3/19/2008

№ 10. 3-7 юни 2002 г.


Секунди преди първата копка на новото американско посолство.
И аз така правя. Като ми се прикопа и чакам да ми мине. Ако не ми мине, мога и да покопам. Ама досега не се е случвало.


3 юни
Снощи, както си седя и си вечерям пред телевизора, и изведнъж, ама направо не повярвах на ушите си: “Ако имате диария…” И рекламират едно лекарство срещу диария. Една кака припка към храстите, после се връща с облекчено лице. Отяде ми се.
Аз ей така, докато си вечерям, изучих дамските превръзки – с крилца, без крилца, със силно абсорбиращ гел, олуейс, олуейс ултра… Разбирам, че на тях това им е праймтаймът, ама и на мен ми е праймтайм за вечеря. Само еснафите вечерят в 7 по време на домакинските сериали.
От казармата още много мразя тая дума. Фатмакът, един влах от Медковец, все така ми викаше: “Знаеш ли к’ва си …”
Ама то снощи се насъбраха фактори. Булката купила някакъв майонезен салатен сос. И то човек, като си внуши. Врътнах ракията без салата и си легнах на гладно. Поне да бях запомнил лекарството как се казва.
Това, ако сме в нормална държава, ще им взема на тия келеши поне 100 бона за нанесени морални щети и пропуснати ползи. И регулаторният орган, що дреме, оня с папионката например къде гледа?
Шибана държава.
Когато на 14 май в Рейкявик припадна външният министър на Белгия Луи Мишел, никой не разбра какъв е проблемът, нали? А той човекът беше хванал диария и се беше дехидрирал. Ама някой да употреби думата диария?
Хората кръстосват гените на Шварценегер с тези на Клаудия Шифър, ние се занимаваме с глупости. Миналия месец кръстосахме коза с овца, сега чета, че сме кръстосали бивол с крава. И защо, моля ви се, ни е това? Ей тъй за спорта, да се увеличава фауната. Ама и аз какво се чудя. Ние кръстосахме цар с република, та крава с бивол няма да кръстосаме.
И сега, където иде Царя, с огромен интерес го разглеждат. Миналия месец 26 италиански туристи отидоха в МС да го разгледат. И сега в Русия. Путин го приема в Кремъл. Това е за сефте от 7 години. Костов, като ходи през 99-а, Елцин не щя да се види с него. Може и да е бил пиян, ама това не променя факта. При това посещението на Царя е само “куртоазно”, както се изрази самият той. Куртоазно, ама Касянов обяви, че сме “съседни братски народи”. Да не би, докато се улисвахме по папата, пак да са загуляли казаки покрай Дуная? Братството с руснаците е опасна работа. Не за друго, ами, както викаше едно време Драган Цанков, зле са с граматиката. Непрекъснато бъркат притежателните местоимения мой и твой.
А белгийска фирма измайсторила вибратор за свине. Много е лошо, кога един народ си надвие над масрафа. Той и спинът от това се появи. Щото американците от скука погнаха зелената маймуна. А швейцарците са първи в света по самоубийства. Пак от имане. Сега янките измислили и говорещ маргарин. Минаваш си покрай щанда, и той, маргаринът, ти вика: “Ей, перде, не се прави, че не ме виждаш, аз съм най-готиният маргарин, който можеш да си позволиш!” Отмерва 10 секунди и ако не го пипнеш, почва да крещи “Педераст! Педераст!” и да прави неприлични пози.
И още нещо измислили надвилите си на масрафа народи. Бонбони за блондинки. Смучат и поумняват. Ама това е прогресивно. Стига са смучели, къде какво им падне.
Видният американски специалист Стив Ханке твърди, че сме на 95-то място по икономическа свобода заедно с Бурунди. Божков (той пък защо?) се засегна. На 76-о сме, вика. Пирита Сорса обаче се вбеси и ни изтика още по-назад – на 108-о място. Истината обаче е съвсем различна. Свобода имаме всякаква. Аз през 1990 г. внесох два тира портокали. Хем тогава беше с квоти. И пак внесох. После тоя бизнес го хвана Сашо Маринов - като шеф на софийското БСП. После борците му го взеха. Аз се набутах само 5 бона днешни пари – едни гърци ме прецакаха. Обаче още имам портокалова ракия в мазето – и колко стои, по-хубава става, уляга. После имах свободата да се захвана с внос на шкурка от Русия. Едни украинци ме вкараха в бизнеса. Но те ме навътриха по-малко, не повече от два бона. Тъй че въпросът изобщо не е в свободата. Свобода имаме всякаква. Читави партньори трудно се намират.
Господин Асен Агов предлага да променим коренно Конституцията. Да въведем сенат. 70 сенатори щели да стигнат.
Сенатор Агов! Скивай как звучи само. Сенатор Агов! Доживотно мейби? Само ще трябва да понамали пиенето и да не се бие с боксьори, докато разхожда кучето. Щото пребит депутат иди-доди, но пребит сенатор вече е сериозно.
Абе аланкоолу, да си чул, че английската ливада чак след триста години косене и поливане става английска?
Те с една камара ни пощуриха, пък ако са две…
Ама много е лошо да се копира чужд опит ей тъй на зелена поляна. Гледам един вестник, видели, че другите дават подаръци – кой кола, кой апартамент, кой колкото може, и те да не останат назад. Ще раздават точилки! Дето викал Манго на Манга, като се върнала вкъщи с въпросното приспособление, ние хляб немаме, тя мебели ще ми купува. И бой, бой… С точилката.

4 юни
Монасите от Бачковския манастир протестират срещу открит басейн, който се строял до светата обител. Голотиите сквернели светото място. Що бе, братя. Ми той и Христос е отишъл на кръста по монокини. Ама хайде, да кажем, това сте го забравили, отдавна беше. Ама “Свещеници по шорти ритат футбол”? Това може, нали? Турнирно, пред публика. “Теолог реди порнографска изложба.” И това може, така ли? “Монаси се сдобиха с мобифони.” И това, нали? Ама той ако слезе Господ този месец в Ямбол, както пише “Дума”, позовавайки се на местния лидер на “Подкрепа”, тогава ще видим какъв джоап ще давате.
Всъщност за мобифоните може и да не съм прав. В края на краищата всеки има нужда от връзка. Зависи как ще я използва. Едно кюре в Милано по цял ден пращало SMS-и на енориашите си, като ги приканвало да се замислят. Въпросът е, кой разговор ви е по-скъп.
Макар че за мен си не съм сигурен каква линия на поведение ще приема, ако получа месидж: “Покай се, синко, грешен си!” Да не стане по-лошо.
Американците ще си строят ново посолство. За 50 млн. долара. Днес бе официалната церемония. Пет човека направиха по една първа копка.
Новата сграда щяла да “символизира дълготраен ангажимент” от страна на САЩ към България, каза посланик Пардю. Именно. И аз за това си помислих. “В нея ще се настанят многобройните агенции(!) на правителството на САЩ в България”, каза в приветственото си слово Чарлс Уилямс, директор на Бюрото за задгранични строителни операции(!!) към Държавния департамент на САЩ. Дизайнът бил съобразен с околната среда!!!
Колко ли електроника ще наблъскат вътре за тия $50 млн. Сигурно ще могат да слушат и Пазарджик оттук. Ама то е редно, де. Така ще се засича с Американския университет в Благоевград, а и малко ще се разтовари покривът на Американския колеж в Симеоново.
В Хасково откраднали 4 км шосе. То било паваж, правен още от германците през 1942 г. Едно паве върви на черно по 40 ст., а във Виена давали и по марка. Сметнах го. Става въпрос за 2 400 000 павета, или за 960 000 лв. Франко Хасково. А във Виена, като махнеш транспорта, около 2 млн. марки.

5 юни
Ще внедряват ченгета в бандите. Досега беше обратно. Бандюгите имаха свои хора в полицията. Сега се преминава към реципрочна размяна, което е по-справедливо.
А пък английският инженер Селвин Райт измислил машина за тишина. С мощен компютър анализира вълните на звука и генерира в точна противофаза същите вълни, които неутрализират звука. Трябва да се обадя на тъста. Имам пресантиман, че ще прояви интерес и можем да направим една комбина. Колкото и да струва – струва си.
Мони Паси вика: “Десет сватби и поне един годеж.” Сиреч 10 страни ще влязат в ЕС, а ние – калесани поне. Това като контра на ланшния лаф “Десет сватби и едно погребение”. Тази сватбарска метафора не е лоша, ама да не сме пак откъм страната на булката, ако ми разбирате метафората. Щото откак се помня все сме от ебаната страна.
Никито Василев пак потвърждава, че е най-обещаващият министър. Сега обещава ниска инфлация през следващите 5-10 години. (Десет? Още два мандата и половина?) Ники бил много горд, че изтичането на мозъци от страната престанало. Даже тръгнали обратно – той, един друг, още двама… Маса мозъци се завърнали.
И затова миналия месец “Форбс” писа: “Тласъкът, даден от чуждестранните инвестиции, всеки момент ще доведе до силен подем, който ще изстреля българския капитал високо в орбита.” Така си е. Всеки един момент това може да се случи. И това, че досега не се е случило, е чиста случайност. Както ще бъде чиста случайност и ако се случи, разбира се. Но това е друг дискурс, деконструктивен.
Знаете ли какво стана лани на този ден? Не знаете? Да ви го…! Исках да кажа, че затова ви го начукват непрекъснато, щото не помните какво сте вечеряли. Лани Царя каза: "Време е да поставим човека и гражданина на първо място!”
Чувствате ли се отпред? Защото аз май така се чувствам.
Той, Царя, сега се радва на десетото внуче. Ще се казва Тирсо. Като Тирсо де Молина. (Папазки, подай строфа, бе! Какво се умълча?) Е, не е чисто българско име като Мирко и Лукас, но то и деветото внуче е с подобно име – Тасило. Тирсо е второто внуче на царя за тая година. По-точно за полугодието. Ще пиша на Царя да му даде на Тирсо титлата княз Пазарджишки.
Министър Арсенова е за седмица на остров Бали в курорта “Нуса Дуа”. Представям си сега как ще я емне популистката преса. Изобщо няма да се вземе предвид, че тя трябва да подготвя конференция за околната среда.

6 юни
БТА предаде, цитирам дословно: “26 юли става професионален празник на служителите от Национална служба "Жандармерия", реши днес правителството. Решението е свързано с княжески указ, с който през 1881 година се приема Привременен устав за устройството на жандармерията, съобщиха от правителствената информационна служба.” Който разбрал – разбрал.
Прав беше депутатът от НДСВ и Варна, че БТА е въпрос на националната сигурност.
“В Плевенско приключи пролетната сеитба.” Ще взема да се абонирам за в. “Земя”. Винаги намират и нещо положително да съобщят. И някои неприятни новини ги пропускат. Например за мълнията, дето удари и остави на място 32 кози и едно куче.
Вера Мутафчиева пита: “Оти ручахме жабетата?” Той и Марко Ганчев преди време това попита, ама после се усети: “Явно всяка епоха трябва да си изруча жабетата.” И аз за това се сетих преди време, когато КНСБ съобщиха, че ще ни трябват 25 години, за да достигнем доходите от 1990 г. При това аз изобщо не съм носталгик. Ще ми обяснява Иван Кръстев, че носталгията била битова, а не политическа. Много важно каква е. Що не се замисли за това, че “Скъпото сирене е аномалия, смятат ветеринари”. Или пък че “С 31.7% растат печалбите на енергото, цената на тока – също”.
Днес се навършват 1432 години от рождението на пророка Мохамед. Той бил последният от пратениците на Аллах.
Абе то накрая някой ще слезе. Я Аллах, я Христос. Като гледам евреите какъв дувар вдигат срещу палестинците. Тоя свят не може да продължава така.
Никога не трябва да се четат само заглавията. Ето оня ден сравнявах новината за дядката, дето си подпалил къщата:
“Стандарт”: “Дядо пали къщата си, страда от любов.”
“Дума”: “Подпалвач стреля по пожарникари и полицаи”.
“Сега”: “Ревнив старец подпали къщата на любимата си”.
“Новинар”: “Пенсионер пироман държи на мушка пожарникари”.
Часовете: “Влюбен дядо, къща пали”.
Това последното май е в ямб.
Обаче Царя ги е разбил в Москва. “Нужен ли е на Русия цар? Такъв – да!” И това не в някое декадентско издание, а в “Московский комсомолец”. Тоя руски професор, дето ще се замразява за 1000 години, ще направи голяма простотия. Ще изпусне шоуто.
Хърсев съветва: “Въздържайте се от сделки с валута”. Въздържаме се, не само от сделки с валута се въздържаме. Не се притеснявай.
Сашка Васева вика за гаджето си: “В леглото се помиряваме, но Христо има толкова високи изисквания към мен изобщо, че даже един път се скарахме, докато правехме секс.”
Може. Те така едни приятели се разведоха. Докато правели секс, и тя казала: “Да знаеш, че таванът е много за боядисване!” Разправях му да сменят позата, но той се оправдаваше, че и стените били напукани.

7 юни
Да сте чували за депутатка на име Теодора Гайдова? И аз не съм. Тази госпожа вече почти е обиколила Земята по Екватора. Губят й се някакви 2600 км, но до края на сесията ще ги навакса. Екваторът бил 39 834 км. Тя за сега е минала 37 240. Всички депутати общо били обиколили 58 пъти Земята. И как пък никой не видя, че крадат шосето край Хасково?
Може и да спасим 3-ти и 4-ти блок на “Козлодуй”. Ама много се е разчуло вече. Четох, че и оня акселерат Стивън Сегал искал уверения от високо ниво (вероятно Врана?), че АЕЦ не била опасна за здравето му. Той ще идва да снима у нас и се поинтересувал с какво сме известни. Обаче изобщо не му обяснили, че въпреки високата радиация поддържаме и прилична потентност. Но ако иска гаранции, трябва да търси Азис.
Лигльо!
Тоя месец се берат следните билки: жълтуга, жълто прозорче, седефче, блатен тъжник, вълнест напръстник и др.
Забележка: 45-и конгрес на БСП. “Пет години стигат!”
Дето викаше моят професор, Баба Меца знаела 40 песни и от тях 39 били за круши.

No comments: