3/19/2008

№ 33. 9 – 13 декември 2002 г.


Председателят на НС Огнян Герджиков обяснява на Никито, че ще гризне вече дръвцето, ако продължава по същия начин.

9 декември
Ако чуете, че съм набил бабичка, да не се чудите. Вчера например. Дядка и бабка. Той куц, тя саката. Пресичат булеварда отгоре, успоредно на подлеза. Дядката ми прасна една патерица по капака, щото съм бил близо до предната кола, та той не могъл да се промуши. Добре, че светна зелено и един отзад ме подпря, иначе щях да си взема голям грях на душата. Софиянски им направи подлези за хубост, осветени, охранени, омагазинени… Ама те като умрат да си правят корида с колите… Да те разкарват по съдилищата за някоя отписана бабичка! Ще ми разправя Ларошфуко, че възрастните давали добри съвети, защото вече не можели да дават лош пример. Точно на обратно. Доде мърдат, дават лош пример и тъпи съвети!
Депутатите ще почиват от 20 декември до 10 януари… Нека, нека! Те нали ката ден пият морни вода, нека си починат.
Госпожа Масларова разправя, че в НДСВ били като оловни войничета. Накъдето мръдне магнитът, натам се обръщат и те. Може ли такваз неграмотност, бе госпожа? Олово магнит лови ли го? Не си ли видяла ромите как берат скраб и как сортират цветни и черни метали? Насочват магнита и ако лепи - в първата талига, ако не лепи - във втората. Ама така е, като не си чел поне компендиума на физиката.
Шефът на царската изба в Баня Бранимир Ботев вика, че с винарство можел да се занимава само човек, който си е надвил на масрафа. Този Бранко е интересен субект. Трябваше да е обект, ама му се размина. Той е син на Шмид. Ама не лейтенант Шмид, героят от “Очаков”, а на г-жа Енгибарова - Шмид, на която й платиха компенсаторките 250 пъти по-скъпо. Щото Брани беше съветник на Тагарински. Та тогава си надви на масрафа. Е, като си изтъка платното, и ритна кросното. Сега пръв приятел на Царя!
Ботев, политически хамелеоне, ако не получа кашонче от “Царски кехлибар” до следващата неделя, ще разкажа как пращаше новогодишните картички на професора… Ти си знаеш… И други работи ще разкажа… Дай да не си разваляме празниците!
Ново доказателство за новия морал. Синът на Финков щял да учи в САЩ на издръжка на фирма, която работела с тейковото му ведомство.
Шефът на АП Апостолов вика, че трябвало да се продаде БТК, защото иначе щели да я откраднат…. Ма тоя чува ли се к’во говори? Как ще стане това в Новото време при господството на новия морал и пълната липса на корупция?

