3/19/2008

№ 22. 26 – 30 август 2002 г.


Каква ирония, каква гавра! Да сложиш Петко Славейков, дето мразел водата за пиене, да седи по цял ден и да зяпа в надписа „Софийска вода”! Сиромашкият! Сигур подскача в гроба.

26 август
Пердето Сашо Божков се гаври в “Дневник”-а си. (Как изпадна тоя човек да си вади хляба като публицист!) Вика за Първанов: “Какво да го правиш, роден в Сирищник с клозета на двора.”
Не може всички да са родени край позлатено биде. Някой сме клечали, докато други от малки са си седели. Лошото е, че ние пак клечим, макар и преносно. Ама тоя живот е сравнително справедлив и всеки си отклечава неговото. Тъй че учи се, Сашо, да клечиш, че някои от нашенските места за след приватизационно настаняване още на са сложили бидета. И не бързай да пишеш, нека ти улегнат идеите. Що време ще има да пишеш… Да клечиш и да пишеш…
Простотия! То ако народите се оценяваха по клозетите, ние направо нямаме народ.
Шефът на Институт за нестандартни изследвания в Австралия вика, че намерили скелет на морска сирена. “Възможно е някои хора да ни изкарат фантазьори и мошеници, но сме категорични, че това са останките на сирена.” Ако минат само с изкарването… Ами да не ги вкарат. Той така един колега го вкараха в Заведението, след като откри кентавър, ама не кон, а магаре кентавър. От времето на древните траки било. После се разбра, че като малък бил падал в киреча, та оттогава правел разни открития. Вече е добре. Имам и един приятел, професор. И той като малък падал във варницата, ама за него друг път.
А пък в Зимбабве имало палма, дето раждала плодове с формата на пениси. Видях ги на снимка във вестника – досущ! Дървото се казвало уганге-ка, а самият пенис, исках да кажа плод, се наричал окаге. Имали вкус на препечени филийки. Дали няма да вирее и по нас тая пущина? Да бучнем една на “Дондуков”1 и още една на “Дондуков”2. И минава народът, бере, маже с масло и лапа доволен…
Като се сетя колко пари остават неусвоени по САПАРД.
Пък ако тръгнат палмите, може и пред МО да се насади една да си берат пенсионираните офицери. Окагето малко прилича и на ракетите СС.
Ама словаците защо така са си отровили президента? Уж беше слънчасал, а сега се оказва, че е терористичен акт. Навярно си мразят повече президента, отколкото премиера. Те са от по-друга чепка на славянството.
А пък Едито Сугарев вика, че Царя отсъствувал от страната “по странни причини”. Не ми отива аз да защитавам Царя, ама не е честно. “Странни” са причините, поради които Едито пи кумис три години в Монголия и яде киселец с къри в Индия. А Царя е в полагаемия му се годишен отпуск. Човекът има сватба да стяга. Той, ако си вземе компенсация за съботите и неделите, дето ги е отработил тая година, може да седи в Мадрид до Коледа. Що папки пренесе до Врана и обратно.
Сугарев вика още, че Филчев бил некомпетентен. Не знам, ама на мястото на СДС не бих го изпитвал. Щото, колкото да приучи Сашо Божков как се клечи над цинкова кофа, все ще е компетентен.

27 август
Над половината британци искали да емигрират от страната си, дошло им до гуша от високите цени и ужасното време. Лигльовци. Нас само времето малко ни дойде в повече тая година, ама през ноември щяло да има циганско лято.
Жълтите ще приемат 100 закона до декември. Браво! Така трябва. Даже 100 са малко. Къде 100 там и 200. Или направо като румънците - превеждаме всичките там 80 000 страници европейско законодателство до декември и сядаме да си гледаме Коледата, Новата Година, Иванов и Васильов ден.
А Мария Антоанета не била казала за народа “Ако нямат хляб, да ядат пасти”. Това го казала Мари Терез, съпругата на Луи XIV. А Антоанета била съпруга на Луи чак XVI. Това го записвам само да се знае. Щото журналистите много го обичат тоя лаф и поне в един вестник дневно го цитират. Иначе за страни и народи, дето пастите са изчезнали преди хляба, това няма никаква стойност.
Голяма простотия съм направил в един от предишните броеве. То добре, че една колежка ми обърна внимание. Написал съм “анадънмо”? Като си мисля, че означава “разбра ли?”. А трябвало “анландън мъ”. Ама тя вика пак добре, щото ако си написал “анадон мо”, щеше да отиде етническия мир. (На турски това било най-гадната псувня, нещо като “на майка ти гащите”). То за това с чуждите езици трябва по-внимателно. Чудя му се на Царя как говори 5 - 6 езика и само на български бърка.

28 август
Във вестника един руски академик разправя: “Ако човек знае как да живее, никога няма да умре. Виждал съм индийски йоги на по 300 - 400 години. В легендарната страна Шамбала в Хималаите в шестоъгълни стаи живеят жители на Атлантида. Те са на по 6000 години. Стоят в поза лотос и са в свръхсъзнателното състояние “самадхи”. В него те чакат да дойде техният час.”
Уау, ебаси ужаса. Хората чакали по 6000 години да дойде техния час, ние опищяхме орталъка за некакви си 13 години. Сигурно, щото не можем да седим на лотос.
А пък един представител на независимата съдебна власт, съдия Георги Ценов, прави анализ на изпълнителната власт. Не че не може, ама май не бива. Еле пък в този терминологичен диапазон… Вика на Никото “крачещото кондомче ”, а за Бойко Борисов, че се тупал в гърдите като Флинтстоун: Яба-даба-ду-у-у-у”. (Петканов сигурно е Барни Ръбъл, не, май бил пудел.) Свинаров бил световно неизвестен адвокат, а Антон Станков “гола вода”.
Не мога да приема безрезервно всички оценки. Например нормалният кондом събира 4.5 литра въздух. А в Никито има много повече. И какво значи “световно неизвестен”? Той и бившият министър Теодоси Симеонов беше неизвестен, ама сега в Либия само за него питат.
Във вестника коментират борбата с престъпността: “Който може, не иска, който иска, не може.”
Вярно е, объркан е този свят, объркан. Докато си млад и можеш, не го разбираш. Като почнеш да го разбираш, и вече не можеш. Започва с това, че за първи път не можеш втори път, преминава през фазата, когато за втори път не можеш първи път и накрая стига до фазата, когато един път установяваш, че лани ти е било за последен път.
И в политиката е тъй. Като идват на власт политиците, им се ще едва ли не рейтингът да им е на челото, без да си дават сметка къде ще отиде, като клюмне. Те и социолозите ги лъжат, ама и политиците са си виновни.
Някакъв сърбин много мразел водата. От 30 години не бил пил глътка. Жулел само бира. Даже, като си правел архитектурния проект за бъдещия гроб, предвидил една ниша за биричката.
Славянин, исти славянин. И българите мразим водата. Още Константин Иречек го е забелязал в края на по-миналия век. Пише за Славейков и Каравелов: “Двамата Петковци много мразят водата. Единият за пиене, другият – за миене.”
Драги ми Панчо хептен го е ударил на уволнение. Днес БТА обяви война на САЩ, която продължи цели 13 минути. БТА съобщи в 14.31 часа, че Свинаров, Паси и Димо Гяуров обсъждали “включването на България в коалиция за удар срещу САЩ”. Това ни е първата война със САЩ този милениум. Ама доде пихме по едно, и я отмениха.

29 август
Американците докарали хуманитарни помощи за България – брашно, боб, шарлан. Нема лошо, щом им е ексик, нека го дадат, вместо да го хвърлят. Дано бобът да е от този, дето го третират с препарати срещу газове. Страх ме е само, че те обикновено, след като пуснат малко помощи пускат и малко бомби. Да не би Панчо това да е имал предвид?
Пасито направо да им подписва за Международния наказателен съд. Чета, че и Източен Тимор им е подписал. В края на краищата нашият път е с прогресивното човечество.
Най-бедните сме сред кандидатките за ЕС. Давали сме половината от парите си за храна. А словенците само 20%. При това ние сме яли по 2.61 кг месо седмично и 11 кг хляб. А словенците ядели по 5.18 кг месо и по 5 кг хляб.
Еснафлък. Още Сократ е казал: “Не живеем, за да ядем, а ядем, за да живеем.” И не виждам, ако може да се живее и с хляб, що трябва да се прави на въпрос.
Защото има и духовна храна. Ей, на: “Родният “Плейбой” – трети по продажби на глава от населението.” И това в световен мащаб, не сред страните кандидатки.
Правителството много се амбицира, дето Първанов прави съвет срещу престъпността и сега прави съвет срещу пушачите. Резонно. Шансът да налети бандюга на семейството ти не е повече от 63%, а пушачите тровят всичко наред. Да сте чули бандит да напада някого “пасивно”, както го правят пушачите? Ама най-странното е, че Дикме изобщо не се е противопоставил. А дето “Стандарт” ликува, то се подразбира.
Жените у нас живеели средно 20 години след пенсиониране, а мъжете – 14.5. Затова женската пенсия е по-ниска. Защото ги получавали по-дълго. Да има някакъв чалъм да се знае колко ще живееш, пък да ти изплащат пенсията според това… Ако ще живееш 5 г. след пенсиониране, да ти кихат четири пъти по-висока пенсия, та кога тръгне попът след теб, да не ти е жал!
Върнали ми 10 цента вместо 10 стотинки. На пазара ще да е станало. Купих три домата от една лелка от пловдивските села. Тоя курс ми е изгоден. Ще отскоча да взема и малко краставици. Тия зеленчукари само се оплакват…
Гърците ни давали 54 млн. за инфраструктура безвъзмездно. Грък и безвъзмездно? Ако ме беше отперкала оная смотла с шкодата вчера, така и щях да си ида, без да знам, че грък дава безвъзмездно. То по-възможно е евреин да ти даде, нежели грък. Керемидчиев е голям баламурник.
А шефът на БНТ Гоцев си направил прическа с руси кичури. Евгени Дайнов с червени, той с руси. Абе що не вземат да си сложат и по една обичка на пъпчето?
Станишев обаче изостава.
Серьожа, хвани Яхнаджиев да ти направи бодиарт. Досега у нас на мъж не са правили. Ще хвърлиш фенките в джаза.
Забележка: Да разбера какво става в Часовете, защо взеха всеки ден да пускат една и съща карикатура. Сигурно икономисват 10-те лева, но може да има и друга причина.
Американците били маниаци да се грижат за зъбите си. А за нас измислили подигравателен лаф: “източноевропейска усмивка”. Да го духат. На изток от Елба отдавна вече никой не се усмихва.
Петър Слабаков препоръчва на Бойко Борисов: “да ги хване тия момчета (юпитата – бел. Т.Ф.), докато са тук, и да ги тикне, където трябва, за да не ги търси после.” Интересна идея, но недостатъчна. Трябва веднага след като се конституира новото правителство, и от клетвата направо в панделата. Така няма да имат възможност да направят никакъв золум, освен ако чопнат нещо по пътя, но то не може да е много.
Би Би Си съобщи, че американските войници на Балканите ползвали преносимо превеждащо устройство, нещо като компютър. Засега ставало доста бавно. И малко като в сериала “Ало, ало”: “Добри ютро, ви да мъмъта таквувам.” Ама щели да го усъвършенстват.

30 август
Утре Царя има имен ден. Св. Симеон Стълпник. Ще му бия една телеграма.
На този ден не се дават заеми. Царя да ти иска и на него не даваш. Ба, ма то на него му дадохме.
И не се изнася нищо от къщата, защото не се връща никога повече. Виках на тъщата: “Остани ма, Бабо, остани още един ден, то не се отнася за хора, а само за предмети. Ма тя като си навила.
Актрисата Таня Масалитинова вика: “Изпростяхме и това ме огорчава.” Ох, и мен. Но съм си решил да не изоставам.
Днеска ме мързи да пиша повече. То и нищо не ме впечатлява, освен идеята за една ямболска за възрастни.

No comments: