3/19/2008

№ 40. 10 – 14 февруари 2003 г.

Номинация на седмицата за “Бългериън дирник Топ 100” печели зам. кметът на София Борис Спиров за смисленото му обяснение кога беритбата на охлюви трябва да се плаща и кога не: “Ако отиваш в гората да събираш охлюви – плащаш! Ако обаче се разхождаш и те срещнат три охлюва, и се наведеш и ги вземеш – не плащаш.”


10 февруари
Когато един журналист иска и може, той казва всичко още в заглавието. “Бивш затворник обира, краде, стреля и бяга.” Часовете естествено. Има само известно семантично застъпване на глаголите “краде” и “обира”, но не е болка за умирачка. Понякога, за да се изпълни заглавието, се слага и някоя излишна дума. Например “плешив по главата”, въпреки че е невъзможно да е плешив по задника, ама като остане въздух, е грозно.
Брус Джаксън каза вчера, че Филчев бил свързан с корупцията. И Пардю веднага му оказа логистична подкрепа: “Филчев е спорна личност.”
Ами свиквайте, бе Ваше Превъзходителство. Тук голяма част сме спорни личности, също така много сме двуличности, освен това вече къде 25% са с две самоличности, а за безличности да не говорим. Изобщо така, както изглеждаме много прости, всъщност сме много сложни. Но това са реалностите и трябва да се приемат.
Обаче и Филчев му отговори на Джаксън: “международен шмекер, който се взема на сериозно”. Прав е. Всеки келеш, като мине Калотино, и се чувства длъжен да ни напътства? Щото не бием през устата.
Панайотов вчера каза: “Разцепление в НДСВ не се очаква.” И се оказа прав. Разцепление няма, само отцепление. Още 6 депутати се цепнаха. Ама Царя го няма и още не знае. А може и за това да го няма.
Ал Кайда може да удари Женския пазар, вика Иван Палчев. Що точно Женския? Ама боли ме мене… Аз не пазарувам там. Само веднъж ходих. Когато “Труд” писа: “На Женския по 2 лева свирката.” Глупости, няма такова нещо. Цените са си като навсякъде.
Шефът на БТА Чешмеджиев заповядал да се купят 9 костюма “Версаче” за него и заместниците му. И понеже не вярвам да има 8 заместника, си мисля, че за себе си е поръчал повече от 1. Трябвало външният му вид да отговаря на заемания пост. Обаче у нас нямало магазин на “Версаче”, та кандисвал и на “Дзеня” или “Трусарди”. Постигането на съответствие между длъжност и външен вид щяло да струва на агенцията около 20 хил. лв. Отделно щели да се купуват и 6 коли за БТА. Пет за репортерите и една за ген. директор. А за заместниците, бе Чешмеджиев? Бива ли с костюм “Трусарди” в градския транспорт? Ако ги сбъркат с данъчни, ще ги спукат от бой. Мен така 94-та, като ми звънна мобифона в 306 и като наскачаха едни пауперизирани до крайност граждани: “Мутра в рейса! Мутра в рейса!” Без всякаква външна прилика…

11 февруари
Корупцията е стабилна. Ни расте, ни намалява. Но търсенето все още значително превишавало предлагането. Искали се около 400 хил. подкупа месечно, но се давали по 130 хил. Обаче анкетираните не възприемали кабинета като по-корумпиран от този на Костов. Той Царя още когато приемаше поста, призна: “Г-н Костов, вие вдигнахте летвата високо.”
Управляващите сега се хвалят, че нивото на корупцията не било се увеличило. Обаче опозицията контрира: “Нивото на корупцията не е намаляло!” Не мога да разбера коя е истината.
А Царя казал, че проблемът с корупцията ще се реши, когато всеки от нас каже: “Аз не корумпирам”, и откаже да дава подкупи. По принцип е прав. Ама има ситуации, дето, като те скепца рушветоискателят, и няма на къде. Например (да не дава Господ, ама това е животът) трябва ти гробно място, а откажи, де! Или ти се ражда бебе. Кихаш първата цифра на доктора или рискуваш жена ти да го изтръси на плочките пред заведението.Тъй че, Ваше Величество, ние не корумпираме. Ние тъй за живота си се борим, а не че съзнателно развращаваме чиновниците. И то само докато чакаме да въведете услугата “На едно гише”.
То на Царя му е лесно, изобщо не му се налага да дава. Най-много да му се наложи да взима, ама не вярвам.
Чета, че властите в Лихтенщайн решили да дадат цялото княжество под аренда. Така правят народите. А ние сме си дали само външната политика, и то безплатно.
На днешния ден през 1650 г. е умрял Рене Декарт. Той беше казал: “Мисля следователно съществувам”. 353 години по-късно и малко по на изток генетично заложената причинно следствена връзка е изпаднала: Мисля си, че съществувам.
Мандатоносителят Тошо Пейков е заминал на експедиция. Ще покорява връх Аконкагуа в Андите. А пък Севлиевски отива да нагледа отвъдокеанските ни територии на остров Ливингстън. Явно тези визити са във връзка с предстоящите местни избори и в рамките на инициативата “България има нужда от всеки”. Я вижте там и някой пещерняк да се разшета!

12 февруари
Румяна Георгиева от НДСВ вика по повод на отцепниците: “Грешка на всички ни е, че голяма част от нас си повярвахме, че сме политици.” Без да оспорвам истинността на това съждение и с риск да ядосам тъщата (Таз царистка сега си е внушила, че ние пречим на Царя да ни оправи!), само ще добавя, че това е втората грешка. Първата е, че ние им повярвахме. Ама човек се учи, от що се случи. След толкова живот при Виденов и Костов народът се отпусна и се размечта…
В Часовете питали Брус Джаксън защо вика, че Филчев е корумпиран и не е ли това намеса във вътрешните ни работи. Джаксън не отрича: “Да, намеса е. Ние се намесваме непрекъснато. Демократичните държави действат така.”
А стига, бе! Егати фермерското разбиране за демокрация…
Журналистите, като срещнели Свинаров, и го питали: “Господин министър, какво ще се лъжем днес?” Защото вчера вика, че американски самолет е кацнал на Сарафово. Пардю, като чу, и се изненада: “Чакахме го най-рано утре.” И самолетът естествено отговори на очакванията на Пардю, в смисъл че не дойде ни вчера, ни днес.
Паси вика на патриарх Максим да се молел за мир. Кого лъжеш, бе Монка? “Майната му на православието”, а? Може ли да си такова перде бе, да лъжеш Бога в очите? Тафров се скъса да подкрепя американците за войната, ти се молиш за мир! А що не целуна ръка на патриарха бе, маскара? Щото се молиш на еврейския бог, нали? (На Мамона се молиш ти!) Мони, но да знаеш, че и боговете са като хората. И те си правят взаимни услуги. Изобщо не си мисли, че като не си под юрисдикцията на православния Господ, ще ти се размине лъжата.
Снимат кравата Неда за някакво предаване. Избрали я, защото била шампион по млеконадой – давала по 50 л. Какъв шампион, бе невежи! Кравата на Кастро Убре Бланко (Бялото виме) давала по 110 л. Кастро искаше да я клонират, ама не знам какво стана. Ако ще се снима крава във видеоклип, тя трябва да е с голямо виме. То е същото като при фолкпевиците. Не може с малко виме. Четох даже, че имало и силикон за краве виме вече. Гръдната обиколка на кравата трябва да стига до 23 см. от земята. То май при кравата е по-скоро гъзна…
Царя е в неизвестност от събота. Едни викат, че бил в Швейцария, други, че не бил там… Слава Богу, намерил се днес. Бил по личен живот, ама не било наша работа. Дачков предполага, че е отишъл да разпусне на някоя рулетка. Зер Царя е комарджия? Няма вид на хазартен тип.
Хазартът е опасно нещо. Роби Уйлямс загубил $5.6 млн. на комар само за последните две години. Тези дни само загубил $280 хил.

13 февруари
Гоцев, срамота е, бе! 63 домакини само на мене ми се обадиха. Бесни са. Как може! Да свалиш “Дързост и красота” точно на най-интересното. Миналата серия свърши точно когато Тейлър влезе в стаята при Брук и Рич. А Рич си мислеше, че Тейлър е загинала в самолетна катастрофа. А тя всъщност беше спасена от принца на Мароко Омар и беше негова наложница. И хората чакат сега да видят какво ще стане, когато Рич види уж загиналата Тейлър, и по канала някакъв шибан мач, дето отгоре на всичко беше и прекратен. Щото пенсионираните домакини умрат за футбол, нали! Гилотинова за теб!
Забележка: Инфлацията за януари е 0.7 %, съобщиха от НСИ. Останалото си го въобразявате.
Тъщата каза първото умно нещо, откакто лудна по Царя: “Тамън ще ни приемат в НАТО и то ще се разпадне.” Права е, нищо, че ми е тъща.
Ало, пенсиите, казах ли ви да не разчитате на копривата? Въвеждат такса “паша” в Столична община. Уж за добитъка, ама основно заради вас. Съдя по това, че има предвидена разценка и за вол. Вол в Столична община? Може, ама само преносно!
Столичани, които имат катър, ще плащат по 0.80 лв. на година, тези с вол (!) по 1.50 лв. За коза 2 лв., за овца 30 ст.
Истинската причина, както казах, е да се сложи такса на другите тревопасни, от пенсионерската популация. За кило шипки вече ще се плащат по 2 ст., за синя хвойна по 10 ст., за кило гъби от 6 до 40 ст. Ще се плаща и за шишарките вече по 2 ст. А за кило мъх по 8 ст. (Кога проядохте и мъх, бе!)
Много интересно го е казал зам.-кметът Спиров: “Ако отиваш в гората да събираш охлюви – плащаш! Ако обаче се разхождаш и те срещнат три охлюва, и се наведеш и ги вземеш – не плащаш.”
С охлювите е лесно, ако не избягат. Винаги можеш да докажеш, че те са те срещнали, и, позовавайки се на подаграта и ишиаса, да докажеш, че си направил всичко възможно да избегнеш срещата, но се е оказало невъзможно, щото охлювът ти се шмугнал направо в краката. Но при шипките, копривата, жълъдите и т. н. няма начин. Обаче не можах да разбера защо за копривата не казват таксата. Възможно е да я приравняват към лесковите и върбовите пръчки, които се плащат по 10 ст. бройката, а е възможно и към листниковия фураж – 5 ст. за куб. метър.
Идиоти!
За Бога, братя! Не пасете! Четох, че един индиец от Калкута кара седма година на фотосинтеза. Сутрин и вечер гледа слънцето и трупа енергия. Не знам дали е вярно, щото го четох във вестника, ама си струва да се провери. При средно 200 слънчеви дни и още стотина с висока переста облачност ще ви се събере по-често ядене от сега…
А пък в Чепеларе измислили нов спорт – гонене на пита кашкавал по ски-писта на осветление. Тоя спорт се е утепал за третата възраст.

14 февруари
По случай Свети Валентин на пазара се появи още едно хапче за потентност – юприма. Щото всеки трети българин имал проблеми със сексуалността си. (Отделно 500 хил. имали шипове!) Сексуалните провали били по-изявени при високообразованите, ама те не си признавали. (Мале, аз колкото съм образован, дали, или по-точно кога…)
Новото хапче действало по 24 часа. Гълташ и 24 часа си скоравен, направо локално парализиран. И другото му предимство е, че желанието за секс може да възникне спонтанно, а не само при целенасочени сексуални въздействия. С други думи получаваш с нищо необоснована и от нищо непредизвикана ерекция. Е с това хапче българките вече ще имат време да кажат цялото “Оле-ле”, а не само “Оле” като сега в повечето случаи. Обаче, пенсиите, не се отнася за вас. Не за друго, ами се взема след паша.
Пардю нахокал Станишев вчера: “Бихме предпочели БСП да изрази по-голяма подкрепа запозицията ни за Ирак. Те опитаха, г-н Пардю. Станишев каза, че не е изключено да ви подкрепят и без резолюция на ООН, ама като ревна дивият им електорат… Вярно, че вие сте им обещали подкрепа да дойдат на власт, ама трябва все пак и някой да гласува за тях.
А пък френският посланик Делфорж казал: “Позицията ви за Ирак няма да ви попречи за ЕС, но се отразява на имиджа ви!” То па един имидж…
Естествено, че така ще каже. Той да не е Джаксън от Средния Запад. Ама оня ден говорителят на френското външно министерство каза друго: “След позицията ви за Ирак хората ще се запитат какво търсите в ЕС.” А “Монд” ни нарече направо “васали” на Америка. Ебати имиджът. Паси ни набута в тая сложна констелация.
Прав е Батето: “Не може Германия, Франция и Белгия, които са членове на НАТО, да бъдат против, а ние – пръдльовците от задния двор на Европа, да сме първи във войната срещу Ирак”. Е, аз не бих се изразил чак така, но е прав.
Анелия Атанасова казала, че отцепилите се от НДСВ депутати били “низши същества”. И Козовски веднага й го връща. В НДСВ имали мозък само за физиологични нужди. Добре де, Козовски, защо се насират така тогава?
Много интересен човек. Аз, вика, попаднах случайно в НС. Много съм разочарован.” Сигурно всеки нормален човек ще се разочарова, като попадне в подобна биоценоза.
“Труд”: “Трудно е без пищов, ако комшията ти вече има картечница.” Според мен той ако има картечница е все тая дали имаш пищов.
Ужас, овцата Доли умряла. А беше млада, само на 6 години. Язък.

No comments: