3/19/2008

№2. 1-5 април 2002 г.


Откакто тръгна слухът Бойко Борисов-премиер, веднага индоктриниран с нуждата от здравата ръка и исторически илюстриран с успехите на Стефан Стамболов и Априлския пленум, чакам. Чакам Андрей Пантев, големия наш историк и депутат, да се обади. Кой, ако не той, може да обясни какво би значело Стамболов в наше време. Да се опита да проецира как би се държал великият българин за присъединяването ни към НАТО и ЕС, какво би направил с валутния борд, с МВФ, щеше ли да напъди Чорни и да позволи българите в Македония да се сведат до сдружение (между 5 и 7 човека). Как би се справил с разбойниците, а също и с чуждофилите. И по човешки работи също. Колко къщи щеше да има Стамболов днес, щеше ли да остави Градската баня да запустее, щяха ли да носят българските чиновници “Армани” и “Гучи”… И от всичко това да разберем – трябва ли ни здрава ръка. Щото здрава ръка имаме под ръка. Ама да не стане сакатлък.

1 април
Лошо почва седмицата. Вчера Генералът каза едно нещо и днес, като се е пляснало по вестникарските страници. Вътрешната ни политика била като лайно в целофан. Само панделката й липсвала. Не че не е вярно, но е малко силен този образ? И прекалено естетски. Иначе е прав. И с който говорих, всеки вика Евалла!
На една табела в службата някой написал: “Бори се със световното засушаване. Върни ръчката на казанчето.” Друг дописал: “Що не вземем да оправим казанчето?” Това е истината за нашата държава. Да оправим казанчето и да пуснем смело водата.
А седмицата трябваше да започне като Седмица на гората и спонтанно да прерасне в събота в Ден на Горския. Математикът Благовест Сендов изчислил, че учредяването на НДСВ или ще укрепи парламентарната група, или ще я разцепи. Минчо Празников така прогнозираше едно време: или ще вали, или няма да вали… И все познаваше.
Бог да прости кралицата майка. Тя е роднина на Царя. Но това му е проблемът на Симеон. Че ние сме държава от роднини, а неговите са в Европа. Никой си няма тука.
Социалдемократите на Камов пък си поставили план: до края на 2002 да станат 25 000. Сега били 10 200. Ако я карат с този ръст от 60% за деветмесечие, или 80% годишно, 2005 година ще са 145 хил., а 2009-а – 1 530 550. Само да не се разпаднат.
Флагманът на лявата преса пък открил, че САЩ удари Афганистан заради петрола. Добрутро. Те 54-та година прегазиха Гватемала заради едните банани, ама кой да чете история.
Днес по цял свят се лъже за здраве. У нас всеки ден се лъже за спорт, и за някой лев отгоре.
Свалих картината на Яхнаджиев. Не само защото така и не можах да я разбера, а и от възмущение. Отпразнувал си рождения ден с ритуално изкъпване. И вестниците го изтипосали дибидюс на снимка. На едно място с шапка отпред, на друго с шапката горе… Супер яко. Защо не вземе и той да си води дневник?
Секретарят на БСП Румен Петков се изцепил: “Ако ще сменим Пешо с Гошо, няма да последва кой знае какво добро за страната.” Много странно изказване. Ама и вярно. Дали Пешо Стоянов или Гошо Първанов – все тая… Но с каква цел го казва Петков и защо чак сега?
Във Видин открили телефонен секретар на дявола. Набрах 7-те шестици, но ме достраша. Чакай да видим първо Царя какво ще направи.
Една дума ми се е набила в акъла - протокооперация. Птицата червен ангъч люпи яйцата си в лисича дупка. Именно това съжителство между жертва и хищник се нарича протокооперация. Ангъчът влиза в лисичата дупка, когато и лисицата отглежда своите малки. Така птицата е защитена от други хищници и се отплаща на своята "хазяйка", като я пощи. И при хората често се среща. НДСВ - БСП си е направо протокооперация. Не е ясно обаче дали някой снася, или само се пощят. Прав е Лилов “Вербалната наша социалност вече е недостатъчна, дори изглежда фалшива.”
Забележка: Да не забравя да си подам данъчната декларация.

2 април
Мони Паси пресметнал, че ако всеки китаец пие по една българска бира на ден, ще гушим по $350 млрд. годишно. А от клечки за кибрит - по два. Абсурд да се сетя. Та той външният ни дълг не е повече от по каса бира на китаец… Ей, това евреите и на сън смятат. Малко ни са евреите, затова не ни върви. С 3500 евреи какво по-напред – адвокати ли, финансисти ли, министри ли, какво? Ако евреите бяха, колкото ромите, а пък ромите, колкото евреите…
Но не бива да се прекалява с евреите. Щото от тях нямаме да взимаме, пък и да имахме все тая. Външният ни министър – евреин. Вътрешният, разправяха ми, бил станал председател на дружеството за приятелство с Израел. Не знам, но според мен Борисов трябва да балансира нещата с арабите.
Царя става лидер на партията си. Обяви го на първи април и не било шега. Той, като не се шегува на първи април, да не би да се шегува през останалото време? Но хайде, честито. Загубихме цар, спечелихме политик. Дано поне политолозите да кандисат вече, че Симеон се е отказал да реставрира монархията. Дачков бил притеснен. Пак.
Снощи пък над Люлин планина се показа кометата C/2002 C1 Икея - Зханг. Тя била най-ярката комета, наблюдавана от нашите земи след преминаването на кометата Хейл - Боб през 1997 г.
Седесарите пак се показаха като пълни пердета. Ако Симеон бъде избран за лидер на партията, те щели да му предоставят анализ на положението в страната.
Ако анализът на положението в страната на СДС беше верен, Симеон нямаше да е в страната…
Пак се гаврят с мъжа на Люлина. Поетът Румен Леонидов: “На въпроса, става ли от всеки сперматозоид министър на културата. Става!” Тоест пак си дойдохме на “Тема”-та.
Независимата вече депутатка от Кюстендил Елка Анастасова смята, че Стоян Ганев щял да се върне. Идеите му още не били реализирани. Боже… На въпроса: “Чувствате ли се употребена?” Отговаря: “Не знам. Това е сложен въпрос…” Сложен е, ама вече минаха девет месеца…

3 април
Днес бях на контролен преглед. Докторът ме пита: “Какво е парламентарна демокрация?” И аз, като почнах: “Политическа система на много партии, които се явяват на избори. Тази от тях или група от тях (това се нарича коалиция), които спечелят повече от половината от броя на мандатите в Народното събрание, възлагат на подкрепян от тях МС да ръководи изпълнителната власт.” Стига, вика докторът. Много си добре. Хубаво, че отзарана четох една научно-популярна статията на Веско Методиев. И докторът я беше чел.
Борислав Цеков очаквал до няколко месеца 25 - 30 000 партийни членове в НДСВ. Нека мине 6-и април първо.
Папата идва на 23 май. Сигурно е вече. Дано само Мони Паси да поеме отговорност, ако, не дай, Боже, издъхне на наша земя. И Фори Светулката се е върнал – единственият оцелял борец срещу икуменизма. Пак почваме бденията. Бдения и рап, това щяло да е мотото. Но ме накара да се замисля дали е достатъчно да оставя на поколенията само дневника си. Фори написал сценарий за Холивуд. Няма много време. Апокалипсисът идва.
Проверих за Миро Боршош. Синята надежда наистина има обща фондация с внучката на Тодор Живков. Ама ми казаха още, че връткал нещо общо с представителката на Американския републикански институт в София. Трябва да се провери.
Разбойници, облечени като древните траки, ще “нападат” туристите в Троянския Балкан. Това щяло да е атракция. Егати банализма. След като на митницата ще се срещнат със съвременни българи, преоблечени като митничари, после многократно ще ги нападат други съвременни българи, преоблечени като катаджии, после по магистралата трети, преоблечени като антимафиоти, и в Балкана пак разбойници – траки. Защо например от гората да не изскача Бодо Хомбах или пък Пирита Сорса. Хем ще се изненадат, хем ще се уплашат, хем накрая ще са щастливи, като разберат, че тези са дошли да обират нас, а не тях.
Кънчо Стойчев, социолог, твърди: “Това е най-добрият кабинет от началото на прехода!” Изглежда, са му пробутали ланшни данни. Не вярвам да прави вятър на Царя бадева.
Да се осигурял достъп на инвалидите до Народното събрание са обсъждали от Центъра за независим живот и депутати от НДСВ. Вижте, мили хора. Знам какво искате, но не оттам ще го получите. Там не са свикнали да дават. Трябва да видя как беше оня случай с Иречек, дето отишъл с нови галоши в парламента, а като излязъл, “някое магаре - народен представител”, му ги бил откраднал. Тя тогава София била много кална, та си изцапал чепиците. Не като сега - ”Чистота”, “Волф”, “Дитц”. Ще ми се някой път да им напиша благодарствен адрес, ама като не знам на кой са. Може да го пратя до Антоан Николов, пък той ще им го предаде.
От радиото се свързаха с бабата на вицепремиера Василев. Не била го никога била. Не съм привърженик, ама малко бой не пречи… Както казва народът, бий го ти, да не го бият чуждите хора.

4 април
Вестникът почнал поредица за светиите - кой за какво помага. Изглежда много полезно. Кажи ми кой светия почиташ, за да ти кажа какъв си. Ако почиташ Св. Бонифаций, значи си Лили Попова. Ако палиш свещ на Св. Екатерина (към нея се отправят молитви за презиране на суетния свят и плътската съблазън) – или си Хачо Бояджиев, или си Батето. Нищо, че Батето почита и Св. Бонифаций. Ако пък почиташ Св. Харалампий (за избавление от всяко зло), значи си обикновен българин.
Но не са се сетили, че днес пък е празник на Св. Йосиф Песнописец. Обади ми се един авер от Варна. Мишо Шамара се черкувал още отзарана.
Много ми хареса по телевизията изказването на видния столичен журналист Иван Тропанкев. “Как така, пита Тропата, Стоян Ганев, човекът, който създаде НДСВ, остава встрани?” Нямал даже и учредителна покана. Винаги съм смятал, че Тропата е човек на Бакърджиев, а то какво излезе…
Милен Цветков чете някакъв коментар по телевизията. Били сме “ресоциализирали “ Симеон в политически смисъл. Упс… По-полека, аджамиите. Хвана ме яд, защото “Тук е розата, тук танцувай!” си е лаф на Енгелс. Нима днес е страшно да се позовеш на Енгелс, та трябва да пишеш “един философ”.
За да разбира човек политическия живот, трябва да има индикатори. Понеже стана дума за Тропата. Покаже ли се Тропата по телевизията, значи нещо става в СДС. Не се ли показва – всичко е о’кей. Е по такива прости неща можеш да се ориентираш безпогрешно.
Я, Сегела пак е дошъл. Явно вече е време да вадим метронома.
Телефоните скачат два пъти. Не ми пука. Спечелих от телеигрите вече 4 джесемета. Яд ме е само на ония лъжци от Новото време. Анонсирали са, че ще почнат и те игра от 1 февруари, и още нищо. Няма да им вляза повече.
Според Илияна Йотова 15 000 млади хора влезли в БСП. Ай сиктир вече, де. Откъде толкова българи…
Четох за Виденов. Развивал трескава дейност. Основно четене. Предимно психоанализа. Според него политическата ситуация в страната е такава, каквато я напишат вестниците. И за друго е прав. Че сега е много трудно да се анализира, защото изобщо не е ясно какво ще стане. Само психолог можел да разбере.
Знам си аз, че сме идиотска държава.

5 април
Утре ще учредяват партията на Царя за трети път. Успех!
Някаква британка гледала “Извънземното” 773 пъти. И всеки път се умилявала.
Притеснявам се за БНТ. Разправят, че реално в момента се ръководела от един българин, един евреин и един арменец. Тримата чешели “заспалата мечка”.
Синоптиците познаха, ама не съвсем. Така е, като правят прогнози по термометъра на НДК. Пак сняг. Не ме е яд за друго, но утре бахчеванджиите пак ще продават марулята с двайсет стотинки повече. Щото, нали: “От снега сме я брали за вас, господине, питаш ли ни…”.Вече не питам. Нищо не питам. Тихо си викам: И на вас мамка ви.

No comments: