9/30/2009

ГЕРБ се лекува

От РЗС викат, че царят излъгал, че наследниците на Фердинанд са упълномощили него и кака му да ги представляват при вземането на имотите. Аман вече от тия царски имоти. Да взима Бойко каквото ще му взима и да приключваме, че баят стана.
Всъщност, как мислите, дали Бойко ще вземе надвзетите ниви? Казаха ми, че премиерът още си държал в гостната портрет на Величеството. Велева го споделила тук-там, а тя го видяла като носила баницата на Бойко. Тая па Велева! Ако беше носила баница на Параванката, сега можеше и тя да получи орден „Св. св. Кирил и Методий” първа степен с лигавник, или там както се казваше, като Дърева. През 2007 г. госпожица Дърева направи баница, пардон портрет, на Параванката и той явно е останал много доволен. И как не: „Той е целенасочен, последователен и благоразумен, дипломатичен и коректен... Неформален лидер и говорител на гражданското общество... Днес Първанов се взира напред. И поглежда назад, за да види своите стъпки по пътя на времето...”
Как да не попиташ като се обръща назад вижда ли си крилцата, или само Дърева му ги вижда?
Ама то, дето казва моят приятел Витята Самуилов, човек може да си види стъпките назад и ако е настъпил лайно. Само тройната коалиция да ни беше оставил Параванката, пак още дълго ще му виждаме стъпките назад по пътя на безвремието…
Както и да е. Само се притеснявам, че орден не може да се носи на пуловер. Ба, що да не може…
Отплеснах се, за царските имоти щяхме да мислим. Кеворкян пише в „Труд”: „Б.Б. състави едно недовършено изречение – за надвзетите от царя гори… Б.Б. ще сбърка, ако не довърши изречението… Царят в своята непомерна алчност му поднесе великолепната възможност да разсее някои мистификации за не толкова ясните им обвързаности. Време е вече нашият герой да навлезе в гората на користта и измамата, а не само да се навърта около нея. Пиар акциите му вече изглеждат радиоактивни.” (Бих добавил и телевизионноактивни, ама айде за това по-после.)
Според мен обаче няма обвързаности, освен емоционални: възхищение, преклонение, благодарност… Когато след изборите през 2001 г. издаваше царя на НСО (А ген. Владимиров даже не го пусна в НС!) Бойко сподели: „Аз съм щастлив, защото имаме изключителен човек за премиер. Не мога да давам оценка, защото той е много класи над мен. Но познавам много хора и такъв няма... За мене той е велик. Той е уникален и за света... Голям капитал за нас... А че ми е тъжно, че не съм до него, да. Свикнах с него…” ("Новинар", 27.07.2001) И макар че после, когато „със сълзи на очи” го молил да го направи министър на вътрешните работи, а дъртият лисугер избрал Петков, Бойко вероятно е започнал да отвиква от него, все пак не вярвам, че ще посегне на имотите на капитала. Той многократно е подчертавал, че Тодор Живков и царя са неговите „университети”. Може да се възрази, че от тези университети да изучиш най-много селската хитрост на Тато и аристократичното притворство на царя. Но човек се учи от който се случи. Самият Бойко много правилно го е казал: „Ако бях поет, щях да пиша стихове и да познавам поети, ако бях художник - художници. Но аз бях каратист и познавам каратисти и спортисти.” ("Труд", 05.09.2001)
Пък много интересно станало оня ден, когато ректорът на УНСС Борисов приветствал премиера на България Бойко Борисов. Борисов бил отишъл при Борисов във връзка с първия учебен ден във вуза. Та Борисов казал за Борисов: „Премиерът Борисов всъщност не е само Генерал, а и доктор по психология. В смисъл, той е член на академичната ни общност, ако не знаете.”
„Залата избухва в аплодисменти, а премиерът се изправя: „Здравейте, колеги, доктори.” и т.н. и т.н.
Затова не вярвам на Антон Кютев, дето рекъл в Силистра: „Има индикации, че правителството и лично премиерът Бойко Борисов оказват натиск върху няколко частни телевизии, за да ги накарат да покажат лоялност към сегашния кабинет.”
Аз имам индикации, че го правят абсолютно доброволно – и телевизиите, и вестниците. Бареков например. По изборите Бойко го нарече „подлога” и той пак се не отказва да бъде лоялен.
Натиск!? Глупости на търкалета! Най-много да ги е призовал. Чета, че наркобосът Росен Ефремов, който пребил ченге в Перник, като чул призива на премиера да се предаде и се предал. Та може и с телевизиите така да е станало: Бойко ги е призовал и те са се предали.
Между другото, Бойко, ако не знаете, е първият ни премиер-доктор, ако не броим драгалевския „генератор на политика”. И с основание очакваме повече, отколкото от бакалавъра Станишев. Само фондовете да пусне, стига. Щото в „Труд” чета, че идвали европейски фондове за блогъри. Е, трябвало през свободното си време да отглеждат домати и краставици, но това пък никога не може да ме уплаши. Аз на село колко домати и краставици… съм изял. (Вуте, ти обичаш ли домати? Да ги ям – да, иначе не!) Тия фондове ще ми дойдат точно навреме.
Като стана дума за доктори. Д-р Димитър Таков обяснява в „Труд”: „ГЕРБ може да бъде ликвидиран примерно за 2-6 месеца.” Много смело, даже и за „Труд”, нали? Докторът обяснява още, че страната ни е ендемична по отношение на ГЕРБ и 90% от българите били имали среща с микроорганизма-причинител, който се предавал чрез мръсни ръце и целувки. Най-модерното лечение било с инхибитори на протонната помпа. И все пак, основното е профилактиката: „Дъвчете бавно, бройте до 33 и преглътнете!”
Не че е животозастрашаваща, но гастро езофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), киселини по народному, е много неприятна. Имам я, та знам. Ако трябва да съм честен, на моята протонна помпа най-добре й действат двойно препечени инхибитори от гроздов сок. По принцип то си е индивидуално, макар, че народът ни е извел и някои закономерности. Даскал Слави Стоянов от с. Беглеж ги изложил тия дни в мерена реч: „Всеки язваджия – гроздова ракия; за настинка яка – довери се на коняка; ако в тебе мъка блика – удари го на мастика; ако те боли корема – цяр е ментата зелена.”
Да притуря и аз: ако пък не ти се пие – Бог да те убие.
Така де, аман от трезвеници.

4 comments:

Anonymous said...

Докторе, много се радвам, че отново пишеш в блога си. Не се предавай, поддържай форма, защото у нас, за съжаление, не останахте и половин дузина честни журналисти...

Anonymous said...

Всички се радваме, ама не е зле и да подкрепим блога, щото сиренето е с пари, нали

Anonymous said...

значи, по въпроса за подпомагането на блога, лично аз имам пълна готовност, само нека Д-р Тони каже как... не плащам, и не бих плащал абонамент или друга такса на нито едно казионно издание от нас или от чужбина, но за блогове като този на д-ра с готовност бих. именно, защото такива като него сред морето от журналя са истанали по-малко и от половин дузина...

Anonymous said...

Докторе,
Вместо да ти се обясняваме в любов, помисли, моля те, как можем да подкрепяме блога от чужбина.