9/29/2009

29 септември 2009 г.

Момченца и момиченца

Оня ден Танчето Устата нали рече, че Станишко бил „момченце”, та той отговорил: „Права е Татяна Дончева, че съм момче – ами определено не съм момиче.”
Не знам. Едни разправят… Други са на противното мнение. Струва ми се, че вече трябва да се вземе едно компромисно решение – и на двата бряга. Така всички ще са доволни. Станишко сега е в онази възраст, която древните гърци наричали „акме”, демек разцвет. Нека се порадва на живота от всички посоки, кому пречи?!
Момченцето рекло, че ГЕРБ и Бойко водели кампания с цел „да лишат БСП от образа й на компетентна и морална партия”. Прав е. Обаче има един голям проблем. Че Бойко не може да й го намери тоя образ. Иначе съм сигурен, че без да се замисля, ще я лиши от него. Точно в подобна ситуация се е родила екзистенциалната дилема на тъпана ли да вярва човек, или на оная си работа.
На Боровец червените се надумали да предложат минималната заплата да се вдигне с 40 лв. и да стане 280. Ако това не можело, то да се върнел необлагаемият минимум за доходи до 280 лв. В стилистиката на Дончева, късно е либе за китка! Кака вече не е к… комунистка. Кой ги караше толкова да бързат с плоския данък, че да изпреварят, дето каза Михаил Вешим, чак и плоския хумор. Ама верно. Правителството на Станишев направи нещо, което и Рейгън не би си позволил. Рони, привърженик на идеите на класическия либерализъм на Фридрих фон Хайек, Лудвиг фон Мизес и други фонове от Виенската школа, свали данъчната тежест на най-бедните. Налозите на 20-те процента от данъкоплатците с най-ниски доходи спаднаха с 263%! А на следващата ги група – с 64% (Виж Л. Богданов). И същевременно увеличи данъците на най-богатите. Та в тоя смисъл Станишев се показа като либерален фундаменталист, ако мога така да се изразя. Ама то с какъвто се събереш, с такъв си се събрал. Царя – либерал, за Доган да не говорим. Всъщност, ако приложим класическите либерални ценности към устава на ДПС, можем, без да искаме, да установим, че при турците става въпрос не за права на индивида, а за права на малцинствата, но това да го оставим за друг път.
Между другото, тоя пич, Рейгън, нищо че беше артист, се оказва много интелигентен. Оставил 800 есета по различни обществени въпроси. Даже издадоха книга с 250-те най-добри. Направо мислител. Дали Бойко нема да ни остави някое изненадващо литературно наследство? Според мен то не му остава време за мислене, та камо ли за писане. Забелязал съм, че мисли на място.
Рейгън беше и човек с чувство за хумор и самоирония. Правителството, викаше, не е решение, а проблем. А колко би подхождало това да го беше казал Пешо или Гошо. Кой по-добре от нас българите може да схване тая шега? Виденов – голям проблем. Преди него Беров – проблем. Станишев – голям проблем. Сега за Бойко е още рано да се каже. Част от българите го намират за проблем, друга част – за решение. Единици са тези, които смятат, че не е част нито от проблема, нито от решението, а от пейзажа. Че демек зад него има тайни сили. Дрън-дрън. Така щеше да го кани Сакози, па и да му идва Берлускони, ако е от пейзажа.
Между другото Бойко уточни, че срещата със Саркози ще е на 12 октомври, точно в 16.30 часа. Е, точно… Ако не срещне некой познат във фоайето на Версай и да се заприказва и да закъснее, както стана при визитата с Путин. Надявам се, че няма познати във Версай, ама знаеш ли.
А Силвио пък ще пристигне в София на 15 октомври. Двамата премиери и медийни магнати ще разговарят по проблеми от взаимен интерес.
Ей, сега се сещам, че врачката на Берлускони, българката Теодора, миналото лято предрече, че Бойко ще стане премиер и до две години ще се ожени. А дано се сбъдне таз прогноза в пълнотата си, щото ми омръзна от премиери-бекяри. Неудобно е някак. Като Станишев. Като тръгнат слуховете, ходи обяснявай, че си момченце и че немаш нищо общо с червените прашки на Азер…
Ох, ама и тоя Берлускони е една пудра… Ходи, моля ви се, с подплънки в обувките, за да изглежда по-висок. С чипиците си увеличавал h-а с 5 см. А Саркози, той нали е 6 на 35, даже със 7 см. се издигал. Нашето момче и босо да се събуе пак ще е левент на тоя фон. Сега е моментът да изпъкне. Само дано се сетят пиарите да ги снимат прави, а не като с Путин седнали, да не може да се види разликата.
Ама стига с тая политика вече! В държавата стават и некои добри работи. Дедо Петър Дичев от с. Недялско намерил чанта с 3000 лв. и ги върнал. Напоследък Дедо Петър ходел всеки ден по ранина да си нагледа лозето. Щото нали знаете, ако ти не си наглеждаш лозето, агроспециалистите от индобългарски произход го наглеждат. И какво да види – една изтолумбена чанта. Хич и не я отварял, направо при милиционера. Сега с баба Стоянка споделят пред „24 часа”, че „вече чували в селото да говорят за тях, че са глупаци да върнат толкова пари”.
От една страна… Обаче пък от друга… Мислил съм по тоя въпрос още през 2002 г., когато една пенсия в Пловдив намери и върна $11 000, доживотна пенсия. Не стигнах до единодушно решение. В смисъл че оставих да решавам на място. Да ги намеря, па то лесно. Щото досега съм намирал само до 7 лв. – веднъж на стотинки и веднъж на цяло. А, дето викаше едно приятелче (банкерче), „пробван съм до $100 000 и удържах, но за $1 млн. не гарантирам”. Та и аз. До 7 лв. може да ми се има доверие.
И другата добра новина идва от софийската фирма „Гробищни паркове и алеи”. Въвеждат се оборотни гробове. В ковчега се турят специални бактерии и за има-няма и 13 месеца и няма никой. Следващият! Голям проблем станало копането в София. Никъде нямало места. Абе, не е баш така. Ако може синята зона да стигне до Пазарджик, що и гробищата да не растат в тая посока?

P.S. Пише ми под вчерашния текст гражданин: „Вие изглежда имате много общи неща с блога за Бойко Борисов - http://boikopremier.blogspot.com. Може би си струва да си размените връзки и статии?”
Не сте прав, господине! Може и да си приличаме по отношение на Бойко, но мисля, че коренно се различаваме по отношение на „момченцето”. Нали схващате – те го правят от партийни позиции, щото Бойко им разбута кочинката, а наша милост си лае тъй, без некоя корист. Ако това ви дразни, мога да ви препоръчам блога на Бареков, който е нещо като официална страница на правителството. Момчето вече е наело журналисти да му го списват, щото то лично нема време да обслужи навсякъде. Гледахте ли онзи ден предаването от Търново? Да ви кажа защо беше. Щото Дилян Пеевски е собственик на търновския в-к „Борба” и там се появили някакви проблеми на местна почва, та се наложи некои хора да се вразумят. Да, да!
Ама голям карък сте, господине, да ме прощавате. От толкова правилни медии, да налетите точно на моя блог. Ами четете „Монитор”, „Телеграф”, „24 часа”, „Стандарт”. „Труд” четете дори, Валерия Велева. И анализ да ви извърти, и баница да ви извърти, и каквото си искате да ви извърти… Така де, не е ли така?!

2 comments:

Нина Симеонова said...

Много добро чувство за хумор имате.А посредсвом смеха могат да се кажат и много истини. Така никой няма да ви се обиди. е мисли, че се шегувате. И така животът ще си тече в шеги и закачки.

Anonymous said...

Dottore,
chapeau!
Ашко