3/19/2008

№ 21. 19 – 23 август 2002 г.


Карикатура Доньо Донев.

Българинът по начало се ражда с чувство за повишени възможности. Всичко му е до колене. И това не е диагноза, а национална черта. В смисъл, че е всенародна диагноза.

19 август
Знаете ли какво е станало на днешния ден през 1955 година в Пазарджик? Е, как да не знаете, бе? Ама то е така. Читатели, дето не си уважават автора, са обречени рано или късно да го загубят. Нищо, нищо, приемам и на патерици. Не ме е яд за друго, ама ако ви попитам колко е гръдната обиколка на Сашка Васева или за дължината на Азис на миглите, със сигурност ще знаете.
Както и да е, вие си знаете.
Поне запомнете, че на 19 август космическата енергия е най-голяма. Затова дъновистите на тоя ден се събират в Рила.
Вчера и оня ден падна яко пуцане. Едни по пъдпъдъци, други направо на месо. Борисов вика, че клатели държавата. Нека си клатят, бе! Те тая държава я клатят 13 години вече. Кой не я хвана, той не я изклати.
Мен друго ми иде на питам генерала: Къде пък я видя тая държава? И кога казваш истината, г-н генерал? Мигар аз казах, че държавата ни е “лайно в целофан”?
Някакъв шофьор в Кейптаун пред тамошния “Хемус” го думнали при улична престрелка. Обаче черното копеле имало в джоба на сакото си портфейл с $1000 на дребно. Та куршумът заседнал в пачката. Ако нямате 1000 долара на дребно, хич и не излизайте на улицата.
“Тарантули гонят тъщи във Варна.” Продавали се 20 вида тарантули. Но според мен зависи от вида на тъщата, не на тарантулата. Виж оня стогодишният крокодил от Бурунди, Густав, дето през септември ще ходят да го трепят, е сериозна работа. Досега бил изял към 50 тъщи.
Напомням специално на пенсионерите, че в днешния брой на “Дума” има програмата на XXL за седмицата. Утре от 2.30 ч. ще дават “Развратницата Ева”. Струва си.
Иначе скука зельоная. Да се връщат депутатите, че загивам. Без тях няма шоу. Само Царя казва по някой майтап, ама и той заминавал за Мадрид. Сега ще си смуча от пръста.
НДСВ ще събира членове чрез обяви в местната преса и електическите медии. Да пускат направо в рубриката “Адам и Ева”: “Млада партия търси надежден партньор с цел взаимна употреба.” Може и по-директно -“Търся член”, или “Набирам членове” – ама е двусмислено някак.
Шефът на комисията за новите членове г-н Додов вика, че всички, които искат, ще бъдат приети. Те не са много, де. В Русе били 3-ма. И в Благоевград имало двама. И още на две места имало по един.
А пък един в Търново се представял за царски депутат. Сега се опитват да го изкарат луд. Страдал бил от “чувство за повишени възможности”. Ало, психиатрите, каква е тази всенародна диагноза, бе?
“Плащаме за куче в блока като за човек.” Даже трябва и повече. В нашия вход има едно, дето сутрин и вечер си обозначава територията около асансьора чрез препикаване. А от хората никой не го прави. Е, поне по-рядко. Затова, ако искаш куче, редно е да си плащаш.

20 август
Венци Коня нали е обиден на царистите, че го изкараха с досие, вика, че Никито “трябва да си хвърли дипломата”. Как така да я хвърли бе, Кон? Та той едната диплома има само!
Венци анализира положението с митниците: “Щом приходите не са повече, значи е близо до ума това, че или те са корумпирани, или са смотани.” Смотани са, смотани! Макар че теоретично е възможно хем да са смотани, хем да са корумпирани.
А мандатоносителят Тошо Пейков твърди: “Дори да пада влиянието на правителството, на мнозинството, на парламента, на отделни министри, авторитетът на Симеон II е константна величина или близка до константната.” Значи всичко да пада рейтингът на Царя си е “сан шанжман” (без промяна). Като нивото на Дунава при Турну Мъгурели.
Прав е проф. Пантев, че номерът не е да си купиш лула, нито да се научиш да я палиш, а най вече да я държиш.
И при ибрика е същото. Иска се финес.
Тошко вика още: “Както казва народопсихологът Иван Хаджийски, нужна е оптимистична теория за българския народ.” Ми напиши я бе, Тошко. Само че той, Хаджийски, се качил на едно колелото и обиколил цяла България за таз оптимистична теория. Която всъщност, между нас казано, не е съвсем оптимистична, но това е друга тема. А ти, като прехвръкваш с мерджана, нема как да й видиш опорните точки на тая теория. То не че ги има, де…
Чета: “Всяка втора българка хока мъжа си.” Баси! На мен ми е първата още, що ме хока? А, ще се разправяме довечера!

21 август
Драго Драганов, историкът, не Чая, вика: “Пада му се на българския народ и не трябва да го жалим. Защото за 12 години не се научи веднъж да направи правилния избор.” Бре, мама му стара! Да не би да има предвид, че не сме избрали Евролевицата да ни управлява? Сашо Томов премиер, Драго – вице! И тогава щастието през левия крачол! Ех пуста севда…
На това в митологията му викат танталови мъки – благата на една ръка разстояние, но като посегнеш, те се отдръпват. Оня, фригийският цар Тантал, бил наказан от боговете да се мъчи така вечно. Сашо Томов не знам.
А пък Андрей Райчев твърди: “Всеки ден нашите политици са зависими от някакви пари под масата. Това са лидерите на БСП, включително българският президент, лидерите на СДС, включително бившият ни външен министър, лидерите на НДСВ, включително премиерът.” Ужас! Всички! Дали е вярно?
Сигурно не е вярно, защото малко по-нататък вика за Царя: “Дълбоко убеден съм, че в България не го водят никакви меркантилни мотиви.”
“Царя вече ще може да шофира у нас.” За тази цел утре кабинетът ще одобри споразумение с Испания за взаимно признаване на книжките. И сега на Царя ще му дадат и българска книжка без изпит. Ще ми разправя Райчев… Да сключваш държавни спогодби, за да си изкараш книжка!
“$350 млн. кътали българи в чужди банки.” Интересно! Ако са на 1 млн. души, прави по 350 долара. Но ако са на 100 – по 3.5 млн. Но може и да са на 10 души само. Знам ли, нали и аз това се питам.
В човешкият мозък има един център, нуклеус акумбенс, който отговаря за преценката за красота на лицето на друг човек.
Та сега шотландски учени открили, че алкохолът стимулирал този център. Според тях, ако черпиш едно гадже 1 литър бира, то ще започне да те харесва с 25% повече. При 2 литра бира – с 50%.
А при три литра бира сигурно направо ще се напикае… Идиоти!
Той така един малко беше попрекалил със стимулирането на нуклеус акумбенса си и на сабалето се беше събудил до един киликанзер, та още си плюе в пазвата.
Но по принцип не трябва да се вярва на такива вестникарски писания. Чета: “От 3 до 50 хил. евро излиза една изневяра.” Да, да! Излиза ти, колкото имаш. А понякога и на нея може да й излезе. Случва се и не е срамно.
Забележка: Кръщават площад “НАТО” в Доспат. Да пиша на кмета да кръстим нашата улица “Присъединителна”. И за НАТО става, и за ЕС, и за борбата с тероризма.

22 август
Чорен ден за Никито. Във вестника публикували стенограма от разговора на някой си Георг Цветний с Майкъл Чорний. Георг отишъл в Тел Авив да си поговори с Мишата да оправят батака с табака. И Мишата, нали е печен, записал разговора и го дал за публикуване. Спорят основно за структурообразуващата черта в характера на Никито:
Георг: Аз познавам Василев. Той е честен глупак.
Миша: Той даже не е честен. Той просто е глупак.
Георг: Аз и досега мисля, че той е просто честен глупак.
Миша: Той може би някога е бил глупак, но като дойде тука, малко от малко поумня.
Георг: Аз други не знам, но за него мисля, че е честен глупак.
Миша: Значи някой го използва за своите цели. Това е още по-лошо.
Георг: Честен, беден глупак. Това е по-лошо.
Та сега Никито го кръстили Никитушка глупакът. На Царя най-малкият глупак.
Коня ще излезе прав. Тия наистина са смотани!
Във вестника снимали Софиянски на вилата му в Поручик Чунчево. Кметът показва отгледаната от него краставица в шише. Тоя експеримент всеки го прави по веднъж в живота си. Аз го правих за първи път през 1963 г. в едно лимонджийско шише. А кметът ползва шише от “Дъмпъл”.
Обаче има и по-интересен експеримент. Подбира се перспективен домат и се стяга с плосък ластик (0.8) през средата. Като порасне, стават два домата залепени. Голям майтап. Особено ако го сложиш на бяла покривка до небелена краставица. Натюрморт като слънце. Изобщо може отдолу и да не пише “Вие ме познавате”. Хората са интелигентни.
Царя отлетя за 10 дена в Мадрид. Остават му 410 дни от 800-те. Като се върне, ще е точно на средата. Не знам, времето си лети, а по всичко личи, че народът, както би казал Брехт, ще се окаже недостоен за доверието.

23 август
“Стандарт” ликува: “Признаха, че ни управляват глупаци”. Боли ме мене… какво са признали. Докато глупостта не влезе в Наказателния кодекс, докато политическата не се инкриминира като “глупост с взлом”, боли ме мене…
Истината е, че Никито ми стана ма-а-алко по-симпатичен с това, дето е честен, макар и глупав. Но пък чета в “Стандарт”, че дядо му бил партиен секретар!
А Сашо Божков ехидничи: “Подаването на оставки е акт, който идва от личния морал на хората.” А ти бе, Саше, защо така умело прикриваше личния си морал?
Аман от пердета. Ангел до ангел и в средата архангел. Ех, защо не започнах да си записвам през 97-а!
В “Дума” написали цяла страница за Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г., ама най-интересното премълчали. Един гявол, който явно добре познавал нашенската психика, опънал една палатка, седнал пред нея и почнал да събира по 5 гроша за разглеждане. Завила се чак опашка. Всеки излизал и само викал: “Мани, мани, такова чудо не бях виждал!” А вътре имало едно голямо лайно. Но кой българин ще се съгласи само той да се мине? Та всички го разгледали. И до днеска сме си същите.
В Чикаго правели вече диаманти от праха на кремираните. Риташ камбаната и жена ти цъфва с нов пръстен с диамант. Ако имаш и две златни пломби, хептен ще й се смекчи мъката.
Билетчето в София става 50 ст., ама не веднага, чак през октомври. А Кейт Мост забременяла изненадващо!
И все пак размерът имал значение. Най-добре било среден размер. Големината да съответствала горе-долу на размера на обувката. Педя, педя и половина. Такава била тенденцията при аксесоар №1 – чантата.
Днес точно в 1.30 Слънцето напусна шибания ми знак и влезе в Дева. А дано, а дано…

No comments: