3/19/2008

№ 31. 25 – 29 ноември 2002 г.


Един от най-модерните самолетоносачи на САЩ “Хари Труман”. Навремето Труман казал: “Отговорността на великите държави е да служат, не да доминират над света.” Ама после някой преместил запетайката след “не”-то и се променила цялата концепция.

25 ноември
Братя Стругацки викаха, че понеделник започвал от събота. Ба, от събота. Почна от петък още.
В петък, Ден на майстора, в 17.11 часа СДС внесе вот на недоверие към кабинета на Царя. Народът вече повръща, дето се вика, те вот внасят. Ама той народът вече не повръща от препиване, а от други работи.
А БСП се затуткаха и не сколасаха. Та днес още с белите мечки цъфнали в деловодството да вотират и те Царя. Уж мотивите им били различни. Ще ми разправя Станишев, че за АЕЦ-а били готови на съюз и с дявола.
Като се сетя Станишев и Надка, като бяха в Москва, как взеха акъла на братушките: млади, готини, представители на двата полюса, пък си общуват интелигентно… Типичното българско битово лицемерие. За пред хората са на “муцинко-пуцинко, искаш ли кафенце”, а през останалото време са на “ма”, и “бе”, а като се скарат и на “ало”.
Добре бе, опозициите, ами ако без да искате вземете че бутнете кабинета, к’ви ще ги бъркате в началото на сезона? Зимата ще ви изруча скромните проценти и на местния вот догодина ще се явите по електорален скелет.
Руснаците измислили робот, партньор по чашка. Хем ти вика наздраве, хем не ти пие от водката. Нафрашкан с лафове. И се държал комплиментарно с тъщата вместо тебе. Викал “Браво” за всяко мезе, което предложела. Когато предложела, де. Но най-готиното е, че си имал и дистанционно. И в оня момент, който идва между третата и четвъртата ракия, когато ти се иска да слушаш само теб си, му цъкаш дистанционното и го пускаш на канал едносрично вербално или направо на жестомимично съгласие и си пиеш… И си говориш, без да те прекъсват или да те чукат по рамото…
Ще видим, те сигурно ще поевтинеят.
Само 13% от американските младежи между 18 и 24 години можели да намерят на картата къде е Ирак. И к’во от това? Важното е бомбите да го намерят. Те нали имат умни бомби. Пък и Иран, Ирак – грешката ще е във времето само. Така е, може народът ти да е прост, може дори да смятат президента ти за “малоумник” (канадците, не аз), но когато бомбите са ти умни, можеш да се грижиш за света.
Аз мисля, че и ние трябва да се включим. Саддам ни дължи 2 млрд. долара. Че няма да ни ги върне – няма. Ами поне да си отбием.
Шведски медсестри в знак на протест щели да ходят на визитации по домовете на пациентите голи. Ниски им били заплатите и не стигали за дрехи. Знаят те к’во значи ниски. И как може със 143 лева да се храниш, да се топлиш, деца да гледаш и на всичкото отгоре да имаш и нещо отдолу, под мантата.
Ако нямането на пари беше повод за ексхибиционизъм, то у нас не само сестрите, но и докторките, пък и докторите не трябва да носят нищо под престилките, ако имат такива. За даскалките да не говорим. Те колко основания имат да влязат в час голи!
И какви пенсионерски нуди-протести биха били напълно оправдани. А като гледахме тези дни данъчните декларации на политиците ни и една голяма част от тях биха имали законно право да се разхвърлят.
У нас обаче такива работи не могат да се случат. Най-много някой социалнослаб гражданин да отправи силно сексуално предупреждение към някой от управляващите или общо към всички. И дотам свършва цялата работа.
Зам.-председателят на ПГ на НДСВ Близнаков вика, че глава “Енергетика” била малкото камъче, което се опитвало да обърне колата, ама нъц! Защото партньорска проверка на АЕЦ щяло да има: “Ако бъдем третирани равноправно, вика Близнаков, тогава може да се отвори глава “Енергетика” и датата да бъде преоценена.”
Той така Филип Македонски писал на спартанците: “Ако стъпя на ваша земя, ще изколя и опожаря всичко.” А те му отговорили само: “Ако…” Та и ний тъй ще кажем: “Ако…” Нищо, че знаем, че в случая акото е изконсумирано. Защото те ако искаха да ни третират равноправно, щяха да си ни третират и сега.
“В затвора четат книги за хайдути”, твърди шефът на Главна дирекция на местата за лишаване от свобода (понародному затвора). Естествено, че ще си четат по специалността. Какво да четат? “Война и мир”? Или мейби Хайне? Г-н Василев казва, че в затвора попадали все по-млади хора. Но пък добрата новина е, че били все по-прости, което било добре за обществото. В смисъл, че простите се концентрирали в затвора. Мен обаче ми се чини, че изпростяването на извадката, която попада в затвора, се дължи на изпростяването на генералната съвкупност.
Депутатката Мария Гигова разказва колко пренебрегната се чувства в парламента: “Представете си зряла хубава червена ябълка на дървото и всички минават и откъсват гнилите, а тя си стои и чака някой да я откъсне.” Сигурно е така, то от тия младите фльорци можеш ли се вреди.
Няма страшно, г-жа, тя май идва вече Баба Меца и ще раздруса дървото. Тогава няма да има значение кое здраво, кое гнило. Ще капе наред.
А пък Милен Велчев не знаел, че светът в книгите на Тери Пратчет се наричал Discworld. Те отишли с Никито и Джебури да играят в “Стани богат”. Ники пък, той нали първо говори, после мисли, изобщо не могъл да се класира да играе. Джебурито изкарал някой лев, та се отсрамили. Но като цяло може да се заключи, че са средно интелигентни за министри.

26 ноември
В София поставят електромери с дистанционно отчитане. Пише, че в техническо отношение били последен писък. Не знам, ама ми се струва, че последният писък ще е наш. Щото отчитали с 20% повече. Засега само 334 домакинства щели да пищят експериментално. Скоро и останалите.
Татяна Дончева от БСП вика, че с имиджмейкърска кампания можело да ни се внуши всичко. Даже, че тя била прима балерина на парижката Гранд опера. Има нещо вярно, но е доста пресилено. Чак пък за прима не може да ни внуши. Дори и бащата на таз наука Едуард Бернайс не би могъл! Виж терца може. Терца балерина Татяна Орлова! Туш!
Голяма терца е тая Дончева.
В НАТО влизаме, към ЕС бързаме, а в София още има улици с име “Болшевик”, “Ударник” и “Светло бъдеще” Та сега щели да ги преименуват във връзка със закона за класифицираната информация. Но мисля, че “Светло бъдеще” трябва да остане. То не е свързано с миналото, не е политически оцветено и все е актуално. Пък ако престанем да се надяваме, винаги можем да го махнем.

27 ноември
Социолозите твърдят, че от май до септември възприятието ни за корупцията се увеличило с 8 пункта. Вече се изравнило с възприятието от 1999 година. Но това е само възприятието, нашето усещане за нещата. Иначе самата корупция може да е коренно различна. Както каза Царя на 18.08: “Корупция ли? Не е време за шеги!”
Чета: “Застраховат всички горски срещу бой”. Браво, а срещу… Щото те често вървят заедно. И което и от двете да ти направят, не се връща… Това било в Пазарджик, центърът на прогреса. Милутинова там направо ще ги побърка горските.
Снощи имало промоция на химна на Атлантическия клуб. Текст по устава на НАТО, музика – Чайковски, рап - аранжимент Вълдобрев. Запомних само припева: “Ля-ля-ля-ля…” От льольо го запомних. А може да беше и “тра-ля-ля-ля…” Мен така по ме кефи.
Забележка: Дали е възможно безредиците в Нигерия да са предизвикани от Атанасов, примерно да се е пуснал слух, че по наш пример ще въвеждат матури?
Забележка: “Театър отиде в лудницата в Ловеч”. На лудите много им харесало. И на артистите също.
В Сливен отказвали да копат умрелите за без пари. Имаш-нямаш пари - щом си умрял, плащаш 174 лв. Но можело и на лизинг. Първоначална вноска поне 2 лв. и после на анюитети (равни месечни вноски). Не знам колко процента е оскъпяването, но иначе е изгодно.
В Сибир откраднали гара! Г-а-р-а! Средно голяма. При това паметник на архитектурата от 1895 година. Таш…, пту… майтап. Ще почнат и у нас, бас слагам. Върви си влакът и гледаш няма Вакарел! Но може и да не стане точно така. Ако откраднат първо влаковете.
Италианците изобретили електронен пояс на целомъдрието. Слагаш го на гащите на булката и той й брои по кое време и за колко време си е сваляла гащите. И като си дойде, само преглеждаш брояча и почваш… Разстройство, а… Не на мен, не на мен…!
Тя така една в Пазарджик стана известна като Мара Флейтата от тъпа мъжка ревност. Щото оня тапунгер, мъжът й, беше изчел всичките рицарски романи и й беше приспособил целомъдрен пояс от поцинкована ламарина.
Пак от света на науката дойде и друга новина: “Работата с идиоти може да ви убие.” 62% от инфарктите били по причина на идиоти в службата. Смъртта настъпвала обикновено 12 часа след съприкосновение с тях. Да не ме разберат погрешно колегите. Самият факт, че съм още жив, е показателен.
Шефката на НЦИОМ пак си рита трудовата книжка. Що така ма, Лидке? “Рейтингът на Симеон забележимо пада”.С цели 10% напоследък. Ако изборите са днес, БСП би спечелило 20, НДСВ 14, СДС – 8%. Те че изборите няма да са днес – няма, ама като знам колко трудно се намира работа за социолози….

28 ноември
“Баба носорог бере душа” в зоопарка. Отива си от старост, сиромашката.
“Дядо пенсионер намери $11 000, върна ги.” В Пловдив. Доживотна пенсия върнал... Дълго мислих, ако на мен се случи… Ще решавам на място.
Психолози от университета в Мичиган доказали, че хората, които помагат на другите, живеят от 40 до 60% по-дълго. По-дълго може, но едва ли по-добре. Народът казва: “Направи добро и се изпикай отгоре му!” Защото хаир от сторено добро никой не е видял.
През XV век в Сиена, Италия, имали един пълководец, който ги освободил и изобщо само добро били видели от него. Искали да го наградят, но не знаели как. Един предложил: Дайте да го убием, после ще го провъзгласим за светец и ще му се кланяме. И му се кланят и до днес.
Той Царя нали е полуиталианец и ги знае тия работи. И сигурно затова избягва да прави добро.

29 ноември
Бог да прости баба носорожка. В съня си умряла.
Снощи в НДК Сугарев чел свои стихове – за пустинята Гоби, за пениса на бог Шива, и многократно се сравнявал с лудия Мунчо от “Под игото”. Та директорът на Народния Масларов така се впечатлил, че го поканил за художестквен ръководител. Абрашев му бил казал да прави к’вото иска.
Ало, пенсиите, вярно ли, че слагате торба лед върху топломерите и така им смръзвате целия ентусиазъм? Ама и аз какво питам.
Правителството предлага да се даде на главния редактор на “Труд” орден “Стара планина”. Пак ще стане скандал. Като дадоха на издателя на “Дума”, изглеждаше, че почват по азбучен ред, ама на, прескачат.
Правителството устиска на вота. Едно правителство стои право само когато го натискат равномерно от всички страни. Ама ходи им разправяй на левите и десните да бутат само от една страна.
Сляпа проглежда след удар с камион. Но не пробвайте. Това е едно на хиляда. В другите 999 случая е - виждащ престава да чувства….
Айде и си пейте спокойно “тра-ля-ля-ля”. И въртете ръчички, с което да покажете, че си осъзнавате дереджето, но не ви се спори.
Доган иска бюджетът да предвиди 1 млн. лв. за откриване на закритите преди 20 години турски театри в Кърджали, Разград и Шумен. Не възразявам. Той неговият редови електорат много обича да става сутрин в 3, да бере тутун до 10, после да ниже до 5, до 6 да нахрани стоката, да вземе душ и да иде на театър или друго културно мероприятие.

No comments: