2/05/2009

5 февруари 2009 г.

Вчера в Кюстендил имало семинар на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Председателят на съвета на директорите на БЕХ Борис Пеков казал, че решението за пускането на блокове 3 и 4 на АЕЦ ще е политическо. Енергетиците направили к’вото трябва.
И изведнъж ми щукна идеята дали тоя Борис Пеков не е свързан с Пеко Таков. Щото те сега фамилиите нали се завръщат – Станишеви, Велчеви, Живкови… Альоша Маков Даков и Иван Янчов Таков са сред новоизбраните членове на Националния съвет на БСП…
Както и да е, не намерих връзката. Но попаднах на нещо любопитно. През 2008 г. в Червенобрежката комисия по благоустройство постъпило предложение от група граждани в Червен бряг да има улица на името на Пеко Таков, зам.-председател на Държавния съвет на НРБ и колоритен партиен деятел.
В туй предложение се казва: "Господа общински съветници, вярваме, че трябва да се помнят и да не се пренебрегват заслугите на хората преди нас, за града и нашия край. Убедени сме, че градът, в който е расъл, учил и живял Пеко Таков, трябва да има улица на неговото име."
Подписано е от Любен Дилов-син, проф. Лукан Балабански, чл. кор. проф. Ботьо Ботев и т.н.
Чак не повярвах на очите си! Любчо, този прогресивен млад човек да настоява за улица на името на Пеко Таков! Прегледах два пъти списъка да не би случайно и Волен да е подписал, ама не е.
Иначе Пеко Таков е един от кръга интелектуалци, които бащицата беше събрал около себе си, наред с Милко Калев Балев, Пенчо Кубадински и т.н.… И досега в партийните среди на ветераните се разказва как на един правителствен прием, даван на френска делегация, едно от франсетата дигнало чашата с думите: „А вотр санте”. Пеко Таков отговорил, вдигайки своята: „Пеко Таков”! И до днес още някои французи, вместо „Наздраве”, казват „Пеко Таков!” (с ударение на последното „О”).
И е бил голям оратор бай Пеко (от школата на Добри Терпешев), говорел по 4 часа и като свършел, бил единствения буден в залата, но не всеки път…
От новата група на „търговски ориентирания политик” (така нарече Дилов новият лидер на "Гергьовден") „Напред” изразили несъгласие продуктите с растителни мазнини да бъдат отделени от тези, които са произведени само от мляко. Това щяло да раздели и потребителите на две категории – качествени и некачествени, а това било недопустимо. Щото те сега не са разделени. Че и кога не са били разделени? Дето викаше акад. Ангел Балевски, българският народ се дели на недоволни и предоволни. С първите се занимава Държавна сигурност, а с вторите - криминалната милиция... Винаги е било така.
Като сме взели да ровим стари работи… Вчера в БАН се провела научна сесия по случай 150 г. от рождението на Стамболов. Министър Вълчев наградил Митьо Гестапото с лаптоп за изключителния му принос в изследването на живота и делото на Стамболов. Аз, честно да ви кажа, и до днес не мога да разбера защо ДС рови из досието на Стамболов… После г-жа Шаренкова раздавала почетни знаци „Стефан Стамболов” от името на някакъв институт за нам к’во си. Наградила Жельо Желев, Гиньо Ганев… Малко тъпо се получило руското лоби да раздава почетен знак на името на най-видния русофоб в историята ни… После Гошо Параванов чел слово. Казал, че и той имал принос в изследването на този хъш и държавник, щото като студент написал доклад за национо-освободителните борби и ролята на Стамболов. Всички му ръкопляскали. И точно тук, чувайки за този нечуван принос на студента Параванов, проф. Пантев, който трябвало да чете основния доклад, до който не се стигнало, щото културно-масовата част продължила час и половина и хората се разотишли… Та проф. Пантев си тръгнал с онази саркастична усмивка, която наред с лулата, е неговата най-ярка запазена марка…
А след като изчествал Стамболов, който задълго напъди Матушката от нашите земи, Параванов си тръгнал, за да се готви за визитата си в Москва, където ще помоли Путин да промени онзи иначе много хубав договор с „Газпром”.
В Русия Параванов щял да се види и с новия руски патриарх Кирил, полковник от КГБ с псевдоним „Михайлов”. И всичко си идва на мястото.
Казвал съм го много пъти и пак ще повторя – Клио е най-голямата курва. Пък вие си решете какво да мислите за нейните слуги.

3 comments:

Anonymous said...

155 години! Само не е ясно за бълг. изследователи точната рождена дата, тук пише 30-и, там 31-и януари...

Anonymous said...

Абсолютно вярно - като че ли да си присъствал на честването, Докторе.

Unknown said...

Кой навремето бе казал, че България се състои от Мако даки, Пеко таки и малко траки.. ))