3/19/2008

№ 43. 3 – 7 март 2003 г.




Ало, пенсиите, стига съм ви пускал на снимка разни задници. Ето нещо да заплакнете – Алисия Дювал, дето оня ден й се спукала едната бомба и й изтекла плънката.
А иначе “Бългериън дирник топ 100” на седмицата го печели Царя. За това, че направил “жертва” да стане премиер на дивите българи.

3 март
Малко го бях попретупал миналата неделя, а? Ама пък турете си и вие ръката на сърцето и се закълнете, че никога нищо не претупвате! А, от друга страна, аз съм зависим и от простотиите, които се случват. Няма да седна да измислям я. Просто информирам и давам някои основни насоки за размисъл. Отстрани може и да изглежда, че всеки ден се случват грандиозни простотии, ама не всичко се поддава на осмисляне.
И тая война… Хайде да почват, че да свършват. Какво смешно да видиш във войната. Освен, разбира се, българската позиция. Тя е твърде забавна.
И трети март е малко смешен национален празник. Края на османското присъствие! Национална идиотия!
И това, дето Първанов покани Путин, пък Царя покани братчед си Романов, скромен датски гражданин, а иначе наследник на руската корона и то е малко смешно. И стана още по-смешно, като се разбра, че личният гост бил на държавен масраф.
При желание може да се открие смешна страна и в изказването на Филип Димитров: “Необятният руски пазар всъщност е едно не толкова голямо пазарче, по-малко, отколкото Холандия.”
Сладур. Как да не го цункаш с нещо тежко и държавно в междувеждието! Ама то държавно не остана… През живота си човек мигал 415 млн. пъти. Като прочетох на Фифи простотията, и си разходвах една сериозна част от ресурса. Берекет версин, че не сравни руския пазар с Женския!
Четвърта седмица на борсата няма нито една реализирана сделка с царевица, зърно не е продадено! Ужас!
Пък принц Чарлз не общувал само с кактуси. Разбираемо е. Принцът смятал, че няма нищо лошо в това да се общува с растителни видове. Да общува, бе! Както съм казвал, когато има любов, видът и полът са без значение.
Във вестника пише: “Ламбо пие с Абрашев, готви се за културен министър.” Никога не е късно да изкукаш и да си купиш фабрика на девети септември… И БСП-то - едвам се отърваха от конфуза с Коцето, и сега пак ще трябва да обясняват как Ламбо е там в личното си качество.
А пилешкото поскъпвало въпреки постите. Това не може да бъде!

4 март
“Дума”: Путин отлетя, янките кацнаха”
Браво, в едно изречение – цял век история!
Всеки четвърти българин страда от депресия. А 8% от хората са получавали едно или повече панически разстройства. Ама се лекувало успешно с т. нар. селективни инхибитори на серотониновия транспорт, каквото и да означава това…

5 март
Свинаров предлагал на американците 30 обекта за бази. За всеки окръг и артисват две.
Политиката на един народ, викаше Наполеон, се заключава в неговата география. Веднъж и ние да видим хаир от география. Досега географията все ни разказваше играта на историята.
За базата си в Рамщайн, Германия, американците са похарчили $2.5 млрд. Ако направят 10 бази у нас… А ако 30! Направо не ми се мисли…
Нюзуик пуснал една хвалебствена статия за България, ще речеш, че Паси я е поръчал. “Вдигнете, вика авторът, заедно с мен тост за нашите най-нови съюзници – българите! Никога не съм виждал българин, който да не ми е харесал.”
Изказал се е като социолог след телефонен сондаж. Видял си твърде малко българи, брато! По нас има такива екземпляри, че ще ти настръхнат даже епилираните местности, като ги видиш!
И поп Кръстьо искат да ни вземат. Не бил той предал Левски. И да не го е предал, длъжен е бил да го предаде! Защото какво е Левски? Един сух идеал, някакво генетично отклонение от българската норма. А поп Кръстьо и днес, 120 години по-късно, пак си е пълна еманация на българския характер. Долу ръцете от поп Кръстьо!

6 март
Иван Славков вика: “Сега в Бургас има призив войната да свърши до април-май, защото нямало къде да кацат чартърите с туристите. Ще ми кацат на това, как се казва? На желязото ще ми кацат. На самолетоносача ще ми кацат. Пълен кретенизъм.”
Интересно пиянство има Батето. Като се напие, и свиква пресконференция.
Председателят на новообразуваната от втория път група НИЕ Никола Николов вика: “И премиерът е проводник на грандкорупционни процеси.” Възможно е. Тя корупцията е като електричеството. Върви по проводниците с най-малко съпротивление.
Софиянски: “Извинявам се на шофьорите за дупките по улиците.”
Учтив и възпитан човек е нашият кмет. Което ме кара и аз да се извиня за многото пъти, дето… Ама като ме засмука турболенцията на някоя от по-длибочките дупки, и от само себе си ми се отключва мозъчният център с устойчивите словосъчетания.
Кметът вика, че щели да ги запълнят, ама зависело от времето. Само да не стане като лани – 26 лв. на метър квадратен дупка. Щото за тия пари хората облицоват луксозна тераса с топло-, водо-, пароизолация и вносен гранитогрес.
На въпрос на журналисти, има ли гаранции за населението на Бургас и Сарафово, командващият американските войски в Сарафово Джим Маскател вика: “Бог да ни пази!” Той Бог, ако е решил да ни пази, ще ни пази. Ама Царя каза след срещата си с Буш, че американците ще ни дадат гаранции за сигурност, даже по-големи от на страна - членка на НАТО. Сега излиза, че Бог щял да ни пази. Стана малко като онази свалка, която почнала с условието “Но ще ме пазиш, нали?” и завършила с “Пай са-а-а!”

7 март
Никола Николов тия дни се загрижил, че нацията отмира, че раждаемостта е ниска, и вика: “Предстои 8-и март. Какви мъже сме ние, като не уважаваме своите жени и другарки в живота и не им създаваме условия да изпълнят своето съществено право на продължение на рода.” Да го преведа ли тоз апел на прост български, или вие и тъй се сещате, че ни призовава към безразборно съвъкупление…
Вчера Герджиков събрал най-верните си депутати и обсъждали темата “НДСВ – накъде без Царя?”.
Накъде? “На Света Петка у трънето”, както викат в нашия край. Истината е, че и с Царя, и без Царя все тая. Както вика депутатът Козовски: “Въпросът е, че няма такава партия. За мен това е една измислена, химерична и фантомна партия.”
Прав е! Партията е поела по онази клинична политическа пътека, откъдето никоя партия не се е върнала.
Погребете мъртвите с достойнство, господа!
Яне Янев, тоз огнен селски трибун, вика: “Имаме инфоррмация, че премиерът Симеон Сакскобургготски е генерал от ЦРУ под прикритие.” Много е логично. Ама генерал е малко пресилено! Не може със средно образование!
А пък Станишев вече с НАТО ляга, с НАТО става. Вчера пробвал микрофона в НС и вместо да каже “Проба, проба”, казал “НАТО, НАТО”. Всички му пляскали.
“Стандарт” се гаврят с клуба на Панайотов КОЧ. Викат, че можело и ПОР – Пак Оплескахме Работата. А от “Сега” предлагат ПРЪЦ – Политици Разглеждат Ъгъл с Цветя. Но това май е ирония. Изобщо вестниците са пълни с разумни предложения. Аз мисля, че трябва да се казва
Клуб за Управленски Решения.
Що трябва непременно да се абревиатурва? Важното е да звучи авторитетно.
НС прие на Закон за пожизненото възнаграждение на бившите президенти: по 1290 лв. месечно, транспорт от НСО, офис до 200 квадрата, 50 хил. лв. за офиса, заплата на сътрудник, дипломатически паспорти за децата и т. н. Лютфи Местан вика дискусията да не влизала в популистка ниша, с тия пари само се осигурявал “екзистенц минимумът за достойно съществуване на тези лица”.
Хич и не искам да влизам в никаква ниша, ама се питам как така стана, че на една голяма част от хората екзистенцата им е 68 лева.
Местан вика още, че така щяло да се “издигне нивото на държавността в България”. Коя държавност, бе байчо? Няма я! Откраднаха я по времето на наградените президенти! А те какво правеха? “Иване, кажи си, те ще те разберат!” Ами що не каза ти, бе Петьо? А кабинетът на Беров, когато почна голямото разграбване, той чий грях е? Зер аз го пратих, не Жельо.
Чета вчера, че по случай рождения ден на Жельо двама бизнесмени му подарили джип хюндай “Теракан”, с всички екстри, включително и възглавнички, за да може Жельо да се подаде над долния ръб на предното стъкло. Те така подаряват бизнесмените джип, от голи приятелски чувства…
Така било по света!? Ами що тогава Клинтън се прави на шоумен да изкара някой долар. Чета, че станал водещ по Си Би Ес. А Жельо и Петьо понякога са толкова забавни, че във всяко шоу ще ги вземат.
На днешния ден през 1875 година е роден композиторът Морис Равел. Британците установили, че неговото “Болеро” било най-слушаната музика при правене на секс. Лиготии. Та-ра-рам-та-ра-ра…
Софиянски обяви, че щял да се кандидатира и за трети мандат. Как ме изненада само!
Девизът на кмета бил: Imperare sibi optimum maximum imperium est! – Да имаш власт над себе си е най-голямата власт. Ама все си е друго да имаш власт и над половин София. То най-добре над цялата, ама Антоан не дава.
Във Франция един готвач се гръмнал, защото му свалили рейтинга с няколко пункта. Тия пък на какви се правят, бе? Последното социологическо изследване показва, че рейтингът на Паси и Симеон направо се срива заради позицията ни за Ирак. Много важно! У нас рейтингите служат само за да се прехранват социолозите.
А Генчо Дайнов, безотносително рейтинга, направо предлага да дигаме паметник на Паси и Свинаров. Ама и Генчо вече прекалява да екзистира върху своята провокативност!
Дето вика футболистът Иво Димов: “Не случайно Ницше е казал: “Който има уши да слуша, който има очи – да гледа.”
Вчера премиерът обяви, че на 6-и април преди две години е направил “немалки жертви – между които приех да стана премиер и лидер на нашата партия”.
Няма да взимам отношение по жертвата да оглави партията. Това си са техни семейни работи. Ако му го приемат за жертва, тяхна си работа.
Но дето се жертвал да стане премиер, ме хвана яд. Нямам спомен да сме го калесвали да се жертва. Напротив, дебнеше като лисица в лозе, докато тукашните политици се оплескаха и се яви да вземе мандата.
Междувременно, докато се жертваше, Величеството не пропусна да си върне наследствените имоти, изчислявани между $5 и 10 млн. И какво още спечели Царя, докато се “жертва”, само можем да гадаем. Един информиран гражданин ми говореше за някакъв милиард долари, които някой си контролирал в Лондон, ама ми се вижда много за две години.
Останалото, то се знае,
и да не ви губя делника,
но спомнете си
за лудия и зелника.
Както беше казал Чърчил: “Политическото умение се състои в това да предскажеш какво ще се случи утре, през следващата седмица и година. И след това да можеш да обясниш защо не се е случило.” Сега Царя е на втората фаза на обяснението.
Знаех си аз. Още когато падаха Леонидите, парчета от кометата Темпъл - Тътъл, си пожелах нещо (защото ако ги видиш и ще ти се изпълни едно желание). Нищо лично. То да ми се изпълни, пък нищо, че ще ми изчезне предметът на дневника.
Ало, пенсиите!
Американците измислили интелигентна вилица. Като боднеш месото, и тя пищи: “Сурово…”, или “Препечено…” А вие още се борите с неинтелигентните тенджери, които постно от блажно не различават.
Ей, дейдитата и бейбитата, ей мушмороци! В Добрич тръгва пилотен проект "Да помогнем заедно на хората от последната възраст". Екип от медицински сестри, социален работник, рехабилитатор и помощници ще доставя храна, ще почиства къщите, ще извежда възрастните хора на разходка, ще им чете вестници и книги. Пълен купон! Ей, търсете връзки, защото има само 360 места, а пенсионерите в района били 34 000, от които на 23 000 екзистенцата им била под 68 лв.
И се пазете, ей! Тръгнал е нов грип, съпроводен от тежка и мъчителна диария. А е известно, че няма нищо по-страшно от диария на гладно.
Честит 8-и март.
Колко са се променили нещата.
“Хаджи Генчо никога не дозволява на жената си да участвува на неговата трапеза; тя яде отделно и яде ръжен хляб и сухо бито сирене, из което маслото, или хранителните частици, са били извадени още тогава, преди то да захване да се нарича сирене.”
Такова е било отношението към 8-и март през Възраждането. Същото отношение залегнало и в Търновската конституция. Там под български граждани се подразбират само тези, които пикаят прави.
А гледам една съвременна статистика: жените правят по-често секс на работното място от мъжете. Нищо, че жените и мъжете са по равно в българската популация!

No comments: