3/19/2008

№ 100 - 2-6 януари 2006


Ефектен е колажът на колегите от “168 часа”, но истината е паднала жертва на патриотизма. Точно обратното е. Нагъзеният е Овчаров и отзад не излиза пламък, а стърчи фанфарът (таз дума е от категорията pluralia tantum, т.е. само и единствено множествено число, но какво да направя като наистина беше само един!), с който посрещаха Бакърджиев на аерогарата през 1998 г., когато се връщаше от подписването на договора с Газпром…

2006
2 януари
Най-обичам да изкарвам празниците по еснафски – ядене, пиене, спане, телевизия. То телевизия дип нямаше де, но зарята ме изкефи. Ебати к’ва красота! Държавната свърши бързо. Частната продължи часове. Не е беден тоя народ, не е! Беден народ не хвърля милиони по небето. Ама така пуцахме, ще речеш, че сме решили да трепем Господ!
На комшията пак му избяга кучето. Лани го нема една седмица, по-лани 10 дена.
“59 без пръсти на Нова година.” (В чест на 2005 бяха 50!) Колко съм бил прав като казах, че след 2-3 г. няма да можем да казваме “броят се на пръсти”, щото ще имаме различен брой пръсти и ще се разпадне десетопръстната конвенция…
Между другото тая година сред жертвите на бомбардировките са зам.-министърът на бедствията Ал. Филипов, Милен Цветков и други видни люде.
Алка-Залцер - арамея, Алка-Залцер – арамея… На всеки кръгъл час. Не помага! Къде 11 решавам да отложа махмурлука за втори януари. Ех, мамка му, иначе са хубаво нещо празниците… Хубав живот не дотяга, както беше казал един кмет на гр. Елена…
Според “Труд” от Метро изкупили всичкия хайвер от белуга по 238 лв. за 30 гр. И белите трюфели по 7198 лв. килото също… Прави са управляващите! Как ще вдигнеш с 20% заплатите на народ, който посреща Нова година с хайвер от белуга и бели трюфели! Масларова даже се похвалила на Станишев. Почти със същите думи, с които Екатерина Велика писала на Волтер: “Всеки руски мужик може да яде пиле, но напоследък предпочитат пуйка”.
Днешният ми опус, братя, е юбилеен. Това е стотната ни среща. Къде 50 м. простотии съм изписал, в квадрати – една гарсониера. В години – през март ще станат 5. Ама живот български, простотиите извират от всякъде, как да спреш да ги описваш. Щото всеки може да го живее тоя живот, ама не всеки има сили да го опише. Не че се хваля де, ама си е така.

3 януари
Бодро и новогодишно “Монитор” съобщава: “Животът поскъпва с 8 на сто”. На 100 с 8. А на 64 с повече. Казвам го за пенсиите, дето докарват сто за два месеца.
Параванов се явява като независим кандидат на следващите избори. Група интелектуалци (цивилни) щели да издигнат кандидатурата му. Така щял да привлече по-широки слоеве от електората. Сигурно! И Петър Стоянов точно като независим щеше да спечели втори мандат, ама не можа...
Леле, каква свирка сме извъртели на Бойко: “Кметът можел да бъде и истински”. Ама поне личи, че авторката е искрена. Което прави свирката по убеждение, а не от корист някаква. Но обективно погледнато, Бойко заслужава! Хвърчи като инспектор Дюдю - всичко лично да поправи. Може да се каже, че единствено Нова година дойде без негово съдействие… Макар че знае ли човек!
Казах свирка, та се сетих как се изрази Бойко за големия снеговалеж: “Не може да падне 40 см. сняг, да има виелица и да не се създаде проблем. София има 3000 км. улици, сами разбирате, че не могат само с духане да станат сухи…”
Не може, не може! И всичките вестници да се съберат да духат, пак не може!
И има усет за нещата Бойко. Във Варна откриха паметник на Айнщайн. Да им се чудиш на акъла. Един младеж от пазарджишките села още лани опроверга теорията за относителността. Даже даде и пресконференция в БТА, широко отразена във вестниците. Но кой да чете…
В София ще вдигаме паметник на Моцарт. А Моцарт никой още не го е опровергал.
Китайците оня ден съобщиха, че промишлеността им се развила с 9.8% през 2005 г. Вчера се поправиха - с 16%. Какво нещо, а! Доскоро имаха една обща дума за ориз и за храна. И като се поздравяваха си казваха “Чефан ла?”, което буквално преведено значи “Ял ли си?” И съвсем не беше далеч времето, когато този велик народ се занимаваше с глупости като нас. През културната революция като бяха емнали врабчетата, щото посягаха на ориза на бедния китаец... Ама нали голям народ, като ги подплашиха отвсякъде и врабчоците няма къде да кацнат и фъркат, фъркат докато им се спука сърчицето и паднат мъртви. И мухите се бяха заели да избият. Тази мода и у нас мина. Дет’ се казва, пишещият тези редове, понеже винаги е бил цар да лови мухите, та като чавдарче изкара един лагер на море за първото място в дисциплината – 14 кибритени кутийки с мухи.
Ама великият китайски народ, под ръководството на ККП, е на път да открие, че досега е ял само гарнитурата. И това ще бъде краят на другите велики сили.
Според една статистика 70% от написаното в трудовете на председателя Мао било истина. И сравнение не може да става с трудовете на Живков. Нещо повече! Няма съвременен български вестник, който да постига такъв процент истина. Даже си мисля, че 70% е непостижимо и за катедрата по история на България. За това китайците се развиват, пък ние не!
“24 часа”: “Дете се дави, мост пада, коли плуват – лошо време”. Ето това се казва заглавие… Изобщо не четох дописката. Не за пръв път в този лист всичко ми става ясно още със заглавието.
Такива заглавия се помнят за цял живот. На сън да ме бутнеш, ще цитирам оня велик хедлайн от 19.12. 2002 г.: “13 от Висшия съдебен съвет: Филчев, дай оставка! Той ги пита: Кой се страхува от прокурора. Призивът бил пожелателен.”(Цялото е едно заглавие!)
Аз ги събирам такива образци и в свободното време си ги препрочитам.
Колеги, ама не подценявате ли малко читателя? Читателят е интелигентен. Винаги се сеща какво иска да каже авторът. Дори и авторът да не се сеща, читателят пак се сеща.
Честити новите цени на цигарите и алкохола! Управляващи и медицински лица се изтрепаха да обясняват как сега народът ще пие и пуши по-малко. Да, бе! Сигурно! Според мен на народа децата му ще ядат по-малко, а той ще продължи да си пие по прежному!
Не е това подходът. В Канада правят експеримент. Раздават безплатно по 15 чаши вино дневно на бездомните алкохолици. С условие да пият по не повече от една чаша на час. Давали им за 771 канадски (663 щатски) долара вино. И установяват че освен силен ефект на ресоциализация на клошарите, правят и по $98 месечно икономия - от медицински услуги, социални помощи, заплати на обгрижващата ги полиция и т.н.
У нас лечението на един отровен от менте струва 2000 лв. Направете сметка колко време може да го пои обществото за 2000 лв! От ракията, дето аз си позволявам, са 370 шишета! А има и малко по-евтина, без да е отровна.
“Новинар”: “Вибратор люби на няколко езика”. Направо като едно време ИЧС-то, ако си спомняте: английски, френски, немски и испански. С гласа на Брад Пит, Иглесиас и т.н. Можело и на собствения си катил да запишете гласа, ама това рядко се търсело…
“Атака” е много интересен вестник. На всяка страница слагат по една до две снимки на Дучето. Само на международната страница няма. Щото там пускат снимката на доведения му син, депутат от ЕП. И на аналитичната няма, щото пък там пускат снимката на Капка, главна редакторка и съпруга, усмихната като Мона Лиза, която през ден пише дълбокомислени плиткоумици.
В психиатрията има понятие хиперкомпенсация - стремеж механично да компенсираш природно недостатъчни качества, което обикновено придобива карикатурни форми.
А пък оня доктор от ДСБ, дето говори като Марлон Брандо, вика, че мачизмът на Сидеров бил явен белег за скрито желание да бъде подчинена страна в сексуално отношение... Демек, Капка да е отгоре...
“Атака” е единственият вестник, който има отдел “Нов световен ред”.
Според НСИ у нас заекващите са 80 хиляди. Като прочетох това и станаха 80 хиляди и един. Нов световен ред! Жив да не бях...
Василий Середонин от Челябинск, водач на “Единна християнска църква”, която властите искат да затворят, помолил съда да определи от кого е произлязъл – от Адам, както пише в Библията, или от маймуната, както твърди Дарвин. Щото, рекъл Середонин, ако съм произлязъл от Адам, то със съдията ще сме роднини и той трябва да си направи отвод!
Егати хитреца! Ми то така погледнато и тъщата ми е роднина и трябва да си направи отвод!
ДСБ предлагат Катя Михайлова за президент. Тя най-добре се вписвала в оня хомункулус, намислен от лидерите: “честен, мъжествен и популярен”…
Тя наистина изглежда далеч по-мъжествена от Митко Абаджиев например…
В Пазарджик се разправя един действителен случай. Един пътувал в експреса и по едно време казал на пътника срещу него: “Като махнем мустаците, приличате изумително на една моя съученичка.” “Ама аз нямам, мустаци!” “Да де, ама тя има”.

4 януари
Ало, пенсиите! “Нощен труд” пише: “Семейните лекари ще ни бъркат отзад за 3.50 лв.”
Така е при пазарната икономика! Само правителството бърка безплатно. За всичко останало ще се плаща.
“Земя” ликува: “Създадоха нова порода българска млечна овца”. Наричала се “синтетична българска популация млечна овца”. Съкратено СБПМО. Ако обикновената овца давала 60-80 л. в периода на лактация, то тази давала 250 л. След създаването на Коалиция “Атака” това е вторият ярък акт на национално утвърждаване. И е прав Митьо Гестапото да се гордее. Макар че едва ли е участвувал лично и в създаването на овцата.
Ама така де! Като хора не станахме фронкофони, но като овце... То не беше “Ил дьо Франс”, то не беше шаролска овца. Сега ще отскочим с млеконадоя. 250 л. мляко поемат като нищо 250 л. вода, а това прави по 500 л. от единица… Ми тя тая овца ще дава повече мляко от Убре Бланко, кравата на Кастро, за която съм ви писал – световна рекордьорка, многократно излъчвана по кубинската телевизия.
Руснаците премахват сухия режим за астронавтите. Ех, що не си седяхме в руската сфера на влияние? В ЕС ще ни скъсат от забрани. А руснаците извеждат водката в космическа орбита!
Абе, в условията на безтегловност, като се напие човек, залита ли? Не би трябвало… С повръщането сигурно е още по-сложно.
“Монитор”:“Кабинетът отвори война на “Газпром”. Добре, само да не стане като през 1996 г. , когато дойде Рем Вяхирев и на летището се спря пред посрещащия го Жан Виденов и му каза: “Мога да мина през теб, но мога и да те заобиколя…”
И Виденов се наака. Щото да те заобиколи руският газ е не наказание, ами направо смърт. Ние майтап си правехме, а Русия още тогава правеше енергополитика…
Председателят на Съвета на федерацията на Русия Сергей Миронов каза преди време: “Русия не е във възторг от възможността в България да бъдат разположени американски военни бази.” Във възторг ли?! Блюва змии и гущери! Мисля си, ако беше жив днес Драган Цанков, дали би рекъл: “Не ви ща ни меда, ни жилото”. (“Не ви ща ни газта, ни тръбата”.) Едва ли...
Само 11% от руснаците ни смятали за приятели. Толкова сме им били приятели, колкото и американците. Сиреч, хич. Дано поне американците, или европейците ни обичат…
Коста Цонев се хвали пред “Жълт Труд”, че бил с жена за пръв път на 14 години. Късно е, бай Цонев! Драго Чая каза, че загубил девствеността си още на 12. Макар че при Драго е малко по-сложно, или по-просто, знам ли. Губите сравнението. А реалните постижения се раждат единствено в сравнението. Например, когато Сидеров каза, че е написал повече от 2000 статии, това изглеждаше страшно много. Обаче сравнено с Жириновски, който лани издаде стотния си том, си е едно нищо.

5 януари
В. “Атака”: “Петрич се вдигна срещу джамия на Рупите.”
Сидеров, що ни правиш луди, бе? К’ва джамия, к’ви Рупите, кога става дума за проста далавера. Местният лидер на “Атака” Огнян Тетимов, подпомаган от баджанак си, депутатът от ВМРО Борис Ячев, иска да си върне къмпинга на Рупите, който загубил след фалит на фирмата си. И сега тези баджанаци-разбойници пускат слуха, че ДПС ще прави джамия, та народът да въстане.

6 януари
Шарон пак са го вкарали в операционната. Един колега, Павката, вика, че работа била ясна, Шарон имал насрочена среща с Ясер Арафат, която щяла да се състои вероятно в първия ден след шабат.
На вниманието на г-н Аврамов, главен секретар на НС: Проповедниците от Първа Божия църква в Пендълтън, щата Орегон, пуснали най-меката тоалетна хартия. Била направо като “ангелски пух”. Светите отци обещават безплатна доставка при по-големи заявки. Та, г-н Аврамов, поръчайте за нашите избраници от новата. Помните ли колко ви бяха благодарни когато преди 3 години сменихте беловската с гръцка?! Щадете задниците им, те саде едни задници имат.
Забележка: На днешния ден преди 158 години се е родил Христо Ботев, виден терорист от времето на османското присъствие.
Ало, пенсиите, специалистите твърдят, че на всеки 2 години трябва да си сменяте възглавниците. Развивали акари. Ама не взимайте най-меките, за да не свиквате. Щото като свикнете и после ще ви убива дървото.
Забележка: Кърлежите даянели по 12 г. на глад. Що никой не го изследва този феномен?
Утре е Ивановден. Чета, че Ивановците прогресивно намалявали. Преди 5 години, в края на “най-успешното правителство”, Ивановците били 273 хил. Към днешна дата по данни от ГРАО са останали 208 хил. Учените обясняват, че това било следствие от демографската криза. Да, бе! Откога Иван Костов стана демографски фактор! Друга е причината. Както каза Жельо Желев, “Костов е човек едновременно и мизантроп и грандоман. Това е много рядко срещано съчетание, но ето, получава се – себичен човек.”
И покрай Иван хората намразиха и Св. Иван. А иначе семантично това име означава Бог е милостив.

No comments: