5/04/2010

Седем пъти мери, веднъж режи

Сидеров рече оня ден по телевизора, че Алексей Петров доставял проститутки на дипломати от израелското посолство. От посолството подскочиха: „Жалко е, че прогресивна и цивилизована страна като България има за лидер на партия и член на парламента фигура като Волен Сидеров. Посолството на Държавата Израел се надява и иска да вярва, че българският народ е способен на правилна преценка и умее да прави добре разлика между фобии и реалности".
Жалко е, да, но още по-жалко е, че е основен стълб на правителството на ГЕРБ. А най-страшното е, че сега със сигурност ще се сритат ДАНС и Мосад. От сигурен източник знам, че Мосад са издирили и прочели листчето, което Бойко постави на Стената на плача… И сега само да му съобщят съдържанието на туй листче…
Колкото до българския народ, не знам доколко може да му се разчита. Щото тоя народ е възпитан от класиците си по един начин, дето… Каравелов например, по отношение на евреите, направо е задминал Сидеров. Ето какво обяснява Беновица за чифутите (Каравелов не ги нарича по друг начин, освен с обидното чифути): „Чифутите купуват български деца, хранят ги със захар, с масло и с мляко; а когато тия се угоят, то ги турят в една бъчва, в която са набити игли и ножове, после търкалят бъчвата от някой връх и момченцето се посветява. Тялото му тия хвъргат на кучетата, а кръвта му събират в Соломоновата чаша и комкват се. У чифутите светото причастение е кръв, у турците маслина, а у ерменците - лайно. Мене всичкото това разказа Тончо Славея.”
И дядо Славейков им вика чифути и... Но да спра, че така може да изкарам Сидеров възрожденец…
Наша милост се отнася уважително към евреите. Като млад учен веднъж присъствахме на разговор на двама университетски професори – П.М. и Й.В. Не помня за какво си говореха, но Й.В. през цялото време псуваше евреите. П. М. му вика: „Спри да псуваш богоизбрания народ!” Й. В. вика: „Защо, бе, защо да спра?!” „Щото, рече му П.М., ще престане да ти върви.”
И ние от тогава много внимаваме да не престане да ни върви.
Освен това, ние сме се родили с убеждението, което после е укрепнало чрез възпитание и образование, че всички професии са достойни за нашето уважение. И уважаваме всички. Но най-много евреите, щото това е най-древната. Обратно на Сидеров, смятаме, и сме го заявявали неведнъж, че ни са малко евреите и затова не ни вървят работите. С 3500 евреи какво по-напред – адвокати ли, финансисти ли, министри ли, какво? Ако евреите бяха колкото ромите, а пък ромите колкото евреите…
Във връзка с 24 май, Бойко ще има аудиенция при папа Бенедикт ХVI. И ми се ще да използвам случая, та да изчистя едно недоразумение, което може да ни обърка дипломатическите отношения с Ватикана. През 2005 г. Бойко беше в предаването на Коритаров. И Жоро го пита между другото: „Коя е книгата, която последно успяхте да разлистите?” (Не да прочетете, а да разлистите! Мръсник!) "Пиратът папа", вика Бойко. „За папа Йоан-Павел Втори ли?”, попита мазно Коритаров. На този провокативен въпрос Бойко не отговори, с което остави впечатлението, че май наистина само е разлистил книгата без да я чете. Рече: „Много интересна книга. Прегледайте я някой път, когато имате време.” Ако я беше чел, щеше да разбере подлата провокация на Коритаров и да каже, че е не е за Йоан-Павел Втори, а за понтификата на Балтазар Коса под името Йоан XXIII през ХV в. Не вярвам премиерът да си въобрази, че треперещият ситно от Паркинсон Йоан Павел може да е бил страшилището на Средиземноморието, но за всеки случай да предупредя. Да не рече премиерът да спомене нещо как, като главен секретар, е подсигурявал посещението на „Пиратът папа” през 2002 г. у нас… Щото ние тука можем всекакви глупости да си говорим, но навънка трябва да се внимава. Навънка трябва седем пъти да се мери, веднъж да се реже. Ей, сега се сещам. Знаете ли, че този израз води началото си от евреите? Щото при обрязването е много важно да се премери точно.
Между другото тоя пизански пират е обявен за антипапа и Ватикана дълго го криеше. Щото бил голям мръсник, изнасилил бил, викат, 300 монахини, поддържал нам колко си любовници, посягал и на мъжко. А и малко борджия си падал, в смисъл, че често „подслаждал” кафето на враговете си, в следствие на което те падали сред босилека… Безспорно това са работи, дето ние не бихме могли да приемем за нормални. Но в светлината на нестихващите педофилски скандали из целия католически свят, не мисля, че Балтазар е бил чак антипапа…
Както и да е, да се върнем дома. Ако трябва да сме откровени, нашият премиер понякога ги казва едни, дето ни веднъж не са мерени. Като това „Аз ги хващам, съдът ги пуска”. Чул го от некакъв екшън и му се харесало. Сетих се, щото в едно изчерпателно интервю в два броя на „24 часа” се оплаква: „Като цяло съдебната система никога не ме е обичала”. А Зюмбюлев ласкателно го контрира: „За какво да ви обичат?! Заради онази реплика - ние ги хващаме, те ги пускат?” Но Бойко обяснява, че това се било променило, вече не ги пускали: „Защото се научихме как да събираме доказателства и вече знаем какво би питал съдията. И преди да се съберат тези доказателства, просто не се прави операция.”
Понаучили се! Позакъсняло е това признание, не ли? Защото всеки от малко-малко юридически грамотен гражданин подозираше защо понякога (не винаги, разбира се) съдът пуска явни бандити. Но господин главният секретар хвъркаше като инспектор Дюдю от медия в медия и се радваше: „Защото виждам, че вече крушата се друса. Съдът и следствието не излизат от устата на журналистите, което ме радва и аз непрекъснато им подавам теми, за да има приказка.("Банкер", 23.02.2002)
Има приказки, много приказки. И още има сигурно.
За това не мога да се съглася с виждането на отец Никанор от манастира "Св. св. Козма и Дамян". Нали Бойко ходи да нагледа как върви ремонта на светата обител и там се видя с отеца и си поговори с него „на уше”. Та отец Никанор останал много доволен и разправя: „Най-благодетелно и подходящо за спасението на човешката душа е самодържавието. Това е българският цар, автократор и самодържец. Такива са цар Симеон, цар Петър и другите монарси. Сега, при Бойко Борисов, има такъв елемент на цар. На мен това ми харесва. Има автократорство. Не позволява да се карат, да се бият, през него ще мине всичко, той ще отсъди. Това е неговият голям плюс.”
И наша милост надмогна некои наслоения от научния комунизъм и е склонен да приеме, че автократорството, монархията има някои добри страни. Според закона на Паркинсън наследственият принцип с нищо не е по-лош от изборния. При първия идиотизмът на наследника е генетическа случайност, докато при втория – историческа необходимост.
Но не и у нас. Каква беше тая наша орисия бе, братя?! Та и двата принципа да действат в полза на идиотизма?!
Та за монархията, де. Понякога може да допринесе за благото на народа. Но когато е просветена. Но в случая няма да е просветена, това ме безпокои. Много непросветена.
Разбира се царят, па и всеки началник, може да не е много просветен, може дори да не е и много умен и пак да управлява добре. В „Живей като другите…” бай Мирон Иванов разправяше, че Хенри Фонда поръчал да му издълбаят надпис на паметника: „Тук почива един глупав човек, който умееше да се огражда с умни хора.”
Сега седя и ги анализирам един по един. До момента съм отхвърлил Тетка Цачева, Лъчо Мозъка, Фидоска… За Фидоска като се сетих какво разправяше проф. Герджиков оня ден, че ги надробила в законодателството, два пъти я отхвърлих…
Давам си сметка, че това, че отричам просветеността на управлението и то часове преди Бойко да съобщи антикризисните мерки, от които, вика, че ще останем много доволни, е твърде рисковано. Щото ако извади едни мерки, дето да хлъцнем всички, ще се наложи да се извинявам.
А дано…
Стана ли ви скомина за листчето на Бойко? Сигурно, аз откак разбрах, само за това си мисля. Не знам дали ми е вярна информацията, но на листчето нищо не пишело. Бойко писал, задрасквал, писал, задрасквал… Така и не постигнал единодушие какво да иска от Началника. И накрая си рекъл, той ако не знае, аз ли ще знам и пуснал празен лист… Те всъщност от Мосад така разбрали, че е от Бойко. Щото на всички други имало някаква молба, само едно било празно…

16 comments:

Anonymous said...

Форд ли беще, Фонда ли, ама иначе си е Хенри. Се си мислА ч'беше Форд, или па Голф 2 ...

Anonymous said...

Докторе ,докторе ,както си ги нанизал думите много добре!Дали ББ те чете?Знае ли за теб?Предполагам,че не?Ако знае дали ще продължиш да пишеш?Ей почва да ме е шубе за теб!
Както се казва "На бодлива крава ,господ рога не дава"Но дано твоите думи свършат работа като рогата на кравата!
Много ми изпростя коментара да ме извиниш!.Не ми се иска пак да нарекът блога ти чалга - блог.Надявям се интелегентните ти почитатели да вдигнат нивото.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

„Хенри Фонда поръчал да му издълбаят надпис на паметника: „Тук почива един глупав човек, който умееше да се огражда с умни хора.”
М. Иванов, ”Живей като другите и бъди блогословен”

Anonymous said...

мерси за порциятя смях, Докторе!

Anonymous said...

Във възторг съм от написаното! Дайте да учредим подписка за издигането на нашия доктор за кандидат за Нобелова награда по литуратура?! Дайте нещо да направим, та да оценим пне веднъж по достойнство този наш гений?!

Anonymous said...

Благодаря за поредната добра статия ;)
Екшънът с великата Му реплика е "Кобра" със Силвестър Сталоун )

Anonymous said...

Д-ре, а защо шопа казва "Трети път го режа и все е късо"
ББ не е шоп, не ли ?
ТТ

Anonymous said...

Не ми се вярва Тонката да се почувства удобно, па и на място, като го турите сред гениите на публицистиката. А ако се почувства - значи е същият като тия, дето им се присмива :)
Инак, Тонка, аз като се сетя и професор Герджиков какви ги беше надробил заедно с професор Петканов кога регистрираха НДСВ и се наложи разни маргинали да спасяват величеството... Та, не ми давайте герджиковото мнение за меродавно, мола ви са! :)

Diane Lane said...

Бравус! Тая смешка е много предпразнична, ма да не стане играчка-плачка като чуем мерките, дето сега ги мътят. Щото съм чула, че Бойко е докачлив, па и злопаметен. Айде, весел Гергьовден, честито да му е на Цецко и да устиска на ловджията. Наслука! :)

Смелият анонимко said...

Браво докторе,
как успяваш да си толкова точен!

Живко said...

Докторе, понякога и сам се надскачаш. Днес, например.
Моите почитания!

Anonymous said...

Присъединявам се към идеята за учредяване на награда за Доктора!Мисля,че за настоящия кризисен момент подобре да е нещо материално.Има ли някой с конкретни предложения?

Anonymous said...

Докторе, започвам да си мисля, че от известно време някой ти плаща, за да не пишеш. Кръгът заподозрени е много голям, но си мисля, че може да е някоя организация на "пенсии"...

Anonymous said...

:) Хаха, несъмнено! Пенсиите му плащат да не пише Тонката по системата "Пей дал" :)

Anonymous said...

Добре де, ще ви издам тайната. Вярно и "пенсии" са замесени в заверата. Подготвяме активно учредителния ковгрес на ППЧК.Няма време за писане. А жалко. Ето, миналия ден за президент щеше да се кандидатира Ц.Ц., а днес вече няма да е той. Какво нещо! А остава без подобаваща реакция от страна на електората. Но пък ни трябва партия да ни води към светлото бъдеще. Не може всичко наведнъж.

Anonymous said...

Докторе, Наближавам пенсия. Ма, като те чета, не е на хубаво. Что делать?