1/13/2010

Sic transit gloria Jeleva

Срамно! Срамно и обидно е някак си за нас, които се опитваме да говорим с цели изречения. Направо потънах в земята и сега от там ви пиша.
Даже мислех и да не ви пиша. Щото съм сигурен, че вие изпитвате същото. И сте добили същото впечатление, като мен. Но ще го изложа, за да се убедите, че сте прави.
Желева не успя да се защити и да опровергае съмненията за конфликт на интереси. Може да е чиста като сълза, но остави впечатление за добре познатите балкански тарикатлъци. И сега ще я проучват допълнително. Уж, де…
Ама май не е сълза. В залата каза, че фирмата „Глобул консулт” нямала никаква дейност, подала била „нулева декларация”, че тя никога не била собственик на тая фирма… А след препитването на въпрос на чужд журналист (българските бяха като попарени и един не посмя нищо да пита!) продала ли е и за колко фирмата си, тя отговори: "Не помня, но сумата не беше голяма".
Справка в Търговския регистър показва, че на 9 април 2009 г. госпожата, в качеството си на едноличен собственик, е прехвърлила дяловете си на две лица по номинал (5 000 лв.) Просто недоумявам как можеш да лъжеш за нещо, дето го има черно на бяло в публичен регистър! Па ти си в Европа, бе, ало, не в Бедрок! Както справедливо отбеляза моя млад приятел Владо Шопов, „Има фундаментална разлика между правенето на политика в Европейския съюз и в България".
И ония перфидни копелдаци, като я видяха как се опитва да се изсуне като мокра връв, естествено я разпънаха на кръст. Даже не на кръст, ами на петолъчка, както казваше покойният Милко Калев Балев.
Но истинската трагедия настъпи, когато почнаха да й задават въпроси по същество за бъдещата й работа. Проактивност (каквото и да означава това) и отиване на терен – това повтаряше на всеки въпрос. Без да искаш се сещаш за Мирча Кришан и краставицата. Каквото и да го питат, той го извърта и почва за краставицата, която е от семейството на тиквата и съдържа 98% вода… Ама не от семейството на Тиквата! За Конго, Афганистан, Судан, Зимбабве, Аденския залив… „Ще ида на терен…” Отиването до Аденския залив е малко проблематично, щото той не е там, дето госпожата смята. Добре, дето вика Станимир, че не я питаха за Нубия, па да каже, че и там ще иде на терен, та хептен да се разкаля теренът…
А това, дето рече по едно време, че би било хубаво да знаем предварително сценариите на кризите, още не мога да го смеля като как ще стане.
Само да вметна като стана дума за краставицата. Тя наистина съдържа 98% вода. И затова в 100 гр. краставица има едва 16 калории. Обаче знаете ли колко вода има в мозъка? 80%! Колегите от „Труд” веднъж написаха, че били 99%. И от вчера съм склонен да им вярвам. В смисъл, че има мозъци, които са гола вода. И 1% желатин за връзка, за желиране.
Цялото препитване мина с общи лафове и много гафове. Даже евродепутатката от ГЕРБ Мария Неделчева можа да каже за представянето скромното: „Задоволително”.
И изобщо както написа един пич във форума на „Сега”, „видя се разликата между баронесата и мутресата”. Малко е крайно, но не е невярно. Пак от тоя форум ще взема няколко оценки за английския, на който се изнесе представлението. Едни го определят като „бъгав” (компютърджиите знаят що е то), други казват, че не станало ясно дали малкото английски й пречи да каже каквото знае, или обратно.
Не мога да съдя колко й е английският, но видях, че по едно време й свърши и тя мина на български.
Като крайно комисията по изслушването прехвърли горещия картоф на Барозу. Той обаче не е от вчера и картофът сигурно вече е на Калотина. Какво ще правим, не знам. Един вика: „Христо Стоичков - еврокомисар!” Може, България над всичко, да живей Стоичков! А защо не Бербатов, тъкмо чувам, че щял малко да се поосвободи. Други предлагат Фидосова. Също добра кандидатура. Ако, разбира се тая работа с дограмата на НС не излезе вярна.
Изобщо напреде пропаст, назаде вълци. Бойко вика, че имало и "по-трагични" кандидатури за еврокомисари от другите държави. По-трагични може и да е имало. Но ако питате за по-комични, ще трябва да ви разочаровам. Комичното почва там, където един обикновен човек почне да се прави на особен. На проактивен…
Сега комисията е изправена пред тежка дилема: Дали да ни върне Румито и по тоя начин да ни издигне до европейските критерии, или да я приеме и да слезе до балканския тарикатлък.
И мен вчера ме беше яд на тия, дето я натопиха. Но я си представете, че беше станала комисар и тогава некой западен журналист случайно разрови тая история?
Да, „тъжен ден, камбани бият…” Да беше жив дедо Вазов, па да се съберем под балкона му заедно да поревем!
Отиде си Румяна Желава, отиде си преди още да даде пълни доказателства за политическия си и дипломатически гений. Най ми е жал за Бургас и неговите трудови хора. Не трябваше Бойко да им причинява това. Толкова ли нема в бандата кадри некой по-кадърен?!
И сега какво ще правим, като ни я върнат. Зер може, след като цял свят разбра каква куха лейка е, че и лъжлива, пак да седне в креслото на дипломат №1?
Исках да кажа, че не бива, а то, че може, скоро ще се убедим.

12 comments:

Anonymous said...

Със всичко написано съм съгласен Докторе,много се смях на духовитостта ти, ама накрая ми загорча и защо някак си ми се струва, че вицът за казана с българите в ада при коѝто нямало дявол все повече се превръща в анекдот.Жалко,много жалко и горко ни!Бъди жив и здрав!

Ангел Грънчаров said...

Тоя път, докторе, за сичко си прав! Поклон! Ако се държим о истината, може и да имаме некакъв напредък, инае не. Говоря за нашето племе, българското, не за мен и теб...

Anonymous said...

Докторе, току що прочетох, че и премиера дал пример с „казана..“.Вярваѝ ми не съм плагиатствал, ама кво да правя като първо чета теб за релаксация и след това всичко останало.Със здраве!

Anonymous said...

Най-тъжното е, че лейката е толкова куха, че не може да събере достатъчно желе да си подаде оставката от всички постове и да отива да си ближе раните надалеч. Пари имат, да тръгват веднага! Голям срам.

Anonymous said...

добре че те оцениха като журналист на годината.поздравления

Anonymous said...

Докторе, страхотен си днес!
А на тая простакеса тъпа мутреса не е нужно и физиономията и да видиш - достатъчно е да да чуеш две (полу)изречения...
ПОТРЕС!!!

lllatch said...

лично за мен щеше да е по-забавно ако в беха проводили рападжията-гангстер от бургас,който го отзоваха от парламента!пича щеше да им го нареди в рими!

Anonymous said...

Докторе и аз ви свалям шапка за перото. Огромна част от статиите ве са написани наистина страхотно. Това си е дар....

Бургазлийка said...

Поздравления, д-р Филипов! Но моля Вас и останалите - помислете колко истински бургазлии огорчавате... Това българско недоразумение РЖ не е от Бургас! От Нова Загора била.

haha said...

Впечатляващ коментар! При това точен, според мен.
Бройте ме сред феновете си, докторе!

Anonymous said...

НДСВ, поради ниската избирателна активност на евроизборите - 09г., успя да пласира доста евродепутати, те, може и всякакви да са, но са пряко избрани от народа. Дали са участвали в някакъв комплот срещу Желева е ясно, че са, защото се чувстват леко засегнати от решението на Борисов - некомпетентната крадла Желева да бъде назначена за Комисар. ЕС дава ясен сигнал на България, че не може да предлага за такъв висок пост някой, който е с неясно минало, което го свързва с кражбаи от народа, чрез приватизационни фондове - Труд и капитал, никакво образование - учила за дружинна и специалзирала измислени неща в чужбина, съпруга на отявлен крадец, правил кариера на гърба на връзките си с К. Рогачев от НДСВ във ВиК - Бургас(заплата от поне 10 хиляди лева месечно), регионален ръководител на мутрафонска фирма, занимаваща се със събиране на банкови дългове на 10 банки, закупени на 10% от групиавката ТИМ в едно с известен престъпник по прякор ”Усмивката”...

Anonymous said...

Блестящо написано, докторе! Сигурно завистта ми го подсказва, но все пак да попитам - кога, как и на какъв език си слушал препитването на Желева