4/29/2009

29 април 2009 г.

Станишев е в Москва. Засега на частно посещение. Руският президент Медведев отмени в последния момент срещата си с него. Без предупреждение, без пояснения, без извинения! И Станишев, като един истински "Рицар на книгата", отиде да разгледа книжния пазар на Москва.
Странно, той като руски възпитаник би трябвало да познава нравите на бялата мечка. Ако не се лъжа, точно той беше написал "Ода за СССР":
Зная всичко наизуст
за Съветския съюз.
Кой на този свят не знае
как той крачи и шагае.
И си казвам: Ех, блазя
на съветските друзя.
Не, не беше той. Но няма значение, можеше да е и той, ако беше избрал поезията, а не публицистиката.
Добър урок дават напоследък руските друзья на Параванов и Станишев. Щото, както е известно, още от Освобождението ни хорото с руската мечка е "лев да се хванеш, пет да се пуснеш". Надвечер Путин приел Станишев за 15 мин. И после "водка с утеха", направили го почетен доктор на Дипломатическата академия на руското МВнР. При награждаването Станишко разказал за успешното присъединяване на страната ни към НАТО и ЕС. На което руснаците много се зарадвали. Особено за НАТО.
Много смешни хора има в тая държава бе, братя! Никито Василев се изрепчил, че е готов да се изправи срещу Станишев и Бойко, ако бъдат издигнати за водачи на варненските листи. В неговия случай "да се изправи" е не повече от Бойко да седне. При ръст 1.63 см всички важни неща се случват на 20 см над главата му. И той често изглежда малко като... Никито. Поне да си трае. Само ще напомня какво каза наскоро журналистът от "Либерасион" Жан Катрьоме за Бойко: "Когато 130-килограмовите типове казват някакви неща, 60-килограмовите мъже ги слушат." Това може и за Станишев да се отнесе, макар че той напоследък малко се е нагуцал...
Каракачанов и Дилов пристават на "Синята коалиция" за евровота. Олекна им, откак си откачиха от шията воденичния камък Ковачки. Щото Ковачки е поел по един път, който няма да го изведе на добър път. Зад завоя го чака Темида. Общо взето в коалиция "Напред" работата стана малко като в македонската тройка - двама на легло и под него трети со нож прободен...
Румен Петков ще съди лидера на "Ред, законност и справедливост", щото го наклевети, че с Драшков са задигнали 10 т цирконий. Яне обаче вика, че не се страхувал от Петков. Не знам, българският народ има поговорка, че и лудият се страхува от пияния. Румен казал пред едни познати в свойствения си поетичен стил: "Аз ще му го изкарам на Яне през гъза тоя цирконий." Всъщност те ми казаха, че казал "през носа", обаче аз не повярвах. Не му е в стилистиката. (Уйович, Муйович...)
Като стана дума за Петков, та се сетих за Галеви. Адвокатът им Менко Менков потвърди, че ще се кандидатират за мажоретки. Получили хиляди писма от дупнишките граждани, които ги умолявали да се кандидатират. Трябва да помисля при това положение дали понятието "граждани" може да се прилага по отношение на Дупница. Менков "не изключи възможността двамата да бъдат издигнати от БСП или друга партия". И обясни, че "ако изберат правилната партия и станат депутати, те ще получат имунитет". От "правилната партия" никой не взе отношение. Само главният прокурор потвърди, че верно могат да получат имунитет.
Какво да кажа, освен айде на тия избори Галеви, па на следващите и Маджо.
Този речеви обрат ме подсеща да направя едно малко историческо отклонение за младото поколение. На 28 април през 1963 г. др. Тодор Живков откри завода за полупроводници в Ботевград и каза знаменитата си фраза: "Да ни е честито, другарки и другари! Тая година полупроводници, па догодина и цели!"
Е, цели проводници и до днес немаме, но бащицата мобилизира целия народ в развитието на електрониката. Ама като казвам целия народ, имам предвид точно целия. Помня как по едно изследване анкетирах край Правец едно бабе, което си пасеше овцете. Обаче футата й пълна с някакви чарколяци и тя нещо ръчка, сглобява. Питам я: "Какво правиш, бабо?" Вика: "Амчи к’во да прая, баба, нижа диоди надомно за некой лев." И пак бяхме компютърна сила! По-възрастните помнят навярно "Правец 8". Изглеждаше като малко булдозерче. После "Правец 16". И после нашите специалисти разбраха отнякъде, че това, дето го измислят, по света вече е измислено и почнаха да крадат лицензи и работата потръгна.
Ало, пенсиите, щях да ви пиша за свинския грип, но после се сетих, че вас нищо свинско не ви засяга. Ни врат, ни плешка. Виждате ли колко е добре, когато сте доброволни и убедени вегетарианци. Досега за спаначен грип не се е чуло, не ли? Верно, че има копривна треска (уртикария), но от нея, първо, не се мре. Най-много да се чешете по цял ден. Нещо, което вие и така правите. И второ, тя пак от месото главно се хваща.
Ей, всичко е едно за друго в тоя живот! Ако се развие една пандемия, ще останете само вие. И Иван Костов ще ви е премиер. :)

1 comment:

Anonymous said...

Д-ре, голям почитател на писанията ти съм, но този път, с извинение, да се хапнеш отзад. Направи справка - Елка 130 в Б-я се появи когато в Европа се колебаеха м/у сметало и сметачна линийка. Когато се появи ПС сглобка В.Търново Европа бе на Комадор 64 В и т.н. То малко е като руската Нива дето изпревари света с 15-20г., но за следващите 32г пуснаха само 3 модела...и сега са около 15 г след другите в тази област
ТТ