще са не 3.12 лв., а 3 млн. лв. парчето! Искали са да кажат признаци на живот сигурно. Но пък са пуснали две снимки, на които всякакви признаци отсъстват, заводът изглежда тежко заебан и не от вчера.
Тежък ден е неделя за вестникарите. “Стандарт” пуснал снимка с две мацки по бански на басейн. И отдолу текст: “С празнично шествие вчера бе закрит празника на розата в Кюстендил.”
Колеги, в Кюстендил има празник на сливата, а този на розата е в Казанлък!
Карай, никой не е безгрешен.
“Новинар”:“Велчев помогнал на брат си да построи хотел”. ЕБВР отпуснала 13 млн. на споменатия брат. Процедурата изисквала ЕБВР да пита у нас дали нямаме нещо против. Питали Велчев, нямал против.
Брат брата не храни… Ба, не храни!
Царя дал лично на Венелина интервю за “24 часа”. Разправя, че “приоритет през следващия мандат ще бъде отделния човек”. Чакайте бе, Ваше Величество. Това не беше ли приоритет от първия мандат. През 2001 г. рекохте: “Време е да поставим човека и гражданина на първо място.”
Той така и бащицата този приоритет го прехвърляше от петилетка на петилетка, докато накрая се разбра и кой точно е човекът.
Социолозите излъгаха Царя, че ако се дистанцира от БСП ще спечели поне още 3%. И Царя казва в туй интервю: “Не бихме подкрепили правителство на БСП.” И анализаторите коментират: “Царя се дистанцира от червените.” Дистанцирал се е дръжки. Казал е само, че няма да подкрепи Станишев за премиер. Но не е казал какво става ако БСП подкрепи него.
Прогнозите за времето вече ще се обявяват в проценти. Така щели да са по-точни.
Добре де, а социолозите като си съобщават прогнозите в проценти, да не би да са им точни? Ами ако се случи да са фифти-фифти? Не се ли връщаме към младежките прогнози на Минчо Празников: Или ще вали, или няма да вали.
“24 часа”: “Още 10 дни дъжд, после става за море”.
Стига, бе! След още 10 дни дъжд морето само ще дойде при нас. То и сега отделни населени места са като на море.
Столичанката Едренка Янакиева намерила риба в двора си в “Надежда”-6. Не могла да прецени дали е шаран или каракуда. Г-жа, да не е сафрид или карагьоз? А зам.-кметът на София Иван Гечев се кълне: “С очите си видях риба да пресича Околовръстното шосе.” В “Дружба” 1 пък плъзнали раци, стотици раци. Така е, морето като идва, идва с даровете си.
По случай наводненията Станишев и депутатите от КБ си отменили митингите. Щото може да се намокрят. Серго, казано е: “Мокрото дупе яде риба, сухото – пиперки”. Я Милен Велчев как с черен костюм и гумени ботуши самоотвержено се хвърли във водите и спаси едно кученце.
“24 часа”: “Заплатите ни скачат 10 пъти повече от ЕС”. В ЕС скочили с 0.3% за 3 м., а у нас скочили с 2.9%. Браво! Но преди да изпадаме в необмислен финансов оптимизъм, да видим що се крие зад цифрите. Щото, дето се вика, сметката излиза, парите ги нема. Нашите близо 3% на 300 лв. средна заплата правят 9 лв. А техните 0.3% на 3000 евро правят 9 евро. С една дума – настигаме ги, ако тръгнат срещу нас. При 20 пъти по-високо увеличение от тяхното ще се запазва “статуквото”, а за да ги настигаме, трябва да ни растат заплатите поне 30 пъти по-бързо. Което дори и БСП не обещава.
Мира Янова пак хвърляла боб. Нищо ново, освен това, че Волен Сидеров набирал 1.8%. Това според Мира Янова било обезпокояващо.
Аз не съм обезпокоен особено. Имам основание да смятам, че пълните идиоти в тая държава не са повече от 2%. Иначе частични идиоти много, но те обикновено ходят при други партии. Навремето във форума на вестника 2% акламираха крайните възгледи на въпросния лидер, а останалите читатели му викаха Болен Лидеров.
Ама аз съм си виновен. Както е казал още Платон “Хората, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупци.” Ако бях тръгнал със Стоян Ганев 1990 г., когато ме канеше да правим кампания в “Пич маала”, сега щях вече да съм си оправил дереджето.
Лещански ми почнал хороскопа в “Стандарт” така: “Днес размишлявате върху финансовото си положение, а то никак не е розово.” Браво бе, мискинин! И туй откритие звездите ли ти го подсказаха или алкохолните напитки. Че така може да ми почва хороскопа ката ден. И не само на мен, а на всеки българин. Даже може да запишеш, че днес поне три пъти ще размишлявам за финансовото си положение – преди всяко ядене!
Лещански, мисли преди да пишеш, щото Бойко Борисов само на теб вярвал. Даваш ли си сметка каква отговорност носиш? Няма да е пресилено ако кажа, че борбата с българската… К’во българската, глобалната престъпност лежи върху твоята прогноза!
“Дума”: “При посещението си в твърдината на фасула село Смилян, кандидат-депутатът Георги Петканов се изпусна и около него замириса твърде лошо…”
Верно? Пръдна? Срамота! Ама и вие, колеги, не сте прави да го пишете на първа страница, и в редакционния коментар, което прави вече и главния редактор съпричастен. Случва се на всеки, к’во като е министър. Пък и имате ли втори независим източник? Щото то кога така в калабълъка, тихо някой…, никога не се знае кой точно… Да не е компромат?
Софиянски вчера пил бира и си поговорил със затворниците във Варна. Разпитвал ги как я карат, трудно ли е и други работи от затворническия живот.
Кмете, не се притеснявай, бе! До ефективна присъда няма да се стигне. Не може ти да си най-големия карък в тая държава. Я Сашо Божков ходи и прави репортажи за един вестник от митингите на НДСВ. А и той има две-три дела.

7 юни
“Новинар”: “Христина Христова предлага свирки на отличниците.” Абсурд, диловщини някакви. Я да видя в друг вестник. “Труд”: “Жълти свирки за отличниците във Враца”. То по избори всичко е възможно.
“Монитор”: “БСП върви към абсолютното мнозинство”. Това показвали последните данни на агенция “Скала”. Ех, и Станишев ще се учи на нас да стриже. Няма край тя! Виденов се учи, Царя се учи, сега и Станишев. Само Костов си беше научен, та затова ни острига из дъно.

8 юни
Борислав Великов посетил килимарското училище в Чипровци. И обещал да осигури по-добри цени за чипровските килими!!! Браво. Тоя е по-печен и от оня, дето остана в аналите на 39-то НС с прозвището “еленски бут”. Ама оня беше прост диригент, докато Великов е бил ученик на мага Астор!
“Дума”: “БСП готви програма за първите 100 дни управление”. Другари, на вас първите 100 дни никога не са ви били проблем. Както се видя от Виденов, проблемите ви идват след стоте дни.
Церовски обещал на селяните от с. Владимировци да направи половината площад сега, а другата половина ако го изберат. Браво Церо! Дето се вика, обещания всекиму, доверие никому! На предишните избори БСП как раздаваше на мангалите само левите маратонки.
Свинаров чел лекция пред Военна академия. Помежду другото накрая казал: “Много си мислих дали да не нарека това лебедовата си песен, или лебедовата си лекция. Сега си мисля, че това не е нито едното, нито другото, а че тепърва ще имам много лекции пред вас”.
И потърпевшите като чули тази перспектива, посърнали като препикано мушкато. Не бойте се, господа офицери. Тази лекция, независимо дали му е лебедова, ще му е последната. И от тук нататък ако чуем нещо за Свинаров, то ще е в контекста на Наказателния кодекс. В случай, разбира се, че прокуратурата прояви интерес към разпродаването на военните имоти. Което е малко вероятно.
Кошлуков рекъл, че Европа и Америка натискали Царя да се откаже от БСП. Даже еврокомисарят по разширяването Оли Рен ги предупредил, че ако продължават с това “глупаво заиграване с БСП, България ще е аут от Евросъюза”.
Каракачанчето се бъзика, че вече нямало да се казва: “Те ти булка Спасовден”, а “Те ти булка Оли Рен”.
А пък в БСП му викали вече Олeле Рен.
Чобанинът Костадин Соколовски от с. Църварица, окръг Кюстендил, се хвали, че изкарал 60 агнета от 37 овце.
Не е зле, но може и повече. Зависи от породата. В НИГО* Стара Загора през 1986 г. внесоха от Франция едно стадо “шаролска овца”, с раждаемост 250 агнета на 100 овце и която е с голям кланичен рандеман. И другата им френска порода, “Ил дьо Франс” също е добра.
Ако можеше от НИГО да внесат едно ново стадо политици, с по-висок интелектуален рандеман… Ама явно не може.
“Новинар”: “Перник на 12 минути от гигантска катастрофа”. Глупости, аз също ги изчислих. 14, а не 12. Що лъжете, бе?

9 юни
Анастас Михайлов от Пловдив, психолог, аранжирал Бах за тамбура. И не какво да, а “Токата и фуга в ре минор”! Браво! Тамбурата имала подобно на клавесина звучене. Аз от музика дип не отбирам, но мисля, че Бах е много подходящ и за гъдулка, а също и за кемане. “Кемане ми дрънка мамо…”
Според НСИ доходите на българина се повишили средно с 10%. На бедните с 3%, на богатите с 20%. И средно пак се получава свинско със зеле.
Ако имам власт, ще забраня статистиката. Тя е по-вредна даже и от социологията. Хрушчов например затова го свалиха навремето. В един доклад Никита Сергеевич казал, че до 20 години населението на СССР ще живее при комунизма и подкрепил твърденията си с цифри. Цифрите му дал Старовский, който бил шеф на статистиката от 1948 до 1975 г. Този Старовский положил основите на съветската научна школа в статистиката, която явно все още е господствуваща и у нас.
Оня тъпанар, австрийският канцлер Шусел, пренебрегвайки цялата увереност на Соломон Паси и Царя за предстоящото ни приемане, да вземе да рече, че България няма да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. Сигурен бил, че ще ни отложат. Глупости, Паси даже се надява на 31 декември 2006!
И тия пък в “Стандарт” не мога да ги разбера що се радват: “Европейски шамар за Сакскобургготски”. Пука му но …готски… И пак те: “Лондон ни реже парите за ЕС”… От вас ги реже, бе, не от Царя!

10 юни
Проф. Драгомир Драганов, пише в Часовете: “Таях надежда, че ще ни управлява така наречения десен център. Демек НДСВ, ДПС и ОДС. И моя скромност от “Коалиция на розата” за лек ляв привкус.”
Както вика една колежка от Русе, “блянове на сива кобила”.
Говорителката на Оли Рен вика, че шефът й никога не бил казвал това за заиграването… Куши му се е привидяло. Куши, поне по време на изборите не се напушвай…
В. “Седем” пише, че природата казала “не” на Царя преди избирателите. В средите на този вестник отдавна свързват природните явления с Царя. През април 2002 г. Дачков предрече, че Царя ще ни докара някое земетресение… И само след три дена стана - на 130 км югоизточно от София и на 13 км. дълбочина.
Обаче в “Сега” имат друго обяснение: Царя управлявал на принципа “след нас и потоп”. И потопът дошъл закономерно в края на мандата.
Вчера стана ясно, че сръбски мафиоти търсели наемен убиец за ген. Борисов. Затова този безкрайно смел иначе мъж временно се оттегля от кампанията… И му удвоили охраната.
Как само ще я удвоят, бе? Трябва да я учетворят! Ушесторят дори… Както пише в “Дума” справедливо, “ликвидирането на глобалната престъпност е поставено на карта и всичко зависи от предотвратяването на предстоящия атентат…” И от прогнозите на Лещански, както отбелязах по-горе.
К’во ще правят сега фенките? Вчера в Петрич една шивачка примряла: “Признавам трима мъже – съпруга, шефа и тебе!” И ако първите двама са споменати тъй да се каже служебно, Бат’ Бойко си е по любов!
Почвам да се замислям. Какво значение има, че аз го намирам въздух под налягане, след като народът, и особено женския, го обича в такива мащаби?!
“Политика” вика, че като чул, че Дейвид Копърфийлд се заканва да ни скрие политиците, Филчев изсумтял: “Т’ва и аз го мога, ама…” Прав е. Той даже и по-добре може да ги скрие. За години може да ги скрие, некои даже за десетилетие. Ама к’во го спира – не е ясно.
Прокурорът Митьо Марков вика, че концесията за “Тракия” е незаконна, щото е без търг и трябва да се развали. И една прокурорка постановила на Церовски да спре изпълнението на договора.
Г-н Филчев, Церовски не е ли подходящ да го скриете за десетина години?
“Стандарт”: “Заредиха депутатите с тоалетна хартия”. Точно така трябва, като влязат новите избраници и да има заваксан папир, щото в началото на всяко народно събрание хартията изчезва непрекъснато. Едва към шестия месец, като се ориентират депутатите в далаверата, престават да вземат хартията със себе си на излизане.
Георги Кадиев, юпито на БСП, заявил по време на дебат за икономиката: “Мене ми е донякъде неприятно, да съм сред хора, които пряко участват в корупцията в България.” Не казал кого от присъствуващите има предвид. Но скочил Владо Каролев и като един същи Робърт де Ниро ( “Taxi Driver”) ревнал: “Are you talking to me?” Само щото като се произнесъл, Кадиев леко се обърнал към него. Ми той може да е търсил съгласие в погледа ти, бе Владо. У нас никой на никого не казва в очите, че е корумпиран.

*Научно-изследователски институт по говедовъдство и овцевъдство.

No comments: