3/19/2008

№ 9. 27-31 май 2002 г.


Производителите очакват тази година да произведат 20% повече лавандула в сравнение с предходния сезон. Това е горе-долу колкото прирастът в просветата и културата.
Сн. Импактпрес


27 май
Обажда ми се един и вика: “9602298?” Викам: “Да.” “Кой ?”, пита оня, ама така, че ми задейства рефлексът и отговорих машинално: “Дневалният на “Муфа” Тони Филипов слуша.” “И на теб да ти…” и ми трясна слушалката.
Добре де, защо? Що за народ сме? Понеделник сутрин! Обажда ти се някакъв, тегли ти една и му олеква. А ти, като си по-чувствителен, седиш и цял ден страдаш. Ако има нещо срещу вестника, има си главен редактор.
Тоя само беше объркал редакциите. “Костов се връща сред народа” го написа синият орган.
А пък “Дума” се вайка: “Всеки шести не може да си позволи един банан.” Образно казано, всеки може. И няма никакво значение дали ще позволи, или няма. Като му дойде ред…
7000 писма със смъртни заплахи получила Бриджит Бардо от жители на Южна Корея. Тя казала, че яденето на кучета е варварство. А пък корейците ги намират за деликатес. Бриджит твърди, че първо ги скъсвали от бой та да им омекне месото. Това да не е октопод бе, госпожа?
А у нас куче да си. Аз искам да съм като кучето на Прошков, бившият шеф на тотото. Щото сега съм като това на Павлов! Дал си кучето да го снимат в една реклама и му дали хонорар. На кучето. Не се споменава сумата, но това с малките и редовни суми, не се отнася за външните продукции. Като на Кеворкян. Телевизията му кихала по 16 бона седмично за това, че й ползвал техниката.
Вътрешният министър Петканов вика: “Мафия у нас няма!” Следователно нямало и Кръстник, “капо ди тутти капи”. Бандюгите нямали характера на монокартел. Нямат, нямат. Крадат само отделни трудещи се, които, както и да ги гледаш, са си квартал, но картел не става от тях. Щото се крадат основно помежду си. На тоя шушлякът му изчезне, на оня галошите…
Ама то е така. В политиката, както и при секса, импотентността може да позакъснее, но винаги идва. Това пък що го изръсих? Сигурно нещо за Петканов съм си мислел.
Централните гробища да бъдат обявени за групов паметник на културата иска шефът на траурните паркове в столицата Венцислав Григоров. Уникални били. А кое не ни е уникално? Небесният път е продължение на земния. И там се сбъдва това, дето на земята не е могло. Ако станат такъв паметник, ще можем да гушим от европейските фондове за поддръжката им. Аз имах друга идея за европейските пред- и следприсъединителни фондове, но в краен случай и тази върши работа.
Мони Паси направо се е надул като поп на моторетка. Като закачали натовската камбана, рекъл: “Мен папата ме е благословил. Сега аз от името на папата благославям тази камбана.” Тоя човек направо е изпаднал в инконтиненция.
А Путин показал на Буш белите нощи. Някой друг път щял да му покаже и белите мечки…
Евреите ще пращат космонавт през юли. Обаче има съществена пречка. По време на шабат (събота) не се работи. И пари на улицата да намериш, не можеш да се наведеш да ги вземеш, щото е работа. Да, да! Шменти капелли. Като оня равин, дето си вървял, и пред него кесия. Въх, ама шабат! И Господ сторил чудо. Отляво шабат, отдясно шабат, а в средата петък!
Казах евреите, та се сетих пак за Пасито. На Парламентарната асамблея на НАТО зел, че разказал вица за двете еврейчета, които се разхождали из Рим, гледали как върви търговията със светите дрънкулки и се вайкали как са оставили тоя бизнес на тъпите италианци. И накрая Пасито добавил. “И аз съм евреин и искам да си върна част от бизнеса.” Един от жабарите, като се спекъл: "Не ме карайте да връщам каквото и да било, защото не мисля, че съм взимал нещо!"
Да бе, верно? А обелискът от Аксун, който завлачихте през 1937 година от Етиопия? 160 тона художествено произведение! И а днес да го върнете, а утре, доде го тресна мълнията. Егати етиопския късмет.
Съдебната система доказа, че е независима. Съдът регистрира НДСВ. Според мен Бойко Борисов само се оправдава.

28 май
Царя чака 10-о внуче.Престолонаследникът Кубрат и Карла ще раждат. Абе те царските роднини, както се увеличават в геометрична прогресия, аз дали не сглупих, като заявих, че не съм против връщането на монархията. Ама пък иначе нашият народ обича да посреща. Еле пък да изпраща.
Изяждаме по 40 000 тона турски магданоз месечно! Това са четиридесет милиона килограма! По 5 на калпак. По документи де, наужким. Щото магданозът не се обмитявал. Ма как така няма да се обмитява, бе? Трябва да се направи тарифа и за копъра, и за лапада. Също за сламата, плявата, царевичака… За всичко! Иначе слага две ръкойки царевичак отзад в камиона, колкото да скрие доматите, и уж кара безмитна стока. И кой нормален митничар ще се усъмни, като му се декларира камион царевичак?
Ама въпреки това ще ни приемат в НАТО. Парламентарната асамблея обеща. То не че от нея зависи нещо, но все пак. Трябва яко да се олеем, за да не ни вземат.
Известният антрополог проф. Юлия Кръстева ще изнесе утре лекция на тема "Има ли женски гений".
Отзарана бях на зъболекар. Падна ми ченето, като чух цифрата. Викам си, поне пет лева ще ти отбия – на излизане забърсах новата книжка на списанието на буля Блъсковица. Занесох го на мойта и викам: “Специално до “Славейков” съм ходил да ти го купя.” Леле, радост! Вика, виждаш ли колко малко й трябва на една жена. Викам, да бе, много малко. Дватриста лева на ден. Ама това последното само наум. Има женски гений, има. Жената винаги може да похарчи повече пари, отколкото ти можеш да изкараш.

29 май
Днес пак се разхождах из “нормалния” свят на вестникарите. Попрочетох това-онова.
Имали сме си вече и министър по евроинтеграцията. Браво! Още една крачка напред по дългия път към Европа. Така отдаваме и нужното уважение на този единствен приоритет на вътрешната и външната ни политика, с който ни хранят вече 5 години, а има надежда и за още десет.
Както и да е. Кунева щяла да е министър без министерство. Едва ли пък чак без хич. Все ще трябва поне един мерцедес и няколко коли от по-нисък клас (ама не много по-нисък), десет до двадесет чиновнически заплати (не много високи), известно увеличение на командировките, командированите и командировъчните (но в рамките на закона). Както и да го цинцорим, става дума за не повече от дестина години.
А от другата страна е големият залог – успешното приключване на преговорите и присъединяването на бедната ни родина към клуба на богатите, откъдето ще потекат субсидии за селското ни стопанство. Е, не веднага. Ще тръгнат най-после и инвестициите, веднага след субсидиите. Инфраструктурни проекти и още един Бог знае какви благинки.
Няма живот извън Европа. Мен ли ще ме убеждават.
Ние на партиите какви пари даваме за нищо. Камов разправя, че действащият в момента закон им позволявал да вземат 6 млн. субсидии и да си докарват още 2 - 3 пъти по толкова от наеми. В първия момент се замислих защо Камов го казва чак сега, но после се сетих, че той досега не беше социалдемократ. А не иде като социалист или евроляв да говори такива неща.
Забележка: В Шумен продават чая от кукуряк без рецепта.
Англичаните премахвали бръчките за 10 минути. Слагали по две инжекции – на челото и на устата – и цял месец никакви бръчки. Един ми разправяше, че откакто жена му тръгнала без сутиен, кожата на лицето й видимо се опънала. А той се бръснел винаги без гащи. Да не стане само като с Майкъл Джексън. Лани му се появила трета ноздра. Простотии…

30 май
Забележка: Чрез самонаблюдение, наблюдение на парламентарния контрол и допълнителна литература (например тезисите на др. Тодор Живков – Бог да го прости, ако може - за самозадоволяването) да си съставя собствено виждане по законопроекта на руския депутат Владимир Семьонович за забрана на мастурбирането. Основен акцент върху метафоричната страна на проблема. Трябва да се стигне до отговор на същностните въпроси за автогенезата на българската политика и автогамията на българския политик. (Сух пясък!)
Не мога да разбера хората, които се оплакват, че вземали малко, а не предприемат нищо. Оня ден сложиха кафемашина в службата. Ама счетоводителката я мързи да иде до банката да й развалят малко на стотинки. Викам, така ли? Мен не ме мързи. Сега давам 90 ст. за лев и на ден правя по десетачка от въздуха. Ама то се иска бизнеснюх.
Коцето Паскалев: “Политиката е инерционен процес. Ако искаш догодина да събираш плодове, тая трябва да сееш.” Ами сейте бе, Коце! Сейте! Лани можехте да хванете поне втората реколта. Тая земя ражда жито као дренки.
Днес корепетиторката Люлина Абрашева има рожден ден. Научих от Часовете, иначе откъде ще знам. Страшно важно! Тя е сред четиримата видни българи, родени на тази дата. Баданари с баданари! То бива, бива, ама бивол курбан не бива.
В Заведението на вестника един вика: “Тоя Ферхуйген к’во иска бе, да си затваряме блоковете, а? Що не му…?” Бите, бите! Нека се оправи с журналята, че сега са го нагъзили нещо. Ще дойде и нашият ред. Особено пък, като им се присъединим. Утре се открива петата годишна конференция на ENMESH "Психично здраве за Обединена Европа". Чужденци щели да обясняват на нашите доктори как “тревожността, депресията, неуспехът, несигурността, отчаянието, безперспективността са "демони", които преследват хората, но са преодолими само с няколко разговора със специалист”. Добрутро! Привет от д-р Иванов от трети сектор. И от Негово Величество също! Ще си говорим пак на 15-ата конференция. Тогава ще си говорим и за “културата на обслужването в психиатрията”, и за “икономическия анализ на психиатричните грижи”. Всъщност не. Вие ще си говорите тогава. Сами ще си говорите.

31 май
Ники Василев обеднявал, харчел спестяванията. Това за петстотинте хиляди долара било долна клевета. А Миленчо се прецакал. Платил си данъците, но проспал срока за намалението. И загубил и 5% дискаунт, и за един месец лихвата. Оправдава се, че било от глупост. Добре де, може ли на такъв човек да се поверят финансите на държавата?
Турската “Гаранти банкасъ” откривала клон в България. А пък оня ден четох, че в “Албена” ще правят турска баня. Мале! На стената табела: “Заведението не носи отговорност, ако си изпуснете сапуна.” Турската баня изобщо не е като руската. Ако в банята на Зошченко можеш да си се разхождаш с номерче на крака, в турската баня си има строги правила на поведение: къде да си държиш едната ръка (за всеки случай), къде другата (при евентуален случай) и т. н. Като бяхме в Истанбул един ходи. После разправяше, че само джапанките му изчезнали, ама с много подозрителен глас.
В Хондурас строяли кораб, по-голям от “Титаник”.
И ние бяхме такива фукари. Оня комин, дето го събориха полани, беше най-високият на Балканите. Даже имахме и някои неща най-големите в Европа. Ама някой ги открадна.
Хондурасците все пак да внимават. Да не стане като в Свазиленд. Четох в The Star, Johannesburg, че те нямали излаз на море, но все пак имали един кораб, който по едно време изчезнал. И министърът им на транспорта Ефраим Магагула обяснявал пред парламента: “Ситуацията е напълно под контрол. Търговският флот на нашата страна е в пълен ред и безопасност. Просто ние не знаем къде е той, това е всичко. Ние сме уверени, че той е някъде в морето. Ние даже изпратихме експедиция да го търси, но поради проблеми, свързани с пиянство, корабът не беше намерен. Така че, строго казано, ние действително малко сме го загубили. Но аз категорично отхвърлям всякакви твърдения за некомпетентност на правителството. “Свазимар” е голям кораб, боядисан в красиви ярки цветове и може да се види даже нощем. Запомнете думите ми – ще се намери. “
После го намериха. Един от нашите тамън почвал да го реже за скраб в Малта.
Утре е Ден на детето. Иска ми се нещо да пожелая на дечицата. Мийте си ръчичките, деца. Чисти ръчички – това е най-важното. Ние някак си не успяхме да се приучим. То за нас не беше и толкова важно, щото на нас ръцете ни бяха все под масата. Но това време свършва вече. Под масата не остана. Общо взето, всичко е взето. Ние, каквото можахме, направихме за първоначалното натрупване. А на вас – нашето бъдеще – ви трябва нов modus vivendi.
На тоя ден през 1992-ра Христофор Събев превзе Синодалната палата. На същия ден, но през 1993 г. се обяви за архиепископ.
В неделя пък е денят на Ботев. От Министерството на просветата предлагали да стане патронен ден на българските матуранти. За да остане диря в историята как 54% от бъдещето ни получи цафуняк, а още 32.3% цъф плюс на интелигентно зададената тема за родовия свят на поета.
Гледам в речника думата зор. Имала три значения: 1. Трудност. 2. Насилие, настояване. 3. Голяма нужда.
В Министерството на просветата са в обратен ред.
Както се казва, окото на щрауса е по-голямо от мозъка му.

No comments: