3/19/2008

№ 4. 15-19 април 2002 г.


Salvador Dali, Soft Construction. В свободен превод на български може да се изрази като: “Мека конструкция с варен боб или предчувствие за гражданска война”

15 април
Стефан Данаилов намерил логопед на Михаил Миков да изчистели мекото “л”, та да не личи толкова от къде е. При това безплатно.
“Народът, казва Ламбо, приема депутатите като 240 боклука, но не е така!” Разбира се, че не е така. Според мен има най-малко десетина читави.
Руското посолство било пълно с шпиони, алармира о. з. ген. Атанасов. Доказани шпиони. Сигурно. А в американското и английското са само чисти дипломати. Ама то е и логично. Ние от тях тайни нямаме.
Доган казал на Емел Етем, че става за всичко. И тя се хвали по вестниците. Може и да е прав. На екрана невинаги се вижда ясно.
На вестникарския пазар в Ню Йорк се завръща “Ню Йорк Сън”, фалирал през 1950 г. У нас на пазара се връщат чорапите “Фазан”. Е, нека и на нас нещо хубаво да ни се случи.
Румен Овчаров вика: “Няма по-готова партия за властта от БСП.” Вярно е. На тях готовността за властта им е натално петно, така да се каже. Винаги са готови. Еле пък сега, както са изгладнели. Зер пет години опозиция ще станат. Направо властова абстиненция ги друса.
Днес е ден на Костадин Паскалев. Както и вчера. В едно интервю Коце, както му викат на галено по македонски, твърди, че и 8000 дни няма да стигнат на кабинета (няма грешка в нулите). А в друго интервю: “Имаме премиер, който е в състояние да води една много добра външна политика.” Защото имал страхотни връзки. “Оттук нататък обаче всичко останало е проблем на вътрешната политика.” Нещо не разбирам. Нали за външната политика си има външен министър. И нали и за вътрешната политика пак премиерът отговаря. Да не би Коце да намеква нещо за целофана?
Евалла на софийските общинари воглаве със Софиянски и Антоан. Докато разни инстанции се туткаха дали е удачно да кръстят АЕЦ-а на името на папата, площад “Свобода” в Лозенец стана площад “Йоан Павел Втори” от раз. Културната комисия възразявала. Как така ще кръщават на жив човек! Абе верно е, че е жив, ама не съвсем. Обаче Антоан ги навикал: “Зарежете теологиите, нека бъдем космополити!” И те били.
Забележка: Излязъл е от печат “Английско-български военен речник”. Да се купи!
Кандидатката на СДС за кмет на Русе топи конкурента си Гено Генов, че имал обща фирма с о. з. Кмет, а сега министър Калчев. Има нещо вярно, както във всяка истинска лъжа. В ДВ, бр. 28 от 29.03.1999 г. четем, че "Крамс" АД се управлява от Съвет на директорите в състав: Гено Стоянов Генов, Валентин Костадинов Ботев и Биляна Димитрова Калчева. Какво става ясно?! Става ясно, че не е съдружник с г-н Калчев, а с дъщеря му. Не може с 50% истина само, уважаема госпожо.

16 април
Рекорден брой данъчни декларации подадоха тази година задължените лица. 647 688 души. Повече от миналата година по същото време, когато са подали 427 992. Подобряваме се, изглежда, макар, че изглежда обратното.
Царя полял партията снощи. Ами тъй де. Егати зора беше. Е, не всички поканени имали фрак или смокинг, ама и така ги приели.
80% от човешкия мозък били вода. Само с 10% по-малко от краставицата.
Вдигнаха пенсиите с 6%. Ще ги вдигнат де, от 1 юни. Но го казват сега, та хората да са подготвени. Социалната става 46.64 лв., минималната – 53.64.
Четох някъде, че българите живеят средно 16 години след пенсионирането си. Ба, живеят! Съществуват. Живеенето е друго. Живеят чуждите пенсионери. Ето австрийските например. 86-годишният виенчанин Волфанг Мюлер дошъл днес в “Албена”. Значи дядката кара вече 26 години след пенсия и изглеждал като 75-годишен. "Идват, за да преживеят нещо вълнуващо, да изпитат радостта от живота и в тази късна възраст", каза туроператорът им. През 2001 г. в България са се вълнували над 10 000 членове на Съюза на пенсионерите в Австрия.
Американците се издъниха с преврата във Венецуела. Чавес се върна триумфално. Ще хвръкне главата на шефа на ЦРУ.

17 април
През 2006 година няма да ни достигат 1 млрд. киловата. За това ще правим ток от вятър. Обратното на това, което правехме досега. Но така е в природата. Нищо не се губи, само се променя. Е, някои неща не се променят. Например Лили Попова става главна на “Демокрация”. Сега нещата ще се нормализират. Не че съм привърженик на злоупотребата със спиртни напитки, но мисля, че пълното изтрезняване води до внезапна смърт. Някъде го прочетох и веднага ме грабна с философската си дълбочина. Ако изтрезнееш съвсем и се огледаш, жална ти майка… Само че докато си записвах за Лили и съобщиха, че нямало да стане шеф на “Демокрация”. А тя вече даваше интервюта за концепцията си, Медийна коалиция факсира поздравите си…
Лорд Робъртсън не бил съгласен. Затова слагат бившия главен на “Българска армия”. Лордът го казал директно на Надежда. Тя имала късна вечеря с него в личната му резиденция, което си е изключение отвсякъде. Продължило няколко часа. Щяла да разказва сега на Царя и президента. Не вярвам чак пък всичко да им разкаже. Той е такъв грозник.
На днешния ден през 1956 година свалиха Вълко Червенков заради култа към личността. Ама аз с друго съм го запомнил. Беше сложил данък и върху млякото от воловете. Да внимават от Съюза на млекарите с протестите си на първи май. Щото личността е сменена, но за култа тепърва ще говорим. Да не се учат на стари години да доят вол. Щото за юпито Велчев всичко е cow.
Влиянието на Велчев в Свищов вече се усеща. Ще питат младоженците дали са си платили данъците. “Вие, Иван Петров Иванов, вземате ли за съпруга тази изрядна данъкоплатка, обещавате ли да се грижите за нея така, че и в бъдеще да е в състояние да си плаща данъците…” И Силистра се присъединила. Ами ако госпожицата случайно плаща патентен данък, не вярвам да си признае под венчилото.
Екатерина Михайлова, която трябваше да замества Надежда Михайлова, докато тя вечеря с лорд Робъртсън, смята, че престъпността не може да се пребори без промяна на Конституцията. Ми що не я променихте бе, Кате. Четири години имахте. Прав е Царя: “Има много теми, които са важни. Това се прави глобално, концептуално и по един интелигентен начин. Така да се изхвърляме с по една дума тука, на парче…”
Май ще излезе прав оня, дето ми разправяше, че един българин, един евреин и един арменец управлявали телевизията. Адвокатът на Кеворкян станал адвокат на Гоцев в делото на претендента Цонев. И “Всяка неделя” се завръща. Кево ще да е арменецът. Но кой ли е евреинът?
Кметът на община “Оборище” бил голям балък. Заменил мезонет, ама изпипан с мрамори, с вградени гардероби за два, порутени 50-годишни апартамента на ул. “Оборище”. Трябвало да е близо до работата си. А мезонетът бил на майната си в “Надежда” ІІ. “Нито за работа ми е удобно, нито за нищо друго. Такива неща се случват непрекъснато”, обяснява Величков. Е, и мен това ме притеснява само, че се случват непрекъснато. А иначе всичко си е читаво. Човекът се обърнал към колегите си с молба за замяна и се оказало, че могат да му дадат два апартамента даже. Така се ликвидирала една неправда – мезонетът му да седи празен, а той да се прескача с тъща си.
Голям гаф станал с кондомите, утвърдени от Европейския съюз. Оказали се твърде големи за германците и им хлопали един вид. И сега цялата процедура отначало.
Проф. Николай Василев, философ, изчислил, че ще ни трябват 76 години да покрием изискванията на ЕС. И това при растеж на нашата икономика с 5% годишно, а на тяхната с 2%. Ама според доклада на “Икономист интелиджънс груп” растежът ще е под 3.5 %. Така че да ги броим кръгло 100.
Забележка: Циганите от Добрич масово кръщавали децата си на Симеон. Да звънна на Ачо да даде цифри.
Нещо и психиатрите са се размърдали напоследък. Аз по мои си причини им имам страха на тях. Един психиатър написал антрефиле: “Мека конструкция с варен боб или предчувствие за гражданска война.” НДСВ била меката конструкция (по картина на Дали), бобът бил любимата гозба на Симеон. Тази мека конструкция очевидно била заложена в националния ни характер.
Ама това е нищо. Друг един психиатър в статия под заглавие “Прототип и поданици” направо е слязъл под прага на съзнателното възприятие. НДСВ било “политически ъндърграунд с аура”. “Става дума за крайно неблагоприятна комбинация на популистка пропаганда, сенилна монархическа екзалтация и радикален бандитизъм в сянка.” И слага диагнозата: Симеон се върнал, защото бил унизително беден и безславен. Нарича го “политически кентавър”, прави паралел между “инферналния феномен” и “генеричен образ” Живков и Симеон. Симеон знаел, че народът искал да види в него един нов Живков, и бил решен да напредва към прототипа. Не било ясно само дали щял да успее. (Само тук-там съм ползвал речника на чуждите думи.)
Какво ли да очакваме от една държава, в която психиатрите подменят политолозите? Да не би да става дума за реванш?
А поетът ликува:
И този път ще доживеем до копривата.
Това е нашият народен идеал.
Като взривен небостъргач се срива
митът за тъй наречения нов морал.
Днес пак имаше земетресение. Дачков обаче не го усети.
И тая чума по свинете. Само тя ни беше ексик.
Софиянски вика Бойко Борисов да не го упреква за дупките. Стигало му, дето го упреквали шофьорите. Аз не го упреквам. Особено оня ден. Хич не го упреквах. Зимна гума, 85 кинта. И прас - фира барабар с джантата. Как ще го упреквам, бе? Аз направо…
Сдружение "Трафик и безопасност на движението" утре ще внесат при Софиянски списък с 20 опасни дупки, които трябва неотложно да се ремонтират. Останалите 99 880 ще се ремонтират отложно сигурно. Специалисти.

18 април
Мъчат безпризорни кучета в столичните приюти. Трябва пак да пиша на Бриджит. Когато стана оная история във Видин, й писах:
Здравей, Бриджит.
Ние сме добре, ти как си? Да ти кажа приютът за мечките стана страшен. Пенка така е надебеляла, че едвам се мести из клетката. И Спас също. И да видиш какво чудо - тази година изобщо не изпаднаха в летаргичен сън. Ядат през цялото време.
Но аз ти пиша за друго. Имаме проблем с кучетата, бездомните. Стана една беля във Видин. Четири от тези невинни душички, явно изгладнели от зимата, изпояли един старец. Възрастен, зел-дал вече. Умрял в болницата ли, по пътя ли – не разбрах. Полицаите, нали знаеш какви са варвари, застреляха две от нещастните животинки. Лошото е, че се надига обществеността. Страх ме е да не почне масов терор срещу беззащитните животинки. Какво да правим? Отговори бързо! Подпис: Филипов
И Тя ми отговори светкавично:
Скъпи г-н Филипов,
Много ме натъжихте. Дълго плаках за двете кученца, така нелепо загубили дарения си от Бога живот. Ама наистина сте прав – варвари. Разбирам, че ви е трудно, но трябва да се борите. Каузата ни е благородна. Хората не трябва да убиват кучета. Хората станаха вече 6 милиарда, а скитащи кучета има вече само у вас и малко в Румъния. Затова трябва да ги пазим. Ваша Бриджит.
Боже, какво милосърдие. Кога ще дораснем всички до него.
Прав е проф. Добрев. Малцина си дават сметка, че проблемът с бездомните кучета “има редица социални и етични измерения, тясно е свързан с народопсихологията и има пряко отношение към възпитанието на подрастващото поколение в духа на християнските добродетели...” Може би само трябва да се каже – християндемократически.
Новият главен на “Демокрация” пише: “Няма драма.” Няма бе, няма. Малко срам само, но пък хората се нуждаят от сериозен десен вестник.
Чумата по свинете обхвана 12 региона. Слава Богу, не ходела по хората.
Елеонора Николова ще вземе да стане кмет на Русе. Масово я подкрепят. Оня ден я подкрепи Петя Шопова. Днес гледам и дъщерята на Мицотакис я подкрепила.
Станала една беля в Афганистан. Американците пуснали една голяма бомба на канадците. Четири загинали и осем ранени. И то при мирни стрелби, в смисъл учебни.
Михайлова е голяма работа. Снощи се видяла с един от кандидатите за кмет на Благоевград и той се отказал в полза на синия. Ако имаше време да иде още два-три пъти…

19 април
Берлускони казал вчера: “Извадихте късмет с тоя премиер.” Да го каже на социолозите. Мен няма що да ме убеждава.
Токът и парното поскъпват с 10%. Ама цял месец след вдигането на пенсиите. Чак от 1-ви юли.
Закриха комисията за доносниците. Нямало какво да се донася вече - всичко било изнесено. Егати простотията.
“Двама психично болни се разделиха с живота.” Е те това е заглавие. Без всякакви социални и политически алюзии. А не “тури си въжето”, “размаза се от шестия етаж” и други такива гадости.
Ще почиваме от 1 до 6 май. Ами така, де. Като сме безделници, да не сме без празници.

No comments: