2/04/2010

За балтона на една пенсия

Волен Сидеров го арестували на летището във Франкфурт. Той по стар навик отрича, но от Външно потвърдили пред БТА, че верно е безобразничил на борда на самолета. Скандалът почнал, когато стюардесата го приканила да затегне колана. Сидеров приел това като политическа пропаганда и почнал да ги ругае тия червени имбецили. Като се приземил, немските ченгета му казали ела, че ни трябваш за малко. И дипломатическият паспорт не му помогнал, щото те „не повярвали, че притежател на такъв документ може да има подобно поведение и се свързали с Външно”.
И говорителят на "Луфтханза" потвърди: "На борда на полет LH 3485 от София до Франкфурт наистина е имало неуправляем пътник".
„Неуправляем пътник”! Горкият Бойко! Неуправляемият му крепи… мандата.
Ето така, уважаеми читатели, изглежда една политическа кариера, загубила основанията си. Ако изобщо някога е имала сериозни основания, де…
Симеон Дянков: „Аз съм отличен финансов министър!”
А така изглежда една кариера, която скоро ще загуби основанията си.
Параванката вика пред „Труд”: „Не споделям икономическия подход на министър Дянков... Достатъчно е да се видят реалните резултати от тази политика в икономиката.”
Софиянски е още по-категоричен: „Икономиката ни работи на 60%. В такава ситуация бюджета трябва да стимулира потреблението и производството. Това не е предвидено в този бюджет, точно обратното - силно рестриктивният бюджет води до задълбочаване на кризата…”
Тези двамата не са ми сред любимците, но не мога да отрека, че са прави. Ще берем големи ядове! Софиянски му вика, че кризата у нас е икономическа, не финансова, той пак си знае неговата: „Атакуват ме невежи във финансовата област…”

Пък по телевизора питат Бойко как е с чуждите езици. Вика, че изобщо не усещал необходимост да знае чужд език. "Ако имаш какво да кажеш, както и Ердоган ме разбра, както и Меркел, и Саркози, и Берлускони, и Ромпуй ме разбра, и г-н Барозу ме разбра, става лесно."
Тази логика ми се вижда малко милиционерска. Нали помните соцвица, дето един питал две ченгета на пет езика къде е тоалетната и накрая се нас… И ченгетата заключили, че нема файда от чуждите езици, след като тоя с пет езика не можал да намери тоалетната…
Не мога да отрека, че в случая на Бойко, незнаенето на език си има и добра страна. Минали през преводач, думите му се опитомяват и възпитават, превеждат се от хашлашки български на литературен английски. Което е добре и за неговия авторитет, и за този на държавата. Макар че предполагам, че на преводачката й се е разгонил речника, така да се каже, доде преведе „шменти капели”…
Каквото и да говори Бойко, монолингвизмът си му е комплексче. И като по-млад, през 2002 г., си признаваше: „Две неща много ми тежат. Първото е, че не знам език, тъй като с колегите от другите служби разговаряме винаги с преводач, доста по-трудно е общуването. Много е неприятно…”
И тъщата му, като всяка тъща, му задълбочила този комплекс: „В началото тя много ме потискаше… от време на време говори на английски, на испански с дъщеря си, защото в тяхното семейство всичките знаят езици, и аз не се чувствах на мястото си. Приеха ме много трудно, много хладно.”
Казано е, че зад всеки успял мъж седи една умна жена и една изненадана тъща. Ще ми се сега да й видя физиономията на Бойко на тъща му.
Американският посланик Уорлик съобщил, че вече ще ни издават американски визи с валидност 10 г. Браво! Това е висока оценка за държавата и главно за премиера Борисов. Само си мисля дали това не означава, че в близките 10 години не възнамеряват да ни отменят визите. Щото ако е така, коренно се променя дискурсът!
Ало, пенсиите, стискайте още 3-4 години! И после ще живеете пак трудно, но за сметка на това дълго. "Дейли експрес" пише, че американски учени до 3 г. ще създадат революционно хапче, с което ще живеете 100 г. Лекарството имитирало действието на три "супергена", които предотвратяват болестите на остаряването. Учените смятали, че новото хапче може коренно да промени качеството на живот на остаряващите хора и значително да намали разходите за медицински грижи.
За качеството на живот след малко. Колкото до разходите, не знам дали може да ги намали чак толкова. Доде има човек, има разходи. В този смисъл нашата здравна система е далеч по-съвършена от гледна точка на разходите, щото атакува проблема в корен.
„Труд” се опитали да напишат приятелски коментар „Кой резили пенсионерите?” Обаче го възложили на една невръстна мома, която само във видимата зона имаше 11 пиърсинга (лично ги броих на снимката). И момата, естествено, съвсем неправилно тълкува проблемите на пенсиите. Айнщайн беше казал, че разбираш един проблем, когато можеш да го обясниш на баба си. Но да обясниш проблемите на баба си на баба си, това надминава дори и възможностите на Айнщайн! Та момата обяснява, че за навлизането на некои пенсии в криминогена са виновни обществените условия: „Смешни пенсии и здравни грижи, никакъв курорт. Затова и хората от третата възраст станаха толкова изобретателни - научиха се да отглеждат марихуана и да я пласират, взеха вече и да крадат… Българските пенсионери издържат на минусови температури, понеже пестят от ток и парно. Загърнати с по 5-6 балтона, те утешават изтерзаните си души със сълзливи сапунки, парче кучешка радост и кофичка кисело мляко.”
И салам и мляко едновременно?! Да, да… Загърнати с по 5-6 балтона?! Освен българските пенсии да имат по един балтон за всеки ден от седмицата. И отделно шлифер за Великден.
Точно обратно, и без балтон, и само с мляко! И аз точно затова съм против генно модифицираните организми. Защото ние сега имаме една брилянтна порода пенсии: почти не ядат, даянят и на студ и на жега, не ползват никакви лекарства освен липов чай и компрес от лайкучка, с един балтон карат 30 сезона… Обаче има огромен риск да се изметне породата, ако вкараме модифицирани организми. Щото, както се изпусна премиерът, става въпрос и за генно модифицирани същества, не само организми...
Вижте, братя, не искам да ви плаша, но времената ще стават още по-добри… за некои. Но вие едва ли ще сте сред тях. Затова отидете на адрес bgkulinar.net. Там има калориен калкулатор, с който можете да си пресметнете с точност до 0.1 кал. енергийните нужди. Глупаво е да вкарвате в организма повече, отколкото е необходимо. На мен ми излезе, че вкарвам 200 кал. ексик, което в пари и на годишна база си е сериозно разхищение. Дето беше рекъл Сократ, ядем, за да живеем, не живеем, за да ядем.
Айде, чао. Както обичаше да казва Джордж Дабъл Ю, Господ ви обича, и аз ви обичам. Можете да разчитате на двама ни. Щото като гледам, няма на кой друг да разчитате.

19 comments:

Unknown said...

Интересно съвпадение. И аз четох коментара за пенсионерите на момичето с пиърсингите във в-к "Труд". Също като д-р Филипов и аз останах с впечатлението, че не е ангажирана стемата, не схваща проблемча, но не може да откаже на редакторите, поръчали й материала. Впрочем, въпросният многотиражен столичен вестник често има подобни проблеми на коментарните си страници. Поръчките вече съвсем не се прикриват. А иначе поздравления за остротата и чувството за хумор на автора. Смях се със сълзи в първата и последната част.

Anonymous said...

БРАВО!БРАВО!БРАВО!
Три пъти браво за написаното Док!
Смеем се цялата къща от сърце.Явно си се амбицирал от последните писания на онзи смърф „НАДо-ел“ и си се вслушал /скромно се лаская / в моѝте пожелания в поста ми в предишната си статия.За хашлашкия език и за разгонената фамилия на преводачките-ами ние така си говорим българите бе Док.Ами и до ден днешен няма преводач от български на коѝто и да е друг език,коѝто да преведе възгласа „БЪЛГАРИ ЮНАЦИ“ от коѝто неведнъж са ни настръхвали космите и ни е карал да се чувстваме значими.Така че, в това отношение бат' Боѝко е прав-ако имаш какво да кажеш ще те разберат,ако преливаш от пусто в празно-рано или късно отиваш или в едното ии в другото.
И си отделил толкова много място за нас пенсиите.Сега ще има какво да коментираме в кафенето.Колкото до тази със сачмите по лицето-то не е виновно детето.Искали му статия за вестника с размери Х на Y и то написало милото колкото да запълни карето и да си вземе хонорара.Тъѝ че да не му придиряме.И то за кората хляб се бори.Не че няма и други начини, ама неѝсе.Не знам сао има ли си баба и дедо и говори ли си с тях.
Бъди жив и здрав!

Anonymous said...

Докторе,ако имаш възможност,гледай God bless America с Уил Фарел. Влязъл е в ролята на Джорджи Дабал Ю.Ще се посмееш и ще научиш и неизвестни до сега неща-например случката в мазето на Белия дом с Дик Чейни.

Anonymous said...

Ей тука нещо интересно.

http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2009/06/29/shanghai-building-collapses-nearly-intact/

Anonymous said...

Д-ре,
Това дето четеш Иво Инджев е добре - Все пак агентурния му ник е Ивайло. известен още като Лахана (Зелката) или Свинаря.
Но можеше да последваш и опита му и да се заключиш в кабинета си в Експрес (той нали в зората на димукрацията Ивайло се заключи в кабинета си в БТА) - така Пеевски щеше да ти плати още една заплата.

scorpion said...

Смехът е здраве,нали?Давате ни едно парче днес.Браво!И на здраве..
Наздраве!

Симеон-интереси said...

И днес успях да прочета това,което си написал.Еми,хубово е.Абе докторе, да не би да си прочел,това което писах, да не си в една дружинка с Румен Петков,който е провив Костов,де,а?Ей,човек може и да поумнее-никога не е късно,нали Д-ре?

Anonymous said...

Г-не simeon234, вместо да плещите глупости, може да се попрочетете по-старички колонки, от периода на тройната коалиция. Има там една история за едно перде, която би задоволила откъм критики.

Shtastliveza said...

Говорителят на СДС Николай Младенов, известен повече като Зеленчука, вика, че “стремежът да се наложи един просветен деспотизъм като форма на управление ще ни върне много назад.” Къде назад бе, Зеленчук. По - назад няма. Опрели сме се отзад като бито куче в дувар.

Нещо да добавиш, докторе?

Скоро открих блога и съм стигнал до 27.07. от книга първа. Ама чета с удоволствие, то това ни остана!

Anonymous said...

Бе то на нас ни е хубаво, че четем, ама требе да се сещаме и по некой SMS да пускаме за Д-ра. Че той вече не е на заплата, пък и ние требе да си плащаме за удоволствието! Нали книгите и вестниците струват пари!

Anonymous said...

С удоволствие ще пусна SMS,но бихте ли ми обяснили подробности:на коѝ номер, съдържание на съобщението и т.н.Благодаряредварително.

Ненко Лазаров said...
This comment has been removed by the author.
Ангел Грънчаров said...

Докторе, преди няколко дена ти зададох два въпроса, а се правиш на ударен и не отговаряш. Чакам отговора ти, щото липсата на отговор пак е отговор, а що означава нежеланието ти да отговориш скоро ще го разбереш...

Anonymous said...

Dottore,привет!
За страданието на преводачката/то верно сега повечето са моми,откъдето и бедата,впрочем/си се поддал излишно на състрадателност.Достатъчно би и било да гледа няколко какви да е американски филма и без да се замисли щеше да преведе шменти-капелли от раз:bullshit.Освен ако не е партийно назначение.Ама те сега не ги назначават много партийно,щото разбират,че би било глупаво.Ето Самият Той колко правилно е оценил едиствената си слабост.Партийно или ебално ги назначават само из тия места,дето превеждат Дискавъритата и другите образователни програми.Щото собствениците им са като Пожарникаря,не знаят езици,и не могат ги хвана.Така една мома/и името съм записал,ама ще си затрая/беше превела прекурсор/precursor/предтеча.Верно така пише в речника,ама ставаше дума за наркотици.Друга пък беше разположила Влад Дракула във Валенсия,щото така и се е счувала Wallachia.Та искам да кажа,че Пожарникаря не е страшен,той си признава,ама тия моми могат като едното нищо да те закопаят.
Ашко

Anonymous said...

Д-ре,
Що всички костофисти са толко безобразно нахални?
Ти ги изгониш от селото - те се връщат и питат къде е поповата къща...
Сигурно не са си докрали.
Грънчаров, за теб става дума - ще си останете с "малко ама завинаги".

Anonymous said...

Докторе,
Патриот е този който умре преди да вземе първата пенсия...
Това е положението с пенсийте...

Anonymous said...

Интересно, ако си дам мойта сметка, дали някой ще даде нещо.
Трябва да опитам - българските демократи от 20 години така живеят. На един даже и за Бинго му оставаха.
Разбрахте ли, пенсиите, къде е разковничето?
Прегърнете прогреса и си организирайте СМС - каузи дал господ - от Хаити до защита на родния край от ГМО.

Anonymous said...

Сидеров e неуправляем според екипажа и крепи мандата на Бойко. И Бойко не е много управляем. Може да се каже, че се изненадва понякога от собствената си неуправляемост.

Като се съберат двама неуправляеми те се разберат някак си. Ама не могат да се разберат с чуждестранните екипажи.

Иначе борбата с корупцията продължава.Както ние си я разбираме.

Fen

Anonymous said...

Докторе,
Патриот е този който умре преди да вземе първата пенсия...
Това е положението с пенсийте...


Аааааа! Евалла!
Това си копнах.
:-))))