3/19/2008

№46. 31 март - 4 април 2003


6-и април 2001 година. Моравата пред двореца Враня. Царя чете обръщението си към нацията.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

31 март
Граждани, братя и сестри, навлизаме във втората година откакто аз, един нормален иначе българин, усетих известно безпокойство и реши да си водя дневник. Беше лани на 25 март когато чух камбаните на “Александър Невски” за сефте. От тогава често ги чувам. И колкото повече наближава 6-ти април, толкова по-често. Той затова и д-р Иванов ме повика миналата седмица. Заради камбаните и белите мишки. Но след реставрацията вече съм добре.
Докато ме нямало моят приятел проф. Папазки ме замествал във форума. Разправя как се борел срещу комунистите навремето. Написал на стената на една тоалетна: “Акай спокойно, тук план няма.” Комунистите нали на всичко бяха турили план и затова той ги иронизирал на най-болното място. Тая форма на протест срещу режима беше една от най-разпространените. Една голяма част от посетнешните дисиденти именно нея практикуваха.
Както и да е.
Росен Янков в Часовете анализира новия правилник за участие на властта в бордовете на фирмите. Вика: “Още на пръв поглед от него става ясно, че където е текло, вече ще църцори. “Църцори” е най-парадоксалната българска дума и за това е много подходяща за случая. Нейната семантика включва такова поведение на водата, при което тя “хем тече, хем капе”. Ако се замислим, ще видим, че според физиката на флуидите това е невъзможно. И все пак, щом има дума, има и явление – и то наистина се наблюдава често при полузатворените градински чешми например – те ту текат, ту капят, променяйки звука си, което именно е и “църцоренето”.
“Църцори”! Щях да си умра и нямаше да знам семантиката на тази дума. Странно, с тоя изказ Росен неправилно го държат само зам.-главен редактор.
Антоан Николов прочел Росен и се сетил, че в общинските фирми още тече. В “Софийски имоти” вземали 2800 лв., в бордовете на пазарите по 2200 лв., в “Топлофикация” по 1500 лв. и т.н. и т.н. Та Антоан вика, че ще се затегне кранчето и ще се мине на режим църцорене.
Но може да е и заради изборите. Щото то от години си тече, пък той сега го видял.
Пак се сетих за колегите от Часовете. Много са се засилили напоследък. Оня ден - първа страница, 110 пункта:
“10 % по-скъп ток?
Не, 15%!”
Жестоко заглавие! Как ги измисля тая Венелина бе! Въпросителна, удивителна… Надежда, разочарование, пълен потрес накрая… В такива моменти ми става мъка за мен си и ми иде да се откажа от професията.
Зам. каймакаминът на Пазарджик Моллаахмед казал вчера в Корница, че християните трябва да напуснат Родопите. Страшен скандал стана. Днес се оправдава: “Значи, един от съществените моменти, който вече почва да проблясва и при мене, по време на самия митинг аз съм имал два неприятни психически моменти и особено след втория съм получил и психическа криза. И оттам нататък изказванията ми са били просто… не съм бил имал възможност да ги контролирам и ей така са изтекли.”
Изтекли му изказванията! На медицински език се нарича инконтиненция (изпускане в гащите).
Прав е д-р Иванов като вика, че колкото повече луди се съберат, толкова по-голям смях пада. Ама не е на хубаво.
Батака с табака почва отначало. Правителството се отказа от сделката, с което предотврати бъдеща гражданска война. (Герджиков). Няма виновни. Нито даже Никито. Доган вика, че не било провал. Хич, даже е голям успех. Година ще стане как я клатят тази сделка, от самото начало беше ясно, че купувачите са пълни мошеници. Москов им разкри всичките машинации. И сега Стандарт основателно ликува: “Биха шута на “партньорите”. И за първи път няма 10 страници за войната….
Голямо леке лепна на правителството Никито. На такъв субект какъвто и предикат да му туриш, все ще е малко.
Но както се казва лошото никога не идва само. ВАС отмени решението на правителството за затваряне на III и IV блок на АЕЦ през 2006 г. И макаронът, през който гледахме ЕС, окончателно се закриви.
Ало, пенсиите, какво става във вашия анклав?
Ей, имам страхотни здравни новини за вас. Лекарите специалисти ще предписват вече вещества, а не лекарства. После отивате с предписаното от специалиста вещество при личния си дженерал практишанър (GP) и заедно решавате как да си набавите веществото. Това е добре, щото ако имате недостиг на желязо и същевременно недостигът на финикийски знаци го конкурира, можете с джипито да стигнете до компромис около спанак, коприва или нещо друго от богатата българска фармакопея. А ако ви се потят краката може да минете и със стрита дъбова кора. При такова оплакване специалистът никога няма да ви предпише друго, освен д-р Шоу’s прахче, което ънфорчанътли не го дават на лизинг. (Ей тази пролет модата изисква педикюра да е във формата на квадрат, а цветовете са бледопортокалово, лилаво като зряла синя слива и лимонено жълто.)
Има някои вещества дето можете и сами да си ги произведете. Например срещу пролетната умора най-доброто лекарство е флиртуването. То предизвиквало отделяне на веществата на щастието –допамин и серотонин, които неутрализират умората. С тестостерона е малко по-сложно. След 50 годишна възраст производството спадало с по 1% годишно.
Изобщо избягвайте специалистите. Един отишъл при специалист и знаете ли какво му открил? Открил му пенсията. Всичките 68 лева му открил и му ги взел естествено….
Ако ви е останал боб или леща, не го чувайте за догодина. Ще падне жертва на гъгрицата. Произведете си кълнове. 50 грама кълнове ще ви набавят витамини колксото от 6 чаши портокалов сок. Слагате боба за 12 часа във вода, после го плакнете и го слагате в сух буркан с капак. Всяка сутрин го измивате с хладка вода и на третия-четвъртия ден имате крехки кълнове. Вещества в тях всекакви!
Чувам,че пускате хлебарки в топломерите. Ужасни сте, да знаете! Готови сте и космическа технология да прецакате за 5 лв. икономия.
Буш казал във Филаделфия: “Главната причина за войната е да се освободи иракския народ”. Сигурно са сменили причината докато д-р Иванов ме караше да си целя носа ту с единия, ту с другия показалец. Щото добре си спомням, че до миналата седмица причината беше, че Ирак има оръжие за масово поразяване. Ама и тази причина е основателна.
Варненските роми дадоха една много интересна идея за решаване на конфликта, ама никой не им обърна внимание. Предложиха личен дуел между Саддам и Буш. И победителят да вземе всичкия нефт.
Дядото на Паси бил хайдутин в Гърция. Възможно е. Гените вървят през коляно. Хайдутин-учен-хайдутин…
71-годишен зет удушил 100-годишната си тъща. С голи ръце я удушил. Окото не му мигнало. Явно тази вражда е дълбоко заложена в човека, като инстинкта за самосъхранение и не може да се изживее.
На един варненски бизнесмен му направили липосукция. Вчера починал. Преди един месец стреляха по колата му, ама на, било му съдено да умре от липосукция, не от куршум…
Ремонтираха Закона за детето в частта му, която предписваше 14-годишните да правят секс само с придружител.

1 април
Съобщение: Тая година първи април ще е на шести април.
Голем таш… Пардон. Дарик радио си направило майтап, че Никито си е подал оставката. Калчев коментира: “”Това е правилната постъпка.” Ламбовски от НДСВ вика, че не би разглеждал нещата само в контекста на тази сделка, а на всичко, случило се през последните 10 месеца.
С една дума високо го оценяват.
И с основание. Чета, че 2002 година е най-слабата за приватизацията от 1995 г. насам. Изпълнени били само 41% от програмата. А чуждите инвестиции лани били на половината на полани.
Забележка: В Стара Загора откриват специалност “Подковаване на кон”. 23 мъже и 24 жени се записали.
Руският военен министър Сергей Иванов вика, че победата на САЩ в Ирак изобщо не била сигурна. Защото Ирак имал сериозна армия и тя още не била започнала да се бие. Явно и руснаците си пазят фактурите. Саддам направо го признава пред една руска журналистка: “Ще посрещнем американската и британската войска в Багдат с най-хубавата музика и с най-хубавите цветя. Вие знаете, че вашите конструктори наричат своите пушки и миномети с имена на цветя и музикални инструменти. “Васильок”, “Фагот”, “Акация”… Русия има хубави оръжия.”

2 април
Образованието се развива добре. Само през миналата година 28000 деца са напуснали училище. Според германците добрата държава си личи по училищата и пътищата. От всякъде си личи.
Полски учени открили формулата на идеалната двойка. Мъжът трябвало да е 1.09 пъти по-висок от жена си. Значи Никито както е 163 см. жена му трябва да е 150 см., за да са идеална двойка.
А пък американските психолози доказали, че високите мъже се радвали на по-голямо доверие в обществото и печелели повече от ниските. Причините за тази зависимост не били ясни.
Юли Москов вика по телевизията, че службите наблюдавали всичките главни редактори. Не бой се бе, Москов. К’во ти пука, че те наблюдават? Ти толкова бързо се въртиш, че както и да те наблюдават много трудно могат да разберат Костов ли подкрепяш, Първанов ли, или пък Царя… Направо като пумпала – като набере скорост и никой вече не може да му различи цветовете.

3 април
Пасито се жали, че не му вярват: “Аз обаче не съм първият. 2000 години преди мен подобна болка е изпитвал Спасителят, когато казва: “Понеже аз говоря истината, не ми вярвате.” Дали във всеки евреин дреме един Христос, или просто в Паси има двама Паси?
Забележка: Според Труд пасифист било обратното на пацифист.
Кореспондентът ми за Южна Италия Михайлов ми съобщи, че в сряда, след като изслушал доклада на Червения кръст за касапниците, предизвикани от американските бомбардировки в Ирак, папата се провикнал: “Господ няма да остави историята в ръцете на перверзниците.”.
И г-н Панталеев от БСП веднага: “БСП не избира между Буш и Саддам – просто сме на едно мнение с папата.”
Ама не по всички въпроси. Чета, че снощи хванали един депутат от БСП в гей клуб. Поразпитах, с “П” му почвало името. Обаче собственикът на заведението се хвали, че от всички партии ходели. От Евролевицата били доста. Питат Сашо Томов, а той: “Хи, хи! Много интересно!” Не хи, фи, както викала оназ труженичката.
А зам.-шефът на Джемини, взимайки повод от този скандал, призовава депутатите-гейове да се покажат. И дава за пример американския посланик в Румъния, който бил откровен гей, даже пребивавал там с приятеля си официално….” Ние колко гейове имаме за посланици…. Добре, че на ООН-то поне му затихват функциите…
Върнахме на Табако и депозита от 2.5 млн. евро. Нищо, че провалиха сделката. И държавата остана с пръст в устата. Даже не и в устата. Целият масраф – около 20 млн. лв. ще го тегли българският данъкоплатец.
Пък един австрийски художник си написал на колата: “”Топките на Джордж Буш ще спечелят тази кола.” А “Ролс-Ройс”-а обещавал за останалата част на пакета.

4 април
Нали помните какво стана през 2001 г. на 6-и април? Ще напомня само някои подпури от царските слова: бърза и качествена промяна в стандарта на живот у нас, увеличаване на потока от инвестиции, 800 дни, борба с корупцията, отзоваване на провалилите се депутати…
Сакъз за ушите било, дето се вика.
Царя вика, че нямало да прави обръщение. Не било време за равносметка. Прав е! Държавата е в онова състояние, на което при социализма му се викаше пълно съчетаване на теория и практика. Теория е когато се знае всичко, но нищо не работи. Практика е, когато всичко работи, но не се знае защо. А съчетаването на теория и практиката е когато нищо не работи и никой не знае защо. Равносметката е невъзможна.
Прав е Герджиков: “Не виждам провал, а неосъществен успех”.
Тринайста години демокрация. Кой ли не ни излъга. Което ме кара вече да мисля, че вината е и наша. Както казва Хайне: "Добродетелен може да бъде всеки за себе си, за порока винаги са необходими двама."
Може би трябва вече да сменим надписа на НС. Да напишем: “Доверие всекиму, вересия никому!” И от тук нататък да почнем да си отваряме рецепторите.
Така само го казвам, хич даже и не си вярвам, че ще стане.
Пак чувам камбаните…
Айде, да не се разстройваме повече взаимно.

No comments: