3/19/2008

№ 6. 6-10 май 2002 г.


Според немските легенди нощта срещу празника на Св. Валпургия се нарича Валпургиева нощ. Нощта срещу 1-ви май. Тогава духовете и магьосниците се събират в планината Брокен и се отдават на необуздано веселие.
По нас обаче от стотина години (111, ако трябва да сме точни, от лозето на Габровски) се чества не нощта, а денят – 1-ви май. Трудовият народ се събира да празнува с ядене и пиене.
Но като погледне първомайския брой на “Дума”, човек, като прочете уводната статия, остава с убеждение, че идейната близост на Шрьодер с БСП е прераснала в нещо повече. В смисъл, че на 30 вечерта е имало някъде един купон (да не го наричаме Валпургиева нощ), където са били събрани шаманите и духовете на столетницата. Хапнали са, пийнали са. Съвсем между другото са обсъдили международното положение. И още по-мимоходом - вътрешното. И неусетно навлезли в новия ден – 1-ви май. И някъде там – на границата между Валпургиевата нощ и празника на труда, ги осенила мисълта да дадат нещо и на трудовите хора. И ни в клин, ни в ръкав Станишев се изока: “Царят е гол!”
Но то е така и в живота. Трябват едно-две за кураж. И почваш да протестираш и срещу геноцида, и срещу унижението, и срещу данъците, и срещу надменността…
Пък като изтрезнееш, първи май е минал, и тогава ще му мислиш. Ама много важно, че Царя не е оголял тъй, изведнъж.


6 май
Изкарах празниците в размисъл. Трябваше много неща да осмисля. И мисля, че успях.
Първо. Разбрах какъв ни е проблемът с американците. На английски “бългериън” звучи почти като “барбериън”. Е, сега, след като царят беше там, дано знаят поне, че вождът е бял. И още един проблем има. Пак езиков. Американците не могат да разберат защо на всички народи членът им е отпред, а на нас отзад. Изглежда, за тях в тази конструкция има нещо пейоративно, някаква полисемия, за която те нямат перцепция. Как да им обясниш, че на пръв поглед един член е само разликата между органите на НДСВ (“Новото време”) и на БСП (“Ново време”), а всъщност каква бездна от различия и безразличия се крие в нея.
Второ. Причкапов спечели в Благоевград с 22 гласа. От секцията до операта. Аз ги знам кои са. Тъщата тая година изобщо да не ми се мярка, че… Правилно го е казал Бакърджиев във вестника: “Резултатът е плесница/за разделената десница.” Хем има рима, хем е истина. А Станишев се прави на мъж: “Догодина ще си върнем Русе.” Може. Ама може да загубят и Тутракан.
Трето. Разбрах защо българските политици така бързо се изчанчват. На българския политик служебната му кола е десет пъти по-добра от личната, а любовницата - три пъти по-млада и хубава от жена му. Роден е в прованса, но пъпът му е хвърлен в София. Сега, като е на власт, по-често го черпят, докато преди и той трябваше да се бърка. Сега му дават всичко, което му принадлежи по право, а по-рано, макар че пак му е принадлежало, не са му го давали. Е такива дребни неща, ама те правят политика човек.
Четвърто. Обмислих и някои социални проблеми. Например новата услуга на “Дом за радостни обреди” - 70 лв. за озвучаване на сватба с хор и струнен квартет. Това решили в СОС тия дни. А от дома за не толкова радостни обреди намалили гробищния кетъринг от 108 лв. на 69 без ДДС. Имало силно търсене. Някъде се информирах, че икономиката ни можела да храни 5 млн., а ние сме били 8. Е, при това търсене на гробищния кетъринг скоро ще покрием възможностите на икономиката. Лошата новина е, че повишават цените на билетчетата в хигиенната баня в “Нови Искър” от 20 на 50 ст. Но пък средната заплата ще стане 350 лв. – през 2005 година. Дето се вика: “Куче гълта часовник, тиктака три дни.”
Една легенда се завърна в неделя по икиндия. Не знам, но си мисля, че това с връщането на легендите е само тъпа и пошла метафора. Маркс го беше казал. Тя една история първия път се разиграва като драма, втория – като фарс. Здраве да е. Малко съм разочарован само.
И друго разочарование. Бритни не била девствена. Твърди го бившето й гадже Джъстин. Може да е от злоба, че е останал капо. Подлец!
Добре поне, че тоя дерт с Льо Пен ми падна. Брей, какво нещо е демократичната традиция. Десният гласува за левия, за да направи мръсно на крайно десния. От отвращение гласува с противогаз, но гласува. Кака вика, че и те така направили на село. Комшията искал да става кмет. Я се погледни бе, сульо!
Ама и това 6 дена софра на нищо не прилича. Станал съм голям еснаф.
А иначе, докато съм си поркал, светът си е текъл.
Кадафито казал на Соломон ПасиБ: “Брате, Сюлейман”, и го нацелувал. Права е Надежда, преди 3 години тази визита беше невъзможна. Кадафито не се целува с жени, а пък и как щеше да й каже “Сестро, Юмит”. Обаче пък евалла на Пасито. Голям пич излезе.

7 май
Мина и тая година Великденът. И българският, и православният. Христос Воскресе. Други жертви няма. Отървахме се само с повръщане. Българският минал вяло без ентусиазъм някак. “Някои си мислят, казал един от участниците, че като сменят премиер с коса и без брада с премиер без коса, но с брада, ще им се увеличи с 1 кюфте порционът.” Бъзика се един вид. Не знам, обаче учените са изчислили, че 3350 часа от живота на мъжа отиват в бръснене. Този с брадата печели 418.75 трудодни, които може да отдаде на народа си (ако иска).
Днес е Ден на радиото и телевизията. И на астматично болните. В България 5% от населението страдат от астма. Другите дишат трудно от презатегнатите колани.
Егати ливадата съм. Прочетох си хороскопа чак в осем вечерта: “Каквото пипнете, превръщате го в печалба, триумф и стабилност.” И като се сетя какво съм пипал… Може да опитам с тотото. Джакпотът стигнал 1 061 666. Макар че шансът да те удари гръмотевица бил 17 пъти по-голям. Какъвто съм карък, ще вземе да ме тресне.
Решавах някакъв тест от вестника: “Имате ли шесто чувство?” Нямам. Ама подозирам, че вече нямам и някои от предишните.
В Търново ще правим портативни телевизорчета. След 45 дни са на пазара и край на стискането. Сега какво е? Тамън тръгнеш за тоалета и хоп - Ники Василев. Трябва да чуеш, щото може да те засяга. Е, не те засяга, ама откъде да знаеш предварително. Тамън свърши Ники и цъфне Миленчо. Той не казва нищо, дето да не те засяга. И пак стискаш. (В Словения един се гилотинирал заради техния Миленчо. Сиромахът не могъл да му се издължи.) А след 45 дни ще бъде друго. Вземаш си телевизорчето и си ходиш, където ти е кеф. “Изхвърли боклука!” “Добре, скъпа.” “Отивай за хляб!” “Веднага, скъпа.” Дано хваща и XXL.

8 май
Правителството леко ще намали данъците на най-бедните. Ама много леко. Да не усетят и да се юрнат да купуват пиячка. Защото правителството променя само данъчния акцент. Вече няма да взема пряко, а косвено. През акциза на пиячката. И бедните ще запсуват косвено. През коляно. Или съребрено.
В Англия някакъв спечелил кметските избори, като се преоблякъл като маймуна и обещавал безплатни банани. Тъпанари. У нас да се правиш на маймуна преди изборите и да обещаваш разни работи изобщо не е новина. И се сещат за обещаното чак като ги катурнат и хукват пак по агитация: “СДС слуша България!” Още веднъж отзад?
Свинаров също обикаля България, но със служебния си мерцедес. После щели да си оправят сметките с НСО. Нов морал, ама после. Както се молел един средновековен философ: "Господи, направи ме добър, но не веднага!"
Жълтите обаче обикалят под друг слоган: “България има нужда от всеки.” Кой всеки, бе? Всеки от вас? Да, да!
Само червените дремят. Ама много се навътриха те с това дето пуснаха Коцето и Калки в кабинета на Царя.
Лошото е, че според аржентински учени ДНК-то се запазвало десетки милиони години. Ужас!
В Часовете един автор разсъждава как да направим материала по-близък до учениците и предлага интересни идеи. Например Николчо от “Маминото детенце” да им бъде обясняван като първия друсащ се младеж в нашата история. А везирът от “Изворът на белоногата” – като рапър. Не съм мислил задълбочено, но май съм за. В Силистра издадоха юбилеен вестник “Апостолът” за 165-годишнината от рождението му. И там пише, че Левски бил учил за гримьор. Както справедливо отбелязва горният автор, коя девойка няма да разбере, ако й обясниш, че лиричният герой е бил цар на макиажа и пръв сред коафьорите на тогавашна България. И зрелостниците нямаше да се зверят на “Майце си” на пробната матура, ако авторът им беше представен като Рамбо Ботьов, който с отряд речни пехотинци факнал мамата на Империята на злото.
На този ден през 1886 година трима американски маргинали открили “Кока-Кола”-та. А ние по него време сме си гонили първия княз – Батенберга. Криейтив му се губи на този народ, криейтив. Ама сега, като сме на 95% маргинали, може пък и да родим нещо. Те, като много огладнеят народите, се променят.
Тръгва първата гей - телевизия в Италия. Там обратните били между 5 и 10%. Те и нашите ги дават често по телевизията. Но не знам колко са. Имам предвид гейовете. Иначе обикновените педерасти са много.
В парламента сменили мокета. Старият бил оливка до оливка. Купили пак скъп, но бил траен. Купили и килим за 500 хил. лв. Опозицията (демек СДС) опищя орталъка. За тези пари можело да се купи 4 декара чипровски килим. Ох, на мама те, къщовниците.
Саклет ми е за Южна Корея. Повишили са лихвите. Има някакъв проблем там между финансовия министър и шефа на банката им. Аз, откакто Ники беше там, ги следя корейците под лупа. Както пише вестникът: “България – най-близката Европа за Китай и Корея.” София - Сеул я има, я няма 8 234 км.
Данните за безработицата в САЩ сринаха долара. Очакваха 5.8%, а излезе 6%. 0.2% разлика Шулева ги крие още във въздуха. Но иначе ми е кеф за долара. Не че имам далавера някаква. Аз отдавна съм на къса левова. Ама, ей така. Щото 96-та година продадох 350 долара по 54 лв. и само след три месеца курсът рипна до 3000. Е, тогава загубих 1 031 100 лв. И си пропилях единствения шанс да стана милионер. Какво щат да ми разправят, ама милионер се става само в силно инфлационна среда.
“Закон забранява частните ручеи.” Всичката вода ставала собственост на държавата. Е, мойто на вилата не е точно ручей, по-скоро е вада, но си ми е скъпа. От два километра съм я докарал и колко камъняк съм извлачил за водопадчето и сега ще ми я експроприират. И то в държава, дето и кенефите вече са приватни.

9 май
Ден на победата или Ден на Европа, това е въпросът. Пих и за двете. За първото тайно. А за второто от мъка. Защото тия дни шефът на БСК Божидар Данев се срещнал със сините лидери и им обяснил, че като ни пуснат в ЕС, ще трябва да се откажем от шкембе чорбата. И за чий ми е мен евроинтеграция без шкембе чорба? Че те утре ще ни посегнат и на разсола. А като ни налегне следприсъединителният махмурлук? Но пък, от друга страна, до 2030 година медицината сигурно още ще напредне.
“Оригиналът на Паисий е в България”, ликува червеният орган. Според мен прототипът е в България. Оня, дето се “срами” да се идентифицира с царя си, и търси евроидентификации.
Според статистиката 40 хил. българи страдали от мигрена, още толкова от болки в кръста. Втората цифра ми се види занижена.
Докато ние се гърбим, американците разпродали Слънчевата система. 280 млн. акра извънземни територии били продадени на 1млн. желаещи. Луната, Марс, Йо… Всичко разпродали. Като че ли им е бащиния. И Рейгън си купил, и Картър, и Джон Траволта. И за афроамериканците нямало проблем. Еди Мърфи също си взел. През 1967 г. някой си Денис Хоуп прецакал ООН-то и се обявил за собственик на Слънчевата система. Келеш! Ми тоя спокойно може да сваля руските ракети, ако му влязат в собствеността.
А през 1973 г. един руснак посинял от капки за нос. И оттогава не можел да избелее. И аз така през 90-та година. Даже калтятата викаше: “Това момче не е добре нещо, трябва да се прегледа.” Ама се осеферих.

10 май
Днес почнах със зодията: “Като се изключат финансовите грижи, денят съвсем не е лош за вас…” Тоя пак се е натряскал. Ходя си ей тъй из София, отвътре ме изяждат финансовите грижи, обаче се кефя на иначе готиния ден. Аз да не съм доктор Дулитъл бе, серсемин!
Хванах се на бас с един. Аз твърдя, че папата ще дойде. Той вика, че щели да свикват конклава. Дано спечеля. Не съм за шише каменарка, ама заради тая визита оправихме сума неща из държавата, дето от години чакат.
Финков вика: “Огледайте си тоалетните. Имам данни, че там има проблеми." Ето заради тази грижа към хората рейтингът на Царя е скочил с 10% само за месец. А на Бойко му се губи само един глас, за да ги направи точно 100%. Това според НЦИОМ. Права е Янова - чак пък толкова. Е, това се вика баданарка.
Щеше ми се да звънна на Финков да питам къде точно да търся, ама тая нощ нямало да има джесемета.
“Спасението от болестите е в редовното пиене”, твърди НДСВ-депутат Влахов. Абе ще втасат и те. Бас слагам, че ще се откажат да дигат акциза.

No comments: