3/19/2008

№ 91. 30 май - 3 юни 2005


Във връзка с френския и холадски референдуми и предизборните агитации в Германия поетът с нежно име Ани Илков пише: “Пускалите разноцветни балони у нас на 25 април т.г. начело с Пламен Панайотов трябва да считат балоните си за недействителни. По същите причини недействително се явява и погалването по главицата проста на Соломон Паси от страна на Симеон по време на подписването в Люксембург…”

30 май
Целият ни живот е под знака на изборите. Накъде се обърнеш – едни избори. Сякаш нещо променят. Дето пишеше на един дувар, ако променяха нещо, щяха да ги забранят. И що да гласувам тогава? Както пишеше на друг дувар (то у нас истините саде по дуварите ги пише!), за когото и да гласуваш, винаги се избира правителство. К’во значение има тогава за кого ще гласувам? Тъй че правителство ще имаме. Било то червено или жълто, или пък смесено.
Жълтите са се заели да подигнат избирателната активност. Ще раздават джесемета, телевизори. А голямата награда ще е самосвал.
Самосвал! Каква метафора! На изборите народът верно има възможност да си самосвали товара от гърба. Ако иска. Не че няма пак да го натоварят, де.
Царистите си мислят, че простият народ ще си помисли, че понеже те ще раздават наградите, ще дават само на гласували за НДСВ. То верно, част от народа е толко проста, че така ще си помисли. Не малка част. Даже по-голямата.
А иначе наистина е много важно народът да се активизира. Щото и политиката е като секса. Както учи д-р Бостанджиев “Сексът е игра за двама и когато едната страна е безучастна и немотивирана, трудно могат да се очакват върхови изяви.”
Затова Царя ни кара да мърдаме. Щото нали, колкото повече…, толкова повече…
Ще ми се и аз да се активизирам, но кажете ми в чия полза!?
До един са разбойници. И левите и десните. Както писа брат Мормарев, не случайно и от ляво и от дясно на разпънатия Христос е имало по един разбойник. Вероятно това показвало, че има и леви разбойници, и десни разбойници.
И в центъра има разбойници. Те даже най се правят на Христос.
Станишев или Царя – туй е въпросът. И Станишев, и Царя – туй пък е отговорът. Не ги слушайте какво говорят, бъдещото им единство е вече решено.
Каквото и да правим, все неподходящи хора ни управляват. То пък ако бяха подходящи едва щяхме да ги изберем.
Първата им работа е като влязат в НС и да решат, че вече са с Бога вечеряли. И преди да обикнат народа си, обикват себе си. Ама нека, нека! Чета, че един руски кибернетик доказал, че огледалото изсмуква енергията на човека, който се любува на самия себе. Процесът на енергосмучене започвал на третата минута от самолюбуването. Нащърбвала се аурата и това засилвало процеса на стареенето. Представяте ли си за 4 години самолюбуване каква цена ще платят?
Тоя кибернетик, Виталий Правдивцев, измислил и огледало за подмладяване. Половин час на ден и бръчките изчезват.
Правдивцев! Таш… Точно като в една обява оня ден в “Новинар”: 0888/588-380, Мария Мъглова, ясновидство…
Д-р Николай Шарков, шеф на съюза на стоматолозите, вика: “Не давайте повече от 50 лв. за пломба.”
Ще споделя тази идея с моя дентист, па да видим той какво ще каже. Щото отношенията със зъболекаря са едни от най-деликатните. Трябва да се намери разумна плоскост за преговори. Един така отишъл на зъболекар. Докторът го турил на стола, нагласил го на височина и тъкмо да го почне с голямата бургия, оня се протегнал, хванал дентиста за топките и внимателно попитал: “Нали няма да ни боли, докторе?”
С мъжете зъболекари все можеш да се разбереш, но с жените е по-трудно.
Церовски, водач на листа в Разград, вика: “Личното ми мото е “Мога и го правя”. Всички пътища водят към Разград.”
Церовски, не всички. Някои водят и до Централния Софийски. За далаверата с магистрала “Тракия” Царя с теб ще се избрише. Тогава ще разбереш, че пътища много… ама каруцата ти се е вече обърнала.
Обаче и Пасито му дава едно рамо: “Хората, които искат да направят магистрала “Тракия” по “онзи” начин, по който биха могли да опорочат и търгове, и сделки, и участие, разбира се, че искат да пречат, но това нас не ни притеснява.”
Значи някои искали търгове, щото щели да ги фалшифицират! Браво Соломоне! А без търг е сигурно, че ще се даде на най-достойните?!
Във вестник “Седем” намекват, че Царя щял да е крал след изборите. Абсолютно заслужено. Само магистрала “Тракия” да открадне, пак заслужава да му се каже, че е крал. Ама само той ли е крал? У нас кой ли не е крал…
“Стандарт: “Свинаров катери стълби, Илчев чува гласове”. За стълбите не знам, но това с гласовете е опасно. И аз така почнах. Само че чувах не гласове, а камбаните на “Александър Невски”. И после д-р Иванов ми откри второ аз.
“Новинар”: “Нововремци гледали срещу слънцето”. Щото били много смели. Севлиевски го изръсил.
Гледайте, гледайте слънцето, па след изборите като погледнете надолу, ще видите, че сте стъпили в лайното и жално ще виете срещу месечината.
Боже, Боже… Що така си ни претупал бе, боже?
Вчера “Сън” съобщи за една гражданка, дето отишла на пазар, но преди това си турила гащи с вграден вибратор. В магазина се превъзбудила и припаднала. Не че правя некаква аналогия с политиците, ама и те тичат превъзбудени из родината, та се чудя к’во ли ги боде отвътре.
Всякакви луди са се втурнали в “Атака” към парламента и с пиянски гласове подканят: “Напред България”! Просто вече няма разлика между “Четвърти километър” и останалите километри.
Всички обещават всичко. Приличат на една обява в автобуса: “Търся жилище в района.” Ама то какво ли пък им струва да обещават! Както написа един автор в “Сега”, “Обещанията на какавидата с нищо не ангажират пеперудата”.

31 май
Царя се скъса да получава почетни звания. Първо братчед му го направи почетен гражданин на град Кобург.
После беше удостоен с почетното звание Доктор Хонорис Кауза на висшето училище по библиотекознание. Преди това стана Доктор Хонорис Кауза и на Варненския университет. А отпреди си е Доктор Хонорис Кауза и на Националната спортна академия.
Да не стане накрая Доктор Хонорис Кауза… пердута?
Абе, дали е редно да се дава тази титла на среднист?
“Коалиция на розата ще бъде изненадата в левия спектър на изборите на 25 юни”, обяви проф. Кръстьо Петков. Последните проучвания на агенция “Медиана” сочели 1,5% твърд електорат за Коалиция на розата и 6,9% периферен.
Г-н професоре, верно ще има изненада, ама да ви кажа в какво ще се състои. Ще ви направят “масаж на розата”, както казват французите (те нали са народ от поети!). Ако не знаете к’во е, питайте в “Джемини”, там ще ви упътят. То всъщност на вас със Сашо Томов няма да ви е първица.
Много е трудно да се примири един политик, че е станал бележка в полето на голямата политика.
Според социологът Кольо Колев е възможно БСП да спечели пълно парламентарно мнозинство, тъй като левицата е консолидирана, а десницата е "разпарчетосана".
И на мен така ми мирише. Такъв ляв завой ще направим, че ще си цунем задника чак. Сефте!
Явно пак ще съм в опозиция. Не мога аз да гласувам за левелерите. И в Библията е казано: “Отдалечи ногата си от злото. Защото десните пътища Господ наглежда, а левите са развалени.” (Притчи Соломонови) Ама Господ нещо и десните пътища заеба.
На днешната дата през 1952 г. в София умира големият български оперен певец Стефан Македонски. Именно в негова чест Музикалният театър се нарича “Стефан Македонски”, а не в чест на Стефан Софиянски, както вика Чилова.
Благосъстоянието на българските домакинства се било увеличило с около 85% за последните 4 г. според доклад на Industry Watch. Значи съм два пъти по-богат от преди да доде Царя? Освен жена ми да го крие някъде… Ама къде в тая теснотия може да скрие двойно благосъстояние и аз да не видя? Егати мистерията!

1 юни
“Стандарт”: “Велчев дава 800 000 лв. за борба срещу комарите”. Ама не заради изборите, а заради туристическия сезон. Комарите са страшна напаст. Нищо и никакви гадинки, ама такива поразии правят. Могат да съсипят туризма, ако случайно на Чилова не й стигне времето. По-миналата година като бяха нападнали туристите по морето, до тоалет не можеха да идат. И те чужденците, нали са лигльовци, реват, протестират, та нашите се принудиха да ги излъжат, че еколозите не позволявали да избиваме комарите, щото нашата биосистема била зависима от тях и други такива дрън-дрън…
“Труд”: Българи в Пловдив питат къде и как да се запишат за роми, след като разбрали, че Доган издействал на пловдивските мангали опрощаване на неплатените сметки за ток.
Не го препоръчвам. Както вървят работите, българите скоро ще останем малцинство и природозащитните организации ще се заемат с нас. А може и преди това. Щото те понякога се интересуват и от правата на онеправданите мнозинства. Търпение му е майката. Ще дойде време циганите да ни плащат тока. Сигурен съм.
Ден на детето. “Новинар”: “40 000 деца спряха да ходят на училище”. Това през тази учебна година. 31 500 през миналата. Общо у нас в средното образование има 975 хил. деца. Значи само за две години са отпаднали 7.3%. Върви народе изродени… Напред народността пропада, там дето знание не вирей…
А гръцката преса съобщи, че у нас се внасял снакс със забранен канцерогенен оцветител. От МЗ коментират, че оцветителят бил в такива малки количества, че “не може да доведе до сериозни увреждания на здравето”.
А до несериозни увреждания? Идиоти! Пълни идиоти!

2 юни
Ден на Ботев. Сирените завиха в 12. Честно да си кажа, бях сам и не станах на крака. К’во да си правя на мен си добро впечатление. Нали си знам, че съм патриот. Ама лани станах.
“Нашият народ, пише поетът, от ден на ден сиромашее и се парализира както нравствено, така и физически, защото управлението, което той търпи на себе си, е основано на кражби, на обири, на насилия, на убийства и на всякакъв вид разврат.”
Гаче ли вчера го е писал – за днеска.
А друг поет, Ани Илков обяснява във в. “Седем” защо прогнозите на Паси и Кунева за бъдещето на Европа не били верни. “В министерството на Кунева се отглеждат поназнайващи чужди езици млади пишлемета, които – уморени от борбата със собствената си сексуална неопределеност – нямали сили дори да мразят България, а само тихо и безволно я презирали. За сметка на това пък министерството на Паси открай време е известно като гнездо на оси и огнище на разврат – от сексуален до мисловен. Та в тия две цитадели на раблезианския кеф, промискуитетния екстаз и готическата тайнственост през последните 4 г. явно са били произвеждани крайно погрешни прогнози относно бъдещето на европейската политика.”
Както при Ботев, ама не съвсем.
Ламаре, братко, Ламаре,
казало нашто магаре:
Двама сме равни по муза,
а само ти си в съюза.
(Радой Ралин)
А друг един Ботев (Бранимир), който не е поет, а обикновен тарикат, бъркал фалшиво вино в Царската изба в Баня и му лепял етикети с лика на Царя.
Що бе, Ботев, що бе сине на лейтенант Шмид, пардон, на г-жа Шмид, що нарушаваш Сухаревската конвенция, след като е прието веднъж колко боя на колко вода се слага? Що кръщаваш допълнително и Царя злепоставяш?
“Нощен Труд”: “След кремация тъща става диамант”. От една тъща излизали къмто 50 елмаза по половин карат. Само съобщавам за заинтересованите. Мен не ме касае.
“Труд”: Иде Дейвид Копърфийлд. Човекът, който кара нещата да изчезват”.
А, стига бе! Не беше ли Иван Костов човекът, който кара нещата да изчезват? По негово време изчезна цяла авиокомпания, сума заводи изчезнаха, даже гара изчезна и 4 км. шосе изчезна… К’во ли не изчезна. И не е единствен. Ние такива, дето правят нещата да изчезват колко ги имаме!

3 юни
“Стандарт”: “Народът срещу изборното тото.” 70% от българите казали “не” на идеята.
Обаче няма връщане. Вчера Цонев показа клиповете, с които ще ни агитират. Основното внушение е, че трябва да гласуваме, щото иначе мангалите и разни други келеши ще говорят вместо нас. В първия клип едно детенце, сърдито, сякаш са го карали зорлен да изпие “царското” мляко, гледа дебилно от екрана и дрънка яростно клавишите на детско пиано. В другия клип един представя бизнеспроект, но изненадващо заговорва с гласа на дърта мангалка. В третия млада дама се явява на интервю за работа и вика на екзаминатора: “Какво се пулиш бе, плешив? Еб… съм ви майката… ” с гласа на млад маргинал…. Изобщо в клиповете нема един персонаж, който да е “в центъра”. Изкуство!
Дето вика художникът Слав Бакалов пак в “Стандарт” “Има новоизпечени олигофрени, които говорят за конвенционално изкуство и закачат фекалии на тел.”
Прав е, въпреки че тази метафора “лайно на простор” ми е малко неясна, чисто технологично.
“Стандарт”: “60 000 чехкини идват на морето”. След това разтърсващо всеки гларус изречение следва пояснението, че и мъжете им ще бъдат с тях. Язък! Що лъжете народа, бе?
Г-н Томов, по Москово време това никого не би учудило, но на вас не ви отива!
Ало, пенсиите, не съм ви забравил, бе, ама нямам какво да ви кажа. Освен да ви честитя новите пенсии, с които направо ще цъфнете.
Ей, един колега, Сираков, съветва да ходите на кални бани. Не че много помага, но се свиквало с пръстта.

No comments: