11/11/2009

Дисидентство по индукция

На Гоце, както вероятно всички вече сте осведомени, ще му правят импийчмънт. Предполагам, че знаете и какво означава това. Не е нещо опасно. То е онази процедура, която направиха на Клинтън заради онези работи, дето той пък направи на Моника. Но при Гоце не е заради това. Кой ти помни вече Мариана. Тя се била омъжила, дете чакала… Е, разбира се, че, ако детето се яви с пернишки акцент, тогава може вече пак да се помисли…
В ситуация, когато се иска главата на Гоце, в „Труд” изровили вицепремиера Марин да го питат за българското гражданство. Подозирам, че имат информация, че готвеният импийчмънт на Гоце може да мине, та правят овреме топла връзка с бъдещия президент. Та като раздават догодина „Черноризец Храбър” Тошо пак да седи на първия ред до него. Обаче Марин трябва да е луд, та да стане президент. Нема по-блага от службата на вицепрезидента. „Единствената му работа е да стане сутринта и да попита „Как е пре¬зидентът?" И после целият ден му е свободен. Ако иска, може да даде гражданство на един-двама македонци. Но ако го мързи, може и да не даде… Досега само веднъж имаше шанс за ни потрябва вицепрезидент – когато аеропланът на Параванката се повреди на път за Мексико. Сиромашкият Марин! Какви ли смесени чувства е изпитал, докато Гоце висеше във въздуха?!
Държавната глава е върло обидена, че Бойко не я взел в Берлин. И премиерът много правилно му го рекна, че е бил поканен - "сред приятели, но и сред хора дисиденти, а не бивши агенти от тайните служби".
Не му е там мястото на Гоце сред дисидентите! Прав е Костов да му дири сметка за петрола от Саддам. И нема какво да вика Овчаров, че били глупости. Ето какво си е записал докторът с дата 29 януари 2004 г.: „Петролното петно се разширява. Оказа се, че член на ВС на БСП е въртял сделките. Ама това нямало нищо общо с БСП и нейната позиция за войната. Щото всъщност сделките били в полза на фирма на Манджуков. И той вика, че не бил дал лев на партията.
Може, само дето пое издаването на органа й, но това е в името на свободата и многообразието на българския печат. Сигурен съм, че разни злопаметни писачи ще се подсетят, че нещо къде година и половина назад Параванката направи бизнесмена Манджуков кавалер на “Стара планина”. Тогава не обясниха много добре за какви заслуги точно и с това се остави широко поле за спекулации.
Сега БСП ще изключи професора-бизнесмен и ни лук яли, ни петрол мирисали. Само че в списъка на Саддам не пише проф. Захариев, а пише, че петролът е даден на БСП. А за Франция не пише, че е даден на голистката партия, а на еди кои си бизнесмени конкретно.”
Какъв оптимист съм бил като по-млад! Изобщо не го изключиха Захариев. Ние забравихме и те естествено забравиха…
Обаче аз си мисля друго. Дали ако Костов не беше скрил, че Параванката е водил двойствен живот, от който живот му се губят 36 стр., Гоце щеше да стане президент?
Иване, Иване! Ти колко си виновен!
Но пък от друга страна това „приятели и дисиденти” малко ме смущава. Ако е развитие на тезата на главния секретар от 2002 г.: „Аз съм бил може би един от най-репресираните, влизали в това министерство”, аз съм склонен да възразя. И в житейски и във философски смисъл. В житейски, щото, както многократно отбелязвам, отсъства всякаква фактология на тази репресия. Лично търсих! И други търсиха. А във философски, щото, доколкото съм живял и по онова, и по това време, съм разбрал една истина: че антикомунист може да се направи само от комунист. Нямаше от какво друго, с малки изключения. Моят професор ми е разправял, че през 60-те Желю Желев например е бил не просто комунист, а върл сталинист. Даже след ХХ к-с на КПСС станал маоист. Костов да не го споменавам, както и големите демократи, които излязоха от института по история на БКП и други идеологически катедри… Бих сложил и себе си тук, щото и социологическата наука не беше съвсем девствена откъде партийна идеология преди Десети… И ако не се турям, то е само заради ясното съзнание, че голям демократ от наша милост не излезе…
Мисълта ми беше, че ако се цели подсъзнателно да се индуктира дисидентско минало по посока на Бойко, ще ми бъде малко в повече. Не че ми се зловиди нещо! Един повече или по-малко… Но после може и на Маджо да му се прииска, на Пашата, на Алексей Петров… Те по това време са били заедно с Бойко.
От клипчето, което ви качих снощи, заснето от руската компания "Совершенно секретно" през 2008 г., сте видели какво казва Борисов: "Живков направи максимума за да се развива добре България и в същото време да няма такива тежки инциденти както в Чехия, в Унгария, да загинат хора..." От което недвусмислено следва, че ако е добил поне дисидентско мислене, то това е станало след 2008 г.
Не, че не може Унгарските събития и Чешката пролет да се нарекат тежък инцидент. Зависи от коя страна ги гледаш. Щото дет’ викаше един пич, той и раят е адът, гледан от другата страна.
Някои прогресивни мислители са склонни да ни приписват като национален недостатък отсъствието точно на такива инциденти.
А те ни липсват, щото ни липсваха дисиденти. Може би един Волен Сидеров да е бил таен дисидент... Той още преди 10-ти пише: "Срамувам се от майка си и от баща си… редници на Партията - голямата ядачка на души."
Много интересно, казвах ли ви, че наскоро четох книгата на Зотов „Еликсир в ада”. Та там се казва, че в ада деца под 10 г. не попадат. С едно изключение – Павлик Морозов. Не знам що пак се сетих за това…
Ало, пенсиите! Актрисата Джейн Фонда заяви, че сексуалният й живот на 71-годишна възраст бил по-добър от всякога. "Телеграф". Актрисата споделила, че добрата й физическа форма се дължи "30% на секса, 30% на добрите гени и 30% на спорта и здравословния начин на живот". Само 10% били на пластичния й хирург. Щяла да се качва на Хималаите и да се ожени отново догодина.
Ей, братя от последната възраст, некои си отеб…, а вие си отгледахте… Не, че нещо ви упреквам. Само искам да ви кажа, че има различни поводи човек да пъшка…

4 comments:

Anonymous said...

Докторе, това за Тошо Тошев и "Черноризец Храбър" не го разбрах. Изглежда си искал да кажеш "Блюдолизец Храбър", ама нейсе - лапсуса е калами.

Ангел Грънчаров said...

Бъркаш нещо между другото: Костов не е бил комунист. Не трябва да се лъже. С такива лъжи оскверняваш иначе хубавия си текст...

Мери said...

"...съм разбрал една истина: че антикомунист може да се направи само от комунист..." Д-р, това не е вярно. Още преди 89-а имах щастието да работя по пазарни правила с няколко добри мениджъри, в чието съзнание нямаше и следа от комунизъм, в моето също. И през ум не ни е минало да се съобразяваме или пък да ставаме комунета, напротив, въртяхме на шиш комунистите и ги използвахме, щото са много прости. Има такива хора в БГ-то, но са много малко, факт. Поздрави!

Anonymous said...

Първия анонимъс - членолизец храбър е правилната форма. И с малка буква. Това без връзка с текста. Ма то пък кой ли казва нещо с връзка...