3/19/2008

№ 36. 6 – 10 януари 2003 г.


Гатанка: Жълто слонче, шарено балонче. Пита се в задачката: ще се спука ли балончето и дали ще падне слончето.

6 януари
Йорданов ден. 120 хиляди именяци плюс семействата им, малко рода, сватовете, някой и друг приятел и утре го пиши дъждовен.
А пък Йордан Тодоров от Белово си кръстил пуяка Николай Василев. Сега се хапе по гъза, ама късно. Прокобено от името си, добичето хванало неврастения и запъртясало.
Мисирката между другото е едно от най-простите животни.
Чета, че новият лидер на Китайската КП Ху Цзинтау призовал членовете да мислят повече за работа и по-малко за секс. Точно както и Козовски преди време. Хем на китайците държавата им върви и пак ще се въздържат от секс…
А нашите са се разпасали като… И тая Варадинова с нейните безкрайни любови. Ама много й широко сърцето, бе! Като “Икарус”, от тия, дето в Мало Конаре им викаха “рамониката”, щото се разтягат и винаги има място за още един.
Депутатът Бучков вика за НДСВ: “Ние практически не съществуваме…”
Сериозно? Бучков, обади се! Имам една методика, с която ще ти докажа, че вече и теоретически не съществувате!
Валери Найденов пише в Часовете, че проблемът на българските парламенти бил, че си “предават заразата като нови и нови популации дамски буби”.
Има закодирана дълбока обществена зависимост в този образ, ама аз не мога да я разбера изцяло…
А пък в “Труд” (дамите направо да скачат на следващия абзац) стигнали до още по-дълбоки обществени закономерности. “В тоалетната човек мисли. И каквато е тоалетната, такива са му и мислите. Когато клечиш над дупката на външния си кенеф и оттам те гледа някой осиротял глист, не можеш да си мислиш за Пучини. Мислиш за цвик и за това, кой ти е откраднал мисирките.”
Ефектно, но не е вярно. Клекнал почти не може да се мисли. Щото ти тръпнат краката и не можеш да се съсредоточиш… А пък зимъска, когато сняг забръска през тарабите на рехавата вратня…. Ще мислиш, ама някой друг път…
Ей тъй както си седим отзарана и нещо като рече тря-я-я-с… Някакъв се взриви отсреща в градинката и три часа го събираха… Тръгнал да гърми някого, ама сам се гръмнал. За това италианците казвали, че ако ще отмъщаваш, първо изкопай два гроба. Аз това го научих вчера от Кеворкян. Много ме кефи. Имам чувство, че знае “Мъдростта на вековете” наизуст. В едно интервю му преброих 9 интересни сентенции и всичките на място употребени. Дали според повода му идват на акъла, или пък сутрин си заучава няколко и им търси повод? И двата подхода са оправдани. Винаги е по-добре да кажеш една умна чужда мисъл, отколкото една своя глупава. И аз някой път, като ми се загуби реплика, и отварям “Мъдростта на вековете”, но до 9 цитата в един опус никога не съм стигал.
Подразних се само, дето Кево вика на колегата Дичев задник. Не бива така в национален ефир.
Ама и ние вчера сме праснали едно затвърдяващо заглавие: “Порой през януари удави София вчера.” Да не стане грешка. Някой залюхан читател да си помисли, че вчера е било през декември. Ама то само който не работи, не греши.
Радой Ралин пък казал една работа, не ти е работа. Цитирам и бегам - ноу комент: “Имаше навремето една шефка като тази сега – Надето Михайлова. Тогава бях написал такава епиграма: “Тая личност некултурна, кой на тоя пост е турна? Кой ли? То се знае – вождът, та нали я той опложда.”
И у нас откраднали жп гара. Тази при симеоновградското село Константиново. Пътниците се кръстели и викали, че това може да се случи само у нас. Глупости! Който ме е чел внимателно знае, че и в Русия може да се случи. Защото, както казва Оскар Уайлд: “В Русия няма нищо невъзможно, освен реформата.” И у нас така. Това не е обаче от “Мъдростта…” от друга книга го знам.

7 януари
На днешния ден преди 155 години е роден Ботев.
Свещена глупост! Векове цели
Разум и совест се с нея борат.
155 години по-късно битката продължава с променлив успех.
Днес е и Иванов ден. Всеки Иван трябва да заколи черен петел, та да не го стигне лоша вест. Костов обаче не заклал.
Вестта дойде от прокуратурата:
“Днес група пенсионери, изпратени от "Медиапул", се подписаха за оставка на главния прокурор.
В прокуратурата постъпи и искане от група граждани да се преразгледа решението по случая "Сапио" и да се снеме имунитетът на Иван Костов.”
Ало, пенсиите, що не си гледате старините, ами се врете между шамарите? Ама то е така, като висите по цял ден в Интернет и дращите глупости по форумите. Дано от горното да разберете, че и прокуратурата дори прави разлика между граждани и пенсионери, и да си налегнете парцалите вече. Идете на ски, бе! Сезонът в Алпите е пред провал поради липса на сняг и дават големи дискаунти.
Какви ги забърка тоя Едвин! Според Бонев бил “педал”, а пък според Бъки бил луд. Не съм оторизиран да протестирам от името на “Джемини”, но на 4-ти километър го не щем. Тоя е луд за връзване.
Интересно обаче защо Бойко го изслуша и после го изпрати като войвода чак до изхода на министерството.
Игрички. Колкото до истината, дето вика Стоян Михайловски: “Истината е безсмъртна. И като безсмъртна - истината може да чака.”
Председателят на ОС в Благоевград Васев е решил да пише етичен кодекс, с който да се въведат норми на културна комуникация.
Г-н Васев, не си губи времето да пишеш написаното, бе! В учебника по български език за V-ти клас в глава “Речеви етикет” всичко е описано:
“Ако искаме нещо от някого, бихме могли да започнем изречението с Бъдете така добър…, Ако обичате…, Ще ви затрудни ли…”.
Давам пример: Уважаеми г-не, бихте ли били така добър да ми броите 1000 лв. за тази услуга.
“Речевият етикет изисква, когато ни предлагат нещо, което не ни харесва, да не казваме Не ща, а да отговорим Не, благодаря… “.
А когато предлаганото е приемливо, се отговаря: “Да, благодаря…”.
Дори само това да усвои един човек, даже и съветник, може да си създаде име на възпитан.

8 януари
Депутат Кенаров поиска България да стане монархия. Щяло да ни излезе по-евтино.
По-евтино едва ли, но, както съм казвал и друг път, рисковете са по-малки. Според закона на Паркинсън при наследствения принцип идиотизмът на наследника е генетическа случайност, докато при изборния - историческа необходимост.
Жорж Ганчев вика: “Народът ми шибна два шамара, но му прощавам.” Ще му прощаваш, я! Толкова тънко мина… Чиста историческа случайност!
Проф. Славов –Кича: “Ако имаме два живота, може да си позволим единия да го изживеем тука.”
Ние ако можехме да си позволим и единия да го изживеем, берекет версин.
“Общата смъртност” у нас била най-висока сред страните кандидатки. 14.2 на хиляда. Е, може и да не живеем добре, ама поне не се мъчим дълго. Обаче ония садисти от ЕС това не ги устройва. Четох, че ни давали 567 000 евро за борба с ранната смърт. Не ми пука, ще ги забърше някой още по пътя.
Депутатът от НДСВ Алеко Кюркчиев разправя: “Някои неща стават не само по волята на правителството и парламента, а поради това, че има възможност те да станат. Идва му времето и самото общество разбира, че това нещо трябва да се случи сега.” Така е! Даже почти всички неща така се случват. Въпреки правителството. Щото им е дошло времето. Всъщност Царя предупреди.
А говорителят Цонев обяснява, че нямало криза в държавността. Разглежда институциите една по една и пита: Има ли криза в НС? Няма! Има ли криза в МС? Няма! В Президентството? В съдебната власт?
И на базата на тази недоизяснена каузалност признава, че имало известен асинхрон между институциите, но не било криза.
Вярно, че е известен. Даже много. Лошото е, че и по света почва да става известен… И не се знае дали тъпите западняци правят тънката разлика между “криза на държавността” и “известен асинхрон”…

9 януари
Царя се смили над гаражните търговци. Представяте ли си, искаха им да имат стая за отдих и баня. То вярно, че сме спецове да направим от гарсониера тристаен, ама от три квадрата мазе да заделиш и за баня вече е преко сили.
Проф. Николай Василев се опитва да си обясни защо Царя се е върнал с помощта на риторични въпроси: “От въздухарско-възрожденски патриотизъм ли? От мерак да си върне царските атрибути ли? Може би просто от тщеславие? Или пък от старческо слабоумие? Не е изключено да е от всичко по малко.”
Не знам. Обаче в “Дума” четох, че деменцията засягала едва един на 20 от навършилите 65 години. Царя не е чак пък такъв карък, че от 20 души на него да се падне.
Днес Царя откри туристически форум в столицата: “България страна на мечтите.”
Какво нещо е иронията на историята! Ровя си по бележките от едно време и изведнъж цъфва едно изказване на Клара Маринова от 17.01.1996 г: “БСП очаква Симеон ІІ като турист.”
Турист, а? Много се задържа за турист!
А пък в “Новинар” ядосани, че Царя открил форума на английски, макар да признават, че така бил малко по-ясен.
Прави са. Щото по нас е известно, че и 10 езика да знаеш, ако не знаеш български, не можеш да се разбереш с катаджиите. А с английския не е така. Като сега ми е пред очите Ваклото агне Стоянчо Ганев как беше външен министър и даже председателстваше ООН, без да знае бъкел английски. Ама гявол. Каквото и да му кажат, той викаше: Тhat is the reality, което е дипломатическият аналог на пазарджишкия лаф “Майката си трака”. Шест месеца никой не разбра.
Агнешката главичка Никола Николов вика: “Посочването на моето име е стил, с който се демонстрира, че на всеки може да се намери нещо и той трябва да внимава.” А защо така се случва, г-н Николов, че за всеки има по нещо? Не може ли някой да излезе от властта и за него да няма нищо? Може би Бакърджиев? Като му чета интервюто в “Стандарт”, оставам с впечатление, че за него няма нищо.
Ама на него от приказки по вестниците не му остава време да се изкаже в НС. А Иван Искров говорил 1097 пъти. Той дали се примири с ежедневното къпане?
Съдът спря затварянето на III и IV блок на АЕЦ. Паси я свърши като кучето на нивата. Такова леке лепна на държавата, пък и на себе си. Ама Мони, не бой се, пачавра леке не хваща.
Според телефонна анкета македонците предпочитали да се клонира Александър Македонски. Може и тейко му, ама няма да помогне бе, братя македонци, щото сте си чисти българи! И ние си мислехме, че един човек може да ни оправи, ама не става…

10 януари
На днешния ден започна “Народното въстание”, както го определи Генчо Дайнов. То доведе до “най-успешното управление” на Иван Костов, което пък доведе до идването на Царя. Та по тоя повод Генчо пак е написал една голяма статия срещу Царя.
Генчо, дай малко възможност и на Иван Кръстев да понапсува Царя, де. Не може само ти. Или Иван сега е зает с “Глобална България”? Абе вярно ли му викали Иван Кръстьо, щото предал СДС и Каката?
Ужас, ползвали сме средно по три чифта чорапи годишно. И явно ги носим, докато почнат да се чупят.
А в Перник имали средно по 14 кариеса. Което ме навежда на мисълта, че имат поне по 14 зъба. (Майтап, бе Ангеле. Някои нямат.)
Опа-а-а… Май и от НАТО ще ни резнат заради скандалите около изтичането на информация от службите. Затова ли Бойко реве в “Труд”: “Отчаян съм!” Щом и този продукт на “полуградска фолклорна култура” (проф. Дайнов) се е отчаял, работата се е оттекла.
Аз лично не съм учуден. Както съм написал още в тезисите си “Секс и политика при социализма”, някои неща си падат просто от земното притегляне… И Царя така.
А пък в хороскопа ми за 2003 г. в “Стандарт” пише, че за сефте от 84 години съм бил под закрилата на Уран… Тия хептен са откачили… Аз да не съм набор на Гиньо Ганев, бе!
Ало, пенсиите! Открили са две важни формули тия дни и не е лошо да ги заучите. Един шотландец открил формулата за увиване с хартия. Проста е: (2L+2H+X).(B+2H). Става за увиване и за завиване. То в “Таймс” пишеше, че са изнамерени и умни чаршафи, които сами завиват, ама това вас не ви засяга.
Втората формула е по-важна, щото е екзестенциална. Формулата на щастието: P+(5E)+(3H). Където P е лични качества; E – пари; H – чувство за хумор.
Ама много чувство за хумор се иска, за да се постигне щастието при средни способности и минимални средства…
Ако нещо не ви е ясно по формулите – на Тонифона.
Щях да забравя да ви питам. Вие ли изкупихте виаграта? И вярно ли е това в Часовете: “GSM-ът от мутрата до пенсионера?”
Не се излагайте, бе! Там, за където сте се запътили, операторът постоянно съобщава: “Абонатът е временно недостъпен.”

No comments: