4/18/2010

Бойко води гражданите направо към Четвърти километър

Премиерът рекъл: „И аз искам да вдигнем детските надбавки и всички лекарства да са безплатни! Искам и пенсиите у нас да са по 2000 евро, а заплатите по 6-7 хиляди!"
Братя, крадат ни икономическата платформа. Политическа партия „Четвърти километър” с лидер д-р Тони Филипов, демек аз, първа обеща 2000 евро пенсия и средна работна заплата 4000 евро, безплатно здравеопазване и образование, високи детски надбавки (за първо дете 500 евро, за второ 1000, от трето нагоре – к.., пардон, нула). И сега Бойко взема на готово нашите идеи! И не само това. Премиерът вика още: "Когато се изловят крадците, когато се даде възможност това, което се събира като приходи да не изтича, тогава могат да се вдигнат и надбавките". Което пряко кореспондира с нашата идея за Закон за изтребление на разбойниците, Закон за народния съд, Закон за национализацията. Не си мислете, че съм мнителен. Гражданите просто са ни опоскали цялата програма, до най-малките подробности. Бойко вика за Лечков: „Господ на едно място дава, а на друго взема! Знаете, че Лечков беше уникален на терена! Четвърто място в САЩ с националния отбор по футбол през 1994 г. не означава доживотна индулгенция!"
Което е залегнало в нашата програма като Закон за националния отбор по футбол…
И възниква логичният въпрос каква е тогава разликата между нас, партията на лудите и ГЕРБ? Никаква и още по-малка ще става! Бойко води гражданите право към Четвърти километър.
Иначе премиерът е прав, че Господ дава на едно място, на друго взема. Вгледайте се във всички хора, които познавате и ще видите, че няма пълно щастие. На едни е дал трудолюбие, на други акъл… Само на милиционерите нищо не е дал и те затова са станали милиционери…
Още на един момент да ви обърна внимание. В изказването си премиерът употребява изрази като „толерирам действията на прокуратурата”, „дал съм картбланш на прокуратурата за проверки…”, които показват, че той изцяло е попил „Духът на законите”, които ние смятаме да изковем. Защото ние не смятаме, че имаме нужда например от глупавото разделение на властите на Монтескьо. Една власт стига, както при Тато, да не давам за пример Кралят Слънце. Абсолютизъм, н’ам к’во си, ама едни от най-ярките личности на Франция тогава са живели и творили – Молиер, Расин, Корней, Лафонтен, Боало, Колбер… Даже началото на социализъма тогава е турено от Сен Шаман… Дето вика моят приятел Сан Антонио, тогава именно „навред по земното кълбо се напъвали да говорят, да мислят, да ядат и да се чифтосват по френски”. И прашките тогава са измислени, само че са им викали фронда… Може би дори и задната фронда…
Щото Четиринадесетият е има достатъчно време да си разгърне реформите – 72 години е останал на власт…
Та казвам, че и Бойко върви към събиране на разпилените власти. И никак не е случайно, че на празника на конституцията конституционният съдия(!) Владислав Славов нарече Цецко „министър на правосъдието”. И всички пляскаха. Но ако трябва да сме честни, специално до вредата от разделението на властите, Бойко може и сам да е стигнал. Съдя по едно негово изказване пред в. „Седем” от 2003 г. „Това разделение на властите не ни помага много.”
Но що да ходим толкова надалеч. Васа Ганчева се възмущаваше в „Труд” от псевдоелита, от тоталното опростачване, от това, че медиите тикали напред некакви „обществени боклуци”… И като я питат нема ли все пак личности, вика: „Слава Богу, все още се радваме на творчеството на хора като Любомир Левчев, Стефан Цанев, Антон Дончев, Светлин Русев, Георги Чапкънов, Исак Паси, арх. Христо Генчев.”
Прави ли ви впечатление, че всички тези личности са се социализирали при Тато, когато немаше такива тинтири-минтири като разделение на властите. И ние, макар да ни е неудобно да се туряме до тия титани, сме плод на Априлския ветър. Властта беше една и затова беше силна. И най-важното дълга. Хубавите работи бавно стават. Още два-трийсе години ще ни трябват за един нов Левчев. Не съм сигурен, че ни трябва, просто казвам, че става бавно. Тато управляваше 35 г., Луи XIV- 72 г. Не може да се очаква некой, пък бил той и Бойко, да ни оправи за четири.
Докато съвременността, според Васа, може да противопостави в сферата на личностите „некадърни лица като Тома Марков, Мартин Карбовски и сие”.
Между другото, бях ви обещал, като разбера защо Тома Марков пише в „Новинар” и какво иска да каже, да ви съобщя. Но задачата се оказва непосилна за възможностите ни. Много умело го прикрива… Обаче като чета как се хвали, направо се е уредил като куче в каруца. Вика, че в родния му Благоевград го боготворели. Между другото, аз сега отивам на сватба там и ще поразпитам… Томата разправя, че яде хайвер, пие „Гинес”… Та се сещам. Абе, Ганчева, ти каква кола караш? Ще ти кажа що питам. Миналия месец светският лъв Евгени Минчев катастрофира с личното си „Мазерати”. Не той, де, личният му шофьор. Та чета, че оня ден дал коктейл по повод това, че си купил ново “Мазерати Куатропорте”, което само по цвят и екстри се различава от предишното му бургундско червено. Та, Ганчева, ти беше ли поканена? Не, нали? Той такива, дето се движат пеша или с градския транспорт, не кани… Например и Стефан Цанев затова не го кани. Не знам защо, но той приема липсата на кола малко като личен недъг на интелектуалеца.
Но и колата не е гаранция. Аз имам кола, но пак не бях поканен. Какво нещо! И двамата сме от Пазарджик, горе-долу на едни години сме, той е почнал като ватман, наша милост мъчеше известно време монтьорлъка… Различава ни само сексуалната ориентация, но той кара „Мазерати”, а ний кога караме, кога бутаме…
Както и да е.
„Стандарт” съобщава, че се изгубила най-възрастната жена у нас – 114 годишна баба от павликенското село Горна Липница. Никъде я нямало. В Горна Липница викат, че нямали информация за такава жена. Обаче регистрите на статистиката показват, че тя е там и е на 114 г. И това не е изолиран случай. В съседното село Михалци липсвал 113-годишен дедко, който по данни на статистиката трябва да живее там.
Писах им на статистиката къде да ги търсят. Трябва първо да се провери във фризерите. По-лани вестниците съобщиха, че в Италия са установени 5 670 случая на столетници, които се пазят във фризер с цел да им се прибират пенсиите. Те у нас едни пенсии, пък и токът все по-скъп… Все фактори, които много снижават нормата на печалба и правят тоя бизнес нерентабилен, но е възможно отделни граждани да са се изкушили, къде за парите, къде по сантиментални причини…
Отделно чета, че и биковете изчезнали. За времето на демокрацията от 800 бика, са ни останали само 18. Но мисля, че това не е толкова фатално. Щото, дето се вика, и тате може, и бате може…
Абе, да ви питам. Научихте ли се да произнасяте името на вулкана? Аз още не мога. Всякак опитвах. Даже опитах и методата, по която Бойко учи и произнася новите думи, например аутсорсинг, но пак не става. Много важно.

20 comments:

Ivan Hristov said...

Отново отлична оценка!!! Точен и обстоятелствен както винаги!!! Поздравления за поста!
Бъди здрав!

Симеон-интереси said...

Eй,ще е бъде тази твоя партия.Я виж как ти крадат програмата.И все повече ще ставаме,които ще те крадем.Това го мажем,това правим.Статиятя ти е чудесна.Жив и здрав бъди!

Unknown said...

Като не знаеш как да се ориентираш... няма "Мазерати".
А откъде си сигурен, че ББ мисли само за четири години напред? На мен ми се струва, че мисли по-мащабно...
А, че пенсиите не може да ги вдигне не е той виновен...Майките са виновни, щото са си мълчали.
Но въпреки тези мои забележки, пак ми хареса ;-)

Anonymous said...

Аз се тренирам с уикипедия: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Eyjafjallaj%C3%B6kull.ogg

Как успява този да го каже за една секунда, умът ми не го побира...

Иван Бездомни said...

"Критикуването е част от движещата сила на демокрацията. Никой не е прав постоянно. Но също така трябва да помним, че има голяма разлика между критикуването на дадена политика или политик и демонизирането на правителството, което осигурява нашите свободи и обществените служители, които подсигуряват нашите закони."

Бил Клинтън
18 Април 2010

от тук: http://www.nytimes.com/2010/04/19/opinion/19clinton.html?hp

В този контекст исках да кажа, че макар да съм върл поклонник на доктора и всяка сутрин да се кръстя пред картинката на блога му преди да изляза от нас, въпреки, че му паля свщичка като съм в черква, въпреки, че пия за здравето на него, неговите и перото му, въпреки всичко има тънка граница, която не трябва да се минава, така че... Внимвай д-ре. Засега (да не се бърка с "другаря") не си я минавал границата. Да не прозвучи хейтърско - просто ми направи впечатление този пасаж.

Иначе, понеже ми хрумна още нещо, точно това липсва в "общественото пространство", а тук като че ли го има в доста чиста форма - здравословно, постоянно, убедено и убедително критикуване. Повечето писачи (да не казвам голяма дума като "журналисти") не критикуват, а демонизират в името на скандали и сензации. За горките хора това като че ли е лакмуса за истинската новина - да има скандал, което през повечето време е много тъп подход.

Браво докторе, "клевър" си и ако ти върши работа "киип-ет-ъп", както казва Тайлър Дърдън.

Anonymous said...

Поздравления, докторе!
Единодушна съм с "градивната Ви критика" :-)
Бъдете здрав!

svetla.doncheva said...

Докторе, тъй и тъй имате идейни съвпадения, побързай да заявиш желание за коалиция на изборите. Ей виж Волен какво прави /нищо че всъщност като се замислиш по-дълбоко, те всъщност мат дълбоки идейни различия с гражданите. Ам то пък кой ли мисли по-дълбоко.../. Това неговото е най-на сметка - стана ли председател на комисия- стана. Вози ли се на скъпа парламентарна кола - вози се. И дори има оправдание за пред бедните си избиратели - не съм аз, бе, те ми я дадоха.

mar said...

Какъв пост, какъв пост?! Да не са Ви назначили някъде? Значи Ви губим. Щото и Веждито докато само ваеше, топлеше душите ни, а сега на какво заприлича - слагач и посмешище!

nicodima said...

Преди седмица 15-годишният ми син се върна от ученическа екскурзия във Франция и ми казва: " Мамо, само две ламборджинита видяхме и то на Лазурния бряг!" Моят отговор беше7 " Успокой се моето дете, сигурно са били български : )"...
"И никой не кара джипове, само ситроени, рена и разни други малки коли...Тук сигурно заради дупките..." Наложи се пак да се намеся: " Не, маме, не точно, заради въздуха... в главите...на каращите джипове и на стопаните на дупките..." Тъжно, нали...

Anonymous said...

"Различава ни само сексуалната ориентация…"
Не е само това! Много ти е тежка главата на тебе, д-ре, много си чел - много знаеш. Чак д-р на науките, университетски преподавател, даровит писател... Това са все минуси спрямо светския лъв Е. Минчев. Ами помисли си само, какво знае той за Молиер, Расин, Корней, Лафонтен, Боало, Колбер! Не си е губил времето човекът с такива неща!
Май няма интелектуалец в България с жизнения стандарт на въпросния господин !

Anonymous said...

Ааа, днес си просто великолепен, Д-ре! Ето, че може!!!

Само туй с фризерите лично на мен ми иде малце зловещо, а и с тоя Сен-Шаман неволно (дано!) замядваш на агент Димитрий и неговите "провокации" към форумния плебс всяка сряда...но не приемай това като упрек.

твой Венелин Кутиков






D

diandra said...

Изпитах истинско удоволствие при прочита! Невероятно написана статия!
Приемате ли още хора във вашата партия, програмата докрай ли е написана? -:)

Anonymous said...

Имам въпрос, на който може и да не се отговаря. Гледам те препечатват(копират) и в един... сайт - викат му афера на една "журналистка" от Варна, която нашумя покрай ареста на Гуцанов с това, че са я направили бордовак в общинското предприятие - автотранспорт, от където смучи доста пари(нетрудени). Каквато и да е, не е моя работа, но как можеш да свързваш твоите побликации с подобна...

Anonymous said...

Mоздравявам ви за статията с тази песен:

http://vbox7.com/play:079e15a1

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

На анонимния гражданин/ка: Не пиша за Афера. Просто Весела Томова копира текстове от блога ми и си ги качва. И въпреки, че я помолих да не го прави, тя продължава. Но то да е само Афера...
Това е положението, социализмът е жив - мойто си е мое, чуждото е общо...

Unknown said...

Ще крадат,защо да не крадат-всички крадем.Ти пиши ние ще крадем.Просто съм учудена,че на Боко и това това му идва на ум.Защото Господ като е раздавал акъли на някои ни е дал с черпака,а на Боко с лъжицата и то с обратната страна.Като нямаш много акъл,нямаш скрупули и задръжки и срам нямаш.Затова някои карат Мазерати и ги карат със служебни коли ,а ние я караме някакаси.Ама ти поне да беше излъгал ,че си гей можеше да се уредиш по така-ама ти не.Жената.тъщата ,децата-не става така.Лъжи бе-поне в сайтовете лъжи,всички го правят,какво толкова ще ти стане.

Anamary said...

Как хубаво ме накарахте да се усмихна след работния ден и даже да се посмея на глас. Свежо, точно, остроумно. Благодаря и днес!

Христомир said...

Ето! Намери се!
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2925071

Malp said...

еми значи да се радвате Докторе трябва, ББ ви следи програмта, явно и блога ви... направо си е екстра това. П

Жоро Пехливанов said...

Докторе,
грешно ти е заглавието. Хората у нас отдавна са на 4-ти километър. Даже направо са на всеки километър. Ей ти го бая ти Бойко - през километър открива магистрала, мол, метро... все с "м" започват.