1/20/2010

Бойко като Левиатан

Верно му е дълга на Бойко таковата, как го каза, резервната скамейка. И прави впечатление, както с основание написа един анонимен читател (ей, пишете си имената, за да мога да ви цитирам!) на нея са наредени социолог- милиционер, социолог-милиционер... Все е било берекет за социолозите, ама такова чудо не е било. Имало е социолози-ликвидатори на щат към СОС. Имало е и социолози, оглавяващи правителствената програма за голф туризъм... Но толкова социолози на куп, колкото около Бойко, няма вече и в Социологическата асоциация. Ако я има още, де... Вървят след него на тумба, направо като кучета след луд...
Много станаха. Не само социолози, ами и социологии. Един мой преподавател рекъл оня ден: «Има научна социология. Има и народна социология. А Мира Янова доказа, че има и простонародна социология.»
Прав е професорът, но не съвсем. Щото основател на школата на простонародната социология е Бойко Борисов. През 2007 г. той обясни подробно методологията си: «Сядам на едно кафе и питам който се падне: „Какво мислиш за кмета?” И респондентът, който няма откъде да го познава, откровено му изрежда всички постижения на кмета.
Разбира се, не отричам и приноса на Мира. Помня как някъде по същото време я бяха поканили да коментира едно изследване, а тя повтаряше: „Според моята братовчедка…” И направи извода, че страната просперира по това, че видяла прясно поставена осова линия по пътя Самоков-София...
Обаче не може да се отрече, че методиката на Бойко работи. Пуска една идея, например вдигане на акциза на алкохола, прави изследване и я отхвърля. Предлага промени в ЗЕС, прави изследване, отхвърля. И в случая със Желева простонародната му социология не го подведе.
Желева така се обиди, че след като оттегли кандидатурата си за еврокомисар, напусна и поста външен министър. Предполагам, че ще напусне и ръководството на ЕНП, след това и ръководството на фирма "Етко-Шнайдерс", а накрая и мъжа си, от когото тръгнаха атаките към нея… А той, сиромашкият, си напусна работата в банката на ТИМ, за да си приготви багажа за Брюксел.
Абе, как мислите, дали ще трябва да се връщат пари сега?
В цялата тая история се прокара един народопсихологически извод, с който аз не съм съгласен. Че едва ли не „взаимопроникването” (Селин) е ексклузивен български патент. А не е така. „Сложи един ирландец на шиш и веднага ще се намери друг ирландец, който да го върти.” (Б. Шоу).
Гледам Мони Паси по телевизора, нямало случай турчин или грък да работи срещу сънародник. Да, да! Казандзакис разказва една притча: „Всичко добре наредил Аллах, ама един ден му щукнало, взел огън и лайна и направил гърка; но щом го видял, станал пишман… “Каква стана тая, загазих го! Я да взема да направя сега турчина, да заколи гърка, та да миряса светът.” Взел мед и барут и направил турчина. И турил на една тепсия турчина и гърка да се борят. Борили се до вечерта с променлив успех, но щом мръкнало лукавият грък турил една марка на турчина, и го пльоснал! “Пак я загазих, рекъл Аллах, тези гърци ще изядат света, ще отиде трудът ми напразно!” Цяла нощ не мигнал, но на сутринта скочил и плеснал с ръце: “Открих!” Взел отново огън и лайна и направил още един грък, и ги сложил да се борят: туря марка единият, туря и другият; ръга единият, ръга и другият; мръсен удар единият, мръсен удар и другият… Борели се, борели се… И още се борят! И така мирясал светът.”
Та ако слушаме домораслите народопсихолози, ще излезе че тази притча става и за българина. Само трябва да се пипне малко. В смисъл, че Аллах взел две лайна и направил българина…
Според мен, българинът за българина е българин! И всичко зависи от това, какво влагаме в българин. Ако вложим лайно, накрая наистина ще имаме две лайна...
Но да не навлизаме в семантичните полета на публициста ФеКалин Руменов и поета Карбовски…
Да не помислите, че адвокатствам на Първанова и червените подлеци?! Не! Лоши работи са това. Но така е устроен светът. «С добром се ходи най-много до манастир… За да прави човек нещо в света, трябва му зло – да го ръга.” (Мирон Иванов)
Пък, ако сме честни, и Желева си е виновна. От далече й личи, че е ”агресивна и амбициозна като сперматозоид.” (В. Пасков) А багажът не съответства. Още като я видиш и не оставя съмнение, че е от онези хора, на които „не им отива да изглеждат замислени”. (М. Иванов).
Е, тя има различно обяснение. Което удивително прилича на обяснението на възрастната дама, ударена от гръм: „Причината е в моята атрактивност”. (Джером)
Както и да го гледаме, ГЕРБ получиха един заслужен урок. Щото се държаха ”сякаш се хранят с амброзия и серат крем карамел”. (Джон Ланчестър)
Говори се, че Бойко можел да поеме Външно. Що пък не, да не мислите, че Цецо управлява МВР. Или Фандъкова София? После Бойко ще стане и президент. И така тайно и полека ще израсте до митичния Левиатан. (Хобс). Ама то и с Ники Зеленчука, пак Бойко ще управлява…
Напълних ли ви тиквата с мисли? Айде бегайте да осмисляте!
Момент, само още нещо да кажа. Да се извиня на симпатизантите на г-н Костов, че вчера, без да искам, пак съм ги инервирал. Абе, какво стана, по-рано нямах толкова обструкции. Вероятно щото дойдоха много нови хора, увеличи се аудиторията. „Колкото по-голям е пазарът ти, толкова по-грижливо трябва да избягваш спорните въпроси.” Така, ако помните, кап. Бийти обясняваше на Монтег как книгите са станали безсмислени…
Поради това, че тази перспектива не ни харесва, а също и поради известна девалвация на националния флаг през последната седмица, ние, както сте забелязали, рефлагирахме и сега порим под либерийски флаг. И не ни интересува нито Костов, нито Бойко. Даже Волен не ни интересува. Гледаме на тях като чужденец. Освен това нашият manning agent ни обясни, че ще имаме икономия от данъци и такси.
Така че оправяйте се по между си, нас не набърквайте. Макар че как ще се оправите не ви виждам. То на вас нема угодия. Никито Младенов не бил ходил войник, бил от семейство на активни борци, даже гей бил, Димитров му бил... учител (Филип). Кристалина била член на БКП, Илиян Михов пък бил ученик на Бен Бернаке, който съсипа американската икономика и предизвика кризата... Ама хора, няма такъв хомункулус, дето да ви се хареса, бе! Да ви го нарисува ли Бойко? Той може, той е художник. Не, всъщност, той е копист...

16 comments:

Anonymous said...

Осем, не шест, либериецо!!!

Anonymous said...

Докторе,сравнавам Ви с вашият колега от ТВ-то Хаус,като говорим за власта и най-вече ББ,се сещам за себе си,тази вечер се прибирам солидно почерпен,но за моят син съм-"най-добрият татко" на света.мога да пребия скалата,3-те хикса и грамадата наведнъж,как да му кажа че не е така.И НЯМА,никога,и с БББ е така,той в НАШИТЕ очи е бащата,най-добрият-безгрешен и т.н.
В този ред на мисли,кой Би се справил по-добре?????Аз лично не зная,видяхме му рез,скамейка,която е като въртележка,този тук,онзи там.....докато налучка?????????Колко време ще е нужно...незная,АКО ЗНАЕТЕ някаква формула,моля кажете ни я?Доктореееее ...НА ПОМОЩ....Искрено ваш ПАЦИЕНТ :))))Дано четете коментс :))

Anonymous said...

баси, д-р Тони, ти си верно гениален, амиq евала!!! жалко че не се познаваме - ако знаеш само, колко ме е яд, че се скарах с брадатия цициест пеерас блъсков още по времето на зам.гл.ред. волен,и спрях да му контрибутирам матряли на икономическа тема... но нищо, вся жизън впереди! :)

oxoxox

Anonymous said...

доки, все си ми беше ясно, че си по свой начин ученик на бай Мирон, лека му пръст, а сега току 2 (два) пъти го цитираш!

като те чета и си припомням и неговия слог - приличате си, за добро.

бъди здрав!

Joro711 said...

Желева спешно да напуска мъжа си,че онзи съвсем ще я провали.Справка,интервюто му в БТВ.Голям срам беше това интервю.

ивайло said...

здравейте ,
между другото стила на д-р филипов е нещо средно между джани родари и един пич на име людмил станев ( който много прилича на родари). в слово.бг има разни творби. тази ми е любима:
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=214&WorkID=11608&Level=1

DENI said...

"Агресивна като сперматозоид":):)Супер лафче!Само че те се деляли на мъжки и женски.Първите атакуват винаги,докато женските изчаквали овулацията:) Само не знам от кои се зачева женско или мъжко:)Това е 100% доказано вече.Но както и да е. Всички покрай Бойко са залепнали досущ като ГЕРБ-ови марки за всеки пост.Особено последния,Аню /що за идейна майка си да си кръстиш детето така/:) На 68 години дали може себе си да пази,та хукнал и държавата да брани?:) Време е герберите,макар и поувяхнали вече,да си изработят и патентоват новия герб на държавата.Никакви лъвчета,само цветя и...гербери:)И ние ще цъфнев и вържем покрай тях /в смисъл ще гушнем букета/...скоро

helios said...

Здравеите Докторе!
Аз съм от основателите на ДСБ ,и въпреки академичничия интерес и не еднозначното отношение към нашите дела,Ви чете с огромен интерес!Провокативниа Ви стил е очерователен и много "секси"/бре,кави думи употребяват тези консеватори!/
Желая Ви от сърце здраве, радост от живота и много нови писания !Благодаря Ви !

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Благодаря ти, Хелиос. Но разреши ми да те попитам: няма ли да ви е малко чоглаво, ако за всички пиша, а за ДСБ нищо, все едно ви няма? А, макар и да сте малко, ви има и сте борбени.
И аз желая много здраве и късмет.

Anonymous said...

Браво бе Докторе!На Хелиос благодариш, а нас пенсиите ни забрави бе!Напоследък само с евроурунгела ни занимаваш, ша я бъде ли, няма ли да я бъде, а за пенсиите нешо ободряващо, нещо жизнеутвърждаващо, нещо че и нас ни има-нямаааа!Недей така, че наборите дето нямат РС ме разпитват кво си казал пак по наш адрес, а аз се принуждавам да импровизирам и резултата ти е ясен нали.Айде моля те споменавай ни по-честичко, че да се чувстваме и ние живи.Бъди жив и здрав!

Незнакомов said...

"Но толкова социолози на куп, колкото около Бойко, няма вече и в Социологическата асоциация".
Докторе, сигурно си имал предвид Зоциологическата градина.

Anonymous said...

Приликата между Люси Станев и Тони
Филипов е, че и двамата са доктори, но Люси е известен варненски генеколог,докато Тони Ф. е социален доктор.Освен това Люси Ст. счита себе си за Автор, докато на Редута
го даваме по-скромно.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...
This comment has been removed by the author.
dr.tonyfilipov@abv.bg said...

И аз съм гинеколог. Всъщност, не че съм гинеколог, но ако се наложи, мога да погледна...

Anamary said...

Поздравления!
С Вас изчезва всяко напрежение!

Светослав Великов said...

Даа..( както казваше героят от "Реквием за една мръсница", когато се чудеше какво да отговори). Не че се очаква аз да кажа нещо, но някак се чувствам длъжен. Нито гербери харесвам много-много,нито рози и най вече мразя техните коалиции.Обаче знаете ли кое е лошото, докторе? Лошото е, че тоя сезон по-хубави цветя от герберите не намирам на пазара. Лошото е, че хората, които създават пратии, са пълни неграмотници, а ти им благодариш (справка: коментарите по-горе) . Ето това е лошото, докторе.