1/10/2010

„Труд” съобщава: "Работници пият вода с бактерии". Според мен това е едно дълбоко погрешно твърдение. Не може да пият вода с бактерии, ако не пият вода, не ли? В една чаша вода верно има над 1000 бацила, но те го знаят. В работническата класа се вляха доста учени – научни сътрудници, асистенти, доценти. И специално по физиката и химията българската ватенка е доста подготвена. Затова пият само напитки, в които бактериите не виреят. В чаша ракия например няма кьорава бактерия...
Веднъж бях наел една бригада да ми прави дувар на село. Викат им „Доцентите”. Всъщност, само шефът им е доцент. Натаралянкали се и зазидали на Доцента джесемето. После бутаха пет метра дувар да го търсят. То добре, че жена му звънна… Побеснях. Разкрещях им се: „Пияници!”, „Алкохолици!” А Доцента ми вика: „Бъркаш, докторе, не сме алкохолици. Алкохоликът е човек, който продължава да пие след работно време, а ние в 6 ще спрем. Аз например довечера съм на театър…”
Та тогава се замислих каква пропаст вече се е изкопала между работници и интелигенция. При режима, който поддържа интелигенцията, моя например, тя няма възможност да посещава опера и театър. Щото те почват по същото време, както и пиенето. А работниците са го измислили. Освен това от Доцента научих още нещо важно. Те си мият ръцете преди тоалетната, а не след това, както правят интелектуалците. „Щото се самоуважаваме, вика Доцента, а интелигенцията не се самоуважава. Мие си ръцете след това, щото може да се наложи да се ръкува с некой големец…”
Има известна логика, не мислите ли?
Изобщо новата работническа класа е по-висока класа. Като беше Путин тука, слушах в рейса две ватенки. Едната викаше:”Я съм за „Набуко”. Па другата вика: „На буко – на дъбо, на нас все ни е в „Гъзпром”… И тегли една от най-добрите, които българската историческа обсенология е запазила… Не срещу някой конкретно, ей така, на който му е на късмет. Искам да кажа, че се интересуват от такива абстрактни проблеми, като енергийната стратегия. И от глобалните проблеми се интересуват. Малко ми е неудобно от примера, който ще дам, затова моля дамите да прескачат направо на следващия абзац. Този, Доцента, беше чел великият Ксенофонт и цитираше наизуст: “Глупак е оня, който поставя добрите обноски пред здравето. Ако те безпокоят газове, никога не ги задържай. Това много уврежда стомаха...» Но освен това познаваше член по член протокола от Киото и договора на европейските лидери за намаляване на емисиите от вредни газове с 20% до 2020 г. Наясно беше и с търговията с тия газове. И даваше на всеки от бригадата по 10 лв. Купуваше си един вид вредни емисии и после си ги изпускаше както и където му е кеф… А другите се стискаха, или ходеха чак зад ъгъла…
Дано кризата прати още доценти и изобщо учени в средите на работническа класа. Така ще се дигне цялостното интелектуално ниво на нацията ни.
Разбира се, когато знанието се предава по този директен и малко механичен начин, има известни рискове. Гледам Фандъкова при Росен Петров. Достоевски й бил любим, главно „Братя Карамазови”. Прав бях, когато допуснах, че точно руската възпитаничка Фандъкова вкара в устата на Бойко израз от Достоевски, за който самия Достоевски не подозира. Сигурно помните, писах ви, дето Бойко се похвали, че „Братя Карамазови” му е любима книга и цитира оня лаф за шубата. „Дали той беше откраднал шуба, или на него му бяха откраднали шубата, но имаше нещо с тоя човек…” Който лаф е много популярен в Русия, но не и в творчеството на Достоевски. Както и да е, това беше първият съвременен опит да се дописва Достоевски.
Ама вижте, вие не се впечатлявайте, че Фандъкова е чела Достоевски. Това за руските възпитаници са „Libri legendi”, задължителна литература. Както за нас „Под игото”.
Както се очакваше, вторият конгрес на ГЕРБ протече при изключителен ентусиазъм. „Началото, чета във „Всеки ден”, бе поставено в 11.10 ч., когато пристигнаха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов, които бяха посрещнати с бурни и нестихващи аплодисменти.” Нали ви казах – бурни аплодисменти, преминаващи на места в овации”. После Цецко предложи Бойко, а Фидоска постави избора на гласуване с думите: “Предлагам за лидер да бъде избран нашият лидер г-н Бойко Борисов”. И беше! 1237 души като един гласуваха „За”. И Цецко го избраха със 100% и всичко, което се гласуваше на конгреса, мина със 100%. Като че ли ГЕРБ е от един човек. То всъщност си е от един човек, де… Целият конгрес мина само за 4 часа, като едно по-дълго кино…
Премиерът каза нещо много мъдро, дано го чу Фидосова и другите: “Единственият противник на ГЕРБ в момента е самият ГЕРБ.”
При такъв враг, друг не ти трябва…
В отчетния си доклад Цецко рече: ”Цветанов нямаше да бъде Цветанов, ако не беше Борисов… Никой не трябва да мисли, че нещо би могло да промени тандема Борисов-Цветанов и проекта ГЕРБ, който днес има тези успехи…”
И накрая горещо му благодари с думи, които ми се сториха много познати: „Не можете да ми забраните да Ви обичам!” Шегувам се, това го е казал Левчев (шеф на СП) на Живков. Макар че що пък да се шегувам…
Всъщност, Цецко казал: „Благодаря ви, че ви има!”
После тихичко добавил: „Другарю Борисов!” И се просълзил…
В светлината на конгреса на ГЕРБ изобщо не се учудих на новината, че във Враца обявили свободни места за пожарникари и се явили повече кандидати отколкото в СУ-то – 470 човека се състезавали за едва 37 места. Нормално е, Бойко издигна неимоверно престижа на професията. Преди никой не можеше да си представи пожарникар-премиер. Даже много хора още отказват да го вярват.
По света обаче тази професия е уважавана. Вчера например „Дейли Телеграф” пише, че на някакъв пич му се заклещил члена в метална тръба. Защо го е турял в тръбата, не се казва. Предполагам, че си е мерил „Ф”-то, но е забравил да намаже с грес. Докторите не могли да му помогнат. И кого мислите извикали? Пожарникарите. Отрязали тръбата с флекс и освободили члена на човека. Почти целия… И изобщо там при всеки проблем, първо към пожарникарите се обръщат.

6 comments:

Rosen Hinkov said...

винаги ми е много приятно да те чета, компилацията от всякакви импромивизации на различни теми и автори е много талантлива, но винаги съм се чудил коя е твоята позиция, имаш ли нещо да предложиш в алтернатива на вечно критикуваното.

Anonymous said...

Благодаря ти, че те има, докторе!
Пък ако не ми верваш, да го духаш!

Светла (една от всичките) said...

@hinkoff
А на мен ми се струва, че Докторът в прегледа си на събитията и писаното (и казаното) за тях пределно ясно представя именно своята позиция. Като при това разчита на поне минимална сапиентност у читателите си, с което ми е особено симпатичен.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Благодаря на Светла за хубавия израз "минимална сапиентност у читателите". Даже и на повече разчитам, ако трябва да съм искрен.
Колкото до въпроса на г-н Хинков, мисля, че винаги си казвам мнението. Самият подбор на темите, за които пиша, е отношение. Мишената ми е пошлото и фалшивото в политическия ни живот, а и в обществения ни живот в цялост. Ролята, която съм си избрал е много проста и древна: робът, който стои на колесницата зад триумфиращия победител и нашепва в ухото му "Memento mori!"
Струва ми се, че това е една скромна, но важна роля, която не предполага сочене на други алтернативи. Да хваля не мога... да се вредя, да съветвам не искам. Има по-умни и по-образовани от мен, чиито съвети ще бъдат много по-полезни.
Аз просто се опитвам да казвам истините (каквито ги виждам) през смях, много държа да ви е весело. Защото, казваше класикът, "човечеството се разделя с пороците си, когато им се смее".

Светла (една от всичките) said...

Хех, точният израз е "ПОНЕ минимална сапиентност у читателите".Доста повече се подразбира, надявам се. А иначе - ценя високо и истините, и изказа им, които намирам в този блог.

Мери said...

И аз като Фандъкова съм възпитаник на същата гимназия (доста качествена преди години), но любимите ми автори са Макс Фриш и Голсуърти. Та мисълта ми е, че не е до гимназия. Поздрави.