3/19/2008

№ 44. 10 – 14 март 2003 г.





Чак сега разбрах как красотата ще спаси света. Като видях снимката на Таня Карабелова, чисто голичка и заметната с националния флаг. Протестира срещу войната пред Щатското посолство. И едното й зрънце се подава изпод пряпореца, настръхнало срещу агресията, или от студа, какво значение има… Оня мискинин Карбовски я накарал. Не било трудно.

10 март
Готина карикатура в “Дума”: Садам говори по телефона: “Отменям евентуалните военни удари срещу България. По последни данни са почнали да се избиват сами.” Сигурно е чул за убийството на Илия Павлов.
Обаче се лъже. Министър Петканов вика: “Това, което беше направено срещу Илия Павлов, спрямо обикновените граждани не се прави, това не означава, че целокупният български народ е застрашен.” Прав е! Кой ще си играе да гърми народа един по един? Даже и при нашия отрицателен прираст, пак ще отнеме десетилетия. Има по-модерни начини за целокупно убиване. С ток например. И с парно може. Според мен народът е в безопасност от гледна точка стрелба със снайпер.
32% от притежателите на джесемета ги ползвали основно за будилници. Ей, папагали, има будилници по 2 лв. и без месечна такса, бе!
Така е, прост народ – бедна държава!
А моят приятел проф. Папазки ме нарекъл “цървул пазарджишки” и изказал дълбоките си съжаления: “Как не можаха и тебе да те гръмнат!” Каква неблагодарност! Вместо да ми целува ръка като на кръстник, че и досега щеше да си ходи със сърбоманското име Поповски, той ме хока!
И защо ми иска смъртта? Рано или късно всички ще умрем. Само простотията е безсмъртна. Ние с вас сме простосмъртни. Е, има една разлика, дето вика Гиньо Ганев, щото едно е да си простосмъртен, съвсем друго прост и смъртен.
Ало, пенсиите, тамън се сетих. На вас като все не ви стигат парите за илачи, що не наблегнете на превенцията, бе! Слушам днеска Царя на някакъв форум за селското стопанство вика: “Нека храната бъде ваше лекарство и лекарството ваша храна…” И да ви кажа прав е!
На пазара има разни екзотични плодове, дето предпазват от всякакви болести. Например марахуята съдържа фитостерин и помага на артериите да се справят с атеросклерозните плаки. (В “Дума” четох, че дължината на кръвните съдове в тялото на възрастните хора е около 100 хил. километра – почти три пъти може да се омота Екваторът.) Карамболът пък предпазва от бързо остаряване и помага срещу рак, диабет, даже и бръчките могат да ви се опнат. Папаята пък е пълна с фолиева киселина и витамин Е и бори анемията. Тя също опиня кожата и я прави мека и еластична. А пък опунцията направо се е утепала. Една опунция съдържа седмичната доза магнезий – забравяте кръвно, преумора, стрес… Има само един проблем. Как да примирите профилактиката с екзистенцата от 68 лв., ама все ще измислите нещо.
Абе верно ли, че крадете ток, дорде манете да мърдате? Чета за бай Вельо от Кърнаре, 86 годишен, матирал електромера с два хода. А 70-годишната баба Дафинка от Садово му направила мост направо с чейнето си. Ужас!

11 март
Някакъв търновец си карал колата с биодизел, който произвеждал от употребявана мазнина. Било по-евтино и по-добре смазвало двигателя. Ама според мен има един голям проблем – липсата на употребявана мазнина. У нас изхвърлянето на мазнина е непознато. Само се долива и никогаш не се излива. Един вид перпетум пържене правим. В България по-лесно ще намериш суров петрол, нежели отработена мазнина. Тъй че това е ялова идея.
Командирът на базата в Сарафово Джим Маскател вика: “Моето подразделение е подчинено на Господ.” Мен от такива, дето в разговора с Бога не ползват посредник, най ме е страх. На Четвърти километър имаме бая.

12 март
От 1 юли всички продавачи на сергиите трябва да са вече с електронни везни, за да не удрят в мерките. Бахчеванджиите ще трябва да се бръкнат от 250 до 450 лв. без ДДС за джаджата. Сетете се без да ви подсказвам, откъде ще ги избият тия пари. Няма такава електроника, която да е устояла на българския гений. Вече имало около 63 начина за “успиване” на касовите апарати. На теглилките им давам максимум два месеца, за да почнат да приемат без протести 800-те грама за кило.
Американската агенция за международно развитие съобщи, че е поканила само американски фирми да участвуват в конкурсите за следвоенно възстановяване на Ирак. Ще ми разправя Паси… Че те американците няма да разрушат Ирак, че да го възстановяват българите, бе бунак!
Ужас, принц Чарлз идва утре, а днес чета,че се изсипал, докато садял дръвчета в градината си, и сега ще доде с хернията си барабар…
Сейф ал Ислам, син на Кадафи, пише на Пасито: “”Скъпи приятелю, Соломоне, като оставям настрана твоята загриженост за съдбата на обвиняемите по делото за СПИН български медици, не мога да не изразя още по-голямата ни загриженост по повод надвисналата над иракския народ заплаха от война.”
Хич и не се връзвайте на обръщението “Скъпи приятелю”. Лани на 5 май, когато Пасито ходи в Либия, Кадафито му каза “Брате Сюлейман” и го нацелува. И аз съм си записал в дневника: “Евала на Пасито. Голям пич излезе.”
Ебати пича! Сега ми иде да се захапя по гъза.
Кабинетът пишел стратегия за общуване с народа, разправя Митко Цонев. Нужна била коренна промяна на медийната политика на правителството.
Мите, политиката и медиите са като скачени съдове. Както каза Мишката Михайлов преди време, “не може от едната страна да наливаш пикня, а от другата да тече амброзия”. Даже и лимонада не може.
Петканов представи вчера наръчник за полицаи. Ако го спазват, ще са същински джентлемени… Там пише, че трябва да овладеят българския книжовен език, да избягва т. нар. паразити, като “ааа”, “ъъъ”, “нали”, “значи”, “разбираш ли” и т. н. Ебаси ужасът. И как ще контактуваме с тях тогава. Оная вечер един ме спира и вика: “Тука, нали разбираш, таа тиникия, дека пише четиресе, не е турена значи за паметник ъъъ, следиш ли ми мисълтъ…” От гледна точка на наръчника излиза, че тоя нищо не ми е казал. А пък аз го разбрах, даже ми се стори, че е от пазарджишките села, щото само там викат “тиникия” на пътните знаци и ги ползват за чушкопеци.
Обаче в наръчника пише, че “професионално подготвеният полицай винаги оставя вратичка за компромиси по отношение на гражданите”. Тоя, дето ви разправям, се оказа голям професионалист. Само ми вика: “И сеа к’во шъ праим?”. (Пак изцяло в разрез с наръчника като изказ, обаче пък спазваше условието да ми остави вратичка. Ебати колко противоречив е тоя наръчник!) И аз като видях така оставената ми вратичка, и мислено като преброих, че съм между 4 и 5 в зависимост колко ме е санкционирал келнера, направо го наградих каквото, ми беше възможно. То, така погледнато, полицаите ни са силно професионални. Колко пъти са ме спрели, все са ми оставили вратичка.
Сърбите си гръмнаха премиера Зоран Джинджич. Били “специалците” от бившите служби на Милошевич. Според мен сърбите си въобразяват, че всички световни войни трябва от тях да почват. Ама сега времената са други. По вероятно е ние заедно с нашите съюзници, американците, да направим нещо в тази насока, отколкото те.
Никито Василев разправя, че Царя звънял всеки месец на Дойчебанк да ги кандърдисва да не се отказват от сделката с “Булгартабак”. Обяснимо е, особено ако се е работило по системата “денги вперьод”. Щото ако се разсъхне работата, трябва да се връщат. А това с връщането на пари е сложен психологически проблем. Като се замислиш, в действителност вземаш чужди, а после трябва да връщаш свои. За това никой не обича да връща.
Един приятел се върна от Щатите. Вика, че и там псували властта. И почнали да си разправят даже и политически вицове. “Откъде Белият дом знае, че Ирак има оръжия за масово поразяване? Пазят си фактурите. ” Ама те и французите си ги пазят, и англичаните… Само ние безгрижни идиоти. Какво му обещаха толкова на Пасито, че ни превърна на глобалното село в любимия идиотин? Да те е срам да кажеш, че си българин. То не че досега беше голяма гордост…

13 март
Днес в София със самолет от Испания докарват един човек в кома. Трябва да бъде настанен спешно в болница. Обаче болниците не го щат, защото нямало клинична пътека за такива случаи. Човекът бил от Кърджали и там му било и джипито. И трябва да отиде в Кърджали, джипито да го насочи към болница, оттам да го препратят в Пловдив, откъдето пък в София. Т. е. тъй както си е в кома, трябва да обиколи два пъти България. Ако ще!
А пък в град Земен, пернишко, погребвали само в делник. Ако ритнеш камбаната в петък подир обед, най-ранното възможно копане е в понеделник и пак зависи. Щото имало само двама гробари на парт тайм. Пътували от Кюстендил на собствен масраф. И понеже понякога си го икономисвали, та евентуалното погребение ставало силно зависимо и от бдителността на кондуктора. И като капак шофьорът на катафалката пък бил в отпуск.
Ебати държавата. Ни да се лекуваш в Кърджали, ни да риташ камбаната в Перник…

14 март
Днес изтичат 600 от 800-те царски дни. Знаете ли какво съм си втълпил тия дни? Нали ние, българите, правим всичко в последния момент, в дванайсет без малко. И може и Царя да е прихванал. И сега, като види, че му изтича срокът, да се емне и да оправи работите. Знаеш ли го?! То българщината не прощава на никого.
Сарафовските зевзеци учели американците на български. Ама така, както гларусите учеха полякинчетата и после си умираха от просташки кеф да ги слушат как невинно хокат на майка. Та така едно обучено на български американче в дискотеката се обърнало към гаджето: “Здравей, как си? На мене ми е много малка пишката, но ние сме приятели.” И понеже на гаджето това му прозвучало като бъзик в стил Сан Антонио (Ако ги предпочитате меки – аз съм вашият човек, ще ви скъсам…) и му скочила, и го захапала за врата. Сигурно сте го видели, имаше снимки по всички вестници.
В ресторанта на Конгреса на САЩ масово преименуват манджите, които имат нещо френско в заглавието. Така пържените картофи, известни в цяла Америка като “френч фрайз” станали “фрийдъм фрайз” (картофки на свободата), пържените филийки от “френч тоустс” станали “фрийдъм тоустс”.
Американците, като намразят някого, и му прекръстват ястията. Така през Втората световна война преименували немското кисело зеле “зауеркрауд” на “фрийдъм кебидж”. Сега са бесни на французите, че не им позволяват да забъркат едно блюдо “Саддам фрийдъм фрайз”.
Все повече българи се отказвали от отоплението на ток и парно. Та по тоя повод зам.- министърът на енергетиката направил велико откритие: “Това е доказателство, че между цените и потреблението има пряка връзка.”
Тоя зам.- мин. не може да хване луда крава никога. Щото, нали знаете, тя ходи по мозъка.
Милион и половина понички “Дънкин Донътс” изяждали софиянци годишно. По една на калпак. Това е още едно доказателство за топлата връзка “цени - потребление”. Мога и още да посоча, ама предполагам, че вече схванахте как действа закономерността.
Европейският комисар по разширяването Гюнтер Ферхойген каза в Париж, че е разочарован от България и Румъния заради подкрепата им за САЩ. Станимир Илчев обяснява, че това е “лична оценка на Ферхойген, която няма да получи развитие и формализация през нито една от институциите на ЕС”.
Естествено, той Ферхойген да не е някой тъп българин, та да пренася личните си разочарования в службата. Ще си бъде лично разочарован, ама като иде на работа, ще лобира за приемането ни…
Идиоти!
Накрая ще излезе, че Паси е преебал и приемането ни в ЕС и от цялата ни външна политика ще останат само българо-американските отношения. Т. е, ще имаме външна политика, която американците основателно ще разглеждат като своя вътрешна.
Станишев вика: “Предсрочните парламентарни избори са все по-реалистични.” Много им се ще на червените. Като на Баба Меца дренки.
В скривалищата в София можели да се скрият до 80% от столичани. Е, 20% фира не е толкова много.
А Царя е в Португалия. Говорил пред тамошните медии на португалски. И били му разбрали. А вчера говорил с Буш, ама каза, че изобщо не било ставало дума за войната! Светски разговор водили. За времето, за децата, Царя разказал за Тирсо и Тасило колко бързо отфръкнали… Такива човешки неща си говорили.

No comments: