3/17/2010

"Трябва да следвам хората. Нали съм техен водач."

Правителството пак даде заден. Отказа се от увеличението на здравната вноска. Даже верният „Стандарт” се изнерви: „Лансират се идеи, които тестват като лакмус общественото мнение - чудесно. Но е вярно и друго - народът избира власт, за да взема тя трудните решения и да носи отговорност за тях. Което няма нищо общо с рейтинга и народната любов, а с държавническото мислене…”
Не знам дали под влияние на многото социолози около премиера, но правителството се превърна в демоскопски институт. Даже нещо повече, направо се върнахме в пряката демокрация на древногръцката агора. Каквото каже народът, или по-голямата му част. Всъщност, по-шумната.
Обаче дето ще кара армията и полицията сами да си плащат осигуровките, сбърка. Или Тато е пропуснал да му предаде този най-важен урок, или Бойко го е проспал. Защото – “Народната милиция – единствената опора на социалистическата власт.” - Като скочат миньорите да стачкуват, кой ще ги бие?!
Май почва да се сбъдва библейската мъдрост: Прекаленият социолог и народу не е драг. Оня ден и „Труд” го написа почти със същите думи като „Стандарт”: „Флиртът с общественото мнение е тънка работа, с която не трябва да се прекалява. Най-малкото, защото не може да се разчита, че “хората” знаят винаги какво е най-добро за тях.”
Че не знаят хората, няма какво да се убеждаваме. Народът е непостоянен. Баба ми казваше „начастничав”. Сега му се яде баница, след един час му се яде тутманик… Само Бойко си знае как успява да угажда на всички и да задържа рейтинга си на едни прилични нива. Което ме подсеща, че ситуацията е изключително подходяща да цитирам великата мисъл на Линдън Джонсън: „Докато си спасяваш имиджа, ще си загубиш задника.”
Задника тука е метафора само. Но като тъй и тъй сме там… Едни бижутери от Мериленд продавали един скъп диамант, струвал $20 000. И както го показвали на клиента, го изпуснали на земята. Там обаче чакало псето Соли, което автоматически го глътнало. Извиканият по спешност ветеринар рекъл, че ситуацията е безизходна, може само да се чака кучето да го изходи. И тия пичове три дена клечали зад г… на кучето. За тия пари ще клечат не, ами…
Има такива безизходни ситуации, когато можеш само да седиш и да чакаш. Помня как в Индия един беше скрил 1722 диаманта в купа сено. Обаче една крава ги изяла. И нали кравата е свещена за индусите та не може да я заколи и да ги извади. Та чакаше да се отделят по естествен път и ходеше след кравата да рови в лайната.
И ако си мислите, че в пристъп на копролалия ви ги разказвам тези гадости, бъркате. Просто си мисля, че и нашата ситуация е сходна по безизходността си. И ние вече 20 години ходим след нашите свещени крави и чакаме да изсерат някой диамант. И ровим с надежда, ама нищо… Но пак чакаме, щото много добре знаем какво са излапали.
Еми ще чакаме, какво да правим…
Голям скандал зреел във Военното министерство. Майор Даниела Благоева от българската мисия в Афганистан подготвила презентация за съюзническите войски във връзка с националния празник 3-ти март. И вероятно подведена от факта, че ДПС е извън властта и че Бойко люто се кле да им извади далаверите, майор Благоева употребила в презентацията си израза „турско робство”, вместо политически коректния израз „османско присъствие”. Презентацията била спряна, а м-р Благоева заплашена с наказание заради национализъм.
Излиза, че независимо от турското отсъствие във властта, турското присъствие се запазва.
Ако продължаваме да се кълчим по американски с тая коректност, знаете ли до къде ще стигнем? Оня ден четох някъде, че в Америка вече нямало да използват думата "жена", понеже съдържа оскърбителен намек за полова принадлежност. Щели да казват "вагиноамериканец".
Не знам. Не съм единодушен за турците. Срещал съм възгледи от рода на това колко национални катастрофи ни е икономисало робството. От друга страна верно, робство, имало това-онова, но не може сега ние пък 500 г. да си връщаме. Както се научавам, че станало на международен път E79. Спрял катаджия (етнически българин) един турчин и без тая-оная, дай 20 евро! Ама защо?! Как защо бе, пет века робство! Ама това е било отдавна! А-а-а, не знам, аз вчера разбрах…
Утре друг ще разбере, други ден трети… Все изтича от някъде информация, че не е било баш присъствие… Не може да си гоним карез още няколко века… Ами вземете французите и италианците. Цезар е изтрепал къде един милион гали, пленил Венсенжеторикс и подло го удушил в затвора, а днес двата народа живеят в разбирателство. Даже италианка е първа дама на Франция. Ами французи и германци с техните вековни битки за Елзас и Лотарингия?! Ето какво пише французинът Бегбеде: „…Попаднах на Ана-Мария, млада германка, братовчедка на Хабсбургите… Последвах я във френския парк, а когато се върнахме, за моята родина беше отмъстено.” Така си отмъщават културните народи. Мисля, че и Франция така си отмъщава на Италия в момента. А у нас какво? Един Румен Петков, такъв-онакъв, ама само той се сети да отмъсти по тоя цивилизован начин. Ако е верно това, дето те с Етем… Сигурно е вярно, иначе що в ДПС и до днес ще му викат зетя.
Като стана дума за турците. Бранислав Нушич, представител на сродния по всички линии нам сръбски народ… Тука сигурно наследниците на загиналите в Сръбско-българската война ще подскочат. Спокойно, знам какво говоря. „Кризата е явление, което съществува от самото възникване на тази държава и ще съществува, докато съществува и държавата.” Е? Коя държава е имал предвид Нушич? Тяхната или нашата? Не ми отговаряйте! Та в „Автобиография” Нушич казваше, че по тях имало народна песен: „Ще заплачат друмищата за турците, защото няма кой да ни кара да ги поправяме." Е да, било е отдавна…
И като народна република имахме по-добри пътища. Прав е Рейгън, че разликата между република и народна република е като между риза и усмирителна риза. Явно за такива като нас трябва именно усмирителна, да ни са вързани ръцете и да не можем да крадем… Щото ако крадяхме по-малко, ама само с малко по-малко, сега Бойко нямаше да търси милиард и половина да пълни републиканските, градските и селските дупки. Никой друг не се грижи за дупките. И правилно, те са вече достатъчно големи да се погрижат сами за себе си.
И изобщо май доста проблеми пораснаха до степен да се грижат за себе си. Тоя лаф го откраднах от Рейгън специално за вас. В оригинала си е за бюджетния дефицит.
И накрая искам да кажа на половината българи, които още се надяват, че Бойко ще ни оправи. Не, няма! „Изобщо не трябва да очакваме, че правителството ще реши нашите проблеми. Нашият проблем е самото правителството.” Просто си го запишете и след известно, но не дълго, време, пак ще си говорим.

16 comments:

Anonymous said...

За това, че Б.Б. няма да ни оправи може да приложим вица за Асан и Айшето, когато се женели:
Асан рекъл - А дано да си девствена, Айше!
А Айшето - А дано! Но - надали...

Незнакомов said...

Докторе, ако на мериканките ще им казват "вагиноамериканци", то на мериканците би трябвало да им викат "хуймериканци", не ли?

Anonymous said...

Както и преди,мисъл.Благодарим.
Поздрави от Велико-то{(уж)Търново}.

Svetlin Marinov said...

В т.нар. демократични общества избират ръководители , които след време , вие Д-р Филипов , може да цитирате в категорията "мъдри мисли". Но те са някак си скучни и суховати. Ние избираме интересни люде , които ни забавляват , когато си отворят устата. Е , чакаме ги за диамантите на изхода , но пък е весело някак си ... То ние тъй сме си свикнали.

Joro711 said...

Като стана дума за девствени,някакъв си търсел девствена.Отишъл в едно село и помолил кмета да му намери девствена.Кметът събрал жените на мегдана и казал,която е девствена,една крачка напред.Излязла една и женихът я взел.След време се видели с кмета и женихът се оплакал,че жена му не само не се е оказала девствена,ами е и глуха.

Н.Никифоров said...

Много отдавна по един шеговит, но всъщност съвсем сериозен начин е казано, че спасяването на давещите се е работа на самите давещи се...не ли?
Сполай ти докторе! Може да няма пари, но поне е весело...

Anonymous said...

добър е доктора да го излъчим напред на всеобщата атестация 2012 (ака страшния съд)....
по нашенски

Anonymous said...

Тони, ни се водят някои хора, ни се карат. Не Бойко - Светата троица да слезе тук и да се заеме с нашите бакии, пак ще има недоволни. Имаше едно време песен - "Осем милиона фелдшери, осем милиона даскали..." Та и министър-председатели бих добавил аз, и финансови министри...
Ако Дянков вземе, че ни нахрани с две риби и пет хляба всичките, пак някои ще ревнат - че бил мошеник, че не можело то така... а една малка прослойка ще пита защо не им е предложил и черен хайвер.
Та викам, преди да седнем да критикуваме някого, хайде първо да се замислим ние какво бихме направили на негово място.

Anonymous said...

Ми аз, ако бях на мястото на Дянков първо щях по-малко да приказвам изобщо.И второ, колкото и трудно да ми е - няма да разсъждавам на глас: ще правим еди-кво си, няма да го правим, ама може да измислим и някакъв трети вариант... А той мисли на глас вече девет месеца! Дразнещо е някакси! Хората му се смеят и се питат какво чудо ги е патило! Първо приказва, после мисли или пък му обяснят, че нещата не стоят точно така... Създава впечатление че му хлопа дъската, с извинение!

Anonymous said...

Не разсъждава на глас, просто не му достига решителност да приведе в изпълнение част от непопулярните си решения. Още преди да встъпи в длъжност, бяха тръгнали слухове за него, че бил по роднинска линия и в правителството, и в СБ преди това (Кристалина му била леля и помогнала), че такъв бил, че онакъв бил... Добре си е човекът и мисля, че е доста по-вещ в работата си от доста гастрольори с големи претенции. Просто му трябва решителност да извади голямата тояга и да набие дебелите кратуни на част от туземното население.
Аз съм пряко зависим (и ощетен) от непопулярните мерки, но не рева, макар да си броим стотинките с жена ми и да не мога да спя от притеснение как ще осигуря всичко необходимо на бебето, което чакаме. Работя, стискам зъби и си плащам задълженията към държавата.
А защо с моите пари хранят мангалите - това не е въпрос, за който да държа отговорен Дянков. И ако реша един ден да емигрирам, макар вече да не съм първа младост - не Дянков ще е причина за това, нито Бойко. Пенкилерите ще са. Милионите пенкилери и кибици в България.

ЧБ said...

Уф, Докторе, на теб ли да вярваме, на прогнозите на колегата ти Минчев ли от днес - човекът бил оптимист,видиш ли на, за икономическата обстановка?!?!?

Anonymous said...

:)) Докторе, не знам колко успешно се справяш при лечението с лекарства, но смехотерапията ти определено е лечебна!

shoki said...

Абе се ми са чини,че доде чакаме да ни "оправят", все ще ни "оправят".
А и много ми са ще да срещна баре един доволен,от нещо,българин(освен от себе си)
Акъл море....викат старите!

Хайтов said...

Докторе, верно е че не трябва да бъдем отмъстителни. Все пак за да простим трябва първо да се поиска прошка иначе не е прощаване а нещо друго ...
Щом като външният им министър в прав текст каза, че трябва да си възвърнат османските ценности то ние какво да правим? Наказването на този достоен български майор заради това, че е чествала националният ни празник е атомна бомба за нашата държавност. Веднага трябва да хвръкнат главите на отговорните - първо на министъра! Веднага.

Anonymous said...

Zdravei Doktore,
Kakto vinagi strahoten.
nepremeno pro4eti:
http://frognews.bg/news_21335/Konspiratsiiata_-_ot_chervenata_nomenklatura_do_majkata_Barbi/

Veso

Anonymous said...

Privet, Doktore!

Vav vrazka s nikuldenskia sharan, eto edno video za edna pastarva kulturistka. Svarzano e i s genetichno modificiranite sashtestva... Ta, koe e po-losho?

http://www.youtube.com/watch?v=fVx9m3ucGcY

Pozdravi,
Raicho