10 декември
Във “Виж” пише, че на Нина Чилова й викали Чичонина. Била готина като Илонка Сталер и също като нея си зарязала миналото, за да се отдаде на политиката. Ама докъде свършват приликите, не казват.
Свещеникът на с. Драганово станал успоредно с това и джипи. Всъщност той първо си бил лекар, но после решил да се отдаде на абсистенция и се замонашил в Дряновския манастир… Супер! При сегашното дередже на здравеопазването направо се затваря цикълът на място. Излекува болния и веднага го опее… Ма това е щура идея, бе! Здравната каса и Светият синод се изправят заедно срещу българина!
Червените питали социолозите: “След като има класи, ще има ли и класова борба?” Лично Пирински се поинтересувал. Обаче социолозите не знаели.
Да, да, не знаят! Андрей Райчев ли не познава марксистко-ленинската теория за класовата борба? Или Бунджулов. Да, бе! А от какво се храниха до съзнателна възраст?
Историята на всички общества, учат класиците, е история на класова борба, тя е движещата сила на обществото. А политическата борба е най-важната форма на класова борба… Райчев, я попрегледай пак “Държавата и революцията” и не се прави на набожен!
Ей, тоя Райчев е много интересен човек. Едно време беше направил списък на 10-те интелектуалци, с които си заслужава да общува. 9 де, с него 10. Ама да не се отплесвам.
За да има класовата борба, класите трябва да се организират в партии. Обаче у нас стана обратно - партиите се организираха в класа.
Иначе тоя път революцията ще е истинска. Защото отсъстват дребната и средната буржоазия, тези исторически опортюнисти. Нацията се е разделила на 10% богати и 90% плебс на различна степен на маргинализация.
Като начало на борбата можем да почнем като германците. Досега 33 200 души са изпратили последната си риза на канцлера Шрьодер. Що и ние да не почнем? Царя, като е решил, че ще ни свали последната риза – ще я свали! Няма що да ритаме срещу ръжена? Майката му е овреме да я пратим с наложен платеж, щото иначе ще трябва да я носим на крака в данъчното.
Г-жа Вълчева от София гледала Шоуто с Милотинова. Миленка за 15 мин. 19 пъти (дотам броила г-жата и се отказала) употребила израза “в крайна сметка”. И твърдяла, че няма бивш журналист.
А, стига вече банализми, де! Няма бивш такъв, няма бивш онакъв! Има, всякакъв има! Само бивш умрял няма, всичко друго има!
Ама Миленка не може да е бивша по друга причина. Щото първо се става. А се става, когато заучиш поне 3 фрази.
Другото обяснение е по чичко Фройд: натрапливо подсъзнателно чувство за вина с ясна проекция на пеналния край, т. е. сметката.
Господи, да ме прощаваш, че споменавам името ти, но не е напразно. Депутатът Козовски вика за Царя: “Аз съм сигурен, че ще направи нещо най-накрая. Ще се изока, както се казва.” И да ока, и да ака - все тая вече. Макиавели пише: “Народът по природа е доверчив и лесно можеш да го убедиш в нещо, но е мъчно да го задържиш дълго в това убеждение.” Изпусна ни Величеството. Скепсисът ни гепи!

11 декември
Станков: “Страшно много подслушват и не само бандитите.”
Мен дали ме слушат? Едва ли. Ако ги интересувам, ще ме четат.
Сините и те: “А нас подслушват ли ни?” Не бе, не! Вие сте им ясни… Пък и изобщо няма шанс да управлявате скоро. Що да хабят само сересетата.
800 хил. души у нас са пияници, а към 300 хил. - алкохолици. Трябва да си допълня сметките от миналия път – 10% луди, 10% пияндури, 10% педеруги, 23% пенсионери…
За какви класи ми приказват социолозите?
Археолозите пък доказали, че сме първите европейци. По нашите земи живеели хора още преди 1 млн. години. Толкова са били хора!
За тогава не знам, ама сега не живеят… Пак има едни като хора, ама не живеят.
Венци Коня вика за Царя: “Той излезе човек със слаб характер и се оказа зле подготвен за управлението и е крайно време да си вземе шапката.” Браво бе, Кон! Дойде на моя, а? Ама много време ти отне бе, брато!
Отпуснали 26 000 евро по програми за обучение на ромите в Пловдив на тема “Що е ток”. Да им обяснели, че се произвежда, а не се бере, че е скъп, че е опасен... На тях ли, бе? На всеки 13-годишен ром вече се падат по 3 км отрязан високоволтов проводник, те ще им обясняват, че е опасно. Дайте им сега и научни познания и да минаваме направо на свещи! Идиоти! Пуста гьостерица!
В петък, 13-и, ни дават пътната карта. Дето се вика, оставаше да е и вторник, та да е на пълен късмет…
Забележка: “Труд”: “Правят фитнес в гробищата”. Да се провери режима на ползване.
Животът бил поскъпнал само с 0.2% Ма личният ми животомер нещо е издухал. Съвсем други стойности ми показва. Нулата му отзад, не отпред…
От статистиката викат, че от началото на годината поскъпването било само 2.5%. Защото цените на храните от януари до ноември паднали с 6.8%. Обаче нехранителните стоки поскъпнали с 9.6%, а услугите с 11.9%. Което значи, че живеем, за да ядем. Онли!

12 декември
Руският социолог Безтужев-Лада вика, че Четвъртата световна война щяла да е демографска. Слава Богу, поне в тая няма да участваме. Защото по радиото съобщиха, че имаме най-високия отрицателен прираст - 5.6 на хиляда.
Както беше казал поетът: “Псувни много, деца малко.” Що така се пристрастихме в пустото псуване последните години…
Знаете ли какво е педисвера? Това питах вчера цял ден колегите. И как пък никой не знаеше. Някои по-смели предположиха, че е нещо от сферата на педерастите… Ама не. Педисфера е горният слой на Земята. То и аз случайно научих от един учебник по природознание за V-и клас.
Ама и други работи научих. Там пише, че времето имало начало, но нямало край. А сега, де!… То тогава трябва и пространството да има начало, и материята. Щото според философията тия трите работи са преплетени като свински черва. Едно нещо, ако е безкрайно, то е безкрайно и от двете страни. Иначе все едно да кажеш, че царското управление, за което всички знаем, че си има начало, няма да има край. Ще има. Поне от философска гледна точка трябва да има.
Риби валяли от небето в Гърция. Торнадо вдигнало големи маси вода от Дойранското езеро и пръснало мренки на 15 км. Абе друго е да си равноправен член на ЕС…
Дано утре и нас…
В “Новинар” съветват, ако нямате еротични сънища, сериозно да се замислите. Щото сте преуморен. И да кажете на шефа си: “Шефе, нямам еротични сънища, много ме товарите.” Що не взема да пробвам… Може да хване дикиш… Ма може и по-зле да стане.
В “Дума” един професор вика, че цената на глупостта на всичките ни управници била бедността ни. И понеже сме много бедни, и глупостта им била огромна… Мисля си, че тя тяхната “глупост” има още накъде да расте. Ще гони пропорцията между нашата глупост и тяхното богатство.
Ама майната му, бе. Както казва Бил Гейтс, парите не са най-важното.
Голям тъпанар съм. Ама като ви кажа по какво съдя, ще видите, че и вие не сте по-умни. Не разбирам тая работа с продажбата на БТК на оная фирма, не я помня на английски, ама на български се превежда като “Да живее авантюрата”. Като е казал Никито, че ще й даде БТК-то, и ще й го даде! Закона ще промени, болшинството ще разцепи и пак ще им я даде…
Ей, тоя падна по-доле от никополска батерия. Тя поне има един плюс. Тоя лаф беше за Мими, ама явно в нашите условия е полифункционален…
“Стрижат хора за вълна.” Пише го във вестника. И чифт гащи от такваз вълна стрували 2000 лири. Ама не пише по колко купуват суровината.

13, ба си мамата
Чета, че нямало пари за честването на 155 – годишнината от рождението на Ботев – 6 януари. Странно, правителството е толкова родолюбиво и патриотично. Да не би Пасито да се страхува, че ще се разшуми около Козлодуйския бряг?
Щото ние сега сме зяпнали на Запад. Може да е лапад, ама да е от Запад… Прав е Ботев: “О! Ти си българин и патриот! Запей песента “Гъби, мои гъби”, пък легни и сънувай…”
Царя казал пред Ню Йорк Таймс, че е обещал само да направи всичко, което зависи от него, за да подобри живота на сънародниците си.
Като си тръгне, ще каже: “Направих всичко, което зависеше от мен, ама то почти нищо не зависеше от мен…” И ние ще трябва да си извадим пръста от носа.
А пък в НДСВ шушукат, че в събота Царя щял да произнесе разтърсващо слово. Дано поне тъщата (царистката) разтърси!
Депутатът от НДСВ Явор Милушев: “От нас вони!”
В какъв смисъл?
Четох някъде, че лъжците били по-умни от честните. Защото лъженето стимулирало мозъка. Ама като гледам Пасито, нещо не ми се връзва… Сега измислил, че ще ни дадат за ЕС “индикативна”оферта. Изобщо като оная приказка: сини сливи, ама понеже още са зелени, та затова са розови.
Тоя много фертилен, бе! Мони Фертилайзера! Но защо само на лъжи е плодовит?
За АЕЦ-а какво да ви кажа. Оттече! Както отбеляза кметът на Враца Стоманярски: “ЕС иска да спрем реакторите си със същата лекота, с която ни притиска да ликвидираме казаните за ракия. Защото, какво представлява всъщност един реактор? Казан за ракия, под който вместо цепеници има атомно гориво.”
Кой ще ни остави да ръгаме цепеници в ядрен реактор, бе? Заради такива възгледи ни ги затварят!
Айде, и благодаря за вниманието. Вий сте мойта Читадела. Иначе да съм отвъртял окончателно.
P.S. Вътре сме, вътре! И в НАТО, и в ЕС. Навсякъде сме вътре или отвсякъде, ба ли му…

No comments: