3/19/2008

№ 45. 17-21 март 2003 г.

“Настъпи ли 12-ят месец на милениума в дома на най-великата сила селският идиот ще бъде провъзгласен за лидер”.
Нострадамус, 1555 г.



17 март
Не знам за вас, обаче мен така ме е гепила пролетната умора, че нищо не ми се пипа. Още не ми е минала зимната и ето ти и пролетната. После ще хванат жегите. Обаче пролетната е най-гадна. Сега ще плъзнат и полените и ще почнат едни сърбежи… Ужас!
Ама изглежда, че не съм само аз.
Питат Царя чул ли се е с Ширак да разбере го пита що ни нарича позицията за Ирак “инфантилна”. И той вика: “Не съм забравил думите на президента, въобще не съм ги запомнил. Но го разбирам напълно.”
Триизмерно направо! Даже долби сараунд.
“Интелигентната политика, вика, не е само бяло или черно – едни такива параметри и капаци.”
“Параметри и капаци”! Леле, Макиавели се обръща в гроба!
“Цял живот съм гледал политиката от улицата. В Испания казват “като пешеходец”. Виждал съм много работи между смешни и ненужни.”
Работата изобщо не е в непознаването на езика. За две години хората нов език учат. Просто си е издухал вече, к’во да се заблуждаваме. Което ме тласка да заключа, че в скоро време отново ще гледа политиката като пешеходец. Simo walker.
Е, тогава братя имате от мен по едно Джони Пешеходеца или, както казват казаците, Шагающий Ванюша.
Бакърджиеви имали три кандидатури за кмет на София. Бъки, виж пак там как беше оная работа с г-жа Мюлерова, хазяйката на Швейк и нейните три ключа за клозета!
Е, то в случая с радикалите на Бъки не е необходимо да си Лещански или Люмиер, за да предскажеш, че насирането ще бъде локализирано точно в коридора.
Благовест Сендов: “Мнозинство на НДСВ и ДПС все повече се втвърдява, а всяка твърдост е предвестник на счупване”. Всяка? Сигурен ли сте, господине? Щото аз знам една твърдост, дето изобщо не предвещава счупване, даже напротив. При нея счупването е само метафора, само образ, женска фантазия. Омекване - да, но счупване – никога!
ЧРД на шефа на Агенцията за поддържането на нивото на река Дунав в сантиметри Георги Георгиев. Единственото ниво дето си остана сан шанжман, щото не зависи от нас.
Полицията съветва ако ви нападнат вечер на улицата изобщо да не се дерете “Помощ, помощ!”. Никой няма да ви обърне внимание. Обаче ако се изцепите “Крадат кола-а-а-а”, де-що има собственици на прогнила ламарина ще накацат по прозорците да видят да не отнасят тяхната инвестиция. Може и за пожар да воплите, това е вторият по отзивчивост боен вик. Но за помощ да се вика е безполезно.
На този ден през 1887 г. Стамболов възлага на К. Стоилов, Гр. Начович и едно майна от Пловдив (Калчев май беше) да обиколят европейските дворове и да намерят княз. Стамболов им казал: “От дърво да е, от кал да е, ама княз…” И те го приели буквално. Намерили Фердинанд, беден поручик от 11 хусарски на Негово императорско величество Франц-Йосиф полк. В едно виенско кабаре го намерили. От там тръгнала династията на Кобургите. От туй кабаре.
Германците направили пералня, която говори и приема гласови команди… Кеф! Седиш си, пиеш си ичкията и само се провикваш: “Хермина (така й било името), би ли ми пропрала чорапите набързо, скъпа!” И тя изобщо не ти обяснява, че тъкмо си е лакирала ноктите, или си е турила крем на ръцете.
Свинаров вика, че депутатите били притеснени да не би Саддам да ни удари с оръжията си за масово поразяване. “Аз им обясних, вика, че там не разполагат с такова оръжие, да бъдат спокойни.”
Как така не разполагат? Нали американците ги удрят точно за това! Освен… Ей Свинаров, може ли да си такава гъдулка бе, така да дъниш съюзниците!

18 март
Часовете с нова инициатива: “Да сложим на лъва на Лъвов мост опашка!” Понеже мангалите му я отчепили с цел скрабиране.
Браво! Не стига, че някакъв тъп скулптор направил лъвовете без езици, ами сега и без опашка. Колегите са много ентусиазирани, даже Патрашкова отиде при Милен, та и по телевизията да съобщи.
Колеги, опашката добре, но обърнете внимание и на подопашните пространства на великото животно! Щото лъвът природата го е създала с три топки и само едната е на опашката.
Такъв е смисълът на пресата. Пулицър, създателят на тоя вид вестници, организирал акция по събиране на пари и така дигнали статуята на свободата. На тази статуя само показалецът й е 2.40 м. А на лъва опашката не е повече от 1.20 м. Абе, колко ли й е дълъг средният пръст на тази статуя?
Тая нощ Буш даде на Саддам свободата да избере – или напуска доброволно Ирак в рамките на 48 часа, или война.
Оня хомосексиенс Евгени Мунчев, се заел да описва дрехите на хората. Сега се хванал със спортистките. “Екатерина Дафовска, вика хюмнето, е приела твърде буквално новината за войната с Ирак. Дамата (какво неловко сравнение) (Това не е сравнение бе, неграмотник! – бел. Т.Ф.) все още има шанс да преоткрие себе си и да не прилича на зле облечен френски кроасан.”. “Таня Богомилова би трябвало да бъде глобена заради вида си, а пенсионираното й сако да влезе в музея по история на социалистическата мода…”
Когато Андрей Слабаков каза в “Сблъсък”, че му отказали клизма, защото Мунчев си бил записал него ден 12 поредни, аз го премълчах, видя ми се пресилено. Но сега като чета, ми се струва, че такива нагли простотии могат да се родят само с клизма и то многократна.
Ебати шибаната държава. Медиите ни затрупват с информация за “фолкидола” Азис, Мунчев – пръв вестиарий на републиката, някаква недовършена “перхидролена евтиния” (Хр. Мутафчиев) храчи по що срещне и плюе по що види в “Сигнално жълто”, ония пикли от “Елит” по БНТ направиха онази вече някакви обикновени гражданки на трътки безпричинно, ей така, за да са интересни. И децата се възпитават, възпитават…
Ей медиите, вземете се в ръце, бе! Така излиза, че Царя е прав! К’во да му пука за такава държава.
А в БНТ, да ви кажа, май се готвят да обявяват военно положение. Първо откриха нов отдел "Логистика и контрол" и му сложиха за директор възпитаник на Военна академия, специализирал аудио-визуална техника в МВР и в частна охранителна фирма. Сега научавам, че и за шеф на маркетинга и рекламата слагат един боец от Симеоново, с военен чин. “Смирна! Парите на ля-я-я-во!”
Моят приятел проф. Папазки иска да му се извиня. Добре, извинявам се. Обаче не мога да престана да се занимавам с него. Той вече е част от нишката на разказа. Представяте ли си, както си четете и изведнъж без всякаква логика един от героите изчезва! И то важен герой, пресъздаващ образа на новия български хъш, който по цял ден върти геврека из Уошингтън като таксиджия, а нощем пише бодри постинги по вестникарските форуми и се представя например за преуспял професор по математика. Без тоз образ съвременният български характер не би бил пълен.

19 март
Царя казал: “Не бива да се подценява онова, което ще направи българското правителство за оставащите му две години от първия му мандат”. (Зер ще има и втори?)
Изобщо не подценяваме! Ние нестанали работи не подценяваме.
Вика: “Период от 5-6 години в исторически план е нищожен.” Така е! И сто години са нищо, сравнени с вечността. Ама на тоя 5-6 години, на оня… и току поглеж животът ни се оттекъл на такива нищожни за историята периоди… Викам да почнем да им даваме по 1 година и като им цъфне идиотизмът шута в гъза и следващите. От гледна точка на историята къде 4, там и 1 г.
Казал още: “Гледах черновите си, не сме обещавали много”. Не сте, само колкото се обещава по избори. Дамите, скачайте на следващия абзац, щото ще кажа една нецензурна приказка, която обаче ясно показва разликите между електоралните и постелекторалните етитюди на политиците. Македонци агитират за избори. Митре, ти какво ке сакаш ние като спечелим изборите? Я ке сакам кукя! Пиши кукя на Митре! Ванчо, ти кво ке сакаш? Я ке сакам ауди куатро! Пиши ауди на Ванчо. Пере, ти кво ке сакаш? Я ке сакам курец. Как курец, бе! Митре сака кукя, Ванчо сака ауди, ти – курец! Па я съм колекционер, сакам дека да си напраим комплект со мудете, дека ми ги дадохте лани.
Та и ние сме същите колекционери. И вече ни е пълен комлектът изцяло.
Д-р Щерев от НДСВ вика: “Не е достатъчно човек само да работи и да бъде почтен. Трябва да има реални резултати.” Добрутро! Колко пъти ви казах, че историята не борави с усилия, а с резултати. И поради това понякога е по-добре и нищо да не се върши. Излиза по-евтино на данъкоплатеца.
НСО купило 6 BMW-та последен модел, по 200 хил. ДМ. Дали и на Абрашката една. “Откакто я взехме министърът почти не слиза от нея”, казал един от хората му. Браво, точно това имах предвид малко по-горе. Докато е в колата нещата поне няма да се влошават.
Атанасов заминал в Тайланд. Какво ще прави ли? К’вото и в Нигерия. Сиреч нищо… И тук сме на далавера.
В ПГ на НДСВ дали на Гроздилова отговорната длъжност зам.-председател по празненствата. Браво! Само ме смущава фактът, че подкрепата за НДСВ е паднала на 10% та ще има проблеми с поводите за тържества. Сигурно ще й разширят ресора, в смисъл ще включи и тъжненставата. И без това изследователите не са забелязали някаква статистически значима разлика в броя на пияните на сватба и на погребение. А за Влахов разправят, че даже и повод не му трябвал.
Пасито казал, че запасяването с храни е ненужно. Щеше да е ненужно, ако беше възможно.
Майкъл Дъглас си продавал боксерките на търг. Малко само им бил разхлабен ластика, иначе били като нови.

20 март
Честита пролет!
Мирът победи! Войната почна. Знам, че звучи шизофренично, ама е така.
Стандарт ликува: “Тръгнаха! Първите влязоха през Кувейт. Пясъчната буря и европейското хленчене не спират атаката.”
Много чорна позиция, бе Москов!
Часовете и те войнствени, но малко поколебани: “Почва се! Съюзници ли сме?” Спокойно бе, сме.
Клаузевиц казваше, че войната била продължение на политиката с други средства. И аз така казвах: американската политика ще доведе до война, та ако ще Саддам и прашките да унищожи, и кухненската посуда да декларира.
Буш се обадил на Симеон: “Мони, ще удрям вече.” Пасито вика: “Така се постъпва между съюзници.”
Обаче Симеон не казал на Първанов (главнокомандващия) и на военния Свинаров не казал. Те научили от телевизора. Така се пазят тайните на съюзниците.
А пък шефът на телекома в Екатирининбург пуснал безплатна линия до Белия дом, та който има желание, да тегли една майна на Буш без да се ръси. На ден по 500 трезви братушки звънели и допълвали руската историческа обсенология с непознати до момента цветности. (Папазки, обсенологията, да те светна, щото тая дума я няма в речника, е наука за псувните и ругатните.)

21 март
Война! Останалият живот замря.
Още разсъждавам – допустимо ли е да се правят народите зорлен щастливи. Петко Каравелов казваше: “Никогаш да не ви иде наум, че сопата може да бъде благородна”.
И Първанов против войната. Питат Царя да коментира: “Има една поговорка, че всички пътища водят към Рим. В една демокрация е така. Няма нужда да се говори абсолютно, солидно и плътно с един и същи глас. От там вече се стига до спекулации.”
А кажете ми сега аз ли съм идиот, че нищо не му разбирам!
Ало, пенсиите, чета, че ставате все повече. От 1992 г. до сега само в София сте нараснали от 13.4 на 15.6 %. По всички мои изчисления трябваше да намалявате, поради преминаване в по-добрия свят, а то обратно. Ей, не преставате да ме изненадвате!
Абе, верно ли, че БСП-то ви свалило като свой приоритет? То не че докато бяхте сред приоритетите им видяхте някой хаир…
Сапун с розмариново и хвойново масло топи целулита А пуснали и друг – с етерични масла от бор, пелин и босилек. Той пък отстранявал мъртвите клетки от петите. То по вас целулит едва ли има, ама поне си оправете петите, че в тоя им вид стават за циклене на паркет.
Милионерите луднали да си разшифроват личния геном. И кому е нужен геномът на тия лигльовци? Да можеха българските пенсионери да си го позволят! Какви поколения можеше да се възпроизведат: почти не ядат, даянят и на студ и на жега, не ползват никакви лекарства освен липов чай и компрес от лайкучка, с един балтон карат 30 сезона… Обаче ще се затрие таз порода.
Царя вика за подобрението на живота ни: “То вече дори се усеща, но просто не му се дава гласност”. Ей, бейбитата и дейдитата, вижте там по комшийски дайте гласност на това, дето го усещате, бе!
Айде братя, всеки да си хваща клиничната пътека. Д-р Иванов е много настоятелен и ще трябва да откликна, поради което известно време няма да се четем.

Край на книга първа

To be continued
Некой друг път…

No comments: