3/19/2008

№ 3. 8-12 април 2002 г.


Котката отдолу е жълта. Тази отгоре може и да е турскосиня, но може и да не е. Не се вижда добре.

8 април
В събота цял ден седях пред телевизора да видя каква изненада ще им спретне Царя. Всички бяха сигурни, че изненада ще има. И много се изненадаха, че изненада нямаше. Мина като при трети опит, дето се вика. НДСВ се учреди, Симеон стана лидер (председател), конституира се Политбюрото. Партията се самоопредели като консервативна, либерална и национална. И всичко това за 12 лв. членски внос годишно. Значи и социална. Ще обединим тези, които вече се отчаяха, каза Царя. Т. е. и всенародна. Злобни журналисти твърдят, че НДСВ преписала ценностите си от СДС. Не е съвсем така. Просто са преписвали от едно и също място – ЕНП.
Любка Качакова влезе в Политбюрото. Тя се отказвала от икономиката в полза на изкуството. Писнало й от сметки. И на нас. Дванадесета година делим 100 лева на 30 дни и все получаваме 3.3 в период. Дано онзи ревизор докаже, че елките бъркат. Но това едва ли ще се отнася за малките числа като нас. Масларова лъже, че живеем с 4.07 лв. на ден.
Разправяше ми един, че след официалната част по учредяването Симеон се обърнал към Лили: “Хайде сега, наборе, изкарай нашата: “Панаири, панаири…”
Калчев излъга Царя. Обеща да стане учредител, а изобщо не отиде. А ген. Борисов отиде на кино. Да гледа “Ванила скай”.
По същото време и на същото място, където Симеон учредяваше 283-а или 285-а (статистиците спорят) партия, неуморният Сашо Томов провеждаше обратния процес: на комасация на партийната нива. 36 партии със социалдемократичен уклон се гушнаха около лястовичката в името на справедливото бъдеще. Но не е Сашо човекът. Сашо е роден да пасе зайци с тъпан. Таман ги събере и бум с тъпана, та се разбягат.
Стратегът Лилов обясни как вижда БСП през призмата на естетическите категории красиво - грозно: “Красивото в БСП е, че все още успява да запази идеала си. Неестетичното е, че през последните 12 години красотата се размина с морала…” Както казва Любка Качакова: “Властта е временна, репутацията остава.”
Дачков предрекъл земетресението. Стъпвайки на оскъдната и непотвърдена информация, че Царя ще става лидер на партията си, още в четвъртък по обяд или най-късно в ранния следобед Дачков стигнал до извода, че Симеон “може да ни докара някое бедствие трета-четвърта по Рихтер”. И след 12 часа само видяхме какво стана на 130 км югоизточно от София и на 13 км дълбочина.
Днес е Ден на циганите. През останалите дни - на циганията.
През март сме дали статут на бежанци на 6 души. От началото на годината – на 35. Е те това ме успокоява. Значи има и по-зле.
Шон Конъри пък повел 10 000 шотландски гайдари в Ню Йорк. И кметът Блумбърг, и той с шотландска поличка. Те шотландците не носят нищо под поличките. Я да тръгне Софиянски с шотландска поличка може и да го изненада народната любов.
Социалистите поведоха на първия тур на изборите в Унгария.
У нас вече има над 40 ферми за щрауси. Странни птици. Първо, изобщо не си заравят главата в пясъка. Второ, много обичат музика и, трето, както се изрази един говедовъд, понасяли и парламентарния контрол по “Хоризонт” в петък.
Бензинът гони два лева. Причината? Саддам се разделил с дългогодишния си любовник… Другата причина е изказването на Герджиков, че България се готви за войната с Ирак.
Времето пак е кофти. Но пък, от друга страна, се забави процесът на развитие на полените. Концентрацията на поленови зърна намаляла след застудяването. Намаляха ми и сърбежите.
На 11-и ще има митинг в защита на АЕЦ. Чудя се дали да ида. Не ми е много ясен проблемът. ЕС иска да си затворим реакторите, което не е честно. Но, от друга страна, ние се натискаме за ЕС, никой не ни кара зорлен.

9 април
Гледам във вестника едно заглавие: “Крумово: “24 часа”, помогнете ни! Днес им водим сеизмолог.” Какво нещо стана съвременната преса – и бърза помощ, и гражданска защита... И им завели - ст. н. с. от БАН Рангелов, барабар с апаратурата. Дачков щеше да я свърши тая работа с два реда само в “Про и анти”.
Премиерът тръгна за погребението на кралицата майка със свито сърце. Като нищо ще му спретнат тукашните пак някой скандал, докато го няма.
Обрали депутата от НДСВ Стамен Стаменов. В “Редута” до сами нас. И като се развикал: “Помощ, крадат ни!” Не само вас, господа. И нас. Но с нас май приключиха вече. Онзи ден свалиха радиатора в коридора и автомата от входната врата. “Нямам нито миг покой, как ще работя и пътувам из страната, като главата ми е все в дома”, въздиша тежко депутат Стаменов. Не, господине. На друго място сте си завряли главата, но не ми е удобно да кажа. Взели му уискито, но картините му оставили… Сигурно са били от Яхнаджиев.
Тамън напреднахме в борбата с корупцията и хоп, младият гений Попов, който искаше 20 000 лв. заплата и да си доучи на държавен масраф, се … на метеното. Искал рушвет за себе си и за Николай Василев. И то от кой? От хората на Чорни. Те писали на Царя за това безобразие, а той дал писмото на Василев. И Костов така правеше. Като се получеше сигнал за корупция в министерството на Божков, го даваше на Божков, а не на прокуратурата. Но случаят май не е точно такъв. "Нямам никакви основания да смятам, че Георги Попов е правил това, тъкмо обратното”, заяви категорично Василев, на когото Попов изобщо не е кум.
И Първанката хвана политическата катаракта. Когато лани като кандидат-президент посети АЕЦ-а, беше чист българин: “Българските държавни и правителствени институции не трябва да се поддават на натиска на ЕС за затваряне на реакторите. Техните интереси не съвпадат с нашите.” Вчера обаче вече избраният кандидат взе да шикалкави: “Не можем да се откажем от постигнати споразумения и поети ангажименти... не можем да си позволим да взривим диалога с ЕС… да се самоизолираме…”
Дрън-дрън.
Драги ми Панчо вече не е драг. Саботирал правителството, бавел по два часа съобщенията на Милотинова. Смятам, че човекът се е престаравал да ги редактира, та да не излезе някоя простотия по вестниците….
“С учредяването си НДСВ не решава въпроса за политическата си идентичност. Това е лидерска партия без ясна политическа идеология”, се казва в приета днес от Националния съвет на СДС позиция. Както се казва, немой рева на чужд гроб, че не знаеш накъде е обърнат мъртвецът. Да не му ревете откъм оназ работа…
Кандидатът за кмет на Русе инж. Гено Генов твърди предизборно: “Казвам, каквото мисля, правя, каквото казвам.” Сигурно. И аз бях така. Но каталясах. Сега мисля какво казвам и правя, каквото ми кажат. И по ми върви.
Щели да махат и шефа на статистиката. Още като съобщи инфлация 5.2%, и ми стана ясно, че тоя е пътник.
Коя партия подред е НДСВ не може да сметне, а инфлацията може. Но няма място за сръдня. Така се управлява държава: с БНТ, БНР, БТА и НСИ. Хванеш ли тия четири ключа, нямаш проблеми. Киноцентърът също е важен. За историята. Сетих се за г-жа Мюлерова, хазяйката на Швейк. И тя имала три ключа за тоалетната, ама един път се насрала в коридора.

10 април
Вкиснах се още от сутринта. Някакъв експеримент си правят по телевизията. Един с гола кратуна чете времето и се лиготи. Днес каза: “Знаете ли как е презерватив на шведски? Пипи дългото чорапче.” И Милен се вкисна след тази простотия, но го прикри.
Президентът Буш обаче ме развесели. Срещнал се с шефа на НАТО лорд Джордж Робъртсън. И през цялото време на срещата го наричал лорд Робинсън. Добре поне, че не му е казвал Робинзон. Но той Буш с такива гафове е известен. По време на изборите го питали какво е това “талибани”. Буш Джуниър уверено отговорил – музикална банда. Вярно излезе. Поне за бандата. Но какво да очакваш от човек, който се казва Храст. Както си пее една колежка, като е на кеф: Push, push, push in the bush.
Стават такива грешки. Ето онзи ден Ройтерс съобщи, че Витлеем е родното място на Ариел Шарон. Но после се поправи – на Исус Христос. Депутатката Чилова на тържественото заседание в НС каза “антисемизъм” вместо “антисемитизъм” и “хуна” вместо “хунта”. Първи мандат, какво да ги правиш. То човек, ако вземе да ги следи тия работи. Николай Василев твърди, че сме отворили 30 глави по присъединяването, а те са всичко 29. Сигурно брои и себе си.
Тия в “Топлофикация” хептен са се побъркали. Ако се разведеш, в едномесечен срок трябва да ги уведомиш с писмо с приложено решение на съда. А в случай че се очаква да ритнеш камбаната, да ги уведомиш за наследниците си. А васерман на шест месеца да ви пращам, не искате ли? Абе що не ви…
Прав беше Царя, че ще му спретнат скандал, докато го няма. И тъй като беше подготвен, коментира спокойно: “Може би този е четвърти път точно като напускам България, и има по някое скандалче, да се разсейват хората.” Разсейваме се не се оплакваме. И прокуратурата, и тя се разсейва. Това ни е национална черта на нас. Като става нещо важно, ние се разсейваме.

11 април
“Юпитата”, твърди шефът на икономическата комисия Валери Димитров, не могат за няколко месеца да преведат бедните и безработните до царството на приказките.” Ба, до царството на приказките ни доведоха много бързо даже.
Тази година великденчетата щели да развяват гащи! Гащи на които пише: “Оцапахте държавата в жълто!” И това на трети май, Разпети петък. Срамота!
Нина Чилова: “За нищо на света няма да стана манекенка.” И аз. Те мен няма и да ме вземат. За нея не знам.
Гледам една обява във вестника: “Млада, красива, обезпечена търси интелигентен събеседник.” Звъннах, видяхме се. Обядвахме, както си му е редът, от супа топчета до крем карамел. Не ме е за парите. Но няма защо да рипаме, когато “Нюзуик” пише, че българите са “непривлекателни, оплешивяващи и с големи предни зъби”.
А пък Москов, Теди не Юли, намерил и друг кусур. Не сме можели да целим писоарите. “Явно нещо ни е криво там.” Всеки да говори само за себе си.
Инфлацията изяла лихвите по спестяванията. Вярно е, но това беше друг път, не сега. И изяде не лихвите, а спестяванията.
Забележка: Да обмисля въпроса за преименуването на АЕЦ “Козлодуй” на името на папата, Господ здраве да му дава. Аз май съм за АЕЦ “Хърлец”.
Министърът на просветата твърди, че го освиркали дрогирани ученици. Хиляда надрусани ученици, още толкова родители и даскали, също яко друсани. Не мога да взема отношение по този въпрос.
Тракийските дружества искат министерство за Родопите и Странджа. Недейте бе, хора. През 1983 година с ПМС №22 беше решено Странджа да стане “Република на младостта”. Що пара се потроши и какво? Поискайте министерство на България и в него направление “Родопи - Странджа”. Това е истината.
Търновската ГЗ пък предлага да се въведе учебен предмет “Земетресение” с 80 - 100 часа годишно. Няма лошо, но трябват и други предмети: “Пожар” – 100-140 часа; “Наводнение” – 123 часа; “Суша” – 233 часа.
Вдигат глобите за алкохол, но за превишена скорост не ги вдигат. Сбъркана е методологията. Нямаме нито една причина да бързаме и поне хиляда да се напием.
Забележка: Да патентовам начина, по който се прибрах онази вечер на шест ракии с колата. Два метра канап и една пръчка за амбриажа.
По радиото слушах жестоко интервю с кандидата за шеф на БТА. Щял да прати кореспонденти навсякъде, където се формира животът на човечеството. Така де, защото “какво значи обществото и какво значи държавата. Това не е лейка, това е един субект, който се състои от хората”. Жестоко! За съжаление не може да се разкаже. Трябва да се чуе.

12 април
25% от населението на страната страдат от душевно разстройство. Едва един от четири.
Бюджетната комисия решила, че и лекари могат да стават шефове на банки. Нищо ново. Той последният шеф на ТСБанк, преди да фалира, беше лекар. Ама тя не фалира заради това.
Депутатите пак ще джиткат с буркани и сирени. “Какво искате, да стигаме до избирателите за 6 часа вместо за 4?”, пита справедливо депутатката от НДСВ Анели Атанасова. Ама така е, като се разсейваме.
Питали Ники Василев по какво съди, че догодина ще има по-висок ръст в производството. “По нищо, вика, ама много ми се иска.” Като Баба Меца с дренките.
Ей, утрепахме и тая седмица.

No comments: