3/19/2008

№ 35. 30 декември 2002 – 3 януари 2003 г.


На плаката пише, че ще е за 800 дни. А пък в Часовете пише, че е за 8 месеца. Коя ли е истината?

30 декември
Обажда ми се по Коледа една госпожа, учителка била по литература, вика: “Д-р Тони, вие сте основател на ново литературно течение - монархически реализъм.”
Още мисля дали да се полаская.
Но за едно съм сигурен. Че съм много задължен на Царя за това, което съм. Без него моите дневници биха били постни като чушки с боб. Ако някога ги събера в някоя брошурка, ще надпиша една на Царя: “Ваше Величество, благодаря Ви! Без Вас тези дневници не биха били възможни. И техният автор не би бил възможен. Той стана възможен с Вашето идване.”
Мисля си дали това, дето ви го пиша ката неделя, е смешно или е тъжно? Защото аз само тук-там се усмихвам, през останалото време по-скоро ми се реве. Защото нашият живот е нашата лудница. И обратно.
Майната му! Празници са. Не е нужно да си луд, за да си водиш дневник, но помага.
Но то това със смешното е относително. Зависи как ще го погледнеш. Ето например онзи ден гръмнаха прокурора Колев. Няма нищо смешно даже, напротив. Но пък една от версиите, пусната в публичното пространство, е, че главният прокурор е пратил килърите. Е, от тази гледна точка не е ли смешна една държава, в която изобщо може да се допусне, че главният прокурор може да бъде замесен в убийството на колега висш магистрат? Смешна е, как да не е. Това е най-смешната държава, която съм виждал.
А вчера пък намериха простреляна бившата барета Димов. Обстоятелство, само по себе си тъжно. Както и да го гледаш, самоубийство с ясно изразени елементи на убийство. Но полицията май не ги забеляза и ген. Василев определи случая като “типично самоубийство”. Сигурно защото именно при типичните самоубийства жертвата първо си гърми запалка от бомба в дясната ръка така, че да й откъсне всичките пръсти, а после с лявата се стреля в главата.
Ама така е, някои случаи направо си плачат за бърза и недвусмислена типизация. Като например случаят с прасето в с. Кардам, дето заклало стопанина си. Оня касапин тамън да го ръгне и прасето с точен къч му отклонило ръката и му забило ножа току под сънната артерия.
Какво е това според вас, ако не “типичен случай на законна самоотбрана”, както би казал ген. Василев. И какво да му разследваш повече на тоя случай?
И изобщо с убийството на висш магистрат лайното в целофан на ген. Борисов вече си има и панделка.
А пък във Велико Търново масово предлагали двама попове за кмет – отец Славчо и отец Асен. (Предлагали и шефа на местното ВиК, но само отделни граждани.) Правилно. След като опитите на Царя да ни оправи явно търпят неуспех, не виждам нищо лошо да се обърнем към по-горната инстанция. Моето лично мнение е, че и Господ ще се провали, но нека опита.
Бях обещал да почвам управляващите поименно и поматерно, ама се уплаших. Едно наборче във Враца го осъдили на 9 дена арест, щото попържало наред и Царя, и правителството, и местната власт. Съдиите го обвинили в “нарушаване на обществения ред и спокойствие”. Та реших, поне докато минат празниците да се въздържам от нарушаването на спокойствието – и моето, пък и вашето.
Пак писах на Бриджид за хуманното отношение у нас към мечките. Оня ден по случай именния ден на мечока Стефан в приюта в Белица дали на мечките празнично меню: банани, портокали, мандарини и ябълки.
А пък от пресцентъра на Царя съобщиха, че той получил десетки картички с коледни поздравления от страната и чужбина. Ваше Величество, тия от пресцентъра само ви злепоставят. Аз получих десетки! Вие трябва хиляди да сте получили от благодарната българска и международна общественост. Пък и да не ви е толкова благодарна обществеността, какво им пречи да кажат хиляди? Да не дойде някой да ги брои?

31 декември
Стягам се за Новата година. От сутринта. Направих си едно матине с две джезвета греяна. Екстра ми легна на обострения гастрит. Матинето неусетно прерасна в дежоне с туршийка и вече не греяна. После, докато се усетих, и дежонето прерастна в соаре… И стана 12.
Булката вика, че съм станал завършен еснаф. Да, бе! Аз, ако слушам нея трябва да посрещам Нова година с Хегел в ръка.
Обяснявам й, че в една капка вода има 50 милиона бактерии. А в 100 грама гроздова не може да оцелее кьорава микроба. Мен само от микробите ме е страх. Докторът вика, че съм хванал верминофобия. Добре де, а да хванеш воднянка по ли е хубаво? Не ща акъл! Сипи, а ако нема, донеси! Дето се вика, човек и малко да пие, и хич да не пие пак умира и друг се ражда…
Ех, дали се две нощи смесиха, или се зора довърши?
Бях си спокоен, щото си мислех, че съм довършил всичко, дето съм го почнал през годината. Ама не. Както си осмуквах един черен пипер от 6-и горен и изведнъж излезе една инвестиция за стотина лева минимум. Аман, бе! Не знам дали сте чували, ама електрическият стол бил измислен от зъболекар. Кешки да си беше седяло там туй зърно пипер!
И защо точно сега решиха да затварят І и ІІ блок на АЕЦ? Само викането ни остана. Ама те, учените, отдавна са изчислили, че тая работа с викане не става. Например, за да произведеш енергията, необходима да затоплиш една чаша кафе, трябва да викаш 8 години, 7 месеца и 6 дни. А ние се сетихме да викаме последната година.
Абе на Първанов нема ли кой да му напише два реда празнични, ами ми задрънкал за бедни и сакати в празничната вечер? Можеше поне на Нова година да не се прави президент на всички българи…

Нова година
И днес почнах от сутринта, ама с “Алка-залцер” – по две на всеки кръгъл час.
Хайде, честита година. А пък ако е и “нова”, още по-добре. Ама не вярвам. Пак ще ни прожектират същата.
Аз, като се освестих, първо на тъщата честитих. Решил съм тая година да се държа по-добре с нея. Защото, като се замисля, почти съм сигурен, че тя тайно ме обича. Иначе не виждам що ще ми дава дъщеря си. Вярно, че беше отдавна, но като сега помня, че не рева много. Само, колкото приличието налага. Вероятно още на тази първа среща ме прецени.
Много странно! Дядомраз има, а Бабомраз не!

2 януари
Сашка Васева дала цяла страница интервю за колегите от “Сега” по основните обществено-политически въпроси. Най ме впечатли виждането й за взаимоотношенията власт-медии. Сашка вика: “Така трябва да се направи, че медиите като едно време да възхваляват Царя. По цял ден песни да пеят за управляващите.”
Трудно е това бе, мойто момиче! Ето чета, че в Румъния за празниците управляващите раздали на всеки журналист по 30 евро в пликче. Не е много, но показва добрата воля на властта да си сътрудничи с медиите.
Както беше казал Анри IV, “В капка мед можеш да хванеш повече мухи, отколкото в каца оцет”. А у нас не е така! У нас всеки гледа да натика журналята в кацата с оцет.
Всъщност има някои медии, които сътрудничат, но безкористно. Като гръмнаха ексбаретата Димов оня ден Часовете подхванаха версията “типично самоубийство” и я развиха до убийствена правдоподобност. Според тях Димов решил първо да се взриви, но гранатата излязла дефектна и й гръмнала само запалката, която му откъснала пръстите. После се качил в апартамента на приятелката си, ама тя не видяла, че му няма едната ръка, щото той си я държал в джоба. Постоял малко вкъщи, след това отишъл да пазарува. Не след дълго се прибрал и се преоблякъл! Ама не си превързал ръката, щото нали бил решил, че ще мре, що да се превързва.…
Това даже не е сътрудничество. Това си е отвсякъде някаква форма на партньорство, ама не знам точно каква.
Един нашенец от Смолян ще поставя рекорд за Гинес. По каране на заден ход. Досега нямало такъв. Няма, няма, това си е типично наша дисциплина. София - Брюксел на заден ход…
Чета във вестника, че с новия закон за водите Долорес Ибарури щяла да слага водомери и на кладенците. Братя, дайте идеи къде още може да ми сложи водомер! Но без цинични предложения…
Но пък, от друга страна, защо не? След като въвеждат такса вятър на горивата.
Обаче пък лекарствата за сърце поевтиняха. Нимезулитът например е вече от 5 до 12 лв.
Пак във вестника магът Астор се хвали, че любил пет часа след Нова година. Илюзионист! Той може да я накара да си мисли, че я е любил и два дена без прекъсване. Царя що не го вземе за съветник? Иначе няма как да ни убеди, че ни оправя.
Ама истината е, че ние само седим и чакаме някой да ни оправи. Както вика поетът Иван Динков: “Дори когато лежат върху жените си, българите не шават, а чакат да ги разклати някое случайно земетресение.” А пък Генчо Дайнов отива още по-далече. Вика, че голямата драма на българина била в това, че много искал да бъде бит с пръчки. Според него лани сме били общество, а сега сме деградирали до прост народ. После сме щели да станем население и още по-после племе. Според мен сме си племе през цялото време.
Но пък и не бива да се оплакваме прекомерно. Щото руснаците са още по-зле. Чета, че някаква английска фирма започнала да внася сняг в Сибир!
Ало, пенсиите! Преброихте ли се след празничното плюскане. Има ли жертви в жива сила? Ама и аз как забравих да ви предупредя, че ако сте постили 40 дена, трябва първо да се захраните малко с “Галина Бланка”, бълбук, бълбук” и чак тогава да се нахвърляте на мръвките. Добре де, може ли да си харчите парите за фойерверки?
Престанете да се занимавате с глупости бе, хора! Сега е моментът да минете на дълга доларова позиция. Доларът е на най-ниските си стойности от три години. Е, дълга, колкото ви позволяват възможностите, пък и клиничната пътека. Но и да ви надживее позицията ви, нали ще остане за децата. След година-две ще изкарате по 25 ст. на долар.
И още нещо ще ви кажа. Да вземете тая година да направите очна ставка на очния и ушния си лекар. Тая работа, дето едно виждате, друго чувате, не може да продължава.

3 януари
Европейският депутат социалист Мендилусе, който се кандидатира за кмет на Мадрид, обяви публично, че е педераст. Париж, Берлин, Мадрид… Ако нашите социалисти не се стегнат, ще загубим и четвъртото място. Станишев, толкова ли няма един поне за кмет, бе!
Часовете написали заглавие “Затварят Царя за 8 месеца”. Тамън да реша, че са сменили гарда и виждам, че става дума за булеварда. Бъзикайте се, бъзикайте. То сега на Бат’ Бойко му е само до това и вие да почнете да се бъзикате.
Царя пак работил по празниците. Вчера от Бистрица направо в МС с куфари преписки. Толкова се труди тоя човек и нищо няма на ачика! Без два куфара папки не тръгва за никъде. Ама нека ги разнася, щом си мисли, че с това ни става по-симпатичен. Само да внимава да не загуби някъде нотариалния акт на страната! Тя и без това е вече в идеални граници.
Хайде и бъдете по-снизходителни. Както е казал Айнщайн, “хубавите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.” А какво да кажем за хубавите простотии? Една истинска, завършена простотия идва още по-рядко и освен това трудно се помни. Само от 89 г. насам колко простотии ми са се случили, а аз даже и половината не ги помня.
И не звънете за щяло и нещяло на Тонифона. Пуснали са вече и телефон на Здравната каса – 0800-14-800. По леките случаи могат да се отнасят и до там.

No comments: