10/09/2009

Чаламба

„Монитор” пак е намерил повод да бъде почтен: "Станишев и сие профукали всичко”. И цитират с мазохистично удоволствие премиера Борисов: „По думите му развихрилите се през последните дни вътрешнопартийни престрелки в БСП за пореден път доказват, че държавата е била управлявана от една мафиотска структура.” Че и коментар написали: „Трупата от прахосници на Станишев.” И „Телеграф” им държи исото: „Мафиотите на Станишев са профукали всичко.”
Ако бях някой дребнав, щях да им обърна внимание, че това „и сие”, тези „мафиоти на Станишев” много вероятно включва и зам.-министрите. Но, както знаете, ние не сме такъв.
Ей, колегите, казвал съм, ама кой да чете - при такова бързо обръщане, човек неизбежно си целува задника. Бойко сега му е кеф, но при първия удобен случай ще ви покаже пръста. А както пише един пич в един форум, на Бойко всички пръсти му са средни! Дори и тези на краката!
Ама не е наша работа. Дет’ викаше едно време Бат’ Ванчо, “Не мой рева на чужд гроб, че не знаеш накъде е обърнат мъртвеца. Да не му ревеш на оная работа.”
Щото те големите пари и голямата власт си шушумушат, шушумушат и накрая се разбират, а ние простите се блъскаме за една паница леща. Да не мислите, че ей така, бадева Бойко забрави обръчите на Доган? Ако така мислите, значи не мислите.
„Труд”: „Не си харесвате дупето? Има начин!”
Винаги има начин. Много жени не харесват своя задник. Даже си спомням една статистика, според която 75 % от българките не харесвали своя задник, 11% не го харесвали, но вече се били примирили. И 14% били решени да се разведат с него при първа възможност. Само да я чуя, че ми вика задник, ще й… ще й… кажа, че не е права.
Пък Мурата разправя вчера по телевизора, че през 2000 г. Кирчо Сакскобургготски отишъл при него в МФ на „конфиденциална среща” и му предложил операция по външния дълг, почти „идентична с тази, която баща му година по-късно извърши”. (Ба, баща му! Има акъл баща му за такава операция!) Мурата възложил на съответната дирекция в МФ и на БНБ да направят анализ и те рекли, че това е „изключително опасна и неизгодна за България сделка”.
И друг път съм казвал, докато ние се залисваме тука по едни пършиви 4 500 декара гори, голямата далавера е другаде. Той един колега, виден политолог, още навремето предупреди, че докато седесарите били прости и крали колкото могат да носят на гръб, юпитата барали интелигентно.
Без да разбирам нещо от дългови инструменти си представям как е станало. Кирчо купува огромно количество от облигации по 75 цента. После идват юпитата и почват да разправят на ляво и на дясно, че ще управляват външния дълг „активно”. Облигациите поскъпват, Кирчо продава, тейко му купува и ето ти едни пари немъчени.
Пък Каролев контрира: „Иван Костов и Муравей Радев поради бездействие са позволили дългът ни в левове и евро да расте със стотици милиони евро годишно…”
Не мога да преценя. Чувал съм, че Иван е правил сделки по външния дълг, обаче за своя сметка, не за държавата. Не се кълна, щото не съм го видял с очите си и, ако бъда призован в съда, ще отричам да съм го казвал, но източникът ми е от най-сигурните.
Като стана дума за Иван. „Труд”: "Иван Костов обяснява защо е зад Генерала.” То нема нужда Иван да обяснява. То е ясно защо му е отзад. За да му направи чаламба в подходящия момент. Костов зад когото е застанал, хаир не е видял. Но първо Мартин, че после генерала.
Ало, пенсиите! Бившият министър Орешарски пуснал книгата (учебника) си „Инвестиции”. Осветлявал, пишат колегите, тънкостите на инвестирането. Осветлява грънци! Той самият си казва: "Какво няма да намерите в тази книга? Със сигурност няма да откриете универсална рецепта за правене на пари, защото такава не съществува или поне авторът не я знае.” Ами като не я знаеш, какво си взел да пишеш книга, даже учебник, бе! Що не съобщиш на хората, че “Банкок пост” оня ден писа, че цената на златото достигна най-високата си стойност - 1,038.65 долара за унция, след като долара падна при новината за план на страните от Персийския залив да спрат да използват американската валута за разплащане в търговията с петрол. Съобщи го това, пък те ще си преценят какво ще правят със златните пломби и мостове. (Между другото, една тройунция се равнява на два моста.)
Орешарски ли не знае как се правят пари? Стига, бе! И сигурно за без пари се нае да докладва пред МС колко е изгодна сделката между НАП и ИПК „Родина”? Спомням си, че тогава бях написал в колонката си „Станишев и сие” да не се притесняват, имат свой човек в Централния Софийски и най-добрите килии с южно изложение ще са за тях. Обаче се обадил Дилянчо: „За Орешарски като за умрял!” и въпросните ми съждения отидоха в „resycle bin”.
Та за инвестициите, де. Не бойте се, братя. Едва ли ще ви провърви тепърва да направите пари от инвестиции. Ама нищо. Великият Волтер казваше: „Когато на един човек не му върви в един свят, той намира късмета си в друг.” И вие имате всички шансове да стигнете в този друг свят преди Виденов, Костов и Станишев. За царя, Господ здраве да му дава, не съм единодушен. Щото те като дойдат, работата пак ще се сговняви, както обича да казва един професор от СУ. Пък може да беше и един от село, забравил съм вече.
И да направя накрая едно съобщение. В Артгалерията на НДК се открива изложба на Доньо Донев „Усмивка от Доньо”. Голяма работа беше Бат’ Доньо. И като творец, и като човек. Веднъж си говорехме за мъжки работи. И Доньо рече: „Човек не става напълно импотентен докато не си глътне езика и не му отреже бандзик пръстите.” И още колко такива работи ми е казвал. Пък веднъж идва и вика: „Тука имам една карикатура, която никъде не искат да я публикуват. На ти я на тебе.” Тя вероятно няма да намери място в изложбата, затова я вижте тук. Може да ви изглежда малко цинична, но тя ни показва и пътя, и истината…

Мисля, че ако беше жив Доньо днес, щеше да нарисува как Господ e допрял устни до ухото на Бойко и му говори: „Сине...”

4 comments:

Дама купа said...

Честит празник, док! Желая ти психично здраве и творческата плодовитост на Балзак!

Anonymous said...

gledam, doktorche, zakysal si go finansovo...nema losho, na seki se sluchva...
da ti pratim nekoj lev, shto da ne ti pratim, ama mnogo psuvash caria pri tova neargumentirano.
ne sa hubavi raboti tova. che si chorbar razbrahme veche, ama s tova deto psuvash caria se narezhdash i do fasulkovcite v uma.
...eeeh, prav e bil pencho!

kombat #5

Anonymous said...

Д-ре, това дето маркираш авторските думи е чудесно, но би ли ми помогнал за думата ибрикчия. Положението стигна до бас - за ибрик е ясно, но ибрикчия твое творение ли е ???
Поздрави
ТТ

Anonymous said...

Ама разбира се, че ще ви помогна, как няма. Ибрик е нищо средно между чайник и малка лейка, с което нещо братята мюсюлмани се подмиват. Пък ибрикчията е човек, който темперира водата, ароматизира я и после полива на господаря да се заплакне. Щото богатите си имат прислуга и за тази работа.
Та това е буквално ибрикчията. Използва се в преносен смисъл за човек, който подгъзва, така да се каже.
А "чаламба" съм описвал какво е, виж подробности из старите текстове. Основното е, че се капва на гръбнака на величеството капка благовоние и то, като се стече до където трябва, се втрива анално-пенисиално.