3/19/2008

№ 39. 3 – 7 февруари 2003 г.

Номинация за “Бългериън дирник Топ 100” печели шефът на икономическата комисия в НС Валери Димитров за откритието: “Дизайнът на българската Конституция е такъв, че при съдебните органи не съществува обществен и публичен контрол…”
Е те това “дизайнът на Конституцията” направо ме разби.


3 февруари
Пише ми гражданин във форума: “Другарю Филипов, не се моли толкоз много да се махне Царя, щото, като дойдат на власт твоите другари, ще останеш и без този хляб, дето го имаш…”
Ба, не си прав, господине. Простотии винаги ще се търсят. Даже когато БСП са на власт, като че ли повече се търсят. Като се сетя по Виденово к’во беше…
Иначе си прав. Малко им се гъна на БСП-то, ама то е, щото им е ред да управляват. Не може, бе братя, не може вечна опозиция! Човек огладнява. Пък и всеки има право на убеждения и на някой лев отгоре…
Поетът Йордан Милев, който живее от 10 г. във Вашингтон, вика: “Ние нямаме успели хора в Америка.” Нашите стигали най-много до гаражче, ресторантче, такси… Ама как бе, г-н Милев? Зер не си срещал нашия проф. Папазки, университетски преподавател по математика? Разправя, че си играел с пари…
Вчера седим и се чудим как по-интересно да отразим празника на нежната мъжественост 2-ри февруари. И решихме да съберем празника и политическата актуалност в едно интервю с Тафров, посланика ни в ООН. Мисля, че се получи.
Войната за мир: Хуманитарната акция по освобождаването на иракския народ от диктатора Саддам ще се нарича “Шок и ужас”. Американците ще изсипват на ден по 300 - 400 ракети – колкото при цялата предишната 40-дневна война в Залива.

4 февруари
Червените обмисляли кандидатурата си за кмет на София. Щял да спечели този, който извади “допълнено и подобрено издание на Софиянски”. Според мен, колкото и да се напъва човек, максималната усмивка е лимитирана от природата и никогаш не може да бъде по-голяма от разстоянието от едното до другото ухо, което Софиянски след два мандата упражнения, вече е постигнал.
Според БСП кандидатът им трябва да е “свежар, който излъчва чистота и нежна мъжественост.” С чистотата лесно, макар че, дето вика Искров, писва да се къпеш всеки ден. Но с нежната мъжественост не е много ясно. Колко нежна, бе другари? Щото, малко повече като се разнежиш, и току ти излезе име. И после и в ООН да идеш, името с теб върви.
Ако пък се спрат на дама, не трябвало да е много женствена, щото според народа политиката била мъжка работа. Абсолютно! Трябва да има малки и добре поддържани мустачки, изразен нос с гъсто преплетени червени жилчици, внушаващи респект вежди, стабилна походка (поне 42 номер), плътен глас - баритон, ако не и бас.
Обаче, другари, не вярвам СДС да ви я отстъпят.
Социолозите ги посъветвали да извадят трима кандидати и да ги тестват. Пък Овчаров ги нахокал: “Вие немате акъл, бе! Ние един не можем да намерим, та трима!”
Ало, пенсиите. Ще получите плоскогъзие да седите по цял ден до парното и да слагате лед на топломера. Я се размърдайте малко, бе. Пътувате ли с намаление? Пътувате. Скивайте сега как става номерът. В Благоевград кашкавал “Витоша” е 2.60. А в Русе – 5.30. От кило пътните вече са избити. В София яйцата са по 0.07, а франко Пазарджик са 0.12 ст. В Перник шарлана е 1.10, а в Габрово е 1.80. Маржът при шекера е максимум 18 ст. Ако го вземете по 0.53 от Русе, можете да го коснете по 0.71 в Добрич. А ориз от София на 0.52 става в Благоевград 0.80.
Ей, браточки, два круиза седмично, лафче по влака, нови познанства и изживявания и отгоре на всичко с пари ще си играете, бе!
Вземете щастието си в собствени ръце! Какво сте наклякали и чакате копривата. Ами ако пролетта се забави? Ей, животът е кратък, ама за сметка на това пък е труден.
Чета, че Любка Качакова щяла да се жени на 16.02. Ангажирала ресторант “Скай Плаза”, прочут с умението на готвачите да изработват уникални орхидеи от ряпа и хризантеми от праз. Та се сетих. Що не видите дали не може нещо надомно. Вие к’вито сте виртуози на праза и ряпата, сигурен съм, че ще направите салатки икебана.
Не искам да ви плаша, ама чета, че тия от “Гробищни паркове и алеи” вдигнали цените на гробните места 5 пъти. И най-евтиното погребение вече станало 400 лв. То като че да се живее, ще излезе по на далавера.
Войната за мир: Паси заминава на молитвена закуска във Вашингтон. Ще моли Буш да ни се върне дългът от Ирак, след като се свали режимът на Саддам. Имаме да взимаме $1.7 млрд. И от Афганистан имахме. И от Ирак ще ги вземем!
Те борчетата имат лаф за тоя случай: умрял борч не връща. Като им изсипят американците по 300 - 400 крилати ракети дневно, за много дълго време напред събирането на обеднен уран ще остане единствен поминък на иранския народ.
Днес гледах едно изследване. 0.1% от българите смятат, че войната се води за защита на човешки права, а 4% допускат, че става дума за битка с тероризма. Останалите прости българи си въобразяват, че войната се води за петрол, за пазари, политическо влияние и разни други простотии…
Някакъв англичанин, Никълъс Пелтъл, поради факта, че жена му му дуднела непрекъснато, си запушвал ушите с длани. И така в продължение на 20 години. В следствие на което се нарушило кръвоснабдяването в ушната мида и тя атрофирала. Боже, какви жени имало… Добре, че мойта се е метнала на майка си. Тъщата почти не говори. Сега, откак е дошъл Царя, малко се открехва, ама ще се вземе в ръце.
Пламен Панайотов разправял в Шумен, че членовете на НДСВ били 8 - 9 хил. Явно е бил много добър по математика, особено в умножението и по специално по 3.
А пък в “Дума” инсинуират, че шуменските 103 роми, които удвоиха членската маса на НДСВ, се били записали, щото от енергото ги заплашили, че ще им спрат тока. Може пък и да е прав Панайотов. Досега циганите само ги подкупваха и никой не се сещаше да ги плаши с цел политическа активност.
Пенсиите, ГЗ е пуснала брошурата “Азбука на оцеляването”. Купете си, може и да има нещо, дето не го знаете.
Забележка: Днес се навършват 179 години от откриването на галошите. През 1824 година Дж. Гуудрих им направил първата промоция.

5 февруари
Петканов казал, че Бойко първо говори и после мисли… Съмнявам се. За после.
В “Марица-изток” съкратили 179 миньори, щото нямали основно образование. Даже и тия без средно трябва да се съкратят. В една държава, в която има хиляди безработни висшисти, не виждам проблем за копане да се иска диплома по хуманитарни науки…
Войната за мир: Чета, че в “Time” направили допитване коя страна е заплаха за света. От 318 хил. гласували в сайта 7% посочили Северна Корея, 8% - Ирак и 84% посочили САЩ…. И у нас е горе-долу така. Соломон Паси смята, че Ирак е заплахата, останалите – че не е!
Обаче китайците не щат война. Французите и германците също. Остава резервният вариант, дето Паси му вика “мирен”: САЩ удрят Ирак без резолюция на СС на ООН, а ние ги подкрепяме.
Милотинова и Емел Етем бързат да вкарат промените в медийния закон в пакета документи около Ирак, та да мине незабелязано. Всъщност те и миналата година го промениха закона. Питали Радио Ереван колко пъти НДСВ ще променя медийния закон. Радиото отговорило: “Всяка година от управлението си. Общо два пъти.”
Кръстьо Лафазанов разправя, че дядо Реджеп от Лъки го попитал: “Що толкуз млого крадат, бе сине, да нямат седем усти и пет гъза?” Сигурно въпросът е породен от промените в Закона за приватизация. И той ще мине покрай Ирак.

6 февруари
Иракчаните изведнъж се разбързаха да си върнат дълга. Били готови да преговарят само да не пращаме теляците. Късно е!
Днес в редакцията се получи много интересен факс от свободните демократи на Софиянски: “На свое заседание УС на ССД одобри позициите, изложени от секретаря на партията във в. “24 часа”. Това се казва модерна партия. Кой каквото измисли, го пише по вестниците и после веднъж в месеца се събира УС и одобрява. Това е по-прогресивно и от Берлускони даже.
Той повишил ефективността в работата на кабинета, като махнал столовете, и съвещанията от само себе си рязко се съкратили. “Вместо да говорим глупости, сега работим!”, хвали се Берлускони. А нашите май още карат седнали.
А БСП е немодерна партия. Миналата неделя се събраха в Рибарица, два дена пуйчиха каква да им е позицията. Станишев съобщи, че ще подкрепят САЩ и без резолюция на ООН. После пък се събра ВС и не одобри рибарската позиция, даже я отмени. А електоратът сега се чуди: срещу войната с резолюция ли е, или срещу войната без резолюция. Той, електоратът, може да е и изобщо срещу войната, кой знае.
А зам.- пред. на НС Касабова смятала пет минути и не могла да сметне кворума. “Точната цифра ще ви съобщя, като ми донесат калкулатора.” Ама така и не й го донесли.
В Часовете питат Бакърджиев директно: “Кой е собственик на “Газстроймонтаж”?” А той отговаря: “Трябва да проверя и ще ви кажа.”
Прав е, може вече и да не е негов, при тази престъпност трябва да се проверява на всеки два часа.

31 януари
Секретарката на икономическата комисия дирижирала вчера гласуването на поправките в Закона за приватизация. С червен фулмастер – отхвърля се, с жълт приема се. Даже и Тошо Пейков, дето се пъчеше, че няма да гласува, като видял жълтия цвят, и реагирал като кучето на Павлов. После обяснява, че не било резултат на условен рефлекс, а щото цяла нощ мислил и разбрал, че в съдебната система “бродят духовете на Жоро Павето и Джак Изкормвача”. Това за Филчев ли го казва, не разбрах.
Войната за мир: Вчера кабинетът реши, че подкрепяме САЩ за войната. Днес НС ще го гласува.
Според социолозите тази позиция се споделя само от 2.6% от българите. Но това си е техен проблем.
Шефът на оръжейните инспектори Бликс заяви, че няма доказателства за връзки на Ирак с Ал Кайда. Ама късно, кой ти гледа вече?
Ех, как им се губи на американците едно атентатче в Париж или Берлин! Виж Москва вече как вярва на сълзи…
Джордж Робъртсън заяви, че НАТО не ни дава никакви гаранции. “Аз се грижа за сигурността на страните членки. Другите да се грижат сами за себе си.”
Той така Стамболов получил писмо от съпартиец: “Г-н Стамболов, г-н Иванакев таковал жена ми…” Стамболов резолирал: “Аз съм турен тука да се грижа за интересите на държавата. За оная си работа всеки се грижи сам.” Споменавам го само Паси да знае, че има и исторически прецеденти.
По повод широкоразпространеното мнение, че бързаме “като пърле пред майка си”, зам.- мин. Любомир Иванов казал: “Бързата кучка планина повдига.” Ама мене ми се чини, че друга поговорка е по-подходяща: “Сговорна дружина слепи ги ражда.”
Руснаците готвят нов закон за езика. Забранява се псуването, а то и за руснаците, както и за нас, е част от речевия етикет. И още много неща се забранявали. Та по тоя повод “Газета” пише: “Даже комунистическите идиоти в своето време бяха по-хуманни. Например постоянните езикови грешки на бившия първи в България Тодор Живков просто били включвани като дублетни форми в речниците. Абсолютно демократично. Ако искате - говорете правилно, ако искате – като Тодор Живков…”
И сега е същото. Едни верват, други вярват. Така е то при народите с традиции.
Гледам заглавие в “Нощен Труд”: “Млада жена литна мистериозно.” Стана ми интересно. По начало съм почитател на такива свръхестествени явления. Ама то се оказа, че сиромашката скочила от четвъртия етаж и хич изобщо и не литнала. Оня ден пак така ме потресе едно заглавие в Часовете: “Мъртвите близнаци още са във фризера”.
Проф. Шушуми Таши от университета в Токио изобретил мушама-невидимка. Намяташ я и те няма.
А Шушумуши Москов станал социолог. Чета в “Стандарт” данни от национално социологическо проучване. Не се казва на коя агенция е. Но данните са точно каквито трябва. 62% от хората казват: “Булгартабак” е афера”. А 43.2% подозирали Никито в далавера. Ама хитро го е направил. Омешал своите данни с данните от две други изследвания с ясен произход, и ходи разбери, кое откъде следва.
Браво Москов! Вие сте вторият главен редактор - социолог. Имаше още един, ама го уволниха.
Така й се пада на социологията. Тия от НЦИОМ изкарали, че националният ни идеал са кюфтетата и кебапчетата. 75% от хората мечтаели да имат пари и да ядат само кюфтета и кебапчета. Ама няма толкова голям парламент.

No comments: