3/19/2008

№ 38. 20 -24 януари 2003 г.


Номинация “Бългериън дирник Топ 100” за седмицата печели министър Петканов. За принос към българската приватизация и по-специално глава “Национална сигурност” в новия закон.
Както пишело в един соц. участък: “Народната милиция – единствената опора на социалистическата власт.”
Да живей!


20 януари
Един скромен и явно срамежлив читател (било му е неудобно да си каже името) написал във форума за мен: “При запазени когнитивни процеси, логика и памет е налице многословие, перзеверации на теми и образи, параноялна дезориентация. На пръв поглед верни съждения, но всички те са плод на изкривена картина за действителността, което е характерно за много тежките случаи на шизофрения в параноялна форма.”
И таман да се зарадвам, че най-после са ми турили пълна диагноза, щото ми писна да ме лашкат от една клинична пътека в друга, и тоя серсемин пише: “Гледах автора по телевизията…” Язък. Не е моята тая диагноза. Никога не съм бил в телевизията. Щото не са ме поканили, не за друго. Бъркаш ме, колега. И освен това, аз никога не псувам евреите. Щото, както викаше Петър ли, Емил ли Митев, може да престане да ми върви.
А пък друг читател вика: “Тони Филипов президент и министър-председател!” Няма как, бе брато. Много простотии дрънкам. Явно от параноялната дезориентация Но пък знам ли, в политическия живот общо взето това се брои за предимство.
Жак Сегела се изцепил: “Гласуването да стане задължително.” Щото хората не ебавали да гласуват и политическата активност била много ниска. Прав е. Аз каква политическа активност помня! На село една година щяхме да ги направим пълни 100%, но Баба Цонка Данданката падна него ден от дюлята и получи комоцио, което ни струваше 0.1%
Интересно ми е само, ако г-н Сегела го каже туй в средите на някой по-образован народ, например сред сънародниците си французи, дали няма да го бият през устата? Е това е лошото. Че и иначе умни хора, като дойдат у нас, и те почват да дрънкат простотии.
Проф. Драганов вика: “У нас социолозите лъжат от 1990 година и стават все по-нагли. На всичкото отгоре казват: “Ако дадеш пари, ще ти вдигнем рейтинга.” Янова, вярно ли така правите? Срамота! Ама може и Драго да лъже. И той е една безгрижна душа! Дето се вика: “Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли в Софийски университет….”
В неделя главният прокурор покани политиците да отидат заедно да се прегледат да се види накрая кой е нормален. Говорителят Цонев не отрече възможността идеята да се обсъди, но било твърде рано. Ами то като стане късно, няма смисъл, бе Цонев. Профилактика и навременна диагностика му е майката. Като ти избие чивията, и да се преглеждаш вече файда йок. Той така Едито се прегледал, ама късно. Вече имал перзеверации.
Царя пратил Абрашев да види какво да се направи с Църквата “Св. 40 мъченици” в Търново, щото се посрутила вчера. Абрашев отишъл, видял и казал: “По-добре, че стана това, та да се заемем сериозно с проблема.” Браво, това е позиция на държавник. Така, като се замисля, шансът ни като държава и нация е едно 11-а по Рихтер…
Депутатката Анели Чобанова се жалва, че делели депутатите на ВИП и обикновени. Първите пътували непрекъснато по света. А обикновените си седели по цял ден в парламента и гласували. “Крепим кворума”, вика госпожата. Крепите нещо без съмнение, но да останем в рамките на добрия вкус… Застраховайте го, бе, застраховайте го това, дето го крепите! Няма ли такава услуга застраховка “Кворум”?
Чета, че Миг Джагър си застраховал “кворума” за $1.7 млн. И сега, ако му падне, застрахователите да му мислят. Всякакви застраховки има вече. Иначе все някой трябва да го крепи. На кой каквото му се удава.

21 януари
Сините депутати от запаса си направиха клуб “Сенатор”. И те ще крепят нещо. Людмил Бешков, председател, вика: “За нас е безкрайно тежко СДС да има само 8% доверие. Това не е било никога.”
Всяко нещо си има сефте, бе господине. И други работи, дето не са били, могат да бъдат. Щото и 7% не сте имали никога. После за сефте 6, 5, 4…
В новите учебни програми по български за ІІ клас пише, че децата трябва да знаят какво е “добро” и какво е “зло”, а също и как да ги различават.
Браво! Децата трябва от рано да се научат кое принадлежи към “семантичните полета на злото” (както казва г-жа Л. Райчева от СЕМ) и кое към тези на доброто. Ама как досега никой не се е сетил, бе? Въоръжени с това знание, и ако, дай Боже, се приеме предложението на г-н Сегела и изборите станат задължителни, след 20 години бъдещите поколения ще живеят в една страна на доброто.
Е, имам известни резерви. Но те са чисто философски и касаят относителността на понятията. Първо във времето. Например Царя като идваше, 53% от българите го разположиха мислено в семантичните полета на доброто. А сега в това поле са останали само 10%.
Доброто и злото зависят и от гледната точка. Например ромите във Видин дължали 1.9 млн. лева за ток. За ромите това е безспорно добро, за плащащите българи е зло, а на енергото му е през кабела…
Зависи също от нравите и културните стереотипи. Миналата седмица в БАН откраднали палтото на еврокомисаря Луи Белмен. Ако беше в друга държава, можеше и конфуз да стане. Но у нас си е традиция. 1881 година – изчезват галошите на Иречек в НС. 1998 – чантата на Ан Макгърк в “Шератон”. 2003 – балтонът на Белмен. И т. н.
Прокуратурата отмени своето постановление за спиране на приватизацията на БТК. "Възникнали нови обстоятелства, водещи до реална възможност за подобряване финансовите параметри на сделката."
Да, да! Дебелият край на тоягата по неизбежност ражда нови обстоятелства. Но има и друга хипотеза, която може да се вербализира с едно от откритията на финикийците: “О-о-о”. Именно финикийците са измислили буквата О. Не е ясно само дали първо са измислили паричните знаци и като са им видели силата, са възкликнали “О-о-о”, или обратно. Както и да е. Важното е приватизацията да върви.
Полицията разкри в област Монтана убийство с цел да се заеме работата на жертвата. Жертвата заемала авторитетната и високоплатена длъжност нощен пазач. Споменавам го само, защото в този случай се крие изключителен потенциал за нарастване на криминогенния фон. В страната има къде милион и двеста хиляди безработни и ако са твърдо решени да си намерят добре платена и с ярък социален статус длъжност, нещата ще станат опасни.
Обаче Никито това не го притеснява. Подписал споразумение с по дебеляновски поетичното име "Завръщане у дома". По света имало до 900 хил. българи. И все повече се замисляли за връщане заради по-голямата сигурност у нас и настъпилата рецесия в световната икономика.
За рецесията не знам, но сигурността в страната е извън всякакво съмнение. Всичко е сигурно: сигурно е, че ще ти гепят колата, че ще ти претарашат къщата, че ще те съкратят… И други работи са сигурни.
Според КНСБ е сигурно, че през 2003 година бензинът ще се увеличи с 15%, токът с 20%, парното 15%, телефонът с 14%. Сигурно е също така, че механизъм за намаляване на цените по нашите места няма да бъде открит и това десетилетие.
Ало, пенсиите! Чета, че на граничната полиция й давали 112 чифта очила за нощно виждане "Лунос". Следите ли ми мисълта? Изобщо нямам предвид да надничате по хорските прозорци. С тези очила добивате пълна самостоятелност от енергото.
И като пазарувате пържоли, питайте: “Тази пържола от щастливо животно ли е?” Това сега сред надвилите си на масрафа народи било най-новата мания - орторексия. Никой не щял да кусне месо от нещастно животно. Търсело се само от щастливо живяло и щастливо заклано животно, защото месото им било по-крехко. Обаче следете на касапина сатъра накъде сочи!

22 януари
Шефът на БНТ Гоцев заминава за Египет. Ще купува тамошни сериали. “Непрекъснато ми се обаждат хора от малцинствените групи с молба да гледат египетски и индийски филми”, вика Гоцев. Преди време ходи до друга Мека на киното – Монголия. Пак по внушение на мангалите вероятно. Гоцев, провери и Нова Гвинея може и те да имат някой добър за малцинствените групи сериал!
Във Велико Търново общинарите замислили атракция. Срещу заплащане ще връчват на чуждите туристи документ, на който пише, че са осъдени на смърт, след което ще ги бутат с ластично въже от Лобната скала.
Не ги бутайте, бе! Те и сами ще скочат. Една седмица съприкосновение с образците на българския туризъм и неговия социален контекст и ще скачат и без въже, самосъзнателно. За това време нищо скъпо няма да им е останало – ни кола, ни портфейл, ни дори балтон… Ще скачат като стой та гледай.

23 януари
Голям майтап вчера. Министърът на вътрешните работи обяснява промените в Закона за приватизация. Защото в Закона за приватизация отварят нова глава: “Национална сигурност”. И в тая глава влизали всички предприятия, които Царя си е набройкал: оръжейният бизнес, седем електроразпределителни дружества, “Булгартабак”, БТК. Тяхната приватизация минава вече под знака за опазване на националната ни сигурност.
Сещам се за оня китаец, дето ял за пръв път свинско, когато му се запалила кочината, и оттогава, като му се приядяло, все си палел кочината. Та и управляващите така. Когато искаха да дадат митниците на “Краун ейджънтс”, Коцето Паскалев ги открехна да ги вкарат в “националната сигурност”. Сега пак им се прищя.
И вече само кабинетът (сиреч Царя) ще решава кое на кого да се даде, ПГ на НДСВ и коалиционният партньор ще ги гласуват и готово. Съдът и да има нещо против, няма думата. Защото се касае за “националната сигурност”! Междувременно ще се окаже, че и някой забравен винпром е проблем на националната сигурност, после някоя мандра… Но той списъкът не е затворен.
Как ми се прииска тука да използвам едно от онези устойчиви словосъчетания в българския език, които са същностна част от речевия ни етикет, ама и деца може да четат.
Ей, господа! Ваше Величество! Това намирисва на пладнешки грабеж, бе! И Костов не си позволяваше да краде под прикритието на националната сигурност. Вкарайте и Четвърти километър в националната сигурност и да приключваме. Макар че, като гледам какво става в държавата, това ще е едно основателно решение.
За такава народополезна дейност историята със сигурност ще ви присъди най-голямата награда, предвидена в Наказателния кодекс!
Независимата депутатка Стела Банкова вика: “За мен е повече от ясно, че в случая са намесени крупни финансови интереси на хора от кабинета.”
И за мен!
Банкова вика още: “Управляващи са, ама се страхувам, че много малко време още ще бъдат управляващи.”
Аз обаче не се страхувам. Защото и СДС не се страхува. Ники Зеленчука разправя, че било по-добре да няма предсрочни избори. И БСП така вика: колкото повече седи Царя, толкова по-добре за нас.
За вас добре, а за нас? За нас - чушки с праз…
Как така се случва, че все неподходящи хора са на власт? (Интересно, ако бяха подходящи, дали щяхме да ги изберем?)
Може би защото, както вика художникът Слав Бакалов, идиотите най-много се стремят към властта. Лошото е, че и най-често я постигат.

24 януари
Тия в Перник направо са се обезумили. Щях да кажа, че много ми паднаха в очите, ама се сетих, че никога не са се издигали. Построили “Дневен център за деца с интелектуални и физически проблеми”. Браво! Но решили да го кръстят на Зорка Първанова. Как можа да им дойде в тъпата граовска кратуна такваз идиотия? Даже на Мара Малеева посмъртно й кръщаваха. Добре, че Зорка излезе скромен и съобразителен човек.
Американците се сритаха с Франция и Германия за Ирак. По тоя повод Ръмсвелд вика: “Франция и Германия са представителки на старата Европа. Сега центърът на Европа се премества на Изток”. Т. е. къде нас. Глей късмет. Когато България не отива при Европа, Европа отива при България. Не само, че ще влезем, ами изведнъж ще се окажем и в самия й център. Е, има известен риск, ако подкрепим Америка, Франция и Германия да ни наритат, ама Пасито ще измисли някоя еврейска хитрост дотогава.
Часовете: “Искат я за кмет!” И до заглавието снимката на Юлияна Дончева, усмихната като Мона Лиза (Оня ден четох, че Мона Лиза страдала от алопеция!) Всъщност я искал депутатът от НДСВ Светослав Спасов. Лицемер! Кажи си направо, бе! Пък като ти откаже - откаже, голяма работа. Аз като харесам една жена, никога не й предлагам да я номинирам за кмет. Това е подло!
Колегите от “Труд” видяха от мен и те си пускат страница “Четвърти километър”. Лудниците ли свършиха, бе колеги? Я си я кръстете “Карлуково”! Даже е по-готино!

No comments: