3/19/2008

№7. 13-17 май 2002 г.


Полегнала уморено на хълбок свинемайка България кърми поредните си лакоми отрочета. Едни вече са се набозали и сладко дремят. Други сега захапват нянката. Не е останало много, но ще има и за тях.

13 май
Голяма скука тази седмица. Ама то трябваше да се случи, за да разбере тоя народ, че политиците му правят шоуто. А те са се разпилели – някои по света, един-двама из родината. Повече от половината са в разход. Лошото е в друго. Че това, което не става за смях, вече е за плач.
На 97 години починал един от босовете на мафията Джо Бонано. А Костов си има внуче – Иванчо. Да му е живо и здраво. Дано го възпитат правилно, че те гените се предават през поколение.
Тодор Колев пък си имал частен дрегер, купил си го от Германия. Преди да се качи на колата, надувал мундщука. И вземал такси. Досега само веднъж му показал под 0.5 промила. Ама още бил в гаранция.
Докторите, чета, правели комбина с гробарите. Затворили цикъла. По време на визитация ти препоръчват погребална агенция. Агенциите им плащали кеш по 200 - 300 лв. на клиент. Много е. В сходна ситуация лекарят на Бранислав Нушич, след като му разяснил, че няма начин да не гушне босилека, му обяснил защо не взема скъпо: “Евтино е, защото, знаете ли, моят принцип е: по-малка печалба, но колкото може по-голям оборот. Лекарят, който е лекувал вашия покоен приятел, е спечелил от неговата смърт пет хиляди динара, а за същото време аз ще спечеля от десет покойника пак същата сума!” Така се прави бизнес. С пресметливост, а не с алчност.

14 май
Царя привикал шефа на “Булгартабак” Попов. Никой не каза защо, ама всички се сетиха, че са говорили за едни 500 000 долара. “Оставете ме на мира, ще се спъна в кабела”, каза Попов на излизане. Ако е само в кабела, той е с Бога вечерял. Да не се спъне във Филчев. Ама мисля, че няма. Ние сме цивилизован народ. Не си вкарваме управниците в затвора.
Социолозите повлякоха крак. Чу се, че ще разформироват НЦИОМ и рейтингът на Царя рипна с 10%. И от националната статистика веднага си взеха бележка. От 5.2% инфлация миналия месец го докараха до 0.1% дефлация. Малко грубичко. Ама те, учените, само от гьостерица разбират.
Царя посети тоалетните на Централна гара. Направи уговорка, че не е специалист, но остана доволен. Но то не се и очаква Царя да е специалист, особено пък в тази проблематика.
Тръгвайки от народната мъдрост, че на малко прасенце и на политик не трябва да се радваш, защото никога не се знае каква свиня ще стане, изследователите от Политическата академия за Централна и Източна Европа (тази, дето изнесе цялото обучение на СДС) провели изследване “Имената на политиците и прасетата” в Лудогорието. И доказали научно, че хората кръщавали прасетата си на политици. Предпочитали на премиери. Местните първо наблюдавали прасето и после според нрава му слагат името. Например Монката от село Осенец се скатавал все в тъмното и си мълчал. Ванката пък от Дряново бил много опърничав, Божков излапал и дъските на кочината, свинята Жан си останала дръгел, а нерезът Бойко бил много скоклив. Не е ясно само дали донорите от Републиканския институт на САЩ знаят за тази свинщина.
Станишев се фука, че сега нагласата към БСП в Социнтерна била различна. Въпросът бил, не дали ще ги приемат, а кога. А като го питат кога, не казва. Защото не казвал “хоп”, преди да скочи. Правилно. И също така не се казва “туп”, преди да се падне. Защото това е другата страна на същия медал. То е, както казват руснаците, като на рожден ден. Запалваш свещите на празничната торта и забравяш всички несгоди, но се сещаш за хемороидите.
Сметната палата щяла да изготвя списък на сферите и дейностите, податливи на корупция. Губи време.
През 1881 г., когато Захари Стоянов се дръвчел на Батенберг за Преврата и Режима на пълномощията, се наложило да побегне в Източна Румелия. В едно писмо жена му, дъщеря на Баба Тонка, му обяснява какъв непрокопсаник е: “Стамболов купува четвърта къща. Има се надежда и още да купи. Така работят хората…” И един пътешественик от туй време забелязал как работим и възкликнал: “В България не краде само този, който няма откъде.” Това е истината. Решението е да няма откъде. Скоро вече няма да има. Нека оставим нещата да следват естествения си ход.
Янка Такева плаши, че даскалите щели да протестират по японски – щели да пишат шестици на всички ученици. По груби сметки става дума за 20 - 30 млн. шестици. Пука й на Такева. Да не ги вади от джоба.
А пък в СДС обявиха образованието за приоритет. Щото един от новите членове на НИС, г-н Господин Тонев, бил даскал по немски отколе. Станало на работна закуска. (Дано не последват работни обеди и вечери, че тогава що приоритет ще видим!) Това е третият приоритет на СДС след НАТО и ЕС. Академик Сендов вика: “Днешното дередже на образованието се дължи на СДС.” А помните ли вий, господине, онзи ваш експеримент с едно поколение, останало в историята като “сендовчетата”, дето и до днес още срича?
Прав е поетът:“Били са и по-тежки времена, но по-подли – никога.”
Японците са далеч по-откровени. Създават направо порноуниверситет. Годишната такса за висшето училище била $ 11 000. Според ректора тази индустрия можела да спаси Япония. Сигурно. Може и на нас да помогне. Както сме природно предразположени.
Катастрофа от Космоса щяла да затрие живота на Земята според д-р Арон Дар, шеф на космическия институт на Израел. Аз бях вече почнал да се примирявам с демокрацията. Според мен евреите пак подготвят общественото мнение за нещо.
Ексвицепремиерът Жотев е забелязан в автобус №72. Там сега експериментират с превозването на инвалиди, поради което здравите ходят пеша. А пък Сашо Йорданов отишъл да пазарува в “Билла”. Изпречила се една гражданка срещу него и ехидно го попитала на неприлично висок глас: “Ще ядем а, ще ядем, господин Божков?” Сашо се опитал да се обяснява, ама госпожата презрително го отминала. Що така тоя народ не обича дебелите политици? Ама той пък кого ли обича. Виденов, като беше едва жив, та сигурно го обичаше.
Във вестника публикуват отличени есета от пробната матура. “Лирическият говорител на творбата представя като основен източник на своите проблеми майка си.” Той страда “защото е пропил бащино имане”. Колебае се, защото “от една страна, го зове майката, а, от друга страна, го зове зовът”. Постоянно търси вината в някой или нещо и именно това вгорчава целия му живот”. Изобщо цялото произведение “може да се тълкува и като търсещ вик:”Къде си?” в “Майце си”.
Не на това ги учи обаче г-н министър Атанасов. Ето един пример от негово произведение (който не бих си позволи да коментирам, защото не съм дорасъл): “ В “Септември” Гео Милев поставя в диалогични отношения собствения творчески опит и читателско съзнание, което вече е постигнало себе си в семантиката на неговите текстове, които в по-широк смисъл биха могли да се разглеждат като самообясняващи се текстови общности… Гео Милев има своя интерпретанта, чрез която бива динамизиран собственият текстостроителен опит.” И в сблъсъка си с този дискурс нашият старателен матурант осъзнава всичките си шансове да остане интелектуален мутант и без да иска размахва ръце и започва да повтаря в транс “Мой, мой, България не ме обича мой, защо аз да я обичам, мой…”

15 май
Чета едно интервю на депутата от НДСВ Николай Бучков. “Аз все пак съм депутат и там е моята дилема.” И моята! Щото аз пък все пак съм избирател.
Почвам да мисля, че е по-добре да се възстанови монархията. Според закона на Паркинсън наследственият принцип с нищо не е по-лош от изборния. При първия идиотизмът на наследника е генетическа случайност, докато при втория – историческа необходимост.
Издават нов речник на българския език. Ей, тия в БАН са по-бързи и от социолозите. Оня ден Царя каза, че е измислил нова дума – пирамидиране – и те хоп нов речник. Е, имало и няколко други промени за парлама.
Парламентарната група на НДСВ обсъждала екзистенциалния за седем депутата въпрос – липсата на собствен кабинет. А във вестника бяха изчислили колко работи един депутат. Максумум 24 часа седмично, ама авторът им е турил и 8 часа от него си, за да не ги прецака случайно. И понеже шансът да им съвпадне работното време е твърде малък, зам.-председателят на НДСВ Близнаков предлага да си чукат среща за гласуване. Защото сега губели ценно време в заседателната зала, което можели да прекарат сред хората.
Елате, елате! Подготвили сме се. Сред мен, ако може, Юлиана Дончева, в краен случай Ралица Агайн.

16 май
Знаех си аз, че “Левски” ще иляди. И Симони не можа да ги оправи. Чорбата пак се разсипа. Дотук червените нямат победа вече 929 дни.
“И днес, на 291-я ден на НДСВ, първата точка от основния дневен ред на обикновените хора е намирането на средства за закуска, обяд и вечеря. Едва след това идват НАТО, ЕС, партийният живот в Долно Нанагорнище и т. н.” Това казал царският човек Георги Петров, алиас Тъпото. Ама кой го чува, то като му излезе на човек име. Макар че не е съвсем прав. Твърде малко от обикновените хора мислят за три яденета дневно.
Той, г-н Петров, беше наскоро на специални процедури в Нареченските минерални бани. Мисля, че отиде в събота, 20 април. Запомнил съм, защото тогава един самолет се блъсна в круша край Търговище.
Чета статията в синия орган на известния столичен журналист Иво Беров “Явлението “Костов”и случаят “Симеон” и цъкам. Философската дълбочина на Макиавели и езиковата простота на кандидат-матурант. Костов бил човек “от класа”. Проблемът бил в това, че не може да си хем човек от класа, хем политик от класа. Защото народите били като децата. Не бива да им се показва истината без дрънкулки, не можеш да си позволиш да се отнасяш към народа като към съвкупност от зрели хора и т. н. А Костов бил отговорен човек, за разлика от Симеон… Клиент на Заведението отвсякъде. Както пише едно приятелче, “по нашите земи отговорните политици отдавна са оксиморон”. И е прав. Но можеше да се позове поне, за да стане ясно, че тоя лаф е заимствал от едно гадже от друг вестник. Ама нейсе. Дето се вика, в журналистиката няма майчинство и бащинство. И при политиците. Според една американска писателка повечето политици не са копелета по рождение, а по призвание.
А за Симеон – не знам. Преди време моят приятел проф. Папазки ми изпрати един цитат от Гьоте: “Царете желаят доброто. Демагозите – същото.” Още го осмислям.
Еминем напсувал жената на американския вицепрезидент Дик Чейни в новия си диск. Лин остро критикувала песните му заради скандалните текстове. Я да се опита да критикува агрорапара Бичето от село Краводер, Врачанско. Много интересен изпълнител, убеден противник на урбанизацията и силно повлиян от японския стил хайку:
“Идем от село, мама ви мръсна,
моята цел е гъзъ да ви пръсна.”
Как е, г-жа Чейни, как е? Яко, нали? Very cool. Тия дни ще му пуснат клипа по ММ. Сниман бил в обор с кози.
Лек за Паркинсон удължавал ерекцията. Давал възможност за няколко пъти подред. Дължало се на хормона пролактин. Не пише само дали трябва първо да хванеш Паркинсон, или можеш да си го изпишеш и преди това.
Той и папата страда от Паркинсон. Ей, ще ни побъркат с тая визита. Естрадата, от която папата ще пее, издържала на 7.5 по Рихтер. А уредбата била 50 хил. вата. Ще го чува и началникът му.
Като гледам цялата тая истерия, имам чувството, че сме в края на 70-те и ще посрещаме Брежнев. Ама от Брежнев поне имахме далавера – домати сорт “Бизон” срещу танкери с петрол. На Бургас претоварвахме и в крайна сметка доматите ни излизаха във валутни левове, т. е. в долари. Може аз да съм тъпо копеле и да не разбирам, но ако имаше някаква далавера, гърците първи щяха да я усетят и нямаше да го посрещат с протестни демонстрации.
Ще чакаме 4 часа, за да видим Светия отец. Ще чакате. Аз само веднъж съм чакал четири часа. През 1963 година бяха докарали един препариран кит. Та тогава чаках, за да го разгледам отвътре. Нищо особено.

17 май
В интервю за “Бостън Глоуб” вицепремиерът Николай Василев откровеничи: “Никога не съм очаквал да бъда политик.” Веднага се сещам за онзи титан Нейчо Неев, който със сходна изненада установи: “Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер!”
В същото интервю Никито изразява надежда, че студентите, отишли на стаж в Щатите, ще се върнат. И се аргументира желязно: “Средната заплата в България е 127 долара месечно, но тук животът е много по-евтин и плажовете през лятото са чудесни.” Дето викаше един колега: “Животът е хубав, но е скъп. Има и по-евтин, но не е така хубав.”
Иначе Никито е обещаващ политик. Ето сега обещава до 2005 година да докара 2 милиарда американски инвестиции. Обещание та дрънка. Особено като се има предвид, че от 1990 г. досега американците не са инвестирали толкова.
Абрашев обяснява защо е уволнил ръководството на Киноцентъра и после го върнал. Уволнението било, за да се създаде механизъм за по-бързо и консолидирано осъществяване на стратегията за приватизация на "Бояна филм", а връщането, за да се гарантира приемственост в работата на екипа. Е как да не възкликнеш “Егати културата, дето тоя й е министър”. И до Ерато, Калиопа, Клио, Мелпомена, Полимния, Терпсихора, Урания да не сложиш и Люлина.
Изобщо живеем в епоха на духовен запек, да ме прощавате.

No comments: