3/19/2008

№ 11. 10-14 юни 2002 г.


Дон Борисов се готви лично да нападне мелницата, в която се предполага, че се укрива магистрална банда. Зад него се вижда Сан Петканов, който му носи резервния меч и се опитва деликатно да го напътства.

10 юни
Изобщо нямам чувство, че е понеделник. Направо ми е неделя. Не става дума, че не ми се бачка. Това не е ново чувство. Просто беше много експресивна тази неделя.
Още не мога да смеля как така стана, че хем Станишев беше единственият кандидат за шеф на БСП, хем получи само 97.7% от гласовете на конгреса. Някъде се загубиха 2.3%. И друго - не приеха нито една нова фигура във Висшия съвет. Те си мислят, че със старите такова ще направят ново такова. Под номер едно в списъка на ВС е Аврам. А номер 132 – Сталин някой си. С Аврам и Сталин направо си се връщат 50 години назад.
И друга цифра ме гложди. Твърдият електорат на НДСВ се свил. 240 000 твърди тела преминали от НДСВ в БСП, а между 20 и 40 000 се върнали в СДС. Съобщили го социолозите от института за омекотяване на твърди тела на тайна сбирка с Царя в Бояна. Препоръчали му да си намери шамани, да не се нагърбва сам с всичко. Ама що така омеква тоя електорат? И що за бамбашка хора сме? Цяла Западна Европа върви надясно, ние – наляво. Преди те вървяха наляво – ние надясно.
Чета, че едно кенгуру се блъснало в самолет и му отнесло колесара. На летище Диранбанди. Той така един приятел вика, че една овца го блъснала. Викам, да не е обратно, в смисъл ти да си я блъснал? Не бе, вика, знаеш с каква засилка ми налетя. Хем, вика, куцаше. Явно не й е за пръв път.
“Защо българските мазилки не държат?”, пита в Часовете не кой да е, ами цял зам. главен редактор. Ами много е просто, бе, г-н Янков. Няма здрава основа. Това е истината, а не в пропорцията киреч-пясък, както се самозаблуждаваш и читателя заблуждаваш. Основа липсва у нас. Не видиш ли Царя и юпитата какво правят, а то не се хваща. Що? Щото няма основа.
Странно нещо. Като изям едно кебапче с тройна гарнитура от лютеница с кромид, получавам киселини. А от три кебапчета с единична гарнитура не получавам. Изядох три така, само за проба. Иначе си държа пакетче сода бикарбонат. Ако тръгна да обръщам внимание и на това, от какво получавам киселини, тя ще стане дявол на магаре.
Един йога от Софийския университет твърди, че дебелото черво ни пречи да живеем до 200 години. Добрутро! Баба ми Паца, Бог да я прости, това й беше любимият лаф: “Гъз глава затрива”. Ама по-рано университетът беше пълен с фоги, сега вероятно по бюджетни причини почна да се пълни с йоги.
То в тая държава всички се отдадоха на гимнастики. Доган щял да докара 1 млрд. долара инвестиции, пише във вестника. Почвам да се притеснявам. А стига, де! К’во ще ги правим толкова инвестиции. Пък и не може всички да се занимават само с инвестициите. Имаме и други проблеми, макар и този да е основен.

11 юни
От вчера са се задърляли за парите от предприсъединителните фондове на ЕС. Милен иска той да ги контролира, Доган и Първанов не дават. Не разбирам. Това са много пари - $500 млн. Костов отработи техники, с помощта на които без кавга всички да останат удовлетворени.
Лили Иванова вика: “Аз не съм хербарий.” И пуска разни готини лафове – “На крив контрабас лъкът му пречи”, “Българският джаз е чесане на лявото ухо с дясната ръка”. Веднага си личи, че сама си ги измисля. А може и Драго от “Чай” да й помага. Но вторият не го разбирам. Какъв е проблемът? Аз мога и дясното с лявата ръка. А пък и тия дни са открили гена на ушната кал. Бил в 11-ия хромозом.
Лили вика още, че можела да се съблече и тотално пред “Плейбой” и имало какво да се види. А Енрике Иглесиас скромничи. Щял да се съблече, но да не очакваме кой знае какво. Да бе, тръпнем. Глезльо.
Тукашните си мислят, че Царя е казал 800 дни ей така, случайно. Ама то е, защото той нали не обича много да обяснява на български. Ето сега в Москва обяснил пред руската телевизия NTV: “Първата година трябва да се разбере какво не върви. Втората година е за това, което икономистите наричат “управление на щетите” – да се контролира там, където работите са се изкривили. И вече в началото на третата година акционерите се надяват да получат дивиденти.“
Така че, уважаеми акционери на “България” АД & Сие, не бързайте. Сега сме още накрая на първата година. Догодина ще управляваме щетите и 2004 може да има и дивиденти. В смисъл че може да се надявате, а дали ще има, е друга работа.
Не знам. Притеснява ме само, че в “Труд и капитал”, където си дадох боновете от масовата приватизация (мани, ами и тъщата подлъгах), вече шеста година са зациклили на “управление на щетите”.
Мернах едно заглавие в рейса: “Отложиха Лоя Джирга”. Заинтересува ме, ама оня видя, че му заничам през рамото и затвори вестника. Простак! Питах един-двама, ама никой не знае. Майната му.
Леле, на Георги Попов, шефът на “Булгартабак”, са му скъсали задника от разпити. Пет часа са го въртели. Ама пък, от друга страна, 500 000 долара са много пари, пада се по един час за 100 000 долара. Така погледнато, изобщо не е много.
Царя заминава за Италия. “Ще използвам аргумента, че съм полуиталианец”, каза на прощаване. “Мисля, че това вече е доста валидно да се преговаря.”
Зависи, зависи от ситуацията. Като се сетя как щяха да ме млатят една година в Панагюрище, щото се приказах, че съм полупанагюрец. Хем е вярно. Като скочи един бабанка и вика: “Я покажи коя половина точно ти е от Панагюрище, та да млатя другата!” Ама беше много пиян и не можеше да бяга.

12 юни
Пак сме в дефлация – 2.1%. Краставици! Искам да кажа, че според вестника краставиците и доматите свалили инфлацията. И това, въпреки че ракията малко поскъпнала.
Сега разбирам какво има предвид Ники Василев, като казва: “Не знам какъв е цветът на корнишоните, но знам как се върти бизнес”.
Царя станал член-кореспондент на Академията на науките на Болоня. Заради заслугите му към политическите и обществените науки. Той и татко му навремето бил член. И дядо му, но той на Световната асоциация на орнитолозите. А аз що не съм чел нищо от Царя?
Кабинетът изготвя списък на терористите. Крайно време беше. Аз го виждам така: Милен Велчев, “Топлофикация”, “Електроснабдяване”, ВиК… Има и други, но на тия настоявам изрично.
С комедията "Кръвта вода не става" на сцената на Народния театър "Иван Вазов" енергетиците ще отбележат професионалния си празник – 15 юни. Един от осветителите ми разправяше, че сценарият бил на Шиляшки. Кратки, ясни и премерени реплики: “Вдигам”, “Спирам”, “Пускам за малко”, “Вдигам пак”…
Според режисьора Бойко Илиев пиесата представлява "пародия на лудницата, в която се опитваме да живеем. Бясно се стремим към успех, постепенно се превръщаме в смешни маниаци…" Добре дошъл, както казва доктор Иванов от трети сектор. Аз откога се опитвам да обясня, че държавата е пълна лудница.
Той ме викна докторът отзарана. Трябва, казва, да изясним твоята “клинична пътека”. Нали си имам диагноза, защо ми е сега пък “клинична пътека”? Накрая кандисах. То всяко време си върви с терминологията.
Ходих и да се подстрижа. Леле, що неща научих за 30 минути в берберницата. Обаче не са за писане.
Ама прав е Бойко Илиев. Личната ми фризьорка разправя, че напролет купила два холандски картофа така, само за проба. Сега родили: единият 32, другият 31 бройки. И тя, като се амбицирала. Догодина, вика, ще насадя цял декар. Писна ми тука да пощя разни въшльовци по 20 минути за 6 лв. на глава.
Администрацията на Бил Клинтън направо поломила Белия дом, преди да напусне. На всички клавиатури махнали буквата W за да не може да се пише името на новия президент, а над писоара написали: “Господин Буш, ела по-близо де, не се прави на г-н Клинтън!” Инфантили! А Нери, като се изнесла, две седмици ходила да полива цветята, докато новите се научат кое цвете каква влажност иска. Даже оставила на Първанов цяла тетрадка с неизползвани лафове на Пешо и няколко непубликувани стихотворения.
И кубинците щели да променят конституцията. Внасяли поправка, която ще обяви социалистическата система за "неприкосновена". Правозащитници искали референдум за свободата на словото и сдружаванията. Ама Кастро бърка. Затворил се е на острова си и изобщо не вижда какво става в братските страни. Ние на десетата година свобода вдигнахме паметник на др. Живков, а на 12-ата, чета вчера, и на Георги Димитров. Дай им, др. Фидел, пълна свобода им дай и им гледай сеира.
Преподавателят от Гимназията за древни езици и култури написал българо-гръцки разговорник с псувните и мръсните думи. Срам ме е, но ще дам един пример само: малакас – чикиджия. Крайно време беше. Балканският културен обмен отдавна го изисква. Щото нашите викали “Извинете, бихте били така добър…”, а византийците им отговаряли: малакас.
Е, сега ще научат и те много нови думи.

13 юни
В английския парламент се появила мишка. След люти дебати решили да се купи котка. Било разумно от финансова гледна точка. Само да не налетят на котката на Ванката от Пазарджик, че ще останат без гащи. Тоя гявол (той е от Чиксалън, познавам го) си научил котката да краде бельо от просторите. Най я привличали “Триумф” и “Ъндербра”. Гепили го, щото котката се разсеяла по чифт чорапи с дъх на луканка. Та сега е пуснал котката на търг с начална цена 1000 долара.
Някакви колумбийци се самозаровили до шията в знак на протест срещу жалките условия на живот. Не им зачитали правата на здравеопазване и образование. Ние, ако вземем да се копаме… Ето днес чета: една трета от доходите ни отиват за топло тази зима. И какво? Да се закопам заради тая работа? Да, бе! Ще ми вземат четвъртата трета. Както и лани. Някой ден, като си надвия на масрафа, може и да им платя.
Днес е Спасов ден. Ден на шофьорите. А иначе е рожден ден на Бойко Борисов. Ген. Василев му поръчал в Самоков меч, копие на Ескалибур. В Самоков били най-светнати за тоя модел. А журналистите му подарили пластика “Дон Кихот”.
Един колега от Заведението, Дончо, който има малко shcisophrenia, ми разправяше онзи ден, че във всеки от нас имало по двама души. Ето в мен, вика, има един Дон Кихот и един Санчо Панса. Качвам се в рейса, примерно, влиза бабетка, Дончо ме съветва: “Стани, отстъпи на старата жена!”, а Санчо вика: “Стига бе, тая к’ва работа има по това време, за Орландовци ли се е разбързала?” И се терзая… Или пък както си пия ичкията в къщи, и чувам някой да пищи вънка. Повдигам дискретно щората, двама бабанки пердашат един нещастник. Дончо вика: “Не е честно…”, “Стига бе, кой ти е казвал, че тоя свят е честен?”, и пак вземам страната на Санчо. А пък оня кантонер, кога намери парите на релсите – как не се разцепих.”
Ако е прав и ген. Борисов трябва да има Санчо-страна.

14 юни
На чехите им се разказва играта. Те сега имат избори. Голям майтап. Християндемократите раздават безплатна сливова, а комунистите пуснали гаджета по монокини. Засега комунистите изпреварвали с малко.
Ако бяхме ние, сигурен съм, щяхме да дадем силна преднина на християндемократите. Щото умрем да се тровим. Преди време четох, че някакъв хамбургски професор открил, че “съсредоточеното гледане на хубави женски гърди е здравословно”. Десет минути съсредоточено гледане били равносилни на 30 минути тежко аеробно натоварване. А при редовни процедури можело да си удължиш живота с 4 - 5 години. Но само гледане! Ама те, комунистите, няма и да дадат повече.
Петър Стоянов щял да подпомага СДС в писането на външнополитическата програма. Сигурно сините са измислили да се присъединяваме и към нещо друго освен към НАТО и ЕС. Ама дано тоя път да е безплатно.
Новият шеф на Генщаба разправя, че прабългарите били много добри стрелци с лък. Защото с помощта на конска опашка се ориентирали накъде духа вятърът. “Прабългарите са били умни.” Прав е! Все някак си са се ориентирали от къде духа вятъра. А българите не могат.
Вярно пише Евгений Дайнов: “Както се знае от антропологията, не всички култури са осъдени да оцелеят. Доста просто си отмират, защото вече нямат жизнени енергии.”
Трус ни люлял тая нощ. Трета по Рихтер. Епицентър – между югозападната част на София и Витоша. Като го смятах, се пада някъде в двора на Костов. Кофти поличба. Тя правилно вика врачката на ДПС Айше Мехмедова: “Народът ще се вдигне, идат и бедствия природни.” Само за народа малко се съмнявам. Щото ми се струва, че той страда от хронична социална еректилна дисфункция и се вдига много рядко. Четох, че охлювът можел да спи и три години, ако нещо не го събуди.
Но пък знам ли? В Микрево се появила бяла лястовичка. Видял я танцьорът от ансамбъл “Пирин” Мартин Влахов. Сериозно момче. Не би се ебавал с такова нещо.
Царя има рожден ден в неделя. Нямало да празнува. Царицата заминавала у мамини си, а децата имали работа. Ама поне кака му можеше да дойде. Човекът става на 65 години. Аз бих могъл да ида да го уважа, ама не знам, така неканен и без фрак, дали ще ме пуснат.

No comments: