5/11/2009

11 май 2009 г.

Събота. Девети май. Ден на победата, Ден на Европа. По-добре по едно и за двете, отколкото две за едното. Никога не се знае.
Царистите избрали точно на 9-и да си внесат регистрацията в ЦИК. Минчо Спасов рекъл: "Днешният ден не е случайно избран. Като празник на Европа сме убедени, че ще ни донесе късмет."
А дано. Макар че мисля, че в случая и карбо вегетавилис няма да помогне. (Хомеопатите го наричат "съживител на трупове"!) Иначе е логично царските люде да не споменават победата, щото у нас тя беше над "монархо-фашизма" и като резултат прати царя в чужбина за половин век.
И Станишев внесъл документите на БСП. Те също не избрали датата случайно, а защото "и Денят на Европа, и Денят на победата са значими събития". И аз това казвам.
Пък г-жа Мария Пронина рекла в Пловдив, на честването: "Преди години ни наричаха "освободители", а сега сме били "окупанты". Без нас това "сегодня" нямаше да го има".
Права е, може би нямаше да има "сегодня". Но пък можеше да има today и tomorrow. И щеше да има life, а не жизнь...
Сега се сещам, че когато на руските евреи в Йерусалим им домъчняло за родината, решили да си направят ресторант. Кръстили го "Тъга по родината". Келнерите били облечени в руски народни носии и дълго не идвали на масата. А когато накрая идвали, казвали: "Какого хуя тебе здесь надо, жидовская морда?" И така си лекували носталгията...
Чакайте да не забравя. На Гергьовден министрите Петър Димитров и Асен Гагаузов носели чудотворната икона на Георги Зограф на литийното шествие в Зографския манастир.
Другари, тя верно е чудотворна, но не чак дотам, бе!
Омразата между Бойко и кабинета изглеждаше, че е достигнала вече "point of no return", ама не. Тя е на път да прерасне във взаимоизгодно сътрудничество. "Стандарт": "Борисов: Уредих пари за "Тракия". Лично! Не е лошо като постижение на едно самомнение.
Еми нормално е, след като правителството чисти столицата, кметът пък да уреди магистралата. Така се ражда народното благо - като всеки политик свърши работата на опонента си...
Бойко казал на генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес да се отпушат фондовете за магистралите. Лопес казал на Барозу, а Барозу казал: "Ще видим". И сега Лопес, като дойде тука, разказал на Бойко какво е свършил, а Бойко веднага докладва на нас.
Той още през 2005 г. обясни подхода си: "Аз всеки ден се отчитам пред обществото. Този ежедневен отчет накара хората да видят, че много се стараем и че сме искрени."
Историята, забелязал съм, се интересува от резултатите, не от старанията. Колкото до старанията, аз ако бех, щех да се отчитам най-много през ден. Ай, как няма пък да им се отчитам всеки ден!
Пък "Стандарт" пише: Инвестициите в София ще са над 1,5 млрд. евро през следващите година и половина. Това заяви Бойко Борисов при откриването на цех за армирано желязо в с. Мировяне".
Това, уважаеми читатели, е първият и единствен в света цех за армирано желязо. Има много цехове за арматурно желязо, но за армирано няма. 142 години след като Жозеф Моние патентова железобетона, колегите откриха железо-желязото...
И понеже сме на територията на Мировяне... Аз ако съм му началник на автора на тази дописка, ще го пратя да "учи в БАН", както обича да казва Стратега.
То какво ли ще научи в БАН, де... По повод на кръговете, които се появиха на ливадата в с. Горица, Поповско, шефът на Института за космически изследвания на БАН проф. Петър Гецов вика: "Ние от БАН не изключваме възможността да съществуват извънземни". Браво, БАН, браво! И ние от Философския факултет на СУ не я изключваме. Лично аз знам за тая възможност още от първи курс. Каза ми Бернард Монтян, Бог да го прости. И се радвам, че и вие сте съгласни. Така де, нищо не трябва да се изключва. Освен може би шалтерът на финансиране на въпросната академия...
Шефът на СГС Светлин Михайлов прогнозирал, че Мартин Димитров няма да може да бъде регистриран като лидер на СДС до 12 май, когато изтича крайният срок за регистрация за евроизборите.
И с това, както каза социологът Кольо Колев пред "Политика", "единствената реална коалиция за момента е невъзможна". Малко нещо като армираното желязо.
Абе, знаете ли какво ми разправя един политолог. Партиите се отказали да поръчват социологически изследвания. Щото дадеш маса пари и после седнеш да се чудиш дали са верни резултатите. Сметнали, че с парите за социолозите могат да си купят реални гласове, а не виртуални.
Тия избори ще са майката си трака...
Като слушам политиците какво говорят и като гледам какво вършат, се сещам за Иванчо. Дето гледал през ключалката какво правят майка му и баща му в спалнята. И възмутено заключил: "И тези хора ще ми казват да не си бъркам в носа!"

9 comments:

Калина said...

Една малка поправка. Изразът е Point of no return.

Поздрави!

George said...

Още една поправка (или въпрос). Фамилията на Бернард Мунтян не се ли изписва с 'У'? То вярно че са минали 20+ години откак ми е преподавал философия (във ФМИ), но имам спомени за името му. RIP (от тук го научавам)...

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

За първата поправка: имах предвид песента на Канзас, но явно си е някаква разбираема само за мен асоциация. Затова ще го поправя.
За втората поправка: честно казано не помня. Може да е с "о", може да беше и с "у". Важното е, че се сещате за кого става дума.

tili said...

Боледувам от няколко дни, д-р Филипов,но с този постинг така ме разсмяхте, че добре че не го чета в трамвая. Пазя си стаята и се смея през сълзи - като арменците на Яворов.

Anonymous said...

Да прощава George, но си е Мунтян, с "у". Не е трудно да се свери в СУ.

joasia said...

Ние сме си един народ от редактори.Като че ли бог знае колко е важно дали се пише с "У" или с "О".Важно е да покажем,че и ние сме се търкаляли по универитетите.Суета човешка.

Anonymous said...

Глупости, joasia! От уважение към преподавателя е.

Anonymous said...

Не трябваше да преправяш пойнт-а зарад' уважаемата Калинка, Док!
На другарите от "Кansas" песента си е ама точно Point of know return -
за неверниците прилагам и линкче от Ю-тюбето

http://www.youtube.com/watch?v=60A1yKc2hi4

Сполай ти, че ни радваш ката ден!

Anonymous said...

наблюдавайки редовно блога, барабар с коментарите, съм определено съгласен с жоасиа. много акъл даваме винаги.