3/19/2008

№ 28. 4 – 8 нември 2002 г.


Един гражданин ми разправяше, че в деня, в който се появил този билборд на Цариградското, малко преди “Алея Яворов”, всички от “Джемини” се събрали и стояли до вечерта да му се радват.

4 ноември
Вървя си вчера по Царигарадското и гледам това на снимката вдясно: “Браво завинаги!”.
Изумях. Как така завинаги? Жълтите и червените завинаги? Та нали Коцето вчера се оттегли.
После, като си сложих очилата за четене, то се оказа реклама на кренвирши. Ама много фалическо, бе! Докарали сте ги направо като два… За политици го приемам, защото на тях това им е меракът. Някак си, ако може да му подадат двоен кренвирш на народа… Ама за хранителни продукти не става. (Пък и тъй както са два, по-биха подхождали за фирма “Тандем”, отколкото за “Браво”.)
Ако обаче погледнем от гледна точка на интегрираните маркетингови комуникации, рекламата е барната. Всяка гражданка в трудоспособна възраст, като влезе в магазина и види продуктите на “Браво”, в главата й мислено ще изплуват тез двата, мацнати с горчица и кетчуп. Подсъзнателно ще оближе устни и ще заяви недвусмислено предпочитанията си. По продукта много ще си паднат и онези 10% алтернативни мъже.
Обаче истинските мъже ги губят. Няма да ги близна вече тия кренвирши. И мойта само да посмее да ми дойде вкъщи с таз гнус.
Чета вчера в “Труд”: “Отрязаха 700 крака за година”. Това само в Пловдив. Джипитата размотавали пациентите за повече пари. Колко ли крака се режат годишно, ей тъй за някой лев отгоре, по цялата ни мила Родина? Специалистите викали, че това било, защото здравната реформа не била проходила още. Тя все някога ще проходи, ама дали ние ще можем още да ходим…
Попа на Кърджали извадил Царя от молитвите си. Нямало да му пее вече ни “Многая лета”, ни да моли Бога за успеха на кабинета. Дядо поп е бесен, че Царя обиколил всичките джамии в радиус 20 км. около Кърджали, само за църквата не му останало време.
Дядо попе, таз работа е направена максуз. Защото турците на Царя са му коалиционен партньор и при това му останаха сал едните те. А ний к’ви сме му? От нас, българите, саде ядове.
Той, Царя, заведе кабинета в Кърджали, за да убеждава местните да отглеждат лавандула. Щял да цъфне районът.
Четох някъде, че това била една програма на ОК на БКП от 65-та. Тогава се провалила, ама кой ти помни. Докато се разбере отново, че е кьорфишек, той ще му свърши мандатът на новото време, ако не свърши и преди първа реколта от лавандула.
Ясновидката на Берлускони Теодора вика в “Стандарт”, че Царя нямало да си изкара мандата. И тъкмо се чудя защо са опънали на цяла страница туй ясно вече и на кучетата прозрение, и гледам най-долу, в сутерена на страницата, още едно предсказание: “Руснаци вземат Булгартабак”. Ясно.
И пак в “Стандарт” подгряват вчерашния обед на министрите. Царя им дал чушки с боб. С други думи - турил ги на диета. И специалистите уж съветвали цялото население да се готви.
Много важно. Пука му на населението. Само да не бяха открили двойно повече нитрати в зелето. Защото открай време е известно, че средностатистическият българин яде свинско със зеле. Преди 89-та 60% ядяха зеле, 40% свински мръвки. Сега 95% ядат зеле, ама и 5-те процента са наблегнали на пържолите, та средностатистическия пак яде сарми.
А пък някакъв химик по радиото разправя, че трябвало да пием толкова милилитра ракия, колкото е теглото ни. Ало, химика, ние да не пием сярна киселина, та да я теглим с пипетката? Че мен като ме напъне мъдрецът, 300 гр. ми отиват само за жабуркане. А пък и нямам навик да се претеглям преди да седна на софрата.

5 ноември
Царя казал пред гръцкия вестник “Вима” че, цитирам по памет, ако не били българите, щял да си изпълни обещанията да оправи страната за 800 дни. Ама нашият начин на мислене му пречел.
Накрая ще излезе като кривата ракета, да не кажа другата приказка, че може и деца да четат. Ще си омеси Величеството питката, ще си я търколи към Мадрид и ще съобщи по Би Би Си, че тез диви българи нямат управия.
Ще ми разправя, че се върнал от любов към нас. Мерси, казвам аз, на такава любов.
А пък пазарджишкият депутат ПЛяков твърди, че европейските монарси търсели начин да изтеглят Царя по деликатен начин, щото се бил “оплел като пате в кълчища” из управлението на страната. Това ПЛяков го научил от собственото си разузнаване. Я де..
Главният секретар на НС Аврамов викал на депутатите “малоумници”. И бил накарал шоферите от НСО да докладват изчерпателно къде возят депутатите, с кого се срещат, хомовръзки ли упражняват или хетеро, ядат ли кренвирши… Това последното май си го измислих. Ама първото е вярно.
По “Хоризонт” слушах стратегии за преодоляването на есенните депресии. Трябва да се пробват. Ама тая година що така се застъпиха с летните? А и още се наблюдават рецидиви от пролетните. То, дето се вика, и зимата дойде… Ще трябва някаква комбинирана стратегия.
Забележка: Оня тайванец, дето си направи инвитро, ще роди скоро. Терминът му бил към края на декември.
Шефът на БНТ Гоцев вика, че Милотинова била “медицински случай”. (Той дали още ходи с изрусен кичур?) Тя, ако беше само Милутинова… Прав е Аврамов, прав е.
Какво става с тоя народ, бе? Как се издигне някой и му лъсне излинялото духовно и морално дънце. Ще взема да се съглася с Царя, че нещо му има на начина ни на мислене.
Пасито се молел на Бога да не става вице. Що на Бога, а не на Царя? Долориес Ибарури вика: “Паси е интересна кандидатура и аз ще го предложа”. Да, интересна е и ще става още по-интересна. А този интерес на голо малко ме притеснява.
Що така това момче? От добро семейство, пък само келешлъци прави.
Последното интересно нещо, което Мони направи, беше, че продаде АЕЦ-а. Ама на прокуратурата засега не й е интересно.
Бакърджиев вика: “Необходимо е ново правителство. И най-вече нова политика!”. Той тия дни много се изказва. Не че някой го пита, или пък представлява някоя обществена сила, а като гражданин, като анализатор един вид. Ама нека. То един политик като падне от коня и почне да анализира по вестниците. Костов пише в сп. “Разум”, Божков в “Дневник”, Бъки в “Стандарт”. Катето що не опита в “Земя”. Едвин не знам, може би в “Психо”.
Чета в “Дума”, че Консултативният съвет, който Първанката свика преди да замине за Германия, изобщо не бил за дрогата. Първанката им казал: “Я кажете сега, като отивам в Германия, каква ебавка сте ми замислили? Сигур ще е нещо около “Булгартабак” и Дойче банк. А може би АЕЦ?”
Ама не му казали.
Пак в “Дума” чета: “Филчев заплашвал Надето заради гаража?” Нали мъжът й приватизира гаража на ЦК, та Филчев имал една папчица. И понеже Сугарев се изрепчи, та се показало на папката лявото кюше и Едито го натириха от НИС.
Дивя му се на Филчев. Аз ако имам неговите възможности, че си турим едно СДС, каквото си искам. След 4 години успешно управление не вярвам да има син деец без папка. Ако няма папка, със сигурност ще има поне досие. Даже и на някои от десните цепелини ще си им сложа шефове. Радикали, демократи… Всичките в папката!
Сега ми иде на ум, че единствено Филчев може да обедини дясното пространство. Може в Централния, може и в Пазарджишкия…

6 ноември
Петканов вика: “Когато дойдох, не подозирах, че в МВР има такава корупция.” Ами питайте бе, г-н Петканов. Дето викала онази госпожа в 280: “Ами питайте бе, господине, питайте! С питане един мъж спа с жената на моя мъж!”
Правят на НДСВ членски книжки. Жълти. Досега имали малко над 4000 члена. Това е нов републикански рекорд. В цялата история на Третото българско царство и втората република няма случай, в който народонаселението да не се записва масово в управляващата партия. Това значи или, че почваме да ставаме нормална, непартизанска държава, или, че и простият народ вижда същото, като ясновидката на Берлускони.
Само не разбрах защо жълтите книжки ще имат суперзащита срещу фалшифициране.
Софиянски стана доктор хонорис кауза на Университета по архитектура. За рождения му ден. (А пък Алиса отказала да му купи палто за подарък!) Хубава му е новата къща на Софиянски, ама чак за “д-р хонорис кауза” по архитектура…

7 ноември
Днес е 7 ноември. Денят на Великата октябърска революция. Пийте по едно за всеки случай. Никога не се знае.
Забележка: На вниманието на НДСВ. Чиликов наказан два мача, защото показал среден пръст на публиката.
Издали “Наръчник за ремонт на мъже” в Англия. И обясняват на мъжете как да се грижат за здравето си, като онагледяват нещата с ремонта на автомобилите. Така например, ако имате диария, трябва да търсите глава “Резервоар”. Без майтап! А при хемороиди – глава “Ауспух”. Простотии.
Пенсиите, да почерпите. Догодина по същото време ще вземате средно с по пет лева повече. Ама почерпете сега, че дотогава не се знае. Може инфлацията тях, а може и Св. Архангел вас…
Кметът Зеленогорски повел 13 общинари за 10 дена в китайския град Дзинджоу да го побратимява с Плевен. Ама 10 дена не е ли множко. Да не би да ги убеждавате поименно жителите на Дзинджоу бе, господа. Общината имала едва 5 млн. дългове. Е, 50 хиляди отгоре много важно.
Според статистиката само в 4% от тоалетните в училищата имало тоалетна хартия. В Германия вече пуснаха папир с поезията на Гьоте и Хайне… Ще ми разправят разни патриоти, че сме си били в Европа. Да, да! Ще сме в Европа, когато се откажем от мачкания вестник…

8 ноември
Мандатоносителите Пейков и Драганова си делнали 2 млн. лв. на НДСВ за изборите, тръби “Новинар” изпод главата си. Разправям на един колега, той вика: “Егати новината. Щеше да е новина, ако не бяха си ги делнали, а ги бяха дали на Царя.”
Само 9 души от депутатите се писали за кръводарители. Депутатът Козовски подканил младите депутати да дадат кръв, да не мислят само за секс. От малко кръв нямало да им падне либидото.… Ама те не смеели да рискуват.
Днес е Архангеловден. Св. Рангел Душовадник. Взема ти душата и я носи на Св. Петър да ти премери греховете. То за нас всеки ден е Архангелов.
Софиянски и Антоан Николов яко се скарали за някакви кокошки според колегите от “Сега”. Софиянски заплашил, че ще поиска проверка на фирма “Софийски имоти”, пък Антоан му рекъл, че той пък ще поиска проверка на Общинска банка. Какви кокошки, какви златни яйца - нищо не разбрах…
Снощи ме водиха в една кръчма. Намира се точно до входа на затвора и се казва “Всите българи заедно”. Е това се казва фантазия и познаване на националната психика.
Наистина само Филчев може да обедини нацията. Ако Едвин не пречеше.

No comments